Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 229

  Zeljko Jelenski (HR) - Portfolio

Zeljko Jelenski, umjetnicki fotograf, rodjen je 23.11.1961. godine. Zeljko Jelenski je eminentan hrvatski fotograf koji stvara vec dvadeset godina. Jelenski pripada narastaju koji je rastao s buntovnim duhom zagrebackog Novog vala u kojem umjetnost nije bila samo posao ili pozerstvo, nego doista i nacin zivljena. Vrhunski je stilista i do danas je odrzao 32 samostalnih i 14 skupnih ziriranih izlozbi. "Rijec je o svestranu fotografu kojemu je svaki snimak umjetnicki unikat, kojemu je priroda najuzbudljiviji izazov. Jelenski ima japansko postovanje prema prirodi u kojemu motiv postaje najraskosnija vizura", o Zeljku ce Marina Tenzera iz Vjesnika. Radio je na mnogim umjetnickim projektima - od apstraktne do modne fotografije, a kontinuirano objavljuje fotografije s rock tematikom. Suradjivao je u mnogim hrvatskim novinskim publikacijama (Polet, Studentski list, Val, Oko, Maldina - SLO, Studio, Danas, Start, Nedjeljna Dalmacija, Stil, Panorama, Dekor - glavni urednik i urednik fotografije, Slobodna Dalmacija, Glorija, Globus...) u kojima je do sada objavio preko deset tisuca fotografija. Clan je ULUPUH-a, HZSU-a i HND-a. Od 2005. godine radi kao stalni fotograf poslovnog tjednika "Lider". Godine 2006. izdaje samostalnu foto-monografiju pod nazivom "Budjenja / Awakening". Iste godine nagradjen je za najbolju fotografiju na temu Priroda, - FUJIFILM - Euro Press Proffesional Awards 2006. Njegov fotografski opus bit ce i puno bogatiji jer neprestano, trazeci motive, pronalazi svoje umjetnicko ispunjenje. U srpnju ove (2010.) godine izdaje jedinstvenu foto monografiju grada Lubenica sa otoka Cresa, pod nazivom "Lubenice - Legenda o Lubenicama". Trenutno radi na foto-monografiji otoka Paga koja ce se obuhvacati krajobraze otoka i strukturalne kamene detalje koji su jedinstveni za taj otok. Foto-monografija Paga pod nazivom "Pag - otok soli, vjetra i struktura" biti ce realizirana 2011. godine. Ove (2010.) godine na Photodays 2010. pohvaljen je u dvije kategorije za svoje fotografije i to u kategorijama - "Ljudi" i slobodna tema" i u kategoriji "Publikacije za knjigu fotografija jazz muzicara", pod nazivom "Jazz Me Up by Jelenski".

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  BH radio 1 (BiH) - Omladinski program - od 2 do 2 (21.06.2010. / 22.06.2010.)

Ponedjeljak je (21.06.2010. godine), a na BH radiju 1 'od 2 do 2' ide Omladinski program. Preporucujemo: Infopol - donosi obilje zanimljivih informacija, priloga i prica, a voditelji su Danica i Faris ; magazin Cuj BiH!, pored standardnih rubrika (Fus Pasus vs. Habitus, VOP vijesti), nudi i eko price i priloge novinara/ki iz svih dijelova BiH, kao i specijalne muzicke sadrzaje (ekskluzivno, predstavljamo neke od pjesama koje ce se naci na novom, jos neobjavljenom albumu Ede Maajke, "Spomen ploca", o kojem smo s Edom pricali prije sedam dana u emisiji Kost u grlu... ; Kost u grlu predstavlja kompilaciju / mix nekih od najzanimljivijih dijelova razgovora koje je sa razlicitim sagovornicima u posljednjih nekoliko mjeseci vodio nas kolega iz Mostara, Semir Behram, za vas pricaju: Goran Bare, Damir Avdic, Dino Šaran, Ivica Buljan, Darko Majerski Majer... ; do 19 sati je i filmski zurnal OP-a - Cinema Express, potom nova Magnovenja, a onda i Treci Svijet - mini muzicki show koji danas predstavlja projekat "Angel's Breath", pokojnog Milana Mladenovica ; od 19.05h do 20 sati ide nova BH Demo Liga, sa pjesmama domacih demo autora i bendova i novostima sa demo-scene ; Anatomija zvuka donosi muziku alternativnih sastava sa prostora BiH i bivse Jugoslavije, a danas, izmedju ostalog, slusate: Laibach (koji slave 30 godina postojanja), intervju i muziku sastava Demolition Group, te odlican novi jazz sastav Patetico iz Ljubljane... ; iza toga, od 21.03h, na redu su muzicke delicije po izboru naseg DJ Djohe - RAM show ; uvijek raspolozeni tandem, Ademir-Boris, ceka vas u nocnom programu - OP Racija sa prilozima, gostima, uz kontakt i nagradnu igru i jos mnogo toga sve od 22.15h do ponoci... ; deset minuta iza ponoci pocinje Oscilator radio show, sa elekronskom muzikom, a nastavit cemo i nakon Oscilatora (i Magnovenja), u sklopu promocije Exit festivala, uz slusanje radio mix / DJ seta jedne od mnogobrojnih zvijezda koje nastupaju na Exitu 2010. - gosp. Josha Winka.... Dosta je razloga zbog kojih bi danas, izmedju 14 i 02 sata (iza ponoci), trebali biti uz svoje radio prijemnike i frekvencije BH radija 1 ili nas slusati i putem Interneta .

 Autor: Samir Culic, Sarajevo, BiH.
  Brickheads (SRB) - Music Pollution (Recenzija CD-a)

Novosadski (garage punk / garage rock / thrashing rock and roll) akt, Brickheads, nije nepoznat lokalnom i sire posmatrano "kruzoku" koji preferira garazne tendencije. Postoje od 2004. godine, a deo postave participira i u drugim aktivnim gradskim sastavima. "Music Pollution" (SKC Novi Sad) je albumsko debi ostvarenje iz prosle (2009.) godine, na kojem se bend predstavlja sa 10 britkih, energicnih, "prljavih" numera, izvedenih na engleskom jeziku. Da, Novi Sad je zaista centar garage desavanja u Srbiji, a Brickheads kroz pomenutu formu, na sebi svojstven nacin, kombinuju punk i rock idiome, energicno i anarhicno izvedene. Cini se da na energiju i voljni element polazu puno vise aduta, no na bilo kakav drugi potencijalno "konceptualniji" pristup. U odredjenoj meri znaju da podsete na pulske Messerschmitte, ali vise po samom nacinu odnosa vokala i gitara. "Music Pollution", uglavnom, sadrzi ujednacen materijal koji tako ukomponovan predstavlja skladnu celinu. Za pohvalu je i artwork omota CD-a. Generalno, Brickheadsi svojim debijem mogu biti u potpunosti zadovoljni, a ponudjeni materijal je, kao i u slucaju vecine drugih sastava sa garage pristupom, prikladniji za "live" izvodjenja. Ocena: 8 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Davor Matosevic (BiH) - Always Be Good To Your Enemies (3. Recenzija CD-a)

Neobicno je prijatno iskustvo biti svedok izdavanja upravo ovako koncipiranog diska ("Always Be Good To Your Enemies", Croatia Records, 2010.) sa ukupno cetiri studijska zvucna otiska, mladog i talentovanog pevaca i tekstopisca, Davora Matoševica. Ono je, bar za sada, u poluakusticnom ruhu i u potpunosti je obojeno anglosaksonskim lirickim tkanjem. Cetiri numere, otkrivaju ovog umetnika, Davora Matoševica, u jednom novom a savremenom, modernom i svezem izrazaju, koji svoje korene moze pronaci u retkom dijapazonu vec etabliranih svetskih umetnika zanra, poput Jamesa Blunta, na primer. Iako dokument, "We (Something for us)", vec sada ima svojevrsnu zasluzenu video podrsku, licni favorit vaseg potpisnika je zapis - "Colors". Davorov vokal je emotivan i senzualan, a muzicki kaput sveden a raskosan. Neke dragocenosti morate otkriti i doziveti sami... Web link: www.myspace.com/davormatosevic .

 Autor: Milan B. Popovic, Beograd, Srbija.
  BKC Tuzla (BiH) - Koncert Josipe Lisac u Tuzli (19.06.2010.)

Josipa Lisac dolazi u Tuzlu i u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzlanskog kantona 19.06.2010. godine priredjuje koncert sa pocetkom u 20h. Njen prateci bend ce da cine: Gojko Tomljanovic (klavijature) ; Borna Šercar (bubanj) ; Josip Grah (truba / harmonika) ; Davor Crnigoj (bass) ; Elvis Penava (gitara). Josipa Lisac je hrvatska pjevacica poznata po originalnoj mjesavini razlicitih muzickih zanrova, sa unikatnim i ekscentricnim scenskim, te sa izrazenim vokalnim sposobnostima. Vec u 10. godini postaje clanicom Zbora Hrvatske radio-televizije. Pjevajuci ozbiljni muzicki materijal, od strane sakralne, preko klasicne i moderne avangarde, sve do etno-tradicionalne muzike, stjece svoje prvo i bogato muzicko obrazovanje. Zbor HRT-a 1961. godine, na takmicenju u Francuskoj, dobiva "Grand prix" kao najbolji djecji zbor na svijetu. Premda odgajana na Monteverdiju, Bachu, Beethovenu, Brittenu, vrlo brzo pokazuje zanimanje za rock muziku, te 1967. godine postaje glavnim vokalom rock grupe O'Hara, a zatim i grupe Zlatni akordi. Nepopravljivi je idealist i sanjar, a istovremeno i hrabri vizionar i pokretac. Josipino ime se danas moze pronaci i u udzbenicima za muzicku obuku u osnovnim skolama, gdje se pominje uz Edith Piaf i Freddy Mercuryja. Sve informacije mogu se dobiti u Marketing sluzbi BKC-a Tuzla ili na telefon: 035 311 070 (Strucni saradnik za marketing BKC-a Tuzla, Mirheta Colic).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Nova Gradiska (HR) - Svacije je pravo zivjeti (19.06.2010.)

Nakon osam uspjesnih koncerata u sklopu akcije "Svacije je pravo zivjeti", borbu protiv nasilja medju mladima nastavljamo i dalje! Udruga "Zvuk svjetlosti" iz Zagreba i Udruga za prevenciju socijalnopatoloskog ponasanja mladih "Prevencija" iz Nove Gradiske, 19. lipnja 2010. godine organiziraju koncert - "Svacije je pravo zivjeti" u Novoj Gradiski. Koncert ce se odrzati na Gradskoj bini na Trgu kralja Tomislava, od 17 do 23 sata. Nastupit ce: Spacka, Dimenzija X, Blackout, Otkazani let, Adastra i Opca opasnost. Voditelj koncerta bit ce Frano Ridjan. Koncert "Svacije je pravo zivjeti" u Novoj Gradiski odrzava se u sklopu Tjedna nenasilja koji traje od 14. lipnja do 19. lipnja 2010. godine.

 Autor: Jeronim Maric, Zagreb, Hrvatska.
  Labinmusic festival 2010 (HR) - Program festivala (11. - 19.06.2010.)

Labinmusic festival ulazi u svoju drugu godinu. Nakon prve uspjesnice, od ove godine festival traje tjedan dana i to od 11. lipnja do 19. lipnja 2010. godine. Festival zapocinje 11.06.2010. besplatnim koncertom na novoj atraktivnoj lokaciji amfiteatra u gornjem Labinu. Na toj ce se veceri predstaviti mladi pop-rock glazbenici iz Istre. Program ce zapoceti u 21.00 h i trajati ce do 24.00 h. Pokrovitelj koncerta je Grad Labin. U utorak 15. lipnja 2010. starta glazbena radionica na kojoj ce se obradjivati teme iz glazbene produkcije. Radionica ce trajati tri dana, a u sklopu nje zainteresirani ce moci nauciti proces od snimanja glazbe, nacina obrade, pa do izdavanja vlastitog proizvoda na nekom od medija. Kotizacija za radionicu je 150 kn, a u cijenu je ukljucena tri dana teorijske i prakticne nastave i majica Labinmusic festivala. Glavni dogadjaj festivala je veliki koncert u subotu 19. lipnja 2010. na prekrasnoj lokaciji u starom gradu Labinu sa pogledom na more. Ove godine nastupaju najrenomiranija imena hrvatske pop rock scene: Rundek Cargo Trio, Pips Chips & Videoclips , Urban & 4 i TBF. Ova vrhunska glazbena postava biti ce upotpunjena sa bendovima The Crossroads i Rockline koji ce nastupiti kao predgrupe. Da je rijec o pravom glazbenom maratonu, potvrdjuje cinjenica da koncert traje od 20.00 sati nastupom i traje do 04.00 h. Vec po prvim najavama, Labin ce 19. lipnja 2010. postati prava glazbena meka na Jadranu, jer svoj dolazak najavljuju fanovi iz svih karajeva Hrvatske. Tome svakako pridonosi i popularne cijene ulaznica za ova cetri vrhunska benda. Antirecesijska cijena u pretprodaji je od 99,99 kn, a svi ce na ulazu moci pronaci štand sa poklonima iznenadjenja po cijeni od 1 lipe. Cijene karata na dan koncerta uvecavaju se za 20,00 kn po sektoru.

 Autor: Igor Dundara, Labin, Hrvatska.
  14. HGF Zabok (HR) - Finale (18.06.2010.)

T.H.E. (Vrbovec, HR)Pred nama je treca finalna vecer 14. po redu HGF demo festivala koja ce se dogoditi u petak 18. lipnja 2010. godine u zabockom Klubu "Regenerator". Na prethodne dvije finalne veceri culi smo prvih 14 finalista, dok cemo ovaj petak imati priliku cuti jos sedam izvodjaca: Agharti (Zagreb), HITchCOCK (Zagreb), Larva (Cakovec), The noREGRETS (Rovinj), Petar Punk (Bjelovar), Ivan Škrabe (Jastrebarsko) i Vlasta Popic (Varazdin). Vec iste veceri strucni ziri ce proglasiti i pobjednika ovogodisnjeg HGF-a koji ce sedam dana kasnije nastupiti na Grande finalu ispred sastava LET 3. Grande finale ce se dogoditi u petak 25. lipnja 2010. godine, takoder u "Regeneratoru". Nastupiti ce proslogodisnji pobjednici Dosh Lee (Zagreb), pretproslogodisnji pobjednici Valungari (Sesvete), ovogodisnji pobjednik, te strasni Rijecani iz grupe LET 3. Tijekom koncerta, HGF ce dodijeliti i nekoliko nagrada pojedincima i organizacijama zasluznim za promicanje demo i urbane rock kulture. Kao i prosle godine, uoci finala objavljena je i CD kompilacija ovogodisnjih finalista na kojoj se nalazi po jedna skladba svih finalista. Izdavac kompilacije je Spona, a ekskluzivni distributer Aquarius Records. Ulaz na sve HGF veceri je besplatan.

 Autor: Siniša Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Indexi 10 (BiH) - Spisak dobitnika regionalne nagrade za 2009. godinu

"Nestabilna vremena za sobom povlace i neuobicajene, cesto nezeljene poteze, ali i one koji su u skladu sa opstom i drustvenom odgovornoscu. Vrijeme u kojem se vecina ljudi bore za prostu egzistenciju, nije i vrijeme glamuroznih, odnosno skupih muzickih manifestacija. To je, na svoj nacin, potvrdio los odaziv kako drzavnih institucija, tako i sponzora (koje djelimicno razumijemo). A uvazavajuci naziv, te slobodni smo reci, i ugled nase nagrade, odustali smo od priredjivanja kompromisne priredbe i banaliziranja jedne svecane ceremonije, te su imena nagradjenih objavljena na nasoj web stranici", izjava je organizatora. Spisak dobitnika po kategorijama: Rock & all album godine: Emir & Frozen Camels "No Pasaran", Kawasaki 3P "Idu Bugari" ; Rap & hip-hop album godine: Frenkie "Protuotrov" ; Blues album godine: Tomislav Goluban & LPFB "Zagorje Blues" ; Pop album godine: Aleksandra Radovic "Zar ptica" ; Etno album godine: Amira Medunjanin & Merima Kljuco "Zumra", Tamara Obrovac "Necu vise jazz kantati" ; Tematski albumi i kompilacije: Darko Rundek "Live u Domu omladine" (za Live izdanje), Vlado Podany "Piano album" (za Tematsko izdanje) ; Koncertni dogadjaj godine: Parni valjak - "Povratnicka turneja" ; Prva nagrada Indexi 10 za prve albume objavljene 2009. godine (ustanovljena je izuzetnu vrijednost svih nominiranih albuma, te se odlucilo i da svi nominirani kandidati dobiju Prvu nagradu Indexi) u kategoriji Rock & all album dobitnici su: Dosh Lee "Velika nepravda na malom ekranu", Killing Jazz Hard Core Baby "Track One" (na slici), Art Diler "Miris jeseni", S.A.R.S. "S.A.R.S.", Zenekese "Zenekese", Sheitans "Lica s tjeralica", One Piece Puzzle "13 zlatnih hitova" ; u kategoriji Metal & all album godine dobitnici su: Alcoholica "Retromanija" ; u kategoriji Rap & hip-hop album godine dobitnici su: Kandzija "Narodnjaci", u kategoriji Pop & etno album godine dobitnici su: Urban sevdah "Urban sevdah" ; Trofej "Davorin" za najboljeg pjevaca dobio je: Dado Topic ; Trofej "Bodo Kovacevic" za najboljeg gitaristu dobio je: Vedran Bozic. Preneseno sa web stranice: www.davorin.ba .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Garo & Tavitjan Brothers (MK) - Makedonsko srce kuca u 7/8 (CD)

Iza imena Garo & Tavitjan Brothers kriju se braca Diran i Garo mladji, te njihov otac Garo Tavitjan, poznati bubnjar legendarne makedonske grupe Leb i sol. Braca Diran i Garo akademski su glazbenici koji su jos u ranoj dobi poceli svoje glazbeno obrazovanje, Diran vec sa 6 godina pocinje svirati klavir, dok je njegov brat Garo krenuo ocevim putem i odabrao bubnjeve. Tavitjan Brothers preferiraju mjesavinu jazza, rocka, funka ali i tradicionalne makedonske glazbe. Vrijednost njihovog rada prepoznata je i van granica Makedonije, a dobitnici su i brojnih priznanja. Hrvatskom trzistu predstavit ce se albumom "Makedonsko srce kuca u 7/8" (Croatia Records, 2010.) na kojem pjevaju najveca imena hrvatske glazbene scene: Josipa Lisac, Massimo, Aki Rahimovski, Zeljko Bebek, Tereza Kesovija, Dado Topic i mnogi drugi. Svi su oni otpjevali po jednu tradicionalnu makedonsku pjesmu kojoj su dali dozu svoju jedinstvene interpretacije, a to se savrseno uklopilo u sjajne aranzmane Tavitjan Brothersa. Cijeli materijal sniman je u Skopju, vokali u studiju Croatia Records, a mastering je radjen u Los Angelesu. Prvi singl s albuma "Makedonsko srce kuca u 7/8" je pjesma "Eleno kerko", u izvedbi Massima, za koju se video spot vec uvelike vrti na malim ekranima, a u tijeku je snimanje i drugog spota za pjesmu "Jovano, Jovanke", u izvedbi Zeljka Bebeka.

 Autor: Klaudija Cular, Zagreb, Hrvatska.
  The Saltshakers (USA) - Lights Out (Recenzija CD-a)

The Saltshakers - "Lights Out" (Unreal Records, 2009.) CD. The Saltshakers su (power pop) kvartet iz Milwaukeeja, Wisconsin, USA, aktivni odredjen period na tamosnjoj underground sceni. Do sada su objavili 3 izdanja - "A Beautiful Mess", "Up All Night" i aktuelan album - "Lights Out". Ameri su verni varijanti power popa, etabliranog na svetskoj sceni tokom 80-tih godina i uglavnom su inficirani britanskim talasom, mada se u njihovom pristupu mogu pronaci i drugi elementi, kao sto su rock, garage rock, te punk obrisi. Jedna specificna punk energija evidentno cirkulise njihovim pesmama. Predstavili su se sa 10 songova slicnog pristupa i gotovo identicne realizacije. Iako snimljeni materijal poseduje energiju ovog vremena, The Saltshakers na kraju ipak zvuce kao retro akt i ovde bih ponovo pomenuo 80-te godine koje preovladjuju uticajima. Pesme su, takodje, melodicne, a produkcija uglavnom zadovoljava. Ocena: 7 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Urban & 4 (HR) - No mix! No sex! (Live CD)

Promocijom proslogodisnjeg (2009.) albuma "Hello", najavljeno je live izdanje Urbana & 4 - "No mix!No sex!" - koje ce biti pravi diskografski uzitak za sve ljubitelje rada Damira Urbana, ali i sve zaljubljenike u live albume. Ovaj album predstavlja svu onu Urbanovu autorsku i interpretatorsku snagu koju publika vec dvadeset godina dozivljava na njegovim koncertima. Na albumu imamo priliku cuti odabrane pjesme s dva koncerta u "Stereo" dvorani u Rijeci, odrzanih 29. i 30. svibnja 2009. godine. Posebnost ovog albuma, u moru live izdanja, jest to sto je cijeli glazbeni materijal koji mozemo cuti predstavljen 100% live, bez ikakvog popravljanja i nadosnimavanja. U suradnji s dugogodisnjim prijateljem, suradnikom i producetnom, Vladom Simcichom Vavom, Urban je uspio napraviti album na kojem cemo osjetiti energiju, zivost i jacinu izvedbe koja Urbana i cetvorku vec godinama drzi na vrhu hrvatske rock scene. Jos jedna posebnost ovog albuma je i omot za ciji je dizajn zasluzan sam Urban , a sastoji se od njegovih crteza, u kojima se razaznaju misli i snovi ovog glazbenog genijalca. Buduci da brojni obozavatelji nisu navikli na ovako brz diskografski razvoj (na studijske albume navikli smo cekati i do 6 godina), zasigurno ce se iznenaditi i oduseviti izvedbama novih i starih hitova, pjesmama koje ni u kom u slucaju nemaju rok trajanja. A svi oni koji su bili na ovim izvanrednim koncertima, vratit ce se tamo sa svakim svakom notom, uzdahom i emocijom... Medju pjesmama koje cemo cuti na albumu su "Nuclear baby", "Ruke", "Otrovna kiša", ali i novi hitovi "Sunce", "Magnet", "Hiroshima" i "Kauboji modre niti". Pjesmu "Sunce", najavni singl s albuma "No mix! No sex!", poslusajte na Croatia Records myspace i facebook stranicama. Abum mozete kupiti od ponedjeljka 07. lipnja 2010. godine, a u subotu 12. lipnja 2010. godine, tocno u 12 sati, ne propustite potpisivanje albuma u prodavaonici Croatia Recordsa u Bogovicevoj 5, Zagreb!

 Autor: Nikolina Mazalin, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -