Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

GOTTHARD
Underworld, London
09.10.2005.


Emir Hot + Steve Lee + Maja +  Leo Leoni


GOTTHARD U LONDONU

Dozivio sam da po drugi put u zivotu gledam Gotthard - bend koji je po mom misljenju napravio rock revoluciju devedesetih godina. O ovom svicarskom bendu se, na zalost, ne zna puno u BiH i to nikako nije opravdano. Bend je do sada izdao 8 albuma, jedan DVD, dvije kompijacije i veliki broj singlova. Stigli su i do MTV top liste sa starim hitom MOUNTAIN MAMA, a i danas se cesto mogu vidjeti na gotovo svim jacim muzickim TV kanalima u Evropi. Oni su, po mom misljenju, jednako popularni u Svicarskoj kao i Bijelo Dugme u ex YU. Ovo govori da se radi o iskusnim majstorima svog zanata i za vise informacija vrijedi posjetiti www.gotthard.com .

UNDERWORLD je poznati londonski rock / metal klub koji prima oko 300 ljudi. Gotthard u Engleskoj nije na top listama, pa je zato klub ovolikog kapaciteta bio dovoljan za pravi rock spektakl. Gledao sam puno koncerata i moje misljenje je da se koncert puno jace dozivljava u klubovima ovakvog tipa za razliku od velikih dvorana i stadiona.

Oko 300 zagrijanih fanova je sa nestrpljenjem cekalo da koncert pocne i na stageu su se pojavili STEVE LEE, LEO LEONI, MARC LYNN, HENA HABEGGER i novi gitarista FREDDY SCHERER. Sala se zatresla sa prvim riffovima pjesme ALL WE ARE, sa novog albuma LIPSERVICE. Nakon par pjesama sa novog albuma, pocela je prava rock oluja sa starim hitovima gdje ni oni koji ih nikad nisu culi, nisu ostali ravnodusni. Uslijedile su, MIGHTY QUINN, FIRE DANCE, MOUNTAIN MAMA, ANGEL, SISTER MOON, HUSH... Zestoka svirka i nevjerovatne vokalne sposobnosti pjevaca STEVE LEE, u pravom hard rock maniru, odusevljavale su publiku svakog momenta.

Polovinom koncerta su uzeli akusticne gitare i odsvirali jedan od najvecih hitova ONE LIFE ONE SOUL. Ovdje sam imao osjecaj kao da citava Engleska pjeva sa nama. Kasnije su odsvirali jos par pjesama sa novog albuma i pozdravili su publiku. Publika je skandirala do te mjere da se dvorana zamalo srusila. Bend se ponovo vratio na binu i odsvirao jos par starih pjesama ali ni to ih nije moglo sprijeciti da se ponovo ne vrate na bis. Zadnji slag na tortu bio je IMMIGRANT SONG od legendarnih LED ZEPPELIN i ovdje sam mislio da ce se dvorana definitivno srusiti. Nakon 2 sata istinskog rock dozivljaja i pravog spektakla, bend se poklonio pred publikom i otisao sa bine, mozda i radi sigurnosnih razloga :) .

Veliki broj fanova je cekao ispred njihovog tour busa na autograme i fotografije. Sve moje diskove su potpisali i pristali su na jedan prijateljski razgovor sa svakim clanom pojedinacno. Pitao sam ih o mogucem koncertu u Bosni. Prvo su me pitali da li je sigurno da tamo sviraju jer je poznato da su mirovne snage jos uvijek aktivne pa cak i svicarski Bataljon. Ja sam se na to nasmijao i rekao im da se kod nas poslije rata svira bez problema i da bi oni bili stoti bend po redu koji bi dosao da odrzi koncert. Rekli su da bi im bila cast da sviraju pred nasom publikom i da su pregovori sa nekim promotorima iz Tuzle u toku ali da jos nista nije potvrdjeno. Danas sam saznao kako su promotori odustali od organizacije ovog koncerta radi neisplativosti. Velika bi steta bila da Tuzla ne dobije ovako kvalitetan bend koji i nije toliko skup, a koncert bi definitvno usao u rock istoriju ovog grada.

Prilog: Emir Hot, Tuzla, BiH

Emir Hot i Steve Lee

Emir Hot i Steve Lee

Emir Hot i Steve Lee








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -