Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 246

  Sarajevska filharmonija (BiH) - Nastup u Tuzli (22.10.2010.)

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli slijedi novo vrijedno gostovanje. U petak, 22.10.2010. godine, od 19,00 do 21,00 nastupit ce Sarajevska filharmonija sa gostima: Denis Azabagic - gitara, BiH / USA ; Eugenia Moliner - flauta, USA i Diane Wittry - dirigent, USA. Na programu ce biti: J. Rodrigo: Concerto de Aranjuez za gitaru i orkestar ; F. Borne: Fantazija Carmen za flautu i orkestar ; R. Kircher: Snijeg pade na behar na voce ; A. Thomas: Koncert za flautu i gitaru. Denis Azabagic - rodjen 1972. godine u BiH. Svirao je koncerte sirom svijeta, odrzavajuci ravnotezu izmedju njegovih solo recitala, kamerne muzike sa Cavatina Duo i angazmana kao solista sa mnogim orkestrima. Takodje, aktivni je clan Cavatina Duo, ciji je kamerni muzicki repertoar izrazito velik ukljucujuci mnoga djela napisana iskljucivo za ovaj duo. Denis Azabagic trenutno predaje na Univerzitetu Roosevelt u Chicagu. Eugenia Moliner - muzicko obrazovanje zapocela je sa cetrnaest godina na konzervatoriju Superior de Musica Joaquina Rodriga u Valenciji, a nastavila na konzervatoriju Rotterdam, gdje je diplomirala s najvisim ocjenama. Dok je studirala u Holandiji, pobijedila je na takmicenju za mlade muzicare "De Doelen" u Rotterdamu (1996). Priznata je od strane casopisa Britanskog drustva flautista kao "umjetnik najviseg ranga". Flautistica Moliner je clanica Roosevelt Univerziteta u Chicagu. Diane Wittry - trenutno je muzicki direktor i dirigent Allentown simfonijskog orkestra i Norwalk simfonijskog orkestra, kao i umjetnicki direktor Ridgewood simfonijskog orkestra. Trazena je kao gost dirigent na nacionalnoj i medjunarodnoj razini, te je dirigovala orkestrima u Italiji, Japanu, Rusiji, Slovackoj i Ukrajini. Njena knjiga, "Beyond Baton", koju je objavio Oxford University Press, bila je nominovana za Pulitzerovu nagradu 2007. godine. Takodje, Diane Wittry odrzava godisnju radionicu i seminar za dirigovanje "Beyond the Baton Conducting Workshop and Seminar" sa Norwalk simfonijskim orkestrom, pruzajuci obuku umjetnickim direktorima i dirigentima iz svih krajeva svijeta. Ulaz na koncert u BKC-u Tuzla je slobodan!

 Autor: Dragutin Matoševic, Tuzla, BiH.
  John Scofield Trio (USA) - Nastup u Puli (22.10.2010.)

Iznimna jazz poslastica ocekuje nas u Puli, 22. listopada 2010., kada u Istarskom narodnom kazalištu, od 20:00h, nastupa John Scofield Trio. To je jedan od onih koncerata kojima moramo hodocastiti. John Scofield je gitaristicki velikan s jazz Panteona, virtuoz kakvi su Pat Matheney, Bill Frisell ili Jim Hall, a kojeg smo nedugo vidjeli i culi u "Lisinskom" (medju takvim igracima je i nas Ratko Zjaca). Dakle, ljubitelji ovakvog gitaristickog stila, ovdje dolaze na svoje. Izniman glazbeni utjecaj Johna Scofielda na mnoge mlade gitariste i opcenito na ovakav jazz stil, zapoceo je vec u sedamdesetima. Scofield svira osebujno i vrlo, vrlo specificno, vrhunski je jazz improvizator cija se glazba moze definirati kao post-bop, ali i funk snazno obojen jazz koloritima... no, to je i vise od "klasicnog" poimanja jazz tria, to je glazbena avantura za koju cesto ne znamo kamo ce nas odvesti. To mogu samo rijetki majstori. Tijekom svoje prebogate karijere John Scofield suradjuje i s Gerryjem Mulliganom, Chetom Bakerom, Billyjem Cobhamom, Charlesom Mingusom, Milesom Davisom. Snimio je vise od 30 albuma, kao vodja sastava (mnogi od njih su vec postali klasicima), ukljucujuci suradnje s jazz likovima kakvi su Pat Metheny, Charlie Haden, Medeski, Martin & Wood, Bill Frisell, Brad Mehldau i Jack DeJohnette. Svirao je i snimao s Tonyjem Williamsom, Jimom Hallom, Ronom Carterom, Herbijem Hancockom, Daveom Hollandom i drugim legendama jazza. John Scofield Trio cine i basist Steve Swallow i bubnjar Bill Stewart. Ovo je koncert zbog kojeg vrijedi potegnuti u Istru, a prava je steta sto jos neki hrvatski gradovi nece imati to zadovoljstvo i cast. Vise o nastupu i ulaznicama ima na www.jazzbina.net .

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Velika Ludina, Hrvatska.
  Jasmin Mag i prijatelji (INT) - Vrisak kroz svilenu paucinu (Izvjestaj sa promocije)

Jasmin Mujanovic Mag i Branislav Lukic LukaU Knjiznici i citaonici "Bogdana Ogrizovica", u Zagrebu, 16. oktobra 2010. godine, odrzana je promocija zbornika poezije "Vrisak kroz svilenu paucinu" i medijsko predstavljanje istoimenog dvostrukog albuma grupe Alarm s.o.s. koji je svojevrsni soundtrack koji prati zbornik. Na zagrebackoj promociji je predstavljen i novi video singl ovog muzickog benda, "Ramayana", a na promociji su bili prisutni autori zbirke poezije: Jasmin Mujanovic Mag (koji je ujedno i autor dvostrukog albuma), Branislav Lukic Luka, Neven Duzevic, te urednik i recenzent izdanja Zvonko Horvat i profesor Mihad Sakic, kao promotor i recenzent. U zborniku je zastupljeno devet autora sa podrucja Balkana: Neven Duzevic, Zal Kopp, Branislava Kostic Gaca, Sabina Kozelj Horvat, Senka Laginja, Branislav Lukic Luka, Jasmin Mujanovic Mag, Milan B. Popovic i Livija Reškovac. Tu se nalaze i fotografska ostvarenja autora: Marine Grasilovic, Simone Dimcevske, Milene Ristic, Vesne Djurice, Aleksandra Pribakovica, Branka Ostojica i Branislava Lukica Luke. Naredna promocija zbornika "Vrisak kroz svilenu paucinu" je u Ljubljani, a pozivi za promociju stizu i iz Beograda, Herceg Novog, Opatije, Beca i Wroclava. U pauzama izmedju promocija, Jasmin Mujanovic Mag i Branislav Lukic Luka, u saradnji sa Produkcijskom kucom "Provision" i Izdavackom kucom "Inda", nastavljaju rad na novim video singlovima grupe Alarm s.o.s.: "Divlje srce" i "Bizantijski pir".

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Davor Hrvoj (HR) - Jazz Connections (Nova knjiga velikog jazz znalca)

U ponedjeljak, 18. listopada 2010. godine u Knjiznici i citaonici "Bogdana Ogrizovica", u Zagrebu, predstavljena je nova knjiga Davora Hrvoja, tocnije prvi dio (drugi izlazi na proljece!) iznimnog projekta, "Jazz Connections". Rijec je gotovo o tisucu stranica materijala. To nije samo logican nastavak knjige "Jazz Reflections" iz 2001. godine, kako po konceptu, tako i osobitom Davorovom pristupu jazz razgovorima s jakim glazbenicima iz cijeloga svijeta, nego je zasigurno i korak dalje u promisljanju jazza kojemu sve novotarije suvremenog doba - ipak ne mogu nauditi. Trud i entuzijazam Davora Hrvoja mudro su prepoznali u Menartu, gdje su se istinski potrudili (a i hrabrost pokazali, u ova vremena!) objelodaniti relevantno djelo iz podrucja koje mozda i nema preveliku publiku u nas, ali tematikom kojom se bavi i imenima s kojima Davor razgovara (i fotografira, naravno!) daje mogucnost predstavljanja i vani, uz solidan mozebitni prijevod na engleski jezik, postajuci tako mogucom lektirom svakog istinskog ljubitelja jazza juzno od Sjevernog pola i predstavljajuci jazz publicistiku u Hrvatskoj (budimo iskreni, ovakvih knjiga nema bas niti vani previse!) u znatno sjajnijem ozracju. Raduje veliki posjet, mnogi stovatelji Davorova djela morali su traziti mjesta i izmedju polica s knjigama. Za jednu knjizevnu vecer, sjajan interes zagrebacke publike. Miro Kadoic glazbeno nas je uveo u svijet jazza, glumac i Davorov prijatelj iz davnih dana, Rene Medvešek nadahnuto je citao ulomke iz knjige, urednik Branko Komljenovic pojasnio je suradnju i planove, a istaknuti znalac i jazzoljubac Ivica Zupan prozborio je vise sa strucne strane, isticuci Davorov osjecaj i za pravu fotografiju i za mudro osmisljenja pitanja glazbenicima i umjesnost vodjenja cijelog razgovora. Cinjenica jest da je Davor Hrvoj zivuca jazz enciklopedija i svaki nas ljubitelj jazza, a osobito sami hrvatski jazz glazbenici, imaju u Davoru dobrog duha i andjela cuvara jazz bastine, i svjetske i domace.

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Velika Ludina, Hrvatska.
  Ludovic Beier (F) & Sergio Scappini (I) - Koncert u Zagrebu (19.10.2010.)

Ludovic Beier & Sergio Scappini Prva internacionalna vecer 3. BlueSax! sezone, otvaraju V-Accordion Masters: Ludovic Beier (Francuska) & Sergio Scappini (Italija) + Little Red Roosters + 44 Blues, Klub "Sax!", Zagreb - utorak - 19.10.2010. godine. 3. BlueSax! sezona donosi prve internacionalne goste i lagano se dotice jazza i klasike. Dolaze dva virtuozna harmonikasa: Francuz, Ludovic Beier i Talijan, Sergio Scappini. Uz njih ce nastupiti i dva zagrebacka blues sastava: 44 Blues i Little Red Roosters. Kao i proslih sezona, svi se koncerti u Klubu "Sax!" snimaju i arhiviraju za potrebe izdavanja nosaca zvuka. Ludovic Beier je harmonikaski fenomen rodjen 1978. u obitelj muzicara. Harmoniku je ucio od svog oca. Odgojen je u francuskoj tradiciji sviranja instrumenta, a zadnjih nekoliko godina okrenuo se Django gipsy swingu i jazzu. Ludovic je virtuoz impresivne tehnike, njegov stil je odvazan i pun duha s naglaskom na neobicno kretivne improvizacije. Redovito svira na svjetski poznatim pozornicama, a suradjivao je, izmedju ostalih, s Joe Lovanom, Jamesom Carterom, Tootsom Thielemansom i Herbiem Hancockom. Sergio Scappini je medjunarodno priznat harmonikas, kompozitor i ucitelj. Trenutno predaje harmoniku na Glazbenoj akademiji "Giuseppe Verdi" u Milanu. Pobjednik je nekoliko medjunarodnih natjecanja i svirao je u mnogim prestiznim orkestrima ukljucujuci Teatro alla Scala Orchestra i The Swiss Chamber Orchestra. I Beier i Scappini sviraju Rolandov V-Accordion, hight-tech harmoniku koja spaja moderno digitalno doba i "staromodni" mijeh. Zamislite nesto kao moog synthesizer s dusom i nevjerojatnom lepezom zvukova od flauta, truba, gitara, bubnjeva, ljudskih glasova... koji u rukama majstora zvuce kao cijeli orkestar. U vremenu od 18.00 do 20.00 sati u Klubu "Sax!" bit ce izlozeni svi novi FR modeli Rolandovih V-Accordiona koji ce se moci i isprobati. Koncert pocinje u 21.00 sati. Ulaz je slobodan!

 Autor: Siniša Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Mike Stern (USA) feat. Didier Lockwood (F) - Nastup na 14. Jazz Festu Sarajevo (03.11.2010.)

14. Jazz Fest Sarajevo 2010, 03. novembra 2010. godine u BKC-u, Sarajevo, predstavit ce grupu americkog gitariste Mikea Sterna. Sa karijerom dugom vise od tri desetljeca i bogatom diskografijom koja ukljucuje 14 albuma koje je snimio kao bend lider, te 5 nominacija za Grammy, Mike Stern je danas jedan od vodecih jazz gitarista i kompozitora svoje generacije. U Sarajevu ce nastupiti sa svojim bendom kojeg cine kanadski basista Alain Caron i americki bubnjar Lionel Cordew, dok ce im specijalni gost biti slavni francuski violinista Didier Lockwood. Mike Stern je rodjen u Bostonu, USA, 1953. godine. Sa 22 godine pocinje svirati u bendu Blood, Sweat and Tears, a ubrzo nakon toga postaje i clan proslavljenog benda Milesa Davisa, u kojem su svirali i basista Marcus Miller, bubnjar Al Foster, perkusionista Mino Cinelu i saksofonista Bill Evans. U naredne tri godine nastupa sa Milesom, te objavljuju tri albuma. 1985. godine Stern je snimio "Neesh", prvi album na kojem je u ulozi bend lidera, a naredni nosaci zvuka donose mu brojna priznanja i pet nominacija za Grammy. Na festivalu International de Jazz de Montreal 2007. godine odlikovan je prestiznom nagradom Miles Davis, nagradom ciji su laureati vrhunski umjetnici poput Keitha Jarretta ili Charlie Hadena. Prosle (2009.) godine objavio je album "Big Neighborhood". U njegovoj posljednjoj avanturi podrzali su ga brojni gosti: kontrabasistkinja i pjevacica Esperanza Spalding, Richard Bona, trio Medeski, Martin & Wood, bubnjari Dave Weckl, Terri Lyne Carrington i brojni drugi. Vise informacija o programu 14. Jazz Festa Sarajevo, o njegovim ucesnicima i o ulaznicama ima na www.jazzfest.ba .

 Autor: Djana Karavdic, Sarajevo, BiH.
  Parni valjak (HR) - "Zapaljena" Beogradska arena (Izvjestaj sa koncerta)

Foto: Fonet Nakon 21-e godine, Parni valjak se vratio na furiozan i spektakularan nacin. "Beogradska arena" bila je pretesna da primi sve zaintersovane, a isto tako bice i drugog dana ponovljenog happeninga. Parni valjak je zajedno sa bisevima svirao 2 sata i 45 minuta, smenjujuci pesme iz raznih faza karijere. Tehnicki, sve je delovalo besprekorno. "Arena" je , pobedjena i u smislu akusticnosti i zvucne pristupacnosti, a razumljivo, ni emocije nisu nedostajale. Njih je bilo napretek, kako od strane benda, tako i publike cija starosna dob je balansirala od 20-to godisnjaka do onih na ulasku u 7-mu dekadu. Moram priznati i da je sam odabir songova, uz odredjena prearanziranja, predstavljao pun pogodak... Bend ni jednog trena nije usao u potencijalnu zamku "patetike" i, kao na pokretnoj traci, smenjivale su se numere brzeg, preko srednjeg, do laganijeg tempa. Bila je i posveta tragicno preminulom andjelu, Tošetu Proeskom, kojem je zagrebacki bend posvetio pesmu "Jesen u meni". Trijumf Parnog valjka na gostujucem terenu pored toga sto je u svakom smislu zasluzan, pratila je i odlicna organizacija tima koji je radio oko i sa bendom tokom proteklih mesec dana. Parnom valjku su se i u medijskom smislu u samom Beogradu otvarala sva vrata. Clanovi grupe su gostovali u namenskim programima, a uradjena je jednosatna specijalna emisija naziva "Gradske price", koju je emitovala nacionalna mreza "RTS". Beogradski trijumf imace sigurno dodatne reference po dalju karijeru grupe. Bez obzira na cinjenicu sto su Hus i ekipa tokom proteklih 35 godina postali vlasnicima brojnih priznanja, presavsi puno toga sto nisu ni neki mnogo slavniji ili komercijalniji svetski sastavi, ne treba sumnjati da je grupa dobila novi "vetar u ledja".

 Autor: Branimir Bane Lokner, Beograd, Srbija.
  Vladan Vuckovic Paja (SRB) - Aktivnosti

Vladan Vuckovic Paja (rodjen u Boru, 1968. godine) je kompozitor, aranzer i izvodjac (gitarista) koji svojim umijecem sviranja upotpunjava zvuk na koncertima i snimcima Zdravka Colica, grupe Kikija Lesendrica i grupe Piloti. Paja je ovih dana zavrsio svoj peti studijski album koji ce se zvati "Jazzija", "...jer se pomalo tice uticaja jazz muzike na moje autorstvo...", objasnjava Paja i dodaje: "Ja bas i nisam jazz muzicar, ali sam u detinjstvu slusao i upijao neke jazz velikane". Album "Jazzija" je trenutno u fazi izdavanja, a izdavac ce (vjerovatno) biti PGP-RTS. Uradjen je i pilot spot, a u pripremi je i TV emisija... Saradnici na albumu bili su: Srdjan Dunkic - bubnjevi (inace, svira i sa Vasilom Hadzimanovim i u Kikijevom bendu), Nikola Demonja - sax, Dragan Ristevski - truba, a Paja je svirao gitare, bas i klavijature. "Neki od mojih kolega su ovaj album ocenili kao moj najzreliji do sada", ponosno istice Paja. U planu je i okupljanje benda koji bi koncertno promovirao ovaj rad. Diskografiju Vladana Vuckovica Paje cine slijedeci albumi: "Ocean" (2000, City Records, CD), "On the East of the West" (2003, PGP-RTS, CD), "Long Sail Diary" (2005, PGP-RTS, CD), "Root and Tree Partitures" (2008, PGP-RTS, CD). Web link za vise informacija: www.vladanvuckovic.info .

 Autor: Dragutin Matoševic, Tuzla, BiH.
  Rastko Jevtovic (SRB) - Ko jede orahe (Recenzija knjige)

"Ko jede orahe" (Liber / Total Underground, 2010.), roman Rastka Jevtovica, predstavlja savremenu i urbanu pricu o periodu egzistiranja i delovanja jednog muzickog sastava, tokom turbulentnih politickih desavanja od kraja 90-tih godina, do prve polovine 2000-tih, u samom Beogradu i Srbiji. Autor se bavi karakterima licnosti, njihovim personalnim traganjima, te medjusobnim odnosima, preispitivanjima, relacijama. Prosirujuci psiholoski dualitet i odnos samih clanova / clanica benda, i preispitujuci njihove svetonazore, autor takodje zadire i u teme koje okupiraju zivot ne samo mlade populacije u Srbiji, prebacujuci brojna pitanja na teren politike, koja predstavlja i sastavni deo svega onoga sto se nalazi oko nas, odnosno u konkretnom slucaju oko aktera price. Roman nema srecan kraj, ali na jedan vrlo specifican, slikovit, ziv i opisan nacin, brojne zahtevne i vazne teme, koje lebde u ovdasnjoj politickoj i zivotnoj realnosti, autor tretira u svojoj knjizi. Posebno je interesantan i nadasve inovativan njegov odnos prema sadasnjem vremenu i sadasnjem trenutku. Proslost se brise, buducnost ne postoji, jedino sadasnjost daje odredjene odgovore. To je svakako i jedna od poruka kojih u ovom delu ima zaista puno... "Ko jede orahe" predstavlja realisticno suocavanje sa brutalnom realnoscu, iako pravih brutalnih slika ili scena nema. Nisu zaobidjeni ni seks i droga, ali i tretiranje ovih tema je uradjeno na jedan drugaciji nacin u odnosu na onaj kakvog smo imali prilike da cujemo / citamo poslednjih godina. Jevtoviceva knjiga se hrabro suocava sa brojnim, danas aktuelnim pitanjima, i rec je svakako o delu cija poruka prevazilazi okvire jedne standardne ili klasicne savremene price.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Mystery (CAN) - One Among the Living (CD)

Canadian progressive rock group, Mystery, released its new album, "One Among the Living" (Unicorn Digital, 2010) which is available since May 1st 2010. The new Mystery CD "One Among the Living" become the fastest and best selling CD of all time at Unicorn Digital. The new album contains 69 minutes of brand new mysterious progressive rock including the 22 minutes suite "Through Different Eyes". For "One Among the Living", Mystery were joined by Daryl Stuermer (Genesis, Phil Collins), Oliver Wakeman (Yes, The Strawbs), John Jowitt (Frost*, IQ, Arena), Antoine Fafard (Spaced Out), Claire Vezina and Richard Lanthier. The new CD will be released as a digipak with a 28 page booklet. After the success of the 2007 release "Beneath the Veil of Winters Face", and last year release of the 10th anniversary edition of "Destiny?", Mystery is back with their 6th studio album. "One Among the Living" track list is: "Among the Living" / "Wolf" / "Between Love and Hate" / "Till the Truth Comes Out" / "Kameleon Man" / "Through Different Eyes" - i) "When Sorrow turns to Pain", ii) "Apocalyptic Visions of Paradise", iii) "So Far Away", iv) "The Point of No Return", v) "The Silent Scream", vi) "Dancing with Butterflies" / "One Among the Living" / "The Falling Man" / "Sailing on a Wing". Web links: www.unicorndigital.com / www.unicornrecords.com .

 Autor: Michel St-Pere, Lorraine, Quebec, Canada.
  Erotic Biljan & His Heretics (HR) - H is for Heretics (CD)

Erotic Biljan and His Heretics ocekuju skori izlazak svog novog, drugog albuma za izdavacku kucu "Dancing Bear", "H is for Heretics". Postoji li bolja najava za novi album ako kazemo da Biljan i Heretici svojim vjernim fanovima besplatno za download poklanjaju prvi singl sa albuma - pjesmu "Rock'n'Roll Revolution No.5"? Radi se o pjesmi koja ne zna za kompromis, koja je sastavni dio svakog njihovog nastupa, a koju svi pravi fanovi, od kad su je culi, s nestrpljenjem ocekuju. Iako znamo da je rokenrol mrtav i da je revolucija pojela svoju djecu, i dalje postoje bendovi poput Heretika, koje je bas briga za definicije i parole, te nesmiljenom zestinom gutaju klub po klub svirajuci pjesme poput "Rock'n'Roll Revolution No.5". Na singlu gostuju: Zeljka Veverec (Mangroove), sa pratecim vokalima i Igor Djeke (Harp Explosion), na usnoj harmonici. Web linkovi benda: www.heretics.t-com.hr / www.myspace.com/eroticbiljanandhisheretics .

 Autor: Kristina Kovacic, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -