Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 198

  Cantus (HR) - Izdanje broj 159 / 160 (prosinac 2009.)

Novo izdanje novina Hrvatskog drustva skladatelja, Cantus, broj 159 / 160, prosinac 2009., izmedju mnogih ostalih ima priloge sa ovim naslovima: "HDS je kao Olimpijski komitet" (razgovor sa skladateljem i gitaristom Jasenkom Hourom, dobitnikom nagrade Milivoj Koerbler Hrvatskog drustva skladatelja - autorica: Ana Kustrak) ; 17. Zajcevi dani u Rijeci - Praizvedba opere "Casanova u Istri" Alfija Kabilja, "Zelja za operom", autor: Davor Schopf ; Razgovor s Davorom Kajfesom u povodu 75. rodjendana, "Sloboda stvaranja glazbe u trenutku nadahnuca", razgovarao: Davor Hrvoj ; 19. Medjunarodni dani jazza u Lisinskom, autor: Davor Hrvoj ; Tribina HDS-a u cast 65. rodjendana Lade Kos, "Zivot uz sansonu", autorica: Visnja Pozgaj ; 46. Glazbena tribina u Puli, "Susreti generacija u znaku praizvedbi", autor: dr. sc. Zdenko Weber ; Homage hrvatskih glazbenika Vici Vukovu - 24. rujna 2009., "Vici s ljubavlju", autor: dr. sc. Dalibor Paulik ; Chansonfest, "Jedinstveni festival", autor: Robert Urlic ; Odrzan 56. Zagrebfest, "Sama do pobjede", autor: Robert Urlic ; CD izlog... Web link: www.cantus.hr .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Paco de Lucia (E) - Nastupi u Hrvatskoj i regionu (veljaca 2010.)

Maestro Paco de Lucia, jedan od najznacajnijih i najutjecajnijih flamenco gitarista svih vremena u Hrvatskoj ce u veljaci 2010. odrzati cak tri koncerta! Sa svojim ansamblom, maestro de Lucia svoj ce prvi u nizu koncerata odrzati u Splitu 08. veljace 2010. godine u Hrvatskom narodnom kazalistu, potom ce nastupiti u Rijeci 10. veljace 2010. godine u Teatru Fenice, da bi na samo Valentinovo, 14. veljace 2010. godine Zagrepcanima svirao u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog", gdje je posljednji put nastupio prije punih trideset godina. Paco de Lucia u Hrvatsku stize sa svojim ansamblom koji cine vrsni glazbenici - Niño Josele (gitara), Antonio Serrano (klavijature), Alain Perez (bas) i Piranha (perkusije), vokalisti Cristo Heredia i David de Jacoba, te plesac Farruco. Jedan od najvecih gitarista na svijetu, Pace de Lucia, rodjen je 1947. u spanjolskoj pokrajini Cadiz kao Francisco Sanchez Gomez, a nakon sto je gitaru poceo svirati u dobi od pet godina, s javnim je nastupima takodjer otpoceo jos kao djecak, u rodnoj Spanjolskoj. Tijekom bogate glazbene karijere postao je sinonim za spanjolski flamenco. Nakon sto je svoj prvi album snimio 1965. godine, iza njega je danas preko 25 albuma, stotine prestiznih glazbenih nagrada i nebrojeno mnogo hvalospjevnih kritika. Sva tri hrvatska koncerta odrzat ce se pod posebnim pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Spanjolske u Hrvatskoj, a cine dio svjetske turneje maestra de Lucie koja pod nazivom "Paco de Lucia and band Live on Tour 2010" pocinje 06. veljace 2010. godine u Sarajevu, a dan nakon zagrebackog koncerta, 15. veljace 2010. godine, nastavlja se u "Cankarjevu domu" u Ljubljani. Iza svih pet koncerata maestra de Lucie stoji zagrebacka tvrtka Haarlem d.o.o. Inace, za zagrebacki koncert ulaznice su vec pustene u pretprodaju po cijenama od 400, 450 i 600 kn, a mogu se nabaviti na blagajni KD "Vatroslava Lisinskog" ili putem internetske prodaje na stranici: www.ulaznice.hr ili pak u Croatia Records Shopu u Bogovicevoj ulici, ili Hit Records Shopu u Preradovicevoj!

 Autor: Koraljka Dilic, Zagreb, Hrvatska.
  Brain Forest Rytual (BiH) - Odrzan koncert u Sarajevu (28.12.2009)

Brain Forest Rytual (Sasa Peric - voice, guitars, percussions, saz, pipe, flute, zurle, keyboards, samples, programming, artworks, design ; Alen Mehmedovic - back voice, bass, pipe, flute, zurle, artworks, design ; Benjamin Moranjkic - drums, percussions ; Rijad Hanic - live sound, samples, programming ; Edin Mujkic - percussions, back voice ; Fikret Osmanovic - light and projections technician, additional bass) je etno / alter / metal / industrial / multimedijalni bend iz Lukavca, Bosna i Hercegovina. Osim muzike i poezije, njegovi clanovi se bave i ostalim vrstama umjetnickog izrazavanja, a sve to putem muzike, omota, video spotova i zivih performansa / koncerata... uvezuju u jednu cjelinu. Brain Forest Rytual su 28.12.2009. godine odrzali koncert u sklopu Omladinskog programa BH Radija 1 koji je odrzan u MGKS studiju u zgradi RTV Doma u Sarajevu. Taj koncert je prenosen uzivo putem talasa BH Radija 1. Brain Forest Rytual najavljuju i skori slican nastup u Lukavcu i u Tuzli. Nekoliko fotografija sa njihovog nastupa u Sarajevu mogu se pogledati ovdje. Web linkovi: www.bfr-band.com i www.myspace.com/brainforestrytual .

 Autor: Sasa Peric, Lukavac, BiH.
  Silvije Vidovic (HR) - Koncertna promocija CD-a "Glasovir / piano" (10.01.2010.)

Iznimno talentiran mladi pijanist Silvije Vidovic predstavlja se hrvatskoj publici najnovijim (cetvrtim) CD-om (izdavac: Croatia Records), na kojem se mogu cuti izvanredne izvedbe djela N. Medtnera, C. Debussija, A. Skrjabina i S. Rahmanjinova. Nakon zavrsenog dodiplomskog i poslijediplomskog studija u Zagrebu, te brojnih solo i komornih nastupa, od kojih su mnogi zajedno s bratom Viktorom i sestrom Anom, Silvije Vidovic nastavlja svoju karijeru u Sjedinjenim Americkim Drzavama gdje na Florida International University, Miami, 2003. godine upisuje svoj drugi magisterij. U novoj sredini Vidovic vrlo brzo postaje prepoznat u eminetnim glazbenim krugovima, te osvaja brojne nagrade na prestiznim glasovirskim natjecanjima. Trenutno, Silvije je asistent na University of North Texas, gdje je u tijeku svog studija doktorata sa prominentnim ruskim pedagogom Vladimirom Viardom. Koncertno predstavljanje njegovog albuma odrzat ce se u Hrvatskom glazbenom zavodu, Zagreb, u nedjelju, 10.01.2010. godine, sa pocetkom u 20 sati. Web link: www.silvijevidovic.com .

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  HGM Jazzorkestar Zagreb (HR) - HGM Plays The Beatles (Recenzija CD-a)

Kraj 2009. godine, po broju i kvaliteti naslova, prilicno sjajne za hrvatski jazz, osobito u ovo, za kulturu tesko vrijeme, donio nam je CD na kojemu HGM Jazzorkestar Zagreb, pod ravnanjem i inspirativnim umjetnickim vodstvom Sigija Feigla, svira slavne skladbe The Beatlesa. Neosporno, Lennon i McCartney su obiljezili XX stoljece svojom glazbom, a obrade njihovih najpoznatijih pjesama broje se tisucama. To je veci zalogaj za svakog izvodjaca, jer kao sto su te skladbe svima znane i prepoznatljive, tako su i toliko obradjivane, prearanzirane, vise ili manje inspirativno izvodene, da svaki novi izvodjac mora racunati s vrlo koncentriranim usima i prosjecne glazbene publike. Maestro Sigi Feigl nista ne prepusta slucaju i stoga HGM jeste tu gdje jeste - a to je sam vrh hrvatskog jazza. Sedam godina nakon okupljanja u Groznjanu, malom istarskom mjestu koje ce s pravom kroz povijest biti hodocasnicka destinacija hrvatskih jazzoljubaca, orkestar Hrvatske glazbene mladezi pokazuje zrelost, uigranost, emotivnu izvedbu, obrazovanje... sve ono sto je nuzno za orkestar ovakvog tipa i glazbene izazove kroz koje su prolazili i prolaze, suradjujuci s brojnim svjetskim imenima i na neki nacin odgajajuci kako nove narastaje hrvatskih jazz glazbenika, tako i jazz publiku. Izdavac CD-a, Aquarius Records, imao je "nos" prepoznati taj potencijal i dobili smo glazbu za ugodno vecernje slusanje, ali i za angaziranije uranjanje najprije u glazbeni svijet Beatlesa, pa onda i u izricaj Sigija Feigla i Hrvatske glazbene mladezi. Ovo je CD koji dugo necemo vaditi iz CD playera. Spoj Beatlesa i jazza je dobitna kombinacija.

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  HGM Jazzorkestar Zagreb (HR) - HGM Plays The Beatles (Recenzija CD-a)

Nastupom odrzanim 06. prosinca 2009. godine u Kinu Studentskoga centra u Zagrebu, HGM Jazzorkestar Zagreb promovirao je svoj prvi kompakt disk, "HGM Plays The Beatles". Na tom, trecem ovosezonskom koncertu iz svog redovnog ciklusa "Sunday Nights", Orkestar je, pod vodstvom svog stalnog dirigenta, Sigija Feigla, izvodio skladbe Johna Lennona i Paula McCartneya odsviravsi cjelokupan sadrzaj CD-a. Osim sto je zadovoljena edukativna uloga Ciklusa koji se odrzava vec sestu sezonu - koncertu su prisustvovali ucenici osnovnih skola koji su pokazali veliko zanimanje i odusevljenje svirkom - nastup je privukao i mnogobrojne ljubitelje glazbe Big banda Hrvatske glazbene mladezi koji su gotovo do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu. Bio je to do sad, u Hrvatskoj, najposjeceniji koncert ovog jazz orkestra koji je u nekoliko zadnjih godina postao hit na nasoj jazz sceni. Najvece zasluge za medjunarodni uspjeh pripadaju austrijskom saksofonistu i klarinetistu, te glazbenom pedagogu, Sigiju Feiglu, koji je prije sedam godina tijekom Ljetne jazz skole Hrvatske glazbene mladezi u Groznjanu utemeljio orkestar i uspjesno ga vodi do danas. Osim kao umjetnicki ravnatelj, Feigl povremeno djeluje i kao instrumentalist. Na ovom albumu svirao je tenor saksofon u izvedbi skladbe "Michelle" u kojoj se predstavio i kao solist. Bravo za HGM-ovce, clanove Orkestra, ali i djelatnike Hrvatske glazbene mladezi koji pruzaju sjajnu logistiku omogucujuci ostvarivanje iznimno zahtjevnog programa!

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Milivoj Stefanec (HR) - 3 x 3 (Recenzija CD-a)

Nekadasnji lider koprivnickih punk novovalaca, Fakini (iza kojih stoji ne suvise bogata, ali vrlo respektabilna proslost), objavio je prvi solo album. Naime, cinjenica je da su Fakini bili uz prvi punk u ex-YU jedan od najzanemarenijih bandova samo zato jer su dolazili iz provincije i govorili su o individualno zatomljenim osjecajima radnicke klase, no nikako im se ne moze osporiti ucesce, makar marginalno, sa tadasnjom sukladnom scenom na kojoj su bili Pankrti, Pekinska patka, rana Azra, Prljavo kazaliste, Film, Idoli, Elektricni orgazam, Parafi, Termiti, Haustor... Sam Milivoj (u daljnjem kontekstu Stef) u opseznom dokumentarnom filmu "Koprivnica plese pogo" (reziser i autor Matej Perkov) jasno je rekao da je koncem '70-tih shvatio da nije sve u pjesmama koje traju po 20 minuta, vec da se snaga nalazi i u kratkim, jednostavnim i britkim punk-rock pjesmama. No, ovaj njegov prvi solo album nakon skoro 25 godina kreativnog zatisja ponovno otvara staru ljubav ka melodijama, sympho i progressive izrazu bez obzira koliko god on to htio pretvoriti u nesto novo. Naime, cijeli album je instrumentalan, uglavnom je odsviran na akusticnu gitaru kojom se Stef izrazava na nacin vrlo profinjenog ambijentalnog rockera - kantautora koji slijedi svoje sheme odavno prozivljenih detalja mladosti u vrlo dubokim emotivnim varijacijama. Bez obzira sto produkciju albuma potpisuju Davor Vdovic i legendarni Eva, Miroslav Evacic (koji je na nekoliko pjesama odsvirao klavijature i jos nekoliko instrumenata), autorski potpis na sebe preuzima Stef. U ovakvom svijetu s kojim zivimo, uglavnom u pokvarenim i izvrnutim odnosima vrijednosti, ovaj album dolazi kao pravi melem za odmor ljudske psihe; nije oskvrnut malodusnoscu i njegova vrijednost dolazi u opticaj tek sa sastavljanjem mozaika losih i dobrih strana ljudske percepcije i naravi. Djelo je liseno trendova i insinuacija, gotovo je izolirani primjerak posebnosti koja dolazi iz ravne nam Podravine. Nije naiva, ali je debela umjetnost senzibilno melodicnog ambijenta... Ocjena (1-10): 8 .

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Fuse (NL) - Portrait

Keyboardist Menno Broer van Dijk, bass player Marcel Everts and guitarist Didier Kerckhoff have started a new project. The trio got a gig last summer with vocalist Benjamin Kuijpers and drummer Marco Nelemaat, which led to a new powerful group: Fuse. Because of the growing interest in this new formation, Menno, Marcel and Didier have decided to fully focus on Fuse. They would like to invite you to look and listen on www.fuse-live.com. Judge for yourself about this new musical sensation! As the start of Fuse may have come as a surprise for some of you, the band members underline that Splinter will continue. The chemistry that has been within Fuse (Benjamin Kuijpers - lead vocals, sax : Didier Kerckhoff - guitars, vocals ; Marco Nelemaat - drums ; Menno Broer Van Dijk - keys, vocals ; Marcel Everts - bass guitar, vocals) led to a couple of spectacular concerts and such positive reviews that the attention will be on this group from now on for some time. Web links: www.fuse-live.com and www.myspace.com/fuseatms .

 Autor: Wouter Bessels, Gelderland, Netherlands.
  Conquering Lion (MK) - Nastup u Nisu (09.01.2010)

Foto: Nemanja Djordjevic Klub Yeahbug@, Balkanska 2, 18000 Nis, Srbija, za 09.01.2010. godine najavljuje nastup makedonskog reggae benda Conquering Lion. Bend Conquering Lion (Rootsman I - vocals, guitar, trombone ; Yugo - drums ; Deki - guitar, back vocals - Papak - bass guitar ; Kondur - percussions ; Shajo - keyboards, trumpet ; Spanac - sound effects) u osnovi svira fuziju reggae i hardcore muzike, ali u svojoj muzici provlaci i ostale muzicke pravce. Bend Conquering Lion nastao je 2007. godine u Tetovu, Makedonija, a tokom 2009. godine izdao je svoj debi album, "I". Pocetak koncerta zakazan je za 22 sata. Ulaznice po ceni od 100 dinara mogu se kupiti na blagajni Kluba Yeahbug@. Web link: www.myspace.com/conqueringli0n .

 Autor: Milos Najdanovic, Nis, Srbija.
  Hirurgija (SRB) - Smrt i iskljucenja (Recenzija CD-a)

Hirurgija je novosadski bend, mozda je bolje reci projekat, iza kojeg stoji Vladimir Bajic - tekstopisac, vokal i glavni autor. Sve je krenulo spontanim seshnima, 2001. godine, da bi prica dobila relevantniju formu objavljivanjem albuma koji je svetlo dana ugledao 26. oktobra prosle, 2009. godine. Vaznu pomoc pri realizaciji albuma Bajic je imao od strane Darka Jovanovica i Valerijana Buile (koji je bio snimatelj i producent), a na snimcima sa izdanja su participirali Aleksandar Pavlovic i Mila Jurisic. Vrlo je tesko standardnim terminima opisati muziku i pristup kojeg je Bajic sa svojim saradnicima ponudio. Recimo da je u nekoj osnovi dark rock sa darkwave elementima, pristigao iz postnovotalasne 80's price. Tekstovi su visemisleni, imaju takodje i spiritualni prefiks. Same pesme nisu jednostavne za slusanje i prihvatanje, takodje, prisutna je i odredjena doza nihilistickog stava, gde je sviracka motorika u funkciji tekstualne poruke. Sam materijal je ujednacen i postoji jedna zajednicka nit medju songovima koje je Bajic ponudio... Ocena: 7 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Beograd, Srbija.
  Trigger i Azil 5 (SRB) - Zajednicki nastup u Beogradu (09.01.2010.)

U subotu, 09. januara 2010. godine, sa pocetkom u 21h, u Livingroomu SKC-a Beograd, grupa Trigger ce odrzati koncert, a kao gosti nastupice Azil5 iz Novog Sada. Ovim nastupom, Trigger ce predstaviti materijal sa svog aktuelnog CD-a, "Ljubav", koji je izdala PGP RTS-a. Prvi video singl sa tog albuma je spot za pesmu "Jedan dan" (2007.), naredni video spot je bio za pesmu "Vise nece biti nas", a treci po redu video spot uradjen je za pesmu "Navika". Grupa Trigger je u junu 2009. godine nominovana za regionalnu muzicku nagradu "Indexi" (bivsa "Davorin",) u kategoriji "Metal album godine", koju zatim i osvaja. Grupa Azil 5 (na slici) je poznata po upecatljivim zivim nastupima, a njihov prvi studijski album, "Strastan, go i bos" (Automatik - Mascom Records, 2008.), docekan je sa pozitivnim ocenama i u Srbiji i u regionu. Uz pregrst koncerata, Azil 5 je 2009. godine objavio i live album, "IzLiveNo u Tisinu", snimljen u nesvakidasnjoj atmosferi Studija 1 Radija Novi Sad. Njihovi spotovi za numere "Sestro strasti" i "Ne i ti" imali su zapazeno mesto na svim domacim TV stanicama, dok je trenutno aktuelan njihov najnoviji spot za numeru "Tanzicija!" snimljen zahvaljujuci pomoci same publike. Grupa Azil 5 je ovih dana zapocela snimanje svog drugog studijskog albuma u cuvenom novosadskom Beat-Beat studiju. Web linkovi: www.triggerband.net / www.myspace.com/bandtrigger / www.azil5.com / www.myspace.com/azil5 .

 Autor: Milena Brankovic, Beograd, Srbija.
  Nocturne (F) - Vers la vide (Recenzija CD-a)

Sesti album francuskog umjetnika velika je i vrlo mracna saga zivota civilizacije protkana kroz proslo, sadasnje i buduce vrijeme u artisticki ambijentalnom electro / noise-industrial prikazu koji neizostavno ukljucuje i samog slusatelja da donese svoje zakljucke. Nocturne je veoma neobican umjetnik koji svoj rad i karijeru gradi na prilicno slobodnim, pomaknutim i nekonvencionalnim principima. Dok mu se nastupi, barem dosadasnja tri u sklopu zagrebackih "Smaranja" (05, 07 i 11), svode na intenzivan electro / noise-industrial performance u kome podjednako preplice elemente plesne i eksperimentalne, a cesto i vrlo brutalne agresivne glazbene i scenske izvedbe, njegovi posljednji albumi otkrivaju vrlo senzibilnog kreativca koji je sklon atmosfericnoj i ambijentalnoj sferi. Za razliku od kurentne electro / noise-industrial scene koja naginje brzopoteznim albumima 'u jednom dahu', Nocturne iliti Dr. Saphi svoje albume radi polako i bez zurbe, pomno ih komponira i osmisljava godinama, te ih prvo izvodi kao radne performance po nekoliko godina nakon cega ostavi vremenu da pokaze sto je ustvari najbitnije i najkonciznije za poantu citavog djela... Ocjena (1-10): 10 .

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Klaus Voormann (D) - A Sideman's Journey (CD + DVD)

Photo: Steven Haberland "For his 70th birthday the Sideman Klaus became Frontman Voormann. Together with his friends he has created a musical journey in time that carries the audience off to the most exciting period of popular music. From session to session I realized that "A Sideman's Journey" not only puts Klaus on center stage, but that this album also serves as an homage to all side(wo)men of pop history. Each one of them inevitably reminds us of the great names of ingenious artists who played a significant role in popular music. And what good is a great locomotive if the waggons are not there to transport the goods? Without all the talented session musicians who have a distinct feel for rhythm and sound many songs would not have become the great hits that we now know and love. What would Motown Sound be without The Funk Brothers? Where would all those soul hits be without the Muscle Shoals Rhythm Section from Tennessee? Consequently, Sideman Klaus' album is dedicated to all those sidemen-colleagues whose talents and skills helped turn compositions and arrangements with potential into rousing and movingly successful productions", said Christina Voormann. To 2009 release of his first album, Voormann & Friends - "A Sideman's Journey", participated more than 30 artists and Klaus Voormann's friends like Paul McCartney, Ringo Starr, Yusuf aka Cat Stevens, Dr. John, Jim Keltner, Albert Lee, Van Dyke Parks, Joe Walsh (The Eagles), Max Buskohl, Bonnie Bramlett and many others. Web link: www.voormann.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -