Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 217

  Dubioza kolektiv (BiH) - Aktivnosti

Ovog petka, 09.04.2010. godine u 20:30, u MTV emisiji "Takeover", svoje omiljene spotove predstavili su proslogodisnji (2009.) kandidati za MTV Best Regional Act nagradu, bosanska grupa Dubioza kolektiv. Album "5 do 12" najnoviji je studijski album Dubioza kolektiva i snimljen je u Sarajevu u Studiju "Skirlibaba", a producent je Brano Jakubovic. Na albumu se kao gosti pojavljuju frontmen Plavog orkestra, Saša Lošic - Loša i makedonski bend Superhiks. Datum objavljivanja Dubiozinog studijskog albuma "5 do 12" je 12. april 2010. godine. Za razliku od ranijih albuma, bend je ovaj put odlucio da komunicira direktno sa publikom i zbog toga ce ovo izdanje biti postavljeno na sajt benda (www.dubioza.org) sa koga ce moci besplatno da se daunloduje od ponoci, nedelja na ponedeljak 11.- 12.04.2010. godine.

 Autor: Samir Culic, Sarajevo, BiH.
  Elton John (UK) - Koncert u Beogradu (03.06.2010.)

Popularni umetnik Elton Dzon (Elton John) nastupice 03. juna 2010. u Beogradskoj areni, koja i organizuje ovaj koncertni spektakl. Od petka 11. decembra 2009. u prodaji su ulaznice po cenama: 3950, 5950, 6950, 7950 i 8950 dinara. Karte se mogu nabaviti na sledecim prodajnim mestima: biletarnica Beogradske arene, Delta City, Dom omladine, knjizara Delfi (SKC), Bilet servis, Eventim, kao i putem sajtova www.arenabeograd.com i www.tickets.rs . Elton Dzon rodjen je kao Redzinald Kenet Dvajt 25. marta 1947. godine u Britaniji. Bio je veoma talentovan pijanista i dobio stipendiju Kraljevske akademije muzike, koju je pohadjao od jedanaeste godine. Naredne cetiri godine proveo je uceci na ovoj akademiji, gde je upoznao brojne buduce saradnike. Njegovi prvi nastupi bili su u bendu "Bluesology", koji je napustio 1967. godine, kada sa tekstopiscem, Bernijem Taupinom, osniva novu grupu i izdaje album "Empty Sky". Novi duet je na top-listama u Americi bio na drugom mestu, odmah posle Bitlsa. Vrhunac karijere Dzon je imao sedamdesetih godina, kada je u Americi odrzao dva koncerta, na kojima je bilo oko 100.000 ljudi, kada je dobio svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih i kada je sa Dzonom Lenonom snimio duet koji je izveo na Medison skver gardenu. Godine 1978. pocinje da nastupa solo i postaje prvi "zapadni" pevac koji je imao turneju po bivsem SSSR-u. 90-tih godina vraca se na scenu i veliki uspeh belezi muzikom za animirani film "Kralj lavova" za koju je dobio Oskara. Vlasnik je vise od 50 hitova koji su bili na listi 40 najslusanijih, ukljucujuci 7 pesama na broju 1 mnogih top-lista. Osvojio je nagrade: Oskar, Gremi, Toni i Zlatni globus. Elton Dzon postao je clan Rokenrol hola slavnih 1994, a titulu viteza Britanskog kraljevstva dobija 1997. godine zbog svog doprinosa kampanji u borbi protiv SIDE. Iste godine je od strane magazina "Bilbord" proglasen za treceg najuspesnijeg umetnika svih vremena (ispred njega su bili samo Bitlsi i Madona). Izvodio je brojne hitove, medju kojima su se izdvojili: "I'm Still Standing", "Don't Go Breaking My Heart", "Nikita", "Sacrifice", "Goodbye Yellow Brick Road", "Sorry Seems To Be The Hardest Word", "I Want Love", "Blue Eyes", "Something About The Way You Look Tonight"... Jedna od najpopularnijih pesama Eltona Dzona je "Candle in The Wind", koju je komponovao 1973. u cast Merilin Monro, ali je 1997., u izmenjenoj verziji, izveo na sahrani britanske princeze Dajane, sa kojom je bio dugogodisnji prijatelj. Jedan je od najuticajnihih pripadnika dzet seta u Velikoj Britaniji.

 Autor: Milan B. Popovic, Beograd, Srbija.
  Zdenka Kovacicek (HR) - Interview

Smatram da Zdenku Kovacicek ne treba posebno predstavljati. Jedna je od najznacajnijih i najeminentnijih osoba na hrvatskoj muzickoj sceni. Velika umetnica koja je u svojim neumornim nastupima, do sada, obisla dobar deo ove nase planete. Po mnogim evropskim zemaljama, Aziji, a i Americi (iz koje joj je i idol Janis Joplin), u svojim nastupima promovisala je Umetnost, Muziku i Rec, tu univerzalnu lepotu koja je svuda dobrodosla... Ove (2010.) godine ceo muzicki svet obelezava 40 godina od smrti Janis Joplin. U znak postovanja te legendarne americke pevacice, Zdenka Kovacicek - hrvatska jazz, rock, blues, soul i pop pevacica - izvodi impresivne koncerte pod nazivom "Tribute to Janis Joplin". To je i bio povod da malo porazgovaramo sa visestranom umetnicom s ovih prostora. Umetnicom koja pored pevanja, glume, nadje vremena i da se bori za prava zena, a bavi se i humanitarnim delatnostima...

 Autor: Zeljko Gradjin, Backa Palanka, Srbija.
  Zvonko Špišic (HR) - 40 godina s glazbom (2CD)

Zlatni tresnjevacki decko, Zvonko Špišic, klasik naseg doba, objavljuje album "40 godina sa glazbom" (Scardona Records), dvostruki CD sa koncerta kojim je obiljezio 40 godina izuzetne glazbene karijere. Pjesnik, pjevac, skladatelj, covjek sa izuzetnim senzibilitetom da jednostavnu, nekome drugome nezanimljivu svakodnavnicu "maloga covjeka" uoci i pretoci u nezaboravne stihove. Tako su nastali bezbroji, ne hitovi, vec evergreeni, koji otkrivaju njegovu veliku ljubav prema Zagrebu, ali isto tako i Zagorju i Dalmaciji. Špišic je jedanko uspjesan na zagrebackim, splitskim i krapinskim festivalima, gdje najvise nastupa kao kantautor, ali je mnoge pjesme radio i za svoje kolege pjevace. Dupli CD sadrzi ukupno 31 pjesmu, koje su izvedene na koncertu u Koncertnoj dvorani "V. Lisinskog", povodom obiljezavanja 40 glazbenih godina "zlatnoga decka iz Tresnjevke". Ovo je album koji vraca starijoj generaciji, a daruje mladoj, ljepotu pjesama, kao sto su: "Suza za zagorske brege", "Tresnjevacka balada", "Bicikl", "Barbara", "Milioner", "Zakaj volim Zagreb", "Gric vu suncu, Gric vu seni", "Budi dobra, Valentina", "Zageb i ja", "Tango argentina", "Kockar", "Takav dan je pomalo svecan", "Zvona moga grada",... Gosti na koncertu bili su njegovi dugogodisnji suradnici, te velikani hrvatske glazbene scene: Gabi Novak, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Arsen Dedic, Vice Vukov, Drago Diklic, Vokalni ansambl "Melos", Vanja Lisak - glasovir, te Sergej Evseev - violina. Dirigenti: Silvije Glojnaric, Pero Gotovac, Nikica Kalogjera, Stjepan Mihaljinec i Miljenko Prohaska. Web link: www.scardona.hr .

 Autor: Ljiljana Paic, Zagreb, Hrvatska.
  Cantus br. 161 (HR) - Ozujak 2010.

Novine Hrvatskoga drustva skladatelja, Cantus, u broju 161 (ozujak 2010.), donose obilje interesantnog sadrzaja. Glavni napis je posvecen razgovoru sa skladateljem i glazbenikom: Huseinom Hasanefendic Husom pod naslovom: "Treba ucvrstiti veze izmedju autora i izvodjaca", a tu su i ostali prilozi: Skladatelj na celu Republike Hrvatske ; Ususret 1. Porinu 2010: Razgovor s Darkom Bakicem ; Gubitak za hrvatsku glazbu: Adalbert Markovic i Jerko Bezic ; Razgovor s Boskom Petrovicem u povodu njegovog 75. rodjendana ; Mreza Telemah ili tko zeli ukidanje postojeceg sustava kolektivnog ostvarivanja prava? ; CD izlog i tako dalje. Bogati sadrzaj ovog broja novina Cantus upotpunjavaju i ostale mnogobrojne informacije vezane za svijet glazbe. Za naprijed iskazano, zasluge leze u ekipi vrhunskih novinara i saradnika tih novina vodjenih sigurnom rukom glavnog urednika i urednika fotografije, Davora Hrvoja. Cantus je tip novina koje bi dobrodosle i drugim sredinama (Bosni i Hercegovini, na primjer) jer doprinose promoviranju istinskih glazbenih vrijednosti nepravedno zapostavljenih u ostalim sredstvima informiranja. Web link: www.cantus.hr .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Vojkan Borisavljevic (SRB) - Muzicki CV

Vojkan Borisavljevic, kompozitor i dirigent. Rodjen 1947. u Zrenjaninu, a od 1948. godine zivi i radi u Beogradu. Po zavrsenoj gimnaziji, studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzicko obrazovanje stekao u beogradskim muzickim skolama "Dr Vojislav Vuckovic" i "Stankovic", kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetnickim radom se aktivno bavi od 1965. godine. Ceo radni vek (do odlaska u penziju, februara 2006. godine), proveo kao slobodan umetnik u okviru Udruzenja kompozitora Srbije, sa statusom istaknutog umetnika. Komponuje muziku za pozoriste, film i televiziju, popularne i decje pesme, pise instrumentalne kompozicije i aranzmane, sto do sada cini nekoliko stotina dela razlicitih zanrova. Bavi se dirigovanjem u pozoristu, na koncertima, festivalima i RTV snimanjima. Vojkan Borisavljevic je od 1968. godine, kao muzicki saradnik i urednik, saradjivao sa TV Beograd. Ucestvovao na vecem broju muzickih, pozorisnih i filmskih festivala u zemlji i inostranstvu, gde je vise puta nagradjivan...

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  14. HGF 2010. (HR) - 2. polufinale (07.04.2010.)

Nakon sto je prva polufinalna vecer 14. HGF-a 2010, prosle srijede napunila Klub "Sax!" i nakon sto su bendovi u konkurenciji odsvirali svojih natjecateljskih pola sata brutto - svim je clanovima zirija postalo jasno da je, ako je suditi po prvoj veceri, ove godine konkurencija nesto jaca nego prosle (2009.). Kad su zbrojeni bodovi, pobjednik je, sa samo jednim bodom vise od sljedeca dva benda, postao heavy sastav New Level iz Zagreba koji je tako izborio svoj nastup u finalu 14. demo festivala HGF - Zabok. Svaka od sljedecih polufinalnih veceri isfiltrirat ce po jednog novog finalistu koji ce biti obznanjen odmah na kraju veceri, dok ce se jos pet finalista izabrati nakon sto uvijek isti petoclani ziri odslusa sve bendove u svih pet polufinalnih veceri. Na 2. polufinalnoj natjecateljskoj veceri, u srijedu, 07.04.2010. godine sviraju: Agharti (Zagreb) ; Suicide Bar (Zagreb) ; Pod naponom (Koprivnica) ; Trn (Zagreb). Specijalni (izvan konkurencije) gosti 2. polufinalne veceri 14. HGF-a u Klubu "Sax!" su vinkovacki trio Mlinski kamen koji su u konkurenciji HGF-a svirali prije vise od deset godina, a trenutno imaju aktualni, treci po redu album, "Atomski blues", izdan u koprodukciji Aquarius Recordsa i Spone. Ulaz na sva polufinala 14. HGF-a u Klubu "Sax!" je slobodan.

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Porin 2010. (HR) - Javno citanje nominacija (Mali Porin, 07.04.2010.)

Nakon sto su glasaci Porina imali deset dana da izaberu po tri nominirana u ukupno 49 kategorija Diskografske nagrade Porin 2010, i nakon sto su glasovi zbrojeni - na redu je uobicajeno javno citanje nominacija, tzv. "Mali Porin". Vec sam ulazak medju tri nominirana predstavlja izuzetan uspjeh i svi nominirani mogu vec od momenta objave nominacija biti izuzetno zadovoljni jer je struka njih i njihove projekte prepoznala kao nesto najbolje sto se na glazbenoj sceni Hrvatske dogodilo u protekloj godini. Citanje nominacija dogodit ce se u atraktivnoj dvorani "Gorgona", jos atraktivnijeg Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u srijedu, 7. travnja 2010. godine s pocetkom u 12.00 sati. Kao i proslih godina, nominirane ce u ulozi prezentera procitati glazbenici pomognuti diskografima, novinarima, autorskim timom Porina i drugim medijskim licnostima. Svoj su dolazak do ovog trenutka, izmedju ostalih, potvrdili Tony Cetinski, Natali Dizdar, Marko Tolja, Feminnem, Djani Stipanicev, Vanna, Neno Belan, Marija i Ivana Husar, Gabi Novak, Bolesna braca, Ana Rucner, Ivana Kindl, Klapa Kampanel, Iva Šulentic, Mare Milin, Ivan Decak (Vatra), Remi (Elemental), Lana Furlan Zaborac (The Bambi Molesters) i decki iz Hladnog piva. Dodjela nagrada u kategorijama klasike i jazza bit ce 08. svibnja 2010. godine u Šibenskom kazalištu, Šibenik, a sredisnja priredba Diskografske nagrade Porin 2010 bit ce 15. svibnja 2010. godine u Biogradu.

 Autor: Alica Hlubocki, Zagreb, Hrvatska.
  Dalibor Prochazka (HR) - Dan pobjede (Recenzija CD-a)

Rijetko pisem o albumima koji nisu jazz, ali s vremena na vrijeme pojavi se CD pop glazbe koji me istinski zaintrigira, ponajprije iskrenoscu autora koji nam kao srce na dlanu daje svoju dusu, svoj emotivni svijet i bez kompleksa pjeva na nacin koji nam kaze da ne laze, da ne pozira, i da je svaki stih, svaku notu, svaku emociju iskreno i duboko prozivio. Istina, malo je takvih albuma, ali "Dan pobjede" jeste jedan od takvih. CD "Dan pobjede", Dalibora Prochazke (Aquarius Records) njegov je projekt zivota, dvogodisnje snimanje i desetljetni rad na pjesama, njihovu brusenju, nadogradnji... i deset pjesama koje su zivotna prica Dalibora Prochazke. Tesko bi za njega netko drugi mogao napisati tekstove i glazbu, to ne bi bio on. I tesko da bi to onda bio album ovako visoka standarda, kako vec spomenutom iskrenoscu i vokalom, tako i gotovo audiofilskom snimkom za koju se pobrinuo Ivan Popeskic, ali i popisom glazbenika koji sviraju s Daliborom. Mnogi dolaze upravo iz jazz svemira i klasicne glazbe - Elvis Stanic, vrhunski jazz gitarist, Henry Radanovic, bas (ciji je album "Ozone Continuum" udahnuo svjez zrak u pluca hrvatskog jazza!), Marko Lazaric, bubnjevi, Bruno Urlic, violina (bez njega bi quintet Damira Kukuruzovica tesko bio vrh gipsy swinga u nasoj glazbi!), Antonio Gecek, jedan od najboljih hrvatskih trubaca mladje generacije, Ivan Pesut, gitara, Petar Kovacevic, cello, Maja i Natasa Veljak, violina i viola, Ivan Popeskic, klavijature, a prateci vokali Martina Majerle i Olja Desic takodjer zasluzuju najbolje ocjene. Vecina ovih glazbenika su dobitnici nagrada za najbolje instrumentaliste (Status) i visestruki dobitnici Porina.

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Sziget 2010 (H) - Press release 2

This year's World Music Stage at Sziget is seeing the greatest international artists and most interesting aspiring stars of the world music genre. Between 11th and 16th August 2010, this venue is about to give a taste of the best of Eastern-European world music artists, and of course Hungarian specialities of the genre cannot be missed either. On 9 August 2010, day minus one of the Sziget festival, the most influential Hungarian alternative rock band Kispál és a Borz will say goodbye to its fans with a unique mega-concert featuring the biggest hits of the last 23 years, the favourite Kispál songs of the band and a bunch of guest stars. Goodbye Kispál! If you happen to cross the Northern corner of Sziget throughout the festival, you always find something interesting there. That's what is bound to happen this year, too, as the profoundly selected artist-list of the World Music Stage is going to offer the greatest names of the genre. Among many others, highlight of the event will see Orquesta Buena Vista Social Club®, accompanied by Omara Portuondo - names that do not have to be introduced to local visitors of the festival.

 Autor: Gergo Salamon, Budapest, Hungary.
  Parni valjak (HR) - Pred nastup u Sarajevu (16.04.2010.)

U prostorijama sarajevskog Radija Stari grad, odrzana je press konferencija (na slici) koja najavljuje sarajevski koncert, legendi rock and rolla, zagrebacke grupe Parni valjak, koja se nakon cetiri godine pauze vratila na scenu sa spektakularnom turnejom "Karlovacko Live". Prisutni na press konferenciji bili su clanovi benda: Aki Rahimovski, Husein Hasanefendic - Hus, Marijan Brkic - Brk i Berislav Blazevic - Bero. Turneja biljezi sjajan prijem kod publike, a koncerti su produkcijski dovedeni do savrsenstva. Takav jedan spektakl, nakon Zenice gdje je i pocela turneja Parnog valjka u BiH, ocekuje se i u Sarajevu, i to 16. aprila 2010. godine, u "Zetri". Parni valjak se vraca nikad bolji i, kako su nam rekli clanovi benda, iako sviraju trideset godina, jos uvijek imaju istu emociju koju prepoznaju sve generacije. Povratnicku turneju Parnog valjka prate i dva nova singla koji su uvertira za njihov novi albumski materijal. Clanovi Parnog valjka najavljuju odlicnu svirka sa sirokim repertoarom koji ce obuhvatiti cjelokupnu njihovu karijeru - od albuma "Dodjite na show" iz 1976. godine, do posljednjeg izdatog, "Pretezno suncano" iz 2004. godine.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  1. ZG JAM (HR) - Otvorenje festivala

U cetvrtak, 01. travnja 2010. godine u Klubu knjizevnika u Zagrebu, koncertom i izlozbom jazz fotografija, sluzbeno je otvoren Prvi JAM u Hrvatskoj, sto znaci da cemo tijekom travnja (2010.) imati iznimna jazz dogadjanja, kako koncerte, tako i razlicite promocije, predavanja, prezentacije itd…o cemu se mozete vise informirati i na www.jazzart.hr . Program je to koji je 2001. godine pokrenuo Smithsonian Institution u Washingtonu (SAD), te se prosirio svijetom. JAM se tradicionalno odrzava u travnju i objedinjuje programe vezane uz jazz. Otvaranje i prva vecer vec su ponudili odlican program. Maja Savic, jazz pjevacica mladje, ali odlicne jazz generacije i voditeljica projekta, najavila je dogadjanja u travnju (2010.) kao i vecerasnju izlozbu, nakon koje je slijedio dojmljiv nastup prve lige hrvatskih jazzistica, pod nazivom "Croatian Jazz Ladies". Natupile su Valerija Nikolovska, Franciska Fis, Astrid Kuljanic, Martina Brnetic i Maja Savic (na slici), uz pratnju vrlo raspolozenih bubnjara Borne Šercara, kontrabasista Mladena Barakovica, gitarista Josipa Joea Pandura i pijanista Viktora Lipica.

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  14. HGF 2010. (HR) - Polufinale, 1. vecer (Izvjestaj)

Pocela su izlucna takmicenja ovogodisnjeg (2010.), 14. po redu HGF-a koji ce na pet polufinalnih veceri sa ukupno 20 izvodjaca donijeti 10 imena koja ce po ocjenama zirija uci u finale. Na ovoj prvoj polufinalnoj veceri, vrlo tijesnu pobjedu odnijeli su mladjahni zagrebacki metal kvartet, New Level, dok ce se drugi pobjednik ove veceri odluciti zavisno o kvaliteti izvodjaca na preostala cetiri polufinala. Za sada su u igri dva banda... Na ovom prvom polufinalnom susretu nastupilo je pet bandova, svi su uglavnom iz Zagreba i bliske okolice - Antidepresiv (Zagreb), Segmenta (Zapresic), Geler, Feler, Triler & Meler (Zagreb), Agla (Velika Gorica) i New Level (Zagreb). Pobjednici prvog polufinala HGF su zagrebacki New Level. Zagrebacki Klub "Sax!" je, po obicaju, bio ugodno popunjen, a svaki band je doveo svoju publiku.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -