Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 223

  15. Jazz Cerkno (SLO) - Medjunarodni jazz festival (13. - 15.05.2010)

Program letosnjega jubilejnega 15. Jazz Cerkno festivala bo zlahten, raznolik in udaren, kot se za obletnico spodobi. Na dveh prizoriscih (glavni oder - pokrito, ogrevano prizorisce, dvorana Glasbene sole) bodo nastopili vrhunski glasbeniki iz enajstih drzav, ki vsak na svoj unikaten nacin vidno sooblikujejo evropsko in svetovno jazz sceno. Ob robu koncertov pa pripravljamo se pester spremljevalni program za ustvarjalne in radovedne. Festival se otvori v cetrtek 13. maja 2010 s projektom "Moderna" (Marko Hatlak in gosta), vecer bo nadaljeval eden najbolj cenjenih evropskih pianistov Bojan Z v duu s sijajnim francoskim saksofonistom Julienom Louraujem, sklenila pa ga bo italijansko-ameriska zasedba kitarista Marca Cappellija Italian Doc Remix. Drugi festivalski dan (14. maj 2010) se pricne z novim projektom Bratka Bibica. Sledi solo nastop tankocutne ceske violinistke Ive Bittove, za konec, pa udarna in angazirana svedska zasedba, Martin Küchen "Angles" Sextet. Zakljucni dan (15. maj 2010) pricenjamo z ze tradicionalnim popoldanskim koncertom, kjer se bo na solo recitalu predstavil angleski saksofonist John Butcher. Na veliki oder bodo zadnji vecer prvi stopili PaPaJo, nemsko-britanska zasedba pod vodstvom Paula Lovensa. Basist Per Zanussi bo s svojim kvintetom Zanussi Five ponudil svez vpogled v norveski jazz, jubilejno izdajo festivala pa bo sklenila legendarna nizozemska cetverica The Ex. Vec o programu in nastopajocih si preberite na www.jazzcerkno.si / www.myspace.com/jazzcerkno .

 Autor: Boštjan Cvek, Cerkno, Slovenija.
  Cinkuši (HR) - Koncert u Zagrebu (12.05.2010.)

Cinkuši - neposrednost, toplina, iskrenost i, naravno, energicnost, rijeci su koje cete cesto cuti pri spominjanju ovog imena, a nakon tri, redom hvaljena i odlicno prihvacena albuma, Cinkuši su odlucili zabiljeziti kako rade ono sto najbolje znaju, kako sviraju koncerte. Zato je ovo prilika da i sami postanete akterima buduceg prvog DVD-a ove jedinstvene grupe koji ce biti snimljen na koncertu grupe u zagrebackom "Teatru &TD", u srijedu, 12.05.2010. godine. Petnaest godina je proslo od kada je pocelo zvoniti jedno od najveselijih, ali i najglasnijih zvona hrvatske etno glazbe, a koje ocito nema namjeru tako skoro se utisati. Jer Cinkuši (u tradiciji kajkavskog kraja "Cinkuš" je zvono koje prati ljude od njihovog rodjenja, pa sve do smrti) bili su i ostali u nasim okvirima jedinstven primjer benda koji je na savrseno prirodan nacin spojio glazbenu ostavstinu ovog kraja s gotovo punkerskom zestinom. I dan su danas jedini nas sastav koji akusticne instrumente poput mandoline, gitare, kontrabasa i violine, tretira na drugaciji nacin i koji istima stvara zavidnu kolicinu energije tako nespojivu s onim sto se inace povezuje s rijeci etno. U srijedu (12.05.2010.) ce za glazbeni dio, osim sestorke iz Cinkuša, biti zaduzeni jos i gosti, dosadasnji suradnici na albumima - Nikola Santro (ex Haustor) i Marko First, te gosti iznenadjenja. Za video snimanje zaduzen je redatelj i snimatelj Darko Drinovac. Dodjite i provjerite jesu li Cinkuši doista tako uigrani, je li se njihova glazba promijenila ili nije, hoce li Nataša konacno obuci nesto drugo osim hlaca... i koliko, u stvari, stane ljudi u "Teatar &TD"!

 Autor: Dijana Ticic, Zagreb, Hrvatska.
  BH radio 1 (BiH) - Omladinski program - od 2 do 2 (10. / 11.05.2010.)

Ponedjeljak je (10.05.2010. godine), a na BH radiju 1 'od 2 do 2' ide Omladinski program. Preporucujemo: Korisne informacije za studente, srednjoslokce i aktivne omladince /omladinke mozete cuti u emisiji Infopol, nekoliko minuta iza 14 sati ; Od 15.15 do 17 sati slusajte Cuj BiH!, sa dosta prica i priloga nasih novinara/ki iz raznih krajeva BiH... bili smo na zanimljivim mjestima, pratili dogadjaje interesantne mladima, a sve detalje i mozete cuti u magazinu kroz kojeg vas vode Belma i Dejan ; U emisiji Kost u grlu danas gostuje jedan nas stari znanac - Tim Clancy. Amerikanac koji je jos davno odlucio nastaniti se u BiH jedan je od najvecih eko-aktivista kojeg poznajemo. Njegova zapazanja, ideje i aktivnosti uvijek je zanimljivo cuti, a podijelit ce ih sa publikom OP-a u terminu 17.30h - 18.15h ; Nakon Tima Clancya i VOP vijesti, na programu su nova izdanja Cinema Expressa, Magnovenja i Treceg Svijeta, sve u cetrdesetak minuta, do 19 sati ; BH Demo Liga vam svake sedmice nudi priliku da cujete sta je novo i zanimljivo na bh. demo sceni ; Od 20 sati ide i nova Anatomija Zvuka, emisija koja prati desavanja na alternativnoj sceni / scenama BiH i ex-YU, a urednik i voditelj je Dragan Vukovic ili DJ Vuk ; DJ Djoha uredjuje dvosedmicni muzicki show - RadioAktivni Materijal (RAM), u kojem veceras mozete cuti nove uratke sastava Mugstar, Flying Lotus, Bajka i(li) Funky Porcini... to je od 21.10h do 22 sata ; Od 22.15h do ponoci - OP Racija - nocni program sa dosta zabavnih, opustajucih ali i korisnih sadrzaja. Kroz OP Raciju ce sa vama komunicirati i voditi vas Ademir i Boris, koji su spremni podijeliti i neke super nagrade, zato slusajte i ucestvujte... ; Deset minuta iza ponoci - novi Oscilator radio show , a za sami kraj ostavili smo snimak dogadjaja kojeg smo prije dvadesetak dana najavljivali, cekali i docekali... Red Bull MC Battle, prvi dogadjaj te vrste u BiH, desio se 23. aprila 2010. i ispunio sva ocekivanja organizatora, ucesnika battlea i publike. Kako je sve zvucalo u prvom dijelu battlea mozete cuti samo u Omladinskom programu BH radija1... Dosta je razloga zbog kojih bi danas, izmedju 14 i 02 sata (iza ponoci), trebali biti uz svoje radio prijemnike i frekvencije BH radija 1 ili nas slusati i putem Interneta .

 Autor: Samir Culic, Sarajevo, BiH.
  Pitomaca (HR) - Preminuo dr. Marijan Jergovic

U svojoj 72. godini zivota, petka, 07.05.2010. godine, preminuo je dr. Marijan Jergovic. Marijan Jergovic rodjen je 9. srpnja 1938. godine u pitomackoj trgovackoj obitelji. U Pitomaci je zavrsio osnovno obrazovanje, zatim pohadja Gimnaziju u Virovitici, te do 1964. godine i Medicinski fakultet u Zagrebu. Specijalistom interne medicine postao je 1976., a kasnije je polazio i postdiplomski studij iz pulmologije. Medicina mu je primarna djelatnost sve do 1994. godine do kada je radio u Domu zdravlja Djurdevac i Pitomaca, te Medicinskom centru Virovitica. Od tada pa sve do 2001. godine obavlja duznost podzupana Viroviticko-podravske zupanije zaduzen za drustvene djelatnosti. S te duznosti odlazi i u mirovinu. Marijan Jergovic je posljednjih gotovo pola stoljeca poznat kao izvrstan glazbeni entuzijast (skladatelj, dirigent...), no pored toga bavio se aktivno i sportom i to najvise nogometom, pa je tako obiljezio jedan dio povijesti pitomackog sporta i drustvenog zivota. Idejni je zacetnik pitomackog Glazbenog festivala "Pjesme Podravine i podravlja" . Tokom svog zivota izdao je brojne publikacije od kojih se izdvajaju: "Podravske pjesme, polke i cardasi" ; "Pjesme moje Podravine" ; "Naše pjesme, naši snovi" ; te posljedjnu, "Izabrane skladbe". Dr. Marijan Jergovic autor je brojnih skladbi koje su proslavile danas najpoznatija glazbena tamburaška imena: Martu Nikolin, Borisa Ciru Gašparca, Vice Vukova, Gazde, Najbolje hrvatske tamburaše, Licitare... Web link: www.marijanjergovic.com .

 Autor: Stjepan Jagic, Pitomaca, Hrvatska.
  Štimung (HR) - Predstavljanje

Superband (supabend citano na njemackom:)) nastao je 2006. godine kao drugi po redu, kronološki gledano, bend u redovima organizacije "Brlog Predstavlja" iz Slavonskog Broda. Sve je pocelo 2005. kada su tri prijatelja - Jula, Blaza i Drazen dosli na ideju da naprave bend. Na ideju za ime benda dosli su koristeci prva slova svojih alter ego imena Š - MC Šanzer (Jula), T - MC Tenk (Blaza), M - MC Metak (Drazen) i UNG (Underground). Ovaj trio veseljaka uskoro pocinje raditi na zajednickom zvuku koji se bazira na garage stilu beatova koje je radio Tenk u svojoj kovaonici zvanoj "Tenkova radiona", zamazanim vokalima opisujuci situacije koje su se u tom periodu dogadjale oko njih i progovarajuci o njima kroz humor i sarkazam, te su imali i nekoliko tekstova radikalnijih tema o politickoj situaciji u zemlji i sire. Uskoro stvaraju svoj zajednicki album pod nazivom "Muzika Za Radikalne Socijalne Promjene... I Za Chill" koji izlazi 2006. godine. Pomocu njega dolaze do mnogobrojne publike, te pocinju svirati, osim kod kuce, po okolnim gradovima, metropoli Hrvatske, te imaju izlet i u Bosnu i Hercegovinu. Formacija je djelovala sve dok im se nije dogodio "zivot". Naime, decki su odlucili studirati. Shvacajuci da odrzavanje Štimunga nece biti lako, zbog medjusobne udaljenosti, 2008. godine Drazen odlazi iz benda. Time dolazi do krace stanke gdje se Blaza i Jula dogovaraju da se Štimung odiseja nastavlja i da mogu funkcionirati i kao duo tako da Štimung danas stvara nove materijale kroz njihovo medjusobno druzenje i izmjenjivanje ideja. Uz to, Jula przi beatbox vise nego ikad i postaje clan "Sinestet kolektiva", a 2009. dobiva nagradu "Zlatna Koogla" za instrumentalistu godine, suradjuje s balkanskim velicinama hiphopa, te uzima titulu drzavnog prvaka u beatboxu. Tenk 2009. izbacuje svoj solo uradak pod nazivom "Stanje Uma Reality Show", i dalje udara beatove u "Tenkovoj radioni" i reda europske turneje sa svojim HardCore Punk bendovima (Kriva Istina i Faak Am See) gdje svira, przi i otkida bubnjeve. Web link: www.myspace.com/stimung .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  11. godina Mocvare (HR) - The Bambi Molesters i Messer Chups u Zagrebu (09.05.2010.)

Godinu dana nakon posljednjeg koncerta u Mocvari, The Bambi Molesters se 09.05.2010. godine vracaju u zagrebacki Klub "Mocvara" s novim albumom "As the Dark Wave Swells" u rukama. Snimljen nakon duze diskografske pauze, album je jos jednom ujedinio recenzente u misljenju kako se radi o jednom od najboljih i najinovativnijih instrumentalnih surf bendova danas. Nakon dvodnevnog rasprodanog koncerta u &TD-u, The Bambi Molesters ce jos jednom natjerati zagrebacku publiku na ples svojom unikatnom kombinacijom surfa, rocka i psihodelije. Istovremeno, "As the Dark Wave Swells", nakon hrvatskog, dozivljava i svoj europski release kod legendarne izdavacke kuce Glitterhouse Records. Messer Chups su ruski eksperimentalni sci-fi horor surf cudaci iz St. Petersburga. Na pocetku side projekt Olega Gitarkina, gitarste i osnivaca benda, Messer Chups su kroz razlicite faze djelovanja dosli do danasnje postave koju uz Olega cine fatalna basistica Zombierella, te bubnjar Chupacabra. Messer Chups surf koriste kao izhodiste, no kroz njihove pjesme prozima se sirok spektar utjecaja od lounge glazbe, semplova iz talijanskih i americkih trash filmova B produkcije do rocka kakvim su ga svirali kultni The Cramps. Od njihove intenzivne diskografske i koncertne aktivnosti nije ostao imun niti veliki Mike Patton koji im je prije nekoliko godina na svojoj etiketi Ipecac Records objavio album Crazy Price. Messer Chups u Zagrebu promoviraju album "Heretic Channel", novu impresivnu zbirku trash surf klasika, gdje nam vec i naslovi poput "Tremolo from the Crypt", "Johnny Reverb", "Twin Peaks Twist" ili "Loch Ness Surfing" govore da imamo posla s duhovitim bendom ciji ce se koncert zasigurno pamtiti i prepricavati. Izmedju pomenutih bendova, u opasnu setnju vulkanskim otocjem surf-beat-soul-garage polusvijeta vodit ce DJ Sleaz-O-Sonic (Waikiki)! Upad: u pretprodaji 50 kn, na dan koncerta, na blagajni kluba, 60 kn.

 Autor: Boba Kovac, Zagreb, Hrvatska.
  Damir Imamovic (BiH) - Aktivnosti

08.05.2010. godine, koncertom u "Bosanskom kulturnom centru" u Sarajevu pocet ce zvanicna promocija novog albuma Damira Imamovica, "Damir Imamovic". To je Damirov treci CD, a ujedno je i njegov prvi solo album koji je sarajevska izdavacka kuca "Gramofon" objavila pocetkom aprila 2010. godine. Svojim novim projektom, ovaj umjetnik na autentican nacin reinterpretira poznate sevdalinke, a njegov je projekat narocito znacajan jer posebnu paznju posvecuje zaboravljenim pjesmama, otkrivajuci njihovu skrivenu ljepotu novim generacijama slusatelja. Nakon koncerta u Sarajevu, Damir ce 16. maja 2010. godine odrzati solo koncert i u Cirihu, u dvorani "Stall 6", 20. maja 2010. godine u dvorani "Kolarceve zaduzbine", u prestiznom "Kolarcu", u Beogradu, te 05. juna 2010. godine u "Bosanskom kulturnom centru" u Tuzli. Sarajevski koncert Damira Imamovica organizira agencija "Gramofon" u koprodukciji sa "Bosanskim kulturnim centrom" Sarajevo. Ulaznice po cijeni od 10 KM bit ce u prodaji od 03. maja 2010. godine na box officeu BKC-a.

 Autor: Djana Karavdic, Sarajevo, BiH.
  BKC Tuzla (BiH) - Koncert Tereze Kesovija (08.05.2010.)

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona (BKC) Tuzla organizator je koncerta legendarne pjevacice - Tereze Kesovija. Koncert je zakazan za subotu, 08.05.2010. godine u dvorani BKC-a Tuzla. Tereza Kesovija je diplomirala na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, odsijek za flautu u klasi prof. Thea Tabake. Iza sebe ima prebogatu muzicku karijeru nastupajuci kao pjevacica. Prvi javni nastup imala je 1961. godine - u zagrebackom Varijeteu, a zavidnu muzicku karijeru ostvarila je i u inostranstvu. Tereza Kesovija je snimila vise od 30 LP ploca i vise od 70 malih gramofonskih ploca, te oko 20 CD-a. Za svoj umjetnicki rad nekoliko puta je nagradjivana, kako na prostorima ex YU, tako i u inostranstvu (proglasena je Vitezom Visokog odlicja za doprinos u kulturi - Chevalier des Arts et Letters - koju joj je dodijelio predsjednik Republike Francuske, Jacques Shirak). Terezin koncert u BKC-u Tuzla, neosporno ce biti veliki kulturni dogadjaj. P.S. Koncert je rasprodat.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Glazbena skola Pucisca (HR) - Kazalisne ljetne radionice (10.07.2010. - 31.08.2010.)

U suradnji sa: Zagrebackim kazalistem lutaka i Opcinom Pucisca, Medjunarodna ljetna glazbena škola Pucišca (koja djeluje u sklopu Udruge "Hrvatska kulturno - umjetnicka baština"), organizuje Kazalisne ljetne radionice Pucisca, Otok Brac - koje obuhvataju lutkarstvo, glumu / reziju, rad s tijelom, skolu scenskog govora. Program je slijedeci: Aleksandr Stavisskij, Rusija - Rucna lutka - Petruška, 10.-20.07.2010. ; Tamara Stavisskaja, Rusija - Lutka na plohi, 10.-20.07.2010. ; Nikolaj Naumov, Rusija - Animacija ruku, 20.- 30.07.2010. ; Zlatko Sviben, Hrvatska - Puškinove male tragedije, 31.07.-10.08.2010. ; Nhandan Chirco, Italija - Performing stream, 10.08.-20.08.2010. ; Enes Kiševic, Hrvatska - Scenski govor, 20.-30.07.2010. godine. Cijena, prijave i ostale informacije na mob. 098 161 19 58 / www.vesna-glazba.t-com.hr / www.music-school-pucisca.com .

 Autor: Vesna Vrandecic, Zagreb, Hrvatska.
  Hot Club of Belgrade (SRB) - The Balkan Swinging Melody (Recenzija CD-a)

Beogradski doajen, jazz gitarista i studijski muzicar, Branko Macic - Macak, tokom poslednje dekade intenzivirao je svoje aktivnosti, kako sviracke, tako i diskografske. Njegov aktuelni projekat ukljucuje rad i vodjenje sastava Hot Club of Belgrade, koji je u Beogradu nedavno imao i promociju svog debi izdanja - "The Balkan Swinging Melody" (Samostalno izdanje, 2010.). Na neki nacin delovanje grupe Hot Club of Belgrade predstavlja prirodni nastavak akticnosti koje je najavio sa Happy Jazz Guitar Triom, sa kojim je 2006. godine objavio album "Perdido" (Multimedia Records ). U samom Beogradu sa velikom paznjom propracene su promotivne aktivnosti nedavno izaslog pomenutog izdanja, tim vise sto na prostorima glavnog grada i Srbije, Macicev bend predstavlja prvi pravi akt koji nastavlja tradiciju onog legendarnog pariskog "Hot Cluba", kojeg su proslavili Django Reinhardt i Stephen Grappelli... "The Balkan Swinging Melody" je ozbiljno ostvarenje i sasvim sigurno preporucljivo za sve ljubitelje gypsy swinga i generalno muzike koja se svirala nekada u zadimljenim jazz klubovima. Akteri price su sa svoje strane doprineli da sve funkcionise maksimalno profesionalno, ubedljivo, pri cemu samo svirtacko iskustvo muzicara doprinosi laksem prihvatanju priredjenog materijala. Ocena: 8,5 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Omer Hodzic a.k.a. Ejdz. O (BiH) - Predstavljanje

"Moje ime je Omer Hodzic a.k.a Ejdz. O i imam 17 godina. Hip hop muzikom se aktivno bavim vec dvije godine. Ovih dana, uz mnogo napora, truda i tesko zaradjenog novaca, zavrsio sam svoj prvi demo album pod nazivom "Tamo negdje", koji je promovisan u OKC "Abrasevic" u Mostaru, 27.03.2010. godine. Mix albuma radio je Mak Mehic, reper i producent s mostarske demo scene, a beatove za album su radili Endecka, Suka I Entitet, takodje kvalitetni demo beatmakeri i producenti. Sam album je sniman u "Sky line" studiju i.nije izdat ni od strane jedne od izdavackih kuca, vec sam covere i CD-e stampao i przio sam, ali se nadam da ce se to promjeniti u skoroj buducnosti. Za ovaj projekat radio sam i dva video spota u suradnji sa "Pulse produkcijom", tacnije sa mladim i talentovanim Dinom Vejzovicem. Ti spotovi su za pjesme: "Tuzno romanticno" i "Tamo negdje" - obje dostupne na YouTUBE. Spot za pjesmu "Tuzno romanticno" emitovan je nekoliko puta na "Radio televiziji Mostar", te je duze vrijeme zauzimao visoku poziciju u TV emisiji "Urban music plus". Nakon ovog projekta vec lagano pripremam sljedeci na kojem ce se, nadam se, osjetiti znatan napredak u mom kvalitetu", porucio je Ejdz. O.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  A. S. Milosevic i D. Topic (SRB / HR) - Sladjana i Dado Live

08. maja 2010. godine, RTS pocinje snimanje jednocasovnog show programa, "Sladjana i Dado Live". Njegovo prikazivanje se, na prvom programu RTS-a, planira uoci Eurosonga 2010. Prva rock dama, Sladana Miloševic, koja je i domacin programa i legendarni Dado Topic, uzivo ce izvesti desetak svojih hitova koji su obelezili epohu i postali rock klasici. Izmedju ostalih, posle 26 godina, cucemo i zajednicki hit "Princeza" ("Negdje izvan planeta"), kompoziciju koja od prvog izvodjenja ne prestaje da ocarava publiku. Sladjana Miloševic i Dado Topic su se nedavno vratili sa gostovanja u Bosni i Herecegovini, gde su u muzickom showu programu nacionalne TV, takodje uzivo, izveli veci broj kompozicija. Tadasnje ponovno izvodjenje "Princeze" izazvalo je veliku paznju javnosti, ne samo Bosne i Hercegovine, vec i citavog Balkanskog regiona. Kompozicija "Princeza", inace, bila je premijerno izvedena na jugoslovenskom takmicenju za Pesmu Evrovizije, u Skoplju 1984. godine, kada je Sladjana posle ucešca sa kompozicijom "Recept za ljubav", 1981. godine, po drugi put predstavljala Srbiju. "Princeza" nije odnela pobedu na ovom takmicenju, ali je to na neki nacin ucinila svojim visedecenijskim trajanjem. Medijator show programa "Sladjana i Dado Live" je Dragan Ilic, muzicki urednik RTS-a i clan popularne grupe Generacija 5 (u kojoj je u najvecem usponu pevao Sladjanin brat - Goran Miloševic). Reziser programa je Darko Kamarit, posebno talentovani umetnik kome duh vremena nije izmakao i od koga dolazece generacije mogu dosta nauciti o tradiciji i dometima video umetnosti. Pored izvanrednih muzicara, u realizaciji ce ucestvovati niz talentovanih umetnika. Sladjana ce nam ne samo otpevati, vec i otsvirati svoje hitove, pracena stalnim bendom. Dado Topic ce jednako ostati dosledan sebi i svom prepoznatljivom rock stilu. Gledaoci ce imati priliku da ponovo uzivaju u predivnom Dadinom baritonu koji ni do danas nisu uspele da prevazidju stotine njegovih sledbenika.

 Autor: Milan B. Popovic, Beograd, Srbija.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -