Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

DUBIOZA KOLEKTIV
KSET, Zagreb, Hrvatska
25. veljaca 2006.




DUBIOZA KOLEKTIV
25.02.2006. - KSET, Zagreb, Hrvatska

Dubioza Kolektiv je u Zagrebu odradio cetvrtinu prve turneje po Hrvatskoj na kojoj su promovirali svoj prvi album... Odjeci iz Splita, Pule i Rijeke su sjajni, a niti Zagreb nije mimoidjen epiteta u superlativ varijanti.

Divna vecer koju je priredio ovaj odlican sastav pokupio je zavidnu kolicinu simpatija i glasnih ovacija ugodno ispunjenog KSET-a, koji je, Bogu hvala, ovaj puta bio idealnim mjestom odrzavanja koncerta. Prije samo nekoliko dana, isti klub su posjetili Pips, Chips & Videoclips i napravili nesnosno vrelu saunu u kojoj hoces-neces moras krepati. Ovaj puta nije bilo guzve, znoja niti uzegle sparine. KSET je bio popunjen do te mjere da se komotno moglo plesati i prolaziti od stagea do sanka, toaleta, garderobe, balkona i natrag, bez ikakvih suvisnih "tancanja" po tudjim nogama.

Uvertiru koncerta osmislili su DJ dvojac Jabbaton (Yesh i Chatko) koji su pustali sasvim solidan koktel glazbe (od hip-hopa do reggae / dubova), nakon cega izlaze Dubioza Kolektiv i oko 22,30 h pocinju sa svojom svirkom. Ovo im je bio prvi nastup u Zagrebu i od prve kompozicije bacaju sve svoje adute pred vrlo znatizeljnu publiku koja je dosla gledati i slusati sta se to zbiva u nasem susjedstvu. Dubioza Kolektiv stizu iz BiH (jedan dio sastava je iz Zenice, a drugi iz Sarajeva) i nastali su kao frakcijski band od ostataka dva sastava - Gluho Doba Against Deaf Age i znamenitih Ornamenata. Dovoljno je samo spomenuti da su Ornamenti bili prateci sastav Adi Lukovca koji je jedan od rijetkih tuzemnih autora koji su se dopali pokojnome John Peelu i bili emitirani u njegovim cuvenim BBC radio sessionima. Osim toga, gitarist (kako li mu je ime?) je svirao u jednoj od postava grupe SCH, te dakle imaju debelu i znacajnu glazbenu povijest koja im je posluzila kao odlicna odskocna daska.

Vidno premoreni jer su se do Zagreba dokoturali nakon nastupa u Puli (Klub Uljanik) i Splitu (Kocka), koncert otvaraju sa "Bosnian rastafaria" u kojoj se uz reggae / dub stilizacije osjecaju prizvuci bosanskog sevdaha (samplovi zvuka harmonike) kojeg sam, moram priznati, ocekivao u daleko vecoj kolicini. Na pozornicu su izasli sa 3 vokala (brat i sestra Adisa i Adis Zvekic, te Almir Hasanbegovic), dok u glazbenoj postavi okosnicu cine bubnjar, basist, gitarist i majstor carobnjak na klavijaturama i sampleru. Njihova sama nacionalna "sarena" multietnicka i religijska struktura je vrlo bitan faktor u njihovoj glazbi, pa se tako, osim povremenih vokalnih arabeski, mogu osjetiti i prisustva razlicitih glazbenih utjecaja - od Asian Dub Foundation (s kojima imaju najvise dodirnih tocaka), preko Transglobal Underground, Fun-Da-Mental, Senser... sve do Rage Against The Machine u onom energicnom naboju, dok je onaj meditativniji i laganiji element otprilike blizak fuziji Massive Attack, Thievery Corporation i mnogih reggae / ragga muffin' imena. Da su ne slucajno pokupili i dvije nagrade Davorin, 2005. godine, za najbolji BiH debi album i najbolju inovaciju, posvjedocila je i prisutnost MTV Adrie koja je uoci njihovog nastupa obavila interview, te je i snimila dio njihovog koncerta koji ce vjerojatno uskoro biti emitiran u jednoj od njihovih emisija. Nema sta, ovaj sedmerac se vec na samom startu karijere nametnuo kao veliko i obecavajuce ime koje ce sasvim moguce zabljesnuti i daleko sire od uobicajenih lokalnih i ex-jugoslavenskih teritorija.

Sve njihove kompozicije su otpjevane na tecnom engleskom jeziku, a posebnost lirskog ugodjaja pruzio je izuzetno karizmatican i sjajan vokal Adise. Na sceni se ponasaju sukladno s glazbenom ritmikom (kombiniraju dizanje i spustanje tempa), tako da su u energijom nabijenim sekvencama gotovo bijesni nu-metal sastav, dok su u onim "easy" tempovima fini pop-reggae-hip-hop-trip-hop izdanak kojeg posljednjih godina mnogo prezentiraju MTV i Viva. Osim sto imaju intrigantne aranzmane, modernu glazbu i zarazne melodije, posjeduju i kvalitetnu dramatursku teksturu u kojoj opisuju sto se zbivalo u BiH u proteklom desetljecu, sto im je vrlo bitan faktor koji im s punim pravom donosi veliki interes medija. Na koncertu su u cijelosti predstavili svoj album prvijenac jednostavnog naziva "Dubioza Kolektiv" (Gramofon Sarajevo, 2004.), a kulminaciju energije ispoljili su prilikom izvodjenja skladbi "Bring the system down (Ctrl+Alt+del)" i "Cannot forgive". Ova potonja je posvecena bivsoj Jugoslaviji koja je umrla u 48. godini zivota. Kao ekipa, na sceni funkcioniraju besprijekorno - glazbenici odradjuju svoj dio posla gotovo staticno, dok je vodeci vokalni trojac u neprekidnoj scenskoj akciji - skacu, vrckaju se, vriste, galame... Dva isturena momka - vokala (Almir i Adis) imaju nabijene kape silterice koje im gotovo prekrivaju oci, dok je Adisa iznimno simpaticna djevojka vrlo niskog rasta, ali s finim oblinama koje su tijekom koncerta mamile poglede i uzdahe muskog dijela publike. Sve skupa, dakle bilo je i zvucnih i vizualnih superlativa, a nakon skoro dva sata svirke, cijela ekipa Dubioza Kolektiva ostala se druziti sa prisutnom publikom kroz razgovor i druzenje jos nekih pola sata. Potom su napustili klub i otisli na spavanje jer ih je vec naredne veceri (nedjelja) ocekivao nastup u Rijeci.

Nastavak veceri u KSET-u ponovno je pripao DJ dvojcu Jabbaton koji su dobro zaprzili zvucnu skulpturu kroz hip-hop, big beat i elektronske techno i world music ritmove. Sjajan koncert i sjajno subotnje vece u KSETU.



Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -