Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 190

  Mostarenje (BiH) - Vlado Pravdic (Kad sam bio Bijelo dugme)

Foto: Kemija MatosevicSestogodisnji sarajevski klinac, Vlado Pravdic, nije bio nimalo sretan kad ga ja majka, pijanistkinja, upisala u Muzicku skolu. Cinila mu se dovoljna osnovna. Poslije zavoli. Sa 17 zavrsi Srednju muzicku, pijanisticki odsjek, maturira na Drugoj gimnaziji i upise fiziku. "S prijateljem, Zlatkom Hodlom pocnem svirati '69. kad se otvorila Skenderija. "Tu se upoznam sa svom sarajevskom svirackom rajom. Krenem s Ambasadorima, a Davor i Fadil me pozovu, pa 71. predjem u Indexe. Na Zagrebackom festivalu pobjedimo s "Predaj se srce", snimimo nekolike ploce. A, onda u proljece '73., Goran se vrati sa svirke u Italiji i dodje da se upoznamo. Davor i Bodo odlaze u vojsku, pa nastavim s Goranom. Dovedem Hodla, on Ipeta. Potom Hodl ode, nije mu se radilo. Zeljko se vrati iz vojske, pridruzi Zoran Redzic s bas gitarom. Tako je nastala petorka zvana Bijelo dugme koja ce puno toga promjeniti na muzickoj sceni Jugoslavije u sljedecih 16 godina," prisjeca se Vlado Pravdic. Tih 16 godina za kojih je Vlado Pravdic prebirao po klavijaturama Bijelog dugmeta, ljepse je preslusati, nego prepricavati. Bile su to raspjevane, vesele godine. Posljednjih 12, nisu uvijek. "Ko ne slusa pjesmu, slusace oluju", opominjao je Branko Miljkovic. Jedan nagluv svijet nije pjesnika dobro cuo... .

 Autor: Milenko Miso Maric, London, Velika Britanija.
  KZU ole ole & PZU oje oje (BiH) - Nastup u Sarajevu (01.12.2009.)

KZU ole ole & PZU oje oje u utorak 01.12.2009. godine nastupa u sarajevskom Klubu Cinemas (Sloga) u okviru obiljezavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Gosti na ovom koncertu su i mlada sarajevska hip-hop grupa Flow Motion. Organizatori ovog znacajnog obiljezavanja, Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY, vec osam godina svakodnevno rade na prevenciji HIV-a kroz razlicite programe u BiH. U saradnji sa firmom Durex, BBI centrom, Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj i Klubom Cinemas (Sloga), 01. decembra 2009. godine, Asocijacija ce provesti niz aktivnosti koje imaju za cilj da podignu javnu svijest mladih ljudi o znacaju prevencije HIV-a, ali i vaznosti podrske i prihvatanja osoba u BiH koje vec zive sa HIV-om. Obiljezavanje pocinje u 11 sati, na trgu ispred BBI centra, gdje ce biti postavljen stand sa informativno-edukativnim materijalima. Edukatori, treneri vrsnjaka i volonteri Asocijacije XY ce do 15:00 vrsiti podjelu istog, te biti na raspolaganju za sva pitanja zainteresovanih. Ove godine glavni sponzor aktivnosti Asocijacije XY je poznati brend Durex.

 Autor: Dalio Sijah, Travnik / Sarajevo, BiH.
  Dog Kantina (HR) - Savrsen svijet (Single)

Nakon ljetnog hita "Kao da smo sami", grupa Dog Kantina (Tina Rupcic - vokal ; Drazen Scholz - bubnjevi ; Oleg Colnago - gitare ; Foo Superfly - gitare) ponovo osvaja vrhove hrvatskih top ljestvica sa novim singlom, "Savrsen svijet". Ujedno, te dvije pjesme nalaze se i na kompilaciji "Off The Record" koju objavljuje nezavisna diskografska kuca Capo Media Music. Uz Dog Kantinu, na kompilaciji s novim pjesmama nalaze se The Bastardz, Hotline, Voices of Nature i Miroslav Djimi Stanic. Izmedju ostalog, treba spomenuti i gostujuce glazbenike, a to su grupa Cubismo, Matija Dedic, Goran Bare i americki trombonist i pjevac Joe Bowie. Web link: www.myspace.com/dogkantina .

 Autor: Drazen Scholz, Zagreb, Hrvatska.
  Gobbo & Otprilike ovako (HR) - Klub Sax!, Zagreb, promocija albuma (01.12.2009.)

U utorak, 01. prosinca 2009., u sklopu redovitih BlueSax! veceri, u zagrebackom ce Klubu Sax! nastupiti splitski sastav Otprilike ovako koji ce tom prilikom promovirati kompilacijski CD album Gobbo & Otprilike ovako - "In memoriam Jadran Zlodre Gobbo 1952 - 2008". Rijec je posthumno izdanoj kolekciji pjesama koja je - tek nakon Gobbovog preranog odlaska sa scene i ovoga svijeta - ugledala diskografsko svjetlo dana. Jadran Zlodre Gobbo je bio pjevac, usnoharmonikas, skladatelj, autor neposrednih i duhovitih tekstova i legenda splitske blues scene. Usprkos vise od 30 godina postojanja i zajednickog rada, Gobbo i Otprilike ovako nisu ostavili ni jedan diskografski zapis dostojan njihovog osebujnog stvaralastva. Kompilacija Gobbo & Otprilike ovako - "In memoriam Jadran Zlodre Gobbo 1952 - 2008", nastala u suradnji splitske podruznice Hrvatske glazbene unije i diskografske kuce Spona - ispravlja tu glazbenu nepravdu. Album sadrzi 16 pjesama i u 65 minuta pokriva Gobbov stvaralacki opus - od demo snimaka iz 1983. snimljenih u podrumu, do onih nastalih na pozornici splitskog Blues-jazz festivala 2006. godine. Autor kompilacije je Vladimir Marinic-Kragic Patak, a njen izvrsni producent Eduard Botric. Kao predgrupa istoga ce dana u Klubu Sax! nastupiti izuzetno zanimljiv i atraktivan zagrebacki blues trio - Pricam ti blues. Web link: www.spona.biz .

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Klapa Iskon (HR) - Aktivnosti

Klapa Iskon apsolutni je pobjednik ovogodisnjih Veceri dalmatinske pisme Kastela 2009 - Kastalenski djir, tradicionalnog festivala na kojem su izveli veliki Thompsonov hit, "Moj dida i ja" . Svojom izvedbom odusevili su publiku (1. nagrada Zlatna Kula Cambi) i ziri (Broncana Kastelanska trisnja, nagrada Mojmiru Caciji za najbolju obradu). 2010. godine Klapa Iskon ce obiljeziti 10 godina svog rada. Mladi zaljubljenici u klapsko pjevanje osnovali su 2000. godine Klapu Iskon. Naziv Iskon uzeli su gajeci upravo tradicionalno pucko spontano pjevanje uzivajuci u pjesmi kroz druzenje. Svi clanovi Klape Iskon mahom su vrsni klapski pjevaci koji dugi niz godina pjevaju u mnogim nagradjivanim klapama, a razigranoscu svojih izvedbi narodnih pjesama, ali i pop obrada, stekli su naklonost publike. Na ovogodišnjem (2009.) 12. Festivalu dalmatinske sansone u Sibeniku predstavili su se s pjesmom "Jos ne mogu pristat volit". Ovom prekrasnom ljubavnom pjesmom odmah su osvojili srce publike koja im je dodijelila 2. nagradu, dok su od zirija nagradjeni Nagradom za najbolju interpretaciju. Pred Klapom Iskon je jos puno dobrih nastupa, velikih nagrada i divnih pjesama, a u 2010. godini i novi album koji ce objaviti za Croatia Records.

 Autor: Klaudija Cular, Zagreb, Hrvatska.
  Popboks.com (SRB) - Najbolji regionalni sajt iz oblasti kulture i umetnosti

Sa ponosom vas obavestavamo da je na ovogodisnjoj (2009.) dodeli nagrada prvog regionalnog festivala za izbor najboljih web projekata, Web fest 2009 , prema glasanju strucnog zirija festivala, web magazine Popboks proglasen za najbolji regionalni sajt iz oblasti kulture i umetnosti. Na ceremoniji u Skupstini grada Beograda nagradu je primio urednik Popboksa, Nebojsa Maric. Nagrada je rezultat dvomesecne procene 2.200 sajtova, ciji su sadrzaji bili dostupni preko Web fest mreze sirom regiona, a pored kategorije u kojoj je Popboks trijumfovao, nagrade zirija i publike dodeljivane su u jos 16 kategorija: informativni, poslovni, zabavni, edukativni, institucionalni, personalni, sport, multimedijalni, blog, forum, eksperimentalni, e-uprava, mobilni telefoni, e-komerc, magazine i vizuelni dizajn. Popboks je informativni web magazin posvecen popularnoj kulturi koji se azurira 24 sata dnevno. Pored najnovijih informacija iz sveta muzike (rock'n'roll, pop, hip hop, electro...), filma, stripa, knjizevnosti, Interneta, na njemu je sacuvano i 20 godina najbolje kulturne tradicije u digitalizovanoj arhivi kultnih casopisa Dzuboks i Ritam. Na izradi materijala koji se svakodnevno postavljaju na Popboks radi preko 40 saradnika iz zemlje iz inostranstva, a od osnivanja, decembra 2004. godine do danas, objavljeno je na hiljade autorskih tekstova i preko 10.000 vesti. Sadrzaje Popboksa prenose razliciti mediji i novinske agencije u zemlji i regionu. Pored rada redakcije, Popboks organizuje koncerte i strucne skupove posvecene popularnoj kulturi, u saradnji sa najpoznatijim muzickim, filmskim i knjizevnim kriticarima. Izdavac web magazina Popboks je Digimedia .

 Autor: Aleksandar Pavlic, Beograd. Srbija.
  ST!llness (HR) - Globalno zatupljenje - Paket za prezivljavanje (CD)

Menart ponosno predstavlja drugi, novi, album splitske grupe ST!llness, pod nazivom "Globalno zatupljenje - Paket za prezivljavanje". Ovim albumom ST!llness, ne samo da potvrdjuje svoj status, vec unapredjuje zvuk i svoj pristup stvaranju i muziciranju. Kako sami kazu za novi album, to je "Audiovizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije". Njihov izricaj potkrijepljen je likovnim oblikovanjem kompletnog paketa za koji je bio zaduzen Goran Skofic . Sav likovni i video materijal direktno je povezan sa sve cescim vizualnim izvedbama na koncertima, a za koji su odgovorni Trip to Zion visuals . Album je sniman u Kramasonik studiju kod Hrvoja Niksica (Tobogan, Vjestice). Album "Globalno zatupljenje - Paket za prezivljavanje" donosi trinaest novih pjesama prepoznatljivog ST!llnessovog zvuka koji ce oduseviti stare fanove i svakako pridobiti nove. Uz novi album dolazi i poklon DVD na kojem se nalaze svi dosadasnji spotovi grupe ST!llness, te snimke njihovih nastupa iz Doma sportova gdje su nastupili kao predrgupa TBF-u i s nastupa u zagrebackom Klubu Boogaloo. Web linkovi: www.stillness.dalmatino.de ili www.myspace.com/stillnesshr .

 Autor: Ivana Tolic, Zagreb, Hrvatska.
  Amira Medunjanin (BiH) - Mini turneja po BiH (03., 04. i 05.12.2009)

Pocetkom decembra agencija Gramofon priprema istinsku muzicku poslasticu za sve ljubitelje glasa Amire Medunjanin, koja ce u duetu sa pijanistom Bojanom Zulfikarpasicem, odrzati tri koncerta - u Tuzli, Zenici i Sarajevu. Ovaj duet premijerno je predstavljen aprila 2009. godine u Sarajevu na koncertu u okviru muzickog dogadjaja Xenophonia, u organizaciji Jazz Festa. Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpasic (na slici) izveli su repertoar koji je osim sevdalinki ukljucivao i izbor makedonskih tradicionalnih pjesama, a njihove interpretacije izazvale su odusevljenje i publike i kritike. U okviru svoje decembarske bosanskohercegovacke mini turneje, Amira Medunjanin i Bojan Zulfikarpasic ce odrzati premijerne nastupe u Tuzli i Zenici: 03.12.2009. godine nastupit ce u tuzlanskom Bosanskom kulturnom centru u okviru Dana BKC-a u Tuzli 2009, dok ce dan kasnije - 04.12.2009. godine, u nastupu ovih vrhunskih umjetnika, uzivati i zenicka publika, u Bosanskom narodnom pozoristu. 05.12.2009. godine ova mini turneja zavrsava u Sarajevu nastupom u Bosanskom kulturnom centru. Ulaznice za koncerte su 15 KM, a svi koncerti pocinju u 20.00.

 Autor: Djana Karavdic, Sarajevo, BiH.
  Ivan Skrabe (HR) - Nova nada

Ivan Skrabe rodjen je u Zagrebu, 27.10.1984. godine (na isti dan kad i Paganini). Od malih nogu pjeva u skolskom zboru, a prve susrete sa glazbom i publikom ima u Gradskom kazalistu Jastrebarsko. Prosao je mnoge faze djelovanja - od djecjih predstava, pa sve do prvaka amatera Hrvatske. U 12. godini, putujuci sa ocem prema moru, na kazetama presnimljenih sa starih gramofonskih ploca, susrece se sa glazbom koja svojim izvanvremenskim i misticnim prizvukom (Bob Dylan, prvi albumi) na njega vrsi strahovit utisak. Ubrzo nakon toga pocinje skupljati stare vinile i manijakalno ih slusati. Nakon zavrsene srednje skole, zeljan avanture, a pod utjecajem Tina Ujevica i Lorda Byrona, putuje u Italiju (Firenze). Tamo radi kao kuhar u restoranu, upija energiju grada, druzi se sa ulicnim sviracima, clanovima putujuceg cirkusa, boemima, ljudima svih nacija i profila. Putuje po cijeloj Italiji, a 2003. godine put ga vodi na Dylanov koncert. Jedina muzika koju sa sobom ima u tom periodu, a da je na materinjem jeziku, muzika je Arsena Dedica (njegovi prvi albumi). Cuvsi stih "reci da li ces nocas moci ostavit sve, svoju kucu, navike, ljude i poci, a ne znati gdje", poistovjecuje se sa pjesmom, te odlucuje da si od prvih zaradjenih novaca kupi gitaru. Vec sa prvim naucenim akordima, uglazbljuje poeziju koju u to vrijeme pise za svoju dusu... Web link: www.myspace.com/ivanskrabe .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Novosadski Jazz festival 2009 (SRB) - Nastup H. Geller & R. Magris Europlane Quinteta

Od 18. do 21.11.2009. godine u Narodnom pozoristu u Novom Sadu odrzan je Novosadski Jazz festival 2009. Dana 19.11.2009. godine nastupio je i rijecki alt saksofonist Denis Razumovic Razz, kao clan Herb Geller & Roberto Magris Europlane Quinteta. Taj nastup je bio cetvrti i zadnji od serije planiranih nastupa ovog quinteta na velikim i znacajnim europskim jazz festivalima na kojima je quintet nastupio ove sezone u 2009. godini. Samo da podsjetimo, prvi nastup quinteta u sastavu: Herb Geller - alto sax (USA), Roberto Magris - piano (I), Nikola Matošiæ - double bass (SLO), Enzo Carpentieri - drums (I), te Denis Razumovic Razz - alto sax (HR) bio je na 18. Jazz Timeu Rijeka. Slijedili su nastupi na Ancona Jazz Festivalu, te na Padova Jazz Festivalu u Italiji, te ovaj zadnji, u Srbiji, na Novosadskom Jazz festivalu 2009...

 Autor: Denis Razumovic Razz, Kastav, Rijeka, Hrvatska.
  Ongo (Puerto Rico) - Malice In Ongolanda (Recenzija CD-a)

Ongo je portorikanski sastav formiran 1999. godine, a do sada su, zajedno sa aktuelnim, objavili 3 albumska izdanja - "Aqui No Pasa Nada" (2001), "Negra" (2004) i "Malice In Ongolanda" (2009). Deluju u postavi kvarteta i njihova muzika se sastoji od puno improvizacija, cestih promena ritmova i atmosfere. Svoje pesme izvode delom na spanskom, a delom na engleskom jeziku. Songovi su medjusobom razliciti, deo materijala poseduje "agresivan" pristup i "brutalnu" realizaciju, dok je ostatak u potpunom kontrastu, i "smirenije" je i "opustenije" atmosfere. Hteo bih istaci, da je deo uticaja preuzet iz kuhinje sastava Primus, narocito nacin tretiranja ritam sekcije. Ali Ongo su kao bend ponudili i prilican broj originalnih ideja sudeci po realizovanoj kreativnosti. Sigurno da je rec o nekomercijalnom aktu, ali nema sumnje da je "Malice In Ongolanda" prilicno interesantan produkt. Ocena: 8 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Viking Vin (SLO) - Na Top 30 Radija WFMU (New Jersey, USA)

Viking Vin (pravim imenom Aleksander Cepus) prvi je Slovenac kojeg su stavili na svjetsku muzicku listu Top 30 Radia WFMU (najveceg nezavisnog americkog radija kojeg je revija Rolling Stone vise puta imenovala za The best USA radio) - i to sa njegovim (blues rock) songom na slovenackom jeziku - "Boogie sanson". Inace, pjesme u izvodjenju Viking Vina su tokom avgusta i septembra 2009. godine vise puta bile emitovane putem Radija WFMU, New Jersey, USA. Web link za vise informacija: www.myspace.com/vikingvin .

 Autor: Aleksandar Cepus, Ljubljana, Slovenija.
  DORF '09 (HR) - Sevdah u Vinkovcima (29.11.2009.)

Nakon iznimno uspjesne Revije "Restart" filmova, sve vecem broju vinkovackih ljubitelja filma u vinkovackoj premijeri predstavljamo sjajan dokumentarni film "Sevdah" redateljice Marine Andree, uz glazbu Damira Imamovica, u produkciji Studija Dim iz Zagreba. Sevdah je osjecaj zivota obojen melankolijom, ceznjom i lijepom tugom, koji se u Bosni iznosi kroz tradicionalnu pjesmu - sevdalinku. Muzickog autora, izvodjaca i istrazivaca Damira i redateljicu Marinu spojila je smrt njihove prijateljice, strastvene poklonice sevdaha, Farah. Pokusavajuci se suociti sa vlastitim gubitkom i tugom, stvorili su film o sevdahu, i oblikovali ga kao emotivno, muzicko, lirsko i vizualno putovanje kroz dusu Bosne, kroz svoje osjecaje i sjecanja. 29.11.2009. godine (nedjelja) s pocetkom u 17 sati u Hotelu Villa Lenije u Vinkovcima bit ce prikazana ova zanimljiva prica, a gosti ce na ulazu dobiti rakiju. Po zavrsetku filma, ugodno druzenje bit ce nastavljeno uz degustaciju bosanske pite, uz prigodnu svirku kultnog vinkovackog Jazzwa banda. Ulaz je 10 kn, uz rezervaciju na recepciji hotela - tel. 00 385 32 340 140. Broj mjesta je ogranicen. Podsjecamo da je otvoren natjecaj za prijave na DORF 2010. Vise detalja na sluzbenoj stranici Festivala: www.dorf-vk.com .

 Autor: Toni Saric, Vinkovci, Hrvatska.
  UG Malosutra Tuzla (BiH) - Koncert u Tuzli (29.11.2009.)

Udruzenje gradjana "Malosutra" iz Tuzle ovom prilikom poziva sve zaljubljenike gitarskog, cvrstog zvuka, da veceras, nedjelja, 29.11.2009. godine, dodju u Dom mladih Tuzla, Klub "Palma". Na bini Kluba "Palma" veceras ce se naci sljedeci bendovi: Perishment (Doboj), Festival of mutilation (Sarajevo) i Riser (Tuzla). Vecerasnje desavanje ce u 20:30h otvoriti tuzlanski bend Riser kojem je ovo ujedno i prva svirka u svom gradu. Ulaz ce se naplacivati 3 KM. Ako zelite nesto vise saznati o gore pomenutim bendovima posjetite www.malosutra.org .

 Autor: Jasmin Kurtic, Tuzla, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -