Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BLUES & SOUL FESTIVAL
Skopje 2004
05. i 06.06.2004.


Početkom jula 2004. godine (05. i 06.) u Skopju je odrľan 8. po redu "Blues & Soul Festival", muzička manifestacija koja je po svom kvalitetu odavno napustila balkanske međe i koja danas predstavlja instituciju ne samo na  evropskom nivou! Dokaz tome je i tretman ovog festivala u svetu. Najveće svetske agencije koje u svom okrilju imaju najznačajnija blues imena danaąnjice redovno se javljaju i nude svoje najbolje pulene, sami muzičari traľe kontakte za eventualni nastup u Skopju... To je, svakako, veliko priznanje naporima organizatora da svake godine pripreme program koji će privući brojne ljubitelje bluesa iz Makedonije i okolnih drľava.

Ovogodiąnje izdanje festivala, po miąljenju svih, predstavlja vrhunac, neąto najbolje do sada viđeno u Skopju! Imena učesnika govore sve: Mighty Sam McClain & Band (USA), Melvin Taylor & The Slack Band (USA), Ronny Jordan (UK) i Bernard Allison & Band (USA). Skup bluesera ovakvog kalibra retko moľe da se sretne i na jačim festivalima u svetu. Svaki od ovih muzičara moľe da bude "head-liner" na bilo kom festivalu u svetu.

Ljubitelji bluesa, posebno oni bolji poznavaoci ovog muzičkog ľanra znaju o kakvom kvalitetu se ovde radi. Dovoljno je samo reći da su se svi učesnici pokazali u odličnom svetlu i da će uskoro svi ponovo biti gosti u Skopju, kada se ukaľe prilika za to!

Gitarista Ronny Jordan, "kralj smooth ili acid jazza" sa "Grammy" nominacijom, doąao je specijalno iz New Yorka u Skopje i debitovao (!) svoj najnoviji project za DJ Blowoutom i oduąevio prisutne spojem bluesa, smootha i hip-hopa. Obićno ovakav mix deluje nestvarno, no kada ga uradi Ronny Jordan, to je melem za uąi! Njegov posledni album je u ovom trenutku najsluąaniji na američkim radio stanicama!

Melvin Taylor & The Slack band su odrľali čas energičnog Chicago bluesa sa dosta rockerskih primesa. Melvin Taylor je joą  jednom pokazao da je sve ono ąto o njemu znamo kao odličnom gitaristi tačno, no i viąe od toga. Svirao je repertoar sa svojih albuma, autora kao Jimi Hendrix, Wes Montgomery, T-Bone Walker, Howlin' Wolf, a svojim ludim i virtuoznim "jam sessionom" zapalio je prisutne!

Mighty Sam McClain - u ovom trenutku vodeće ime na savremenoj blues i soul sceni odrľao je koncert kakav u Skopju nije viđen, a tu smo imali koncerte B. B. King, Ray Charles i Temptations! Sa svojim "punokrvnim" bendom i sjajnom duvačkom sekcijom, Mighty Sam je pokazao zaąto je trenutno broj 1 u svetu. Već sa svojom uvodnom numerom "Jesus Had The Blues', ovaj vokalist je odrľao misu posvećenu bluesu i soulu sa dosta gospela, a svi smo te večeri, bar u tom trenutku, bili njegovi vernici. Njegov menadľer mi se javio posle par dana i pričao o fenomenalnom koncertu u Helsinkiju gde je oduąevio preko 5000 ljudi, a posebno o nervoznom i ljutom John Mayallu koji se trebao popeti na scenu posle Mighty Sam McClaina!

Bernard Allison je sin legendarnog Luther Allisona, muzičar najfinijeg kova! Ubraja se među najbolje eksponente bluesa mlađe generacije, a to je superiorno potvrdio i kod nas! Takav gitarista odavno nije viđen u Skopju, o njegovom nastupu se prića joą i danas, a nekoliko muzičkih organizatora ľele da ga ąto pre dovedu ponovo, nezavisno od blues festivala. To dovoljno govori kakav je utisak ostavio Bernard Allison.


Autor:

Vasja Ivanovski
Skopje, Makedonija
unaluna@mol.com.mk









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -