Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 195

  Parni valjak (HR) - The Ultimate Collection (2CD)

Neizbrisiv je trag koji je Parni valjak ostavio na hrvatsku rock scenu. To su dokazali i koncertom (16.12.2009.) u prepunoj zagrebackoj "Areni", u kojoj je odusevljena publika docekala svoje idole na pocetku njihove povratnicke turneje. Grupa Parni valjak kontinuirano je bila u samom vrhu hrvatske glazbe punih trideset godina, od 1975. do 2005. godine, a na radost velikog broja njihovih obozavatelja, ponovo se okupila na turneji "Karlovacko live". Od prve postave do danas, u grupi su legenda hrvatske glazbe - Husein Hasanefendic Hus, kao autor pjesama i gitarist, te Aki Rahimovski, jedan od najboljih interpreta i najljepsih glasova ovog podneblja. Pjesme: "Uhvati ritam", "Moja je pjesma lagana", "Sve jos mirise na nju", "Lutka za bal", "Pusti nek' traje", "Ugasi me", "Jesen u meni"... obiljezile su mladost brojnih generacija, te postavile visoke glazbene kriterije brojnim novijim bendovima. Ovo su samo neke od pjesama koje se mogu naci na najnovijem izdanju Croatia Records, "The Ultimate Collection - Parni valjak". 34 najveca hita Parnog valjka sada se mogu imati na jednom mjestu, u glazbenoj zbirci pod nazivom "The Ultimate Collection", ukljucujuci i njihov posljednji veliki hit, "Nakon svih godina", po prvi puta objavljen na nosacu zvuka, a koji je zasigurno obiljezio 2009. godinu. Web link: web: www.crorec.hr .

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  BlueSax! Live! Season 2008/09 (HR) - 3CD set (3CD)

Redovita BlueSax! vecer svakog drugog ponedjeljka u zagrebackom Klubu Sax! bila je prva akcija novoosnovane blues udruge, Hrvatske blues snage, na domacem (hrvatskom) terenu. Iako je tada, u listopadu 2008., sve krenulo prilicno cupavo, zahvaljujuci velikom trudu, upornosti i tvrdoglavosti nekolicine entuzijasta koji su svoje slobodno vrijeme zrtvovali organizaciji i promociji tih veceri - BlueSax! je danas, nedvojbeno, najvaznije redovito klupsko dogadjanje u Hrvatskoj. Dokaz tome je bolji termin odrzavanja (svaki drugi utorak) koji je dobio u novoj sezoni, te trostruka CD kompilacija "BlueSax! Live! Season 2008/09" koja je netom ugledala svjetlo dana. Na trostrukom CD-u nalazi se 40 izvodjaca predstavljenih s po jednom pjesmom, po izboru glazbenog producenta, autora i urednika kompilacije. Njih trojica su nakon mnogobrojnih preslusavanja snimljenog materijala, izabrane snimke podijelili u tri skupine i svaki pojedini CD koncipirali kao zasebnu cjelinu. Na prvom se disku, nazvanom, "Something traditional", nalaze uglavnom bezvremenski standardi blues legendi od Williea Dixona, Elmorea Jamesa i Freddiea Kinga, do Petera Greena. Na drugom disku nazvanom "Something different" nalaze se obrade pjesama "novijih" autora i izvodjaca (Robben Ford, Bad Company, The Doors, Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix...), te pjesme koje su iznenadile u bluesy aranzmanima tipa "Gotta Serve Somebody" Boba Dylana, "Melody" Rolling Stonesa ili "Superstition" Steviea Wondera. Treci disk, "Something new", donosi iskljucivo autorske pjesme hrvatskih izvodjaca u blues, blues rock, folk blues, high energy, etno blues, boogie i hard blues stilu. Ovaj trostruki CD u trgovinama ce se moci nabaviti po izuzetno pristupacnoj cijeni od 99 kn. Clanovi Hrvatskih blues snaga i izvodjaci zastupljeni na kompilaciji isti mogu nabaviti po cijeni od 75 kn preko info@croblues.com.

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Croatia Records News (HR) - Broj 8, Zima 2009/2010 (Besplatan download)

Croatia Records News su besplatne novine diskografske kuce Croatia Records koje u svojem osmom izdanju (Zima 2009/2010) na 56 stranica donose pregrst informacija o novim glazbenim izdanjima, razne aktualne glazbene vijesti o poznatim hrvatskim izvodjacima i skladateljima, kao i ekskluzivne razgovore s istima. Croatia Records News u ovom broju donosi priloge u kojima se sa novostima u svom radu predstavljaju: Drazen Zecic, Mladen Grdovic, Hari Roncevic, Zabranjeno pusenje, Arsen Dedic, Josipa Lisac, Dino Merlin, Jurica Padjen & Aerodrom, Cinkusi, Picksiebner + mnogi drugi. Novine Croatia Records News izlaze svakih nekoliko mjeseci i nude sarolik sadrzaj glazbene tematike, te omogucuju da se redovito prate mnogobrojni muzicki izvodjaci u njihovim karijerama. Novine se distriburaju u sve regionalne centre diljem Lijepe nase, na raznolike lokacije poput hotelijersko - turistickih objekata, frizerskih salona, wellness centara i raznih drugih mjesta u kojima covjek moze pronaci pet minuta za sebe i opustiti se uz sadrzaj ovog casopisa. Ovaj broj, u e-izdanju (pdf), moguce je i besplatno preuzeti na sljedecem linku: Croatia Records News .

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Vrisak kroz svilenu paucinu (INT) - Multimedijalni projekat (Promocija u Osijeku)

U Osijeku je, 11. i 12.12.2009. godine, u okviru multimedijalnog programa "Cooltour Provokacija", koji je zajednicki projekat Studentskog knjizevnog kluba "Aleph", Udruzenja "Druga scena" i Studentskog kluba studenata "Umjetnicke akademije", Odsjeka za likovnu umjetnost, "KSUM", iz Osijeka, promovisana zbirka poezije "Vrisak kroz svilenu paucinu". Ova knjiga poezije je jedan dio istoimenog medjunarodnog multimedijalnog projekta autora Branislava Lukica Luke, Jasmina Mujanovica Maga i Denisa Dugonjica. Zbirka poezije "Vrisak kroz svilenu paucinu" sastoji se iz devet ciklusa, devet autora sa podrucja Balkana, a to su: Neven Duzevic, Zal Kopp, Branislava Kostic Gaca, Sabina Kozelj Horvat, Senka Laginja, Branislav Lukic Luka, Jasmin Mujanovic Mag, Milan B. Popovic i Livija Reskovac. Pored poezije, u ovoj zbirci se nalaze i fotografska ostvarenja autora: Marine Grasilovic, Simone Dimcevske, Milene Ristic, Vesne Djurice, Aleksandra Pribakovica, Branka Ostojica i Branislava Lukica Luke.

 Autor: Denis Dugonjic, Lukavac, BiH.
  KD Vatroslava Lisinskog Zagreb (HR) - Bozic s glumcima u Lisinskom (21.12.2009.)

U Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog", Zagreb, odrzat ce se 21.12.2009. godine u 20h kulturno umjetnicka i humanitarna manifestacija pod nasivom "Bozic s glumcima u Lisinskom". Pjevaju: Danko Ljustina, Vedran Mlikota, Goran Navojec, Mila Elegovic, Filip Sovagovic, Zrinka Cvitesic, Hana Hegedusic, Igor Mesin, Barbara Rocco, Anja Sovagovic i Bojana Gregoric - Vejzovic. Plesu: Vedran Mlikota i Marija Santek ; Gordan Kozulj i Ana Herceg ; Istvan Varga i Ana Ugarkovic ; Iva Sulentic i Damir Horvatincic. Prodaja ulaznica ce se vrsiti na blagajnama: KD "Vatroslava Lisinskog" i kazalista "Gavela". Sav prihod namijenjen je za troskove lijecenja Jana Torjanca.

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Joshua Bell (USA) - Socijalni eksperiment Washington Posta

www.old.barikada.com objavljuje istinitu pricu. Inkognito svirku Joshue Bella na stanici metroa je organizirao Washington Post kao dio socioloskog eksperimenta o percepciji, ukusu i ljudskim prioritetima. Postavlja se pitanje: "Da li u uobicajenom okruzenju, u nepogodno vrijeme, uopce prepoznajemo ljepotu? Da li stanemo da tu ljepotu cijenimo? Prepoznajemo li talent u neocekivanom kontekstu? Koliko snobova ima medju onima koji idu na koncert placajuci basnoslovne iznose, a to isto ne prepoznaju u drugim prigodama?" Jedan moguci zakljucak ovog eksperimenta bi mogao biti: Ako nemamo niti trenutak vremena da zastanemo i poslusamo jednog od najboljih glazbenika na svijetu, koji svira jedan od najljepsih komada ikada stvorenih, na jednom od najljepsih instrumenata ikada nacinjenih... KOLIKO TEK MNOSTVO DRUGIH STVARI PROPUSTAMO?

 Autor: Caslav Vujotic, Podgorica, Crna Gora.
  Smut (MK) - Nastup u Tuzli (20.12.2009.)

Ono sto zelimo da obavezno vidite i cujete desit ce se u nedelju, 20.12.2009. godine. Radi se o nastupu makedonskog hc / thrash benda Smut (Gorgi Ilovski Dzole, vocals ; Gorgi Trpkovski Dzole, guitars ; Dejan Nikolovski Gajka, guitars ; Darko Najdovski Slon, bass ; Blagoja Antovski Bage, drums). Nastup je dogovoren u tuzlanskom Klubu "Palma", koji obiljezava 20 godina uspjesnog rada. Smut su na turneji po jugoistocnoj Europi. Pored Makedonaca, kako smo vec i navikli, predstaviti ce se i jedan domaci (citaj - tuzlanski) bend - Contusio (Damir Dizdarevic Kolle, bass, vocal ; Nedim, guitar ; Omer Omerasevic Oma, drums). Magazin Malosutra.org u saradnji sa Klubom "Palma" potrudio se da u narednu nedelju ne ostanete u kuci i da za, samo, 3 km gledate i slusate dva vrlo dobra benda - Smut (Skoplje, Makedonija) i Contusio (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

 Autor: Jasmin Kurtic, Tuzla, BiH.
  Dusan Jaksic (SRB) - Odlazak velikog umjetnika (05.06.1927. - 17.12.2009.)

Pjevac i glumac Dusan Jaksic preminuo je 17. decembar 2009. godine, u 83. godini zivota. Proslavio se pjesmama "Beograde, Beograde" i "Sve moje jeseni su tuzne". Glumio je u Beogradskom dramskom pozoristu, Jugoslovenskom dramskom i Narodnom pozoristu Beograd. Dusan Jaksic je rodjen 05. juna 1927. godine u Karlovcu, u Hrvatskoj, a po zavrsetku Drugog svjetskog rata preselio se u Beograd, kako bi se bavio glumom. Umjetnicki zivot Dusana Jaksica, koji je nedavno slavio 60 godina umjetnickog rada, imao je vise pravaca i djelatnosti. Jaksic je bio dramski umjetnik, pjevac, kompozitor, recitator i scensko-muzicki izvodjac. Prvobitno je bio angazovan u Novom Sadu, a zatim u Beogradskom dramskom pozoristu. Pjesma "Sve moje jeseni su tuzne", Zarka Petrovica, postigla je veliki uspjeh, pa je Jaksic postao muzicka zvijezda bivse Jugoslavije. Dugo je bio redovni gost Opatijskog festivala. Trag je ostavio pjesmom "More, more", Miroslava Biroa (1958.), da bi prvu pobjedu, zajedno sa Vice Vukovim, ostvario 1959. godine, takoder sa Biroovom pesmom, "Mirno teku rijeke". Sljedeci put pobjedio je u Opatiji 1961. godine vlastitom pjesmom, "Julijana", za koju je dobio tri nagrade, a zatim je 1964. slican uspjeh ostvario na Beogradskom prolecu kompozicijom "Cerge", napisanom na stihove Dragoljuba Despotovica. Medju Jaksicevim hitovima iz sezdesetih godina je i pjesma "Otisla si sa lastama". Iako je njegova pjevacka karijera dobila primat nad njegovom zvanicnom profesijom, glumom, on je snimio desetak filmova i vise televizijskih drama i komedija. Kao glumac, radio je u Jugoslovenskom dramskom pozoristu, gdje je jos kao student prvi put nastupao, u Beogradskom dramskom pozoristu i Narodnom pozoristu gdje je godinama bio prvak i gdje je i penzionisan. Prvo njegovo pojavljivanje na filmu bilo je u "Roju" (1966.), a znacajniju ulogu ostvario je u "Gradjanima sela Luga" (1972.). Pojavio se, takodjer, u jednoj od epizoda TV serije "Pozoriste u kuci" (1975.). Posljednje pojavljivanje Dusana Jaksica na filmu bilo je u "Zvezdama ljubavi" (2005.). Izvor informacija: http://www.radiosarajevo.ba/content/view/17079/182/ .

 Autor: David Dezsö, Icici, Hrvatska.
  The Bambi Molesters (HR) - Aktivnosti

The Bambi Molesters, surf madjionicari i bespogovorno najposebniji hrvatski bend, u subotu 19.12.2009. godine u TV emisiji, "Garaza", u 19:30h na HTV-u, premijerno ce i live izvesti dvije nove pjesme "Point of No Return" i "Siboney". Uz najavni singl, "As the Dark Wave Swells", "Point of No Return" i "Siboney" najavljuju njihov dugoocekivani novi studijski LP + CD (izdavac: Dancing Bear, Zagreb). Izdanje tog, za sada neimenovanog albuma, ocekuje se u sijecnju 2010. godine! Svakako je to dobar pocetak nove godine za ove vrijedne Siscane. Web link: www.thebambimolesters.com .

 Autor: Kristina Kovacic, Zagreb, Hrvatska.
  Angel Of Fire + We Come One (HR) - Valhalla (Izvjestaj sa koncerta)

Angel Of FireZagrebacka KD "Zeljeznicar" pomalo se pocela pretvarati u omiljeno mjesto za izlaske gdje se prednost daje rocku, a sve vise i metalu, te se predstavlja, uglavnom, domaca (i ex-YU scena) koja na tom mjestu dobiva svoje mjesto pod suncem. Uz poneke iznimke glede globalno prihvacenih bandova (dva dana prije nastupili su makedonski Superhiks), KD "Zeljeznicar" je na najboljem putu da postane kultni prostor za odrzavanje svirki izvodjaca poprilicno sirokih stilskih odrednica. Veceras (11.12.2009.) se okupila solidna cifra ljudi na koncertu dva, uvjetno receno, demo (ili jos bolje d.i.y.) banda. Za prvi od njih, Angel Of Fire (na slici), iz Zagreba, nije bilo nikakvih sumnji da ce okupiti pozamasan broj prijatelja i poznanika, dok se za pozeski We Come One pomalo strepilo glede odaziva publike. Koliko mi se cini, ovaj mnogoljudni band je po prvi puta nastupao u Zagrebu, no na konto stecene reputacije - posebno interesantnog glazbenog spoja metala i pleh sekcije, te nedavnog ucesca na Super Talent Show Nove TV, uspjeli su pridobiti zavidnu kolicinu publike i onih koje je zanimalo kako to sve izgleda i funkcionira uzivo...

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  The Orange Strips (HR) - Aktivnosti

Nakon iznimno dobro prihvacenog spota za pjesmu "Song Without A Hero" , koji je, kako na Vip Music Clubu HRT-a, tako i na MTV-u, dosegnuo trecu poziciju, labinski bend The Orange Strips predstavlja i drugi spot za pjesmu s svog debitantskog albuma, "Follow LP". Radi se o spotu za pjesmu "The Fire" ciju reziju potpisuje mladi filmas Karl F. Mattson. Spot je ove jeseni (2009. godine) sniman u New Yorku, s idejom da slikom podsjeti na stare dokumentarce iz 70-ih godina proslog stoljeca, a kako spot izgleda mozete pogledati na web portalu YouTube. Web link za vise informacija o labinskom bendu The Orange Strips: www.myspace.com/theorangestrips .

 Autor: Valdet Luboteni, Labin, Hrvatska.
  Djani Stipanicev (HR) - Ti si moje sve (CD)

Tri godine nakon sjajno prihvacenog albuma "Kartolina iz Dalmacije", Djani Stipanicev najavljuje novi album, "Ti si moje sve" (Dancing Bear). Izlazak albuma "Ti si moje sve" najavljuje singl "Ja ne mogu drugo nego da je ljubim". Ovaj klasik, svima je dobro znan, Misi Kovacu je davne, 1975. godine donio pobjedu na Splitskom festivalu. Sigurni smo da ce Vam se jos vise svidjeti u ovoj verziji koju je Djani obradio zajedno s klapom Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice, s kojom je na Splitskom festivalu 2009. osvojio Grand Prix. Uz klapu Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice, na albumu jos gostuju Klapa Maslina, Klapa Dalmati, Klapa Brodarica i Kvartet Gubec. Pjesme s ovog albuma mozete cuti vec ovih dana na bozicnim koncertima koje ce Djani Stipanicev odrzati: 17.12.2009. - u Makarskoj ; 18.12.2009. - u Zadru, Hrvartska kazalisna kuca ; 19.12.2009. - u Zagrebu, GK "Komedija" ; 21.12.2009. - u Solinu. Web link: www.myspace.com/djanistipanicev .

 Autor: Kristina Kovacic, Zagreb, Hrvatska.
  Silver Cypher (USA) - Cryptic Characters (Recenzija CD-a)

Silver Cypher su bend iz Cincinnatija, Ohio, USA. Formiran je 2005. godine. Do sada su ovi Ameri sirom drzave odrzali preko 100 koncerata, a muzicki su pronasli specificnu izrazajnu formulu. Njihovo aktuelno izdanje, "Cryptic Characters", sastoji se od 6 pesama koje balansiraju od dark / power metal raspolozenja, preko progressive prikljucivanja, ali sa jasnim 80's i 90's hard rock tragovima. Silver Cypher su, takodje, zakoracili u ozbiljan aranzerski izazov, i u mnogim segmentima aranzmani zalaze u ne - metal polja. Produkcija se sa druge strane ne moze smatrati modernom, ali je evidentno da su se clanovi sastava maksimalno potrudili, da strukturna forma njihovih pesama pronadje prepoznatljiv model. Cetvrta numera sa CD-a, "No Forgiveness", mogla bi biti i najubedljivija, mada je manje-vise, bend snimio ujednacen materijal. Ocena: 7 / 10 . Web link: www.silvercypher.net .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Diego Varagic (SRB) - Biografija

Pjevaca Diega Varagica su najavljivali rijecima "mladic sa gitarom". Bio je izuzetno aktivan i poznat u cijeloj ex YU tokom 60-tih i 70-tih godina proslog stoljeca. Ljubitelji lijepe pjesme najvise ga pamte po njegovom velikom hitu - pjesmi - "Dominik". Nekoliko godina sam se raspitivao o njemu sa bezbroj pitanja - odakle je, kako je poceo, gdje je sada... . Konacno, "locirao" sam ga. Ziv je i zdrav! Svoju zivotnu pricu, ekskluzivno za www.old.barikada.com, Diego Varagic pocinje rijecima: "Rodjen sam 12.05.1942. godine u Cajnicu, u Bosni i Hercegovini, odakle su moji, jos za vreme (Drugog svetskog) rata, presli u Kraljevo, u Srbiji, gde sam i odrastao zajedno sa ostalih cetvoro brace od kojih sam ja bio najmladji. Zvanicno sam poceo da pevam u 12. godini, na pozornici kraljevackog Kulturno-umetnickog drustva "Zeleznicar", tako sto smo jednog dana ostali bez pevaca (narodnih pesama), pa sam se ponudio da ga zamenim... Nekoliko godina kasnije u mojoj gimnaziji osnovan je vokalno-instrumentalni sastav s kojim sam nastupao, uglavnom, kao solista..." Klikom na "vise" citajte sto je sa njim dalje bilo.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -