Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

TOTO
15.08.2006. - Stadion Tasmajdan, Beograd, Srbija




Toto
15.08.2006. - Stadion Tasmajdan, Beograd, Srbija

Jos jedan veliki sastav posetio je srpsku prestonicu. Toto su imali prilike da se predstave Beogradjanima, promovisuci svoje aktuelno ostvarenje na evropskoj turneji "Falling In Between". Pre samog osvrta na koncert, hteo bih da spomenem da je organizacija "SKY Music"-a, bila jedna od boljih koja se odigravala na srpskom medijskom nebu tokom poslednjih nekoliko sezona. Americki sastav, u reklamnom smislu, imao je izuzetan tretman, a pored televizijskih reklama, pokriven je bio i radijski i novinski prostor, i to nesmanjenim intenzitetom u poslednje tri nedelje. Takodje, i ovdasnji etablirani umetnici pomogli su organizatoru u promotivnoj kampanji oko ovog koncerta koja jedino, istini za volju, nije vodjena davanjem u javnosti cinjenica koje se ticu poslednje faze karijere benda. A ona bi se otprilike mogla tretirati da je na silaznoj putanji, i da pozicije grupe nisu onakve kakve su bile na vrhuncu karijere, a to je neka sredina 80-tih godina.

Malo je u nasim krajevima poznato da su Toto imali problema sa pronalazenjem ozbiljnijeg izdavaca za svoje aktuelno izdanje, pomenuti "Falling In Between", koji je takodje -"gle cuda", veoma lako i u Srbiji pronasao svog tkzv. licencnog partnera a to je ozloglaseni "One Records" . No, to su propratni fakti, koji su mogli uticati, a nisu na predpremijerno stvaranje slike kod publike o trenutnim pozicijama na kojima se nalaze Lukather i ekipa njegovih saradnika.

Sam koncertni nastup imao je i svoj support akt, a to je ovdasnji estradni-rock sastav Neverne Bebe, cija karijera, kako to istice sam lider grupe, klavijaturista Milan Djurdjevic, u mnogome duguje uticaju upravo muzici koju su na scenu doneli clanovi benda Toto. Neverne Bebe su nastupale oko 40 minuta. Mora se priznati da su se ozbiljno pripremili za ovaj koncert, kojem se u muzickom smislu nema sta preterano zameriti, sem da je mozda vise nego sto treba bio "nategnut", ali sa jakom voljom i zeljom da se pruzi sto je moguce vise. A to je publika osetila, narocito ih podrzavsi u poslednje dve numere koje su izveli.

"Tasmajdan" i pored pomenute izuzetne reklamne kampanje, nije bio ispunjen do poslednjeg mesta i posetilaca je bilo negde oko 5,000. Ali i to je bilo dovoljno za dobro raspolozenje. Jasno je, sto je i bilo za ocekivati, da ce se starosna granica posetilaca pomeriti sa 40 na nekih 5-10 godina vise, i takva ocekivanja su u potpunosti bila ispunjena. Toto u Srbiji definitivno ne slusa mladja publika. Sam band je svirao sa bisom oko 1 sat i 50 minuta. Pevac Bobby Kimball nije imao svoje vece, i glas mu je u vise navrata "pucao". Na odredjenim mestima bend je svoje numere sjajno interpretirao modifikujuci ionako slozenija aranzmanska resenja potrebama vremena, dok je na odredjenim mestima takav pozitivan efekat izostajao. Toto koncert nije posedovao onu preko potrebnu energetsku dimenziju i pozitivnu tenziju izmedju izvodjaca i publike, i to se jasno dalo primetiti. Samo izvodjacko-tehnicko nasledje muzicara poznato je svima i od ranije i deo "zanatskog virtuoziteta" publika je mogla i da oseti i da vidi. Najubedljiviji momenti u izvodjenju samih songova bili su oni kada bi se clanovi postave uz neizostavnu asistenciju klavijaturiste Bobby Kimballa odlucili da viseglasno zapevaju.

Hteo bih da istaknem izuzetan kvalitet koncertnog izvodjenja numere "Rosanna", jednog od njihovih najvecih hitova, kao i prilicno nesnalazenje u izvodjenju, takodje velikog uspeha, pesme "Hold The Line". Sve u svemu, sam nastup benda Toto, nije bio takav da ce ostati duze zapamcen, cak sam misljenja da ce biti vrlo brzo zaboravljen. Nije rec o neubedljivosti, vec u nekoj vrsti ne bas jasne predstave samih clanova grupe o njihovom statusu na sceni i u danasnjem muzickom svetu. Takvo nesnalazenje i zbunjenost je vidljiva na njihovom aktuelnom albumu, intervjuima koje daje lider grupe gitarista Steve Lukather, i na kraju vidljiva je u nacinu na kojeg se odnose prema svom muzickom nasledju u koncertnoj formi.


Branimir Lokner
Bezanijska 33, 11080 Zemun, Srbija
e-mail: lokbis@sezampro.yu








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -