Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BILK
Galerija SC, Zagreb, Hrvatska
16. veljaca 2006.


BILK
16.02.2006. - Galerija SC, Zagreb, Hrvatska

Mlada zagrebacka skupina Bilk promovirala je svoj debitantski album "This Bilk Is Radioactive" na sjajnom i odlicno posjecenom koncertu u ozivljenom prostoru Galerije SC. Puno tehnike, kibernetike i velikih koraka naprijed za novu HR scenu.

Zagrebacka Galerija SC, u sklopu Studentskog centra (u samom srcu Zagreba), dobila je najvjerojatnije novu dimenziju aktivnosti dolaskom promotera i organizatora Matije Skugora koji je odnedavno napustio suradnju sa KSET-om i posvetio se radu u novom prostoru. Nije mi poznato zbog cega je Matija napustio KSET, no vec njegovi prvi rezultati rada na novoj lokaciji upucuju da vjerojatno zeli imati odrijesene ruke i "ciste racune".

Nedavno ste imali prilike citati o koncertu americke skupine Cougar u sklopu istog prostora, a evo sada i o novoj domacoj hrvatskoj, jos uvijek lokalnoj atrakciji, Bilk, a sve pod promoterskom paskom Matije Skugora. Koliko ce KSET izgubiti (ili mozda dobiti) odlaskom ovog sposobnog organizatora, pokazati ce vrijeme.

Prostor Galerije SC je odlicno mjesto koje odgovara organizaciji koncertnih klupskih svirki kapaciteta oko 400 - 500 ljudi. Ima minijaturan sank, sanitarije, te jednu veliku boljku zagrebackih klubova - prenisku pozornicu. Uoci nastupa grupe Bilk, DJ Funk Guru, mladic od nekih 20 i kusur godina, neprekidno je vrtio Prodigy i neke vrlo slicne beatove sto je dodatno stvorilo simpaticnu plesnu atmosferu za publiku koja je varirala izmedju 16 i 25/26 godina. Na samom ulazu, etiketa Moonlee Records postavila svoj stand sa svojim proizvodima - sa LP plocama i CD-ovima svojih izdanja, naravno, mogle su se nabaviti i vrlo ukusno dizajnirane majice i bedzevi, a kao specijalitet, nudile su se besplatne palacinke i na licu mjesta pripravljena limunada kao znak borbe protiv droge, alkohola i ovisnistva. Simpaticno.

Oko 22 h na pozornicu izlazi Bilk, troclani mladi zagrebacki sastav kojeg sam prvi puta gledao u sisackom Ozonu, koncem 2004. godine. Tada su odrzali sasvim pristojan koncert u kojem su se predstavili kao jos uvijek stilski neprofilirani sastav, no bile su ocite sasvim jasne zelje ka izgradnji vlastitog, prepoznatljivog zvuka. Ovaj puta, sastav me, moram to reci, vrlo ugodno iznenadio jer su u svim pogledima otisli nekoliko koraka naprijed.

Na samom pocetku koncerta, na pozornicu izlazi maskota Moonlee Recordsa, takozvani Mr.Moonlee, maleni ninja pajac sa zuto-bijelim zadebljanim jajasto-ovalnim oblikom nataknutim na glavu koji je sezao do struka (sa crnim karate-pojasom) i najavio peto izdanje vlastite diskografske etikete, nakon cega pocinje koncert grupe Bilk. Iza i iznad postave sastava bila su smjestena dva projektora koja su projicirali razlicite i vrlo dobro smisljene slajdove i video projekcije na 4 ogromna video platna sto je njihov koncert diglo na vislju multimedijalnu razinu. Sviracki, Bilk je veoma napredovao jer su se pokazali kao vjesti instrumentalisti koji svoj ucinak na debiju fenomenalno umiju pretociti u koncertni nastup.

U postavi Bilk je energican bas gitarist cija se svirka zasniva na mnogobrojnim funk-rock-dub sintagmama, odlican bubnjar koji prasi koncizne ritmove (uglavnom d'n'b), te sa naocalima mali dugokosi genijalac za klavijaturama, semplerima, mikrofonom i gitarom. Njihova uigranost, osim sto najbolje dolazi do izrazaja kod brzih i tempo nabijenim skladbama pod velikim utjecajima d'n'b-a, utemeljena je i na sjajnim, gotovo nevjerojatnim spajanjima kibernetike i "on line" sastavljene produkcije sa mnogobrojnim efektima vokodera, delaya, echa, reverba, razlicitih samplova i vragolastih, neocekivanih upadica, te nepredvidljivih aranzmana u kojima dizu i spustaju atmosferu kompozicija. Buduci da jos nisam detaljno uspio preslusati njihov album, od kompozicija koje su mi otprije poznate, prepoznao sam samo naslove "Bujanje" i "Terminator", sa njihovog demo materijala.

Bilk se na ovome koncertu definitivno odmaknuo od poredbi sa Trans Am (mada neke poveznice jos uvijek postoje) i duboko zakoracio u drum'n'bass sa debelim korijenima koji se nalaze u rocku, elektronici i indie-rock zvuku sa laganim primjesama post-rock aranzmana. Njihova glazba je stoga mjesavina mnogih utjecaja (od rock'n'rolla do techna) i sasvim sigurno su na najboljem putu da otvore vrata za izlazak pred siroki auditorij. I jos nesto - uzivo zvuce mnogo bolje nego li na albumu.


Autor:

Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
M.Sinjeri@vipnet.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -