Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 182

  World Music Centar (BiH) - Predstavnik BiH na WOMEX 09

WOMEX (WOrld Music EXpo) je medjunarodna podrska i razvoj world music projekata sa sjedistem u Berlinu, ciji je glavni dogadjaj izlozba world musica koji se odrzava jednom godisnje u razlicitim gradovima sirom Evrope. Na WOMEX-u su integrisani sajam, showcases, konferencije, film market, umrezavanje, sjednice i nagrade. Od 28.10.2009. do 01.11.2009. godine, domacin WOMEX-a 09 bice Kopenhagen. Danska je usla u novo partnerstvo sa WorldMusicFair Kopenhagena, konzorcijem Roskilde Festival, Copenhagen Jazzfestivalom i turistickom organizacijom Wonderful Copenhagen. Dodatni partneri su events producers Welcome, Danski centar za kulturu i razvoj, Global CPH i World Music Danska. Druge lokacije proslih dogadjaja WOMEX-a bile su: Berlin (1994, 1999, 2000), Bruxelles (1995), Marseille (1997), Stockholm (1998), Rotterdam (2001), Essen (2002, 2004), Newcastle upon Tyne (2005) i Seville (2003, 2006, 2007, 2008). Jedini prestavnik Bosne i Hercegovine na najvecem sajmu world musica u svijetu je World Music Centar iz Mostara. "Iako prvi put na WOMEX-u, mi smo svakako prisutni na world music sceni vec pune 4 godine koliko i postoji WMC, najvise zahvaljujuci Mostar World Music Festivalu koji od samog pocetka sa velikim interesovanjem prate jedni od najuglednijih world music casopisa iz svijeta - Songlines i fROOTS. Uprkos svim problemima u kojima se nalaze, i Mostar i drzava, uz mnogo odricanja, mi idemo naprijed, obezbjedjujuci mladim bh muzickim talentima priliku da nasu kulturnu tradiciju predstave van granica BiH i da sami steknu afirmaciju na evropskoj muzickoj sceni. Sa velikim zadovoljstvom i ponosom na WOMEX-u 09 cemo predstavit Mostarca Sanela Marica Maru i njegov album "VaSduh", izjavila je Aleksandra Savic dirkektorica World Music Centra Mostar.

 Autor: Aleksandra Savic, Mostar, BiH.
  ZZ Top (USA) - Nastup u Beogradu (Izvjestaj)

Foto: Aleksandar ZecTeksaske legende, ZZ Top, odrzale su 19.10.2009. godine u beogradskoj "Areni" svoj prvi kocert u glavnom gradu Srbije. Iako su veoma dobri poznavaoci, freakovi i fanovi vec dugo bili pripremljeni sa susret sa popularnim bradonjama, mora se priznati da je, nazalost, u ovdasnjoj sredini, u medijskom smislu, njihov nastup proteklih dana bio potisnut vaznijim politicko-kulturnim dogadjanjima i informacijskim obavezama, no to nije smetalo da u "Areni" bude prisutno vise od 10 000 dusa. Svojim polusatnim koncertnim ucestvovanjem, manifestaciju su otvorili beogradski bluzeri, Texas Flood, i mora se priznati - na najbolji moguci nacin. Bili su izuzetno inspirisani svojom ulogom da nastupaju pre americkog sastava i pruzili su odlicno muziciranje koje je publika svesrdno prihvatila i pozdravila. Treba istaci da su binu napustili noseni ovacijama auditorijuma koji je prepoznao kvalitet, ali i izvodjacku ubedljivost beogradskog tria. ZZ Top su svirali kratko, i sto bi se reklo, slatko. Foto: Aleksandar Zec.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Asylum Bedlam (HR) - Predstavljanje

Asylum Bedlam je industrial / metal / gothic bend Asylum osnovan je dana 04.05.2007. godine u Vodicama. Kroz bend je prodefiliralo nekoliko glazbenika, da bi se ustalila sljedeca postava: Psych0active (vokal), Mental_uther (klavijaturist), Dr. Toxic steamer (gitarist), Magic Deflorator (basist), Electric Fetus (bubnjar). Sami clanovi benda kazu da sviraju "cudnu mjesavinu svega i svacega", ali ako ste do sada slusali industrial, ghotic, shock rock ili nesto slicno, mozete ih povezati s time jer ima slicnosti. Ono sto pored specificnog zvuka karakterizira ovaj band je karizma clanova i scenski nastup kome se posvecuje dosta paznje. U tijeku 2008. godine snimljeni su demo album 'Madman industry' i EP 'Left to parasite'. 2009. godine snimljen je veci dio debi albuma 'Magna mana fetish'. Na albumu se nalazi 14 pjesama od cega su dvije instrumentali. Medjutim, album jos nije izdan. U kolovozu 2009. godine bend starom imenu dodaje "Bedlam", tako da je sada puno ime benda - Asylum Bedlam. Tijekom 2009. uslijedile su mini turneje po Srbiji i Bugarskoj, gdje je band nastupio na nekoliko festivala (revijalni deo festivala Plana Demo Fest, Vodova Fest i Balkan Youth Festival) i odrzao nekoliko samostalnih koncerata (Beograd, Pirot, Plovdiv, Stara Zagora, Haskovo). Treba napomenuti da je tijekom boravka u obje navedene zemlje band izazvao ogroman interes publike i medija. Zanimljivo da je direktorica Balkan Youth Festivala u Bugarskoj izjavila da je nastup banda Asylum Bedlam jedan od najboljih nastupa za 14 godina postojanja festivala. Zanimljivo je da je jedan manje afirmirani redatelj iz Londona iskoristio pjesmu benda za jedan kratki film, a tijekom boravka u Bugarskoj Asylum Bedlam je napravio pjesmu za jedan, takodjer, kratki film. Web link: www.myspace.com/asylumcro .

 Autor: Dragisa Radulovic, Vodice, Hrvatska.
  Denis Razumovic Razz (HR) - Aktivnosti

Denis Razumovic Razz, rijecki alt saksofonist iznimno je aktivan ovih dana. Osim sto u studiju snima skladbe za novi CD, a biljezi i znacajnu koncertnu aktivnost. U ponedjeljak (12.10.2009.) nastupa u zagrebackom B.P. Clubu u okviru Hrvatskog jazz sabora 2009, a u petak, 09. listopada 2009., nastupio je u Padovi, kao (vec redoviti!) clan Roberto Magris Europlane Quinteta. U sastavu tog medjunarodnog kvinteta, uz velicanstvenog Herba Gellera (USA), jednog od "posljednjih Mohikanaca" West Coast Jazz scene, na alto saksofonu i Roberta Magrisa (I) na klaviru, sviraju i Nikola Matosic (SLO) na kontrabasu, Enzo Carpentieri (I) na bubnjevima, te Denis Rumovic Razz (HR) na alt saksofonu. Bio je to promotivni gala koncert u Hotelu Plaza, u sklopu najave 12. Padova Jazz Festivala koji ce se odrzati od 15. do 22. studenog 2009. godine. Tom prilikom organizatori jazz festivala u Padovi pozvali su renomiranog alt saksofonistu, flautistu, kompozitora i aranzera, Herba Gellera, da dva dana bude pocasni gost Hotela Plaza, te tom prilikom, prvu vecer, odrzi tiskovnu konferenciju na kojoj je vrlo precizno i temeljito odgovarao na novinarske upite koji su se odnosili na njegovu vrlo bogatu i dugotrajnu karijeru vezanu za mnoga poznata jazz imena, a druga vecer je bila rezervirana za koncert na kojem je i Razz nastupio. Treba naglasiti da su svi nastupi Herba Gellera vrlo edukativnog karaktera sto je i ovog puta mnogobrojna publika znala prepoznati i uz odobravanje uzivala u originalnim izvedbama sjajnog glazbenog materijala koji je kvintet izveo. Izmedju ostalog, kvintet je dva puta odsvirao, na pocetku prvog seta i na kraju drugog seta, na bis, Gellerovu kompoziciju "Celebrating Bird", posvecenu velikom Charlieu Parkeru koju je Geller za ovu priliku i posebno prearanzirao pruzivsi priliku svim solistima u bendu da dodju do potpunog izrazaja. Na 12. Padova Jazz Festivalu nastupit ce neka od trenutno najistaknutijih internacionalnih jazz imena kao Joshua Redman, Brad Mehldau, Franco Cerri, Claudio Fasoli itd. Web link sa vise informacija o Denisu: www.myspace.com/denisrazz .

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  DORF '09 (HR) - Aktivnosti

Uz veliku pomoc Savjeta mladih grada Vinkovaca (www.savjetmladih.com ) i u suradnji sa agilnom distributerskom kucom Restart iz Zagreba (www.restart.hr) pripremili smo dvodnevnu reviju sjajnih dokumentarnih filmova iz njihovog zanimljivog kataloga. Zbog velikog zanimanja publike, ponavljamo projekciju filma "Kike Turmix", pobjednika ovogodisnjeg DORF-a. Zahvaljujemo se Gradskom kazalistu "Joza Ivakic" Vinkovci, Vinkovackoj TV i Design Studiju D na pomoci prilikom organizacije. Raspored projekcija: 13.11.2009. godine (petak) 20.00 sati - "Plati i zeni", "Kike Turmix" ; 14.11.2009. godine (subota) 20.00 sati - "Engleski kirurg". Ulaz na sve projekcije je besplatan. Vise detalja o filmovima pogledajte na nasoj Facebook stranici... Naravno, sve ovo je samo zagrijavanje za DORF '10 u ozujku 2010. godine. Web link: www.dorf-vk.com .

 Autor: Toni Saric, Vinkovci, Hrvatska.
  Ladislav Laci Fidri (HR) - Interview

Ladislav Laci Fidri je trubac i skladatelj, visegodišnji solist u Big bandu HRT-a, u Ingolstadtu vodi Audi Big Band; sa zagrebackim Jazz Art Quartetom (Damir Dicic, gitara ; Kresimir Remeta, bas ; Boris Benini, bubnjevi i Ladislav Fidri, krilnica), snima CD "Nuages" (1991.) s izvrsnim interpretacijama Davisa, Gershwina, Portera, Reinhardta... a u kvintetu s Matijom Dedicem, Sasom Nestorovicem, Mladenom Barakovicem i Krunom Levacicem, godine 2000. snima CD "Morning Star", gdje se, uz niz dobrih obrada, Fidri iskazuje i kao izniman skladatelj. Njegove skladbe s tog albuma ("Morning Star", "Kaprona" i "Song for Dizzy") jos uvijek djeluju svjeze i zanimljivo jazz konzumentu. Godine 2009. snima dva iznimna CD-a - "Memories" (snaznog autorskog pecata!) i "Live in Tuzla" (s odlicnim bosanskohercegovackim jazzistom Sinanom Alimanovicem)...

 Autor: Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Doro (D) - Koncert u Klubu Boogaloo, Zagreb (28.10.2009.)

Bez sumnje Doro Pesch je najuspjesnija zena u Hard & Heavy povijesti. Vec 25 godina ova njemacka metal dama "isporucuje" pravu dozu zestokog zvuka sa hrabroscu i predanoscu kakvu samo jedna prava rockerica moze imati. Njen novi studijski album, "Fear no evil", donosi sjajne pjesme - "The night of warlock", koja je bila visoko na njemackim i spanjolskim top listama, drugi singl, laganica, "Herzblut", postigla je jos veci uspjeh, a naslovna pjesma albuma pojavljuje se cak u 5 verzija na 5 razlicitih jezika (nazalost, nijedna nije na hrvatskom:)). Karizmaticna mala Doro (visoka je tek 158 cm) sa svojim snaznim i upecatljivim glasom, fenomenalnim stage nastupom i prijateljskom odnosom sa odanom fanovima stize u Zagreb. U izvrsnom bandu uz Doro sviraju Nick Douglas na bas gitari, Joe Taylor na gitari, Johnny Dee na bubnjevima i Luca Princiotta na klavijaturama. Ne propustite ovu sjajnu rock / metal festu u Klubu "Boogaloo", 28.10.2009. godine od 20 sati. Turnejom "Fear no evil" Doro uz promociju novog istoimenog albuma slavi i 25 godina na svjetskoj rock / metal sceni. "Dobri duh rock'n'rolla" izabrao je neuobicajenu metal grupu, We Come One, iz Pozege, za predgrupu na prvom zagrebackom solo koncertu metalne kraljice Doro! Ulaznice po cijeni od 160 kuna na slijedecim prodajnim mjestima: Klub "Boogaloo", Dancing Bear, FreeBird, Planet Music, Integral pothodnik...

 Autor: Gordan Penava Pista, Zagreb, Hrvatska.
  CMC Demo Fest 2009 (HR) - Oni, Siroki Brijeg / Mostar (pobjednici)

Visemjesecna potraga CMC-a, za najboljim demo bendom, zavrsila je 10.10.2009. godine u zagrebackom Klubu "Boogaloo"! Tamo se, naime, odrzalo veliko finale CMC Dema, projekta koji je zapoceo u travnju 2009. godine, a kojem je namjera bila, mlade i perspektivne bendove izvuci iz garaze i dati im mogucnost da ih zapazi budno oko zirija i javnosti. Tako se medju 200 prijavljenih bendova, iskristaliziralo 14 finalista, koji su se u finalu imali priliku boriti se za glazbenu opremu vrijednu 100.000 tisuca kuna. Ipak, privilegiju da nastupe pred strucnim zirijem i publikom, dobilo je 5 bendova, koji su putem SMS-glasovanja, osvojili najvise glasova gledatelja CMC-a. Tako su u Klubu "Boogaloo" svoje sviracke sposobnosti pokazali bendovi: Instinkt, Pet do 12, Off duty, Oni i Spurijus. Tesku, ali i slatku zadacu, stati pred publiku i strucni ziri (Husien Hasanefendic-Hus, Denyken, Ivan Decak), i osvojiti prvu nagradu, uspio je grunge / rock / alternative bend, Oni, iz Sirokog Brijega / Mostara, BiH. Oni su: Igor Durakovic - gitara, vokal ; Gabrijel Prusina Gaga (Gaba) - klavijature ; Vedran Krtalic - gitara ; Peko Cobra Soldo - bubnjevi ; Zdenko Musa - bas ; Marko Duspara - bas ; Goran Vukoja - gitara. Web link: www.myspace.com/oni.music .

 Autor: Klaudija Cular, Zagreb, Hrvatska.
  Feedback (SLO) - Aktivnosti

Feedbacki v sestavi stirih vrhunskih glasbenikov, s svojo glasbeno izvirnostjo ocarajo se tako zahtevno publiko. Izvajajo instrumentalno avtorsko glasbo, ki bi jo lahko uvrstili med nekakšno mesanico rocka, bluesa in jazza, vpliv slednjega pa je vedno bolj prisoten. Njihovi instrumenti so pretezno iz sedemdesetih, kar se odraza tudi v njihovem zvoku. Z igranjem izrazajo svoja custva, od tu tudi razgibanost skladb, katere skupno ustvarjajo na podlagi improvizacije. Odlocili so se, da bo deseto obletnico delovanja, ki jo praznujejo v novembru 2009 pospremil tretji studijski album, "Pro mehanika". Koncert skupine Feedback: 02.11.2009. - Orto bar, Ljubljana. Feedback so: Matej Magajne - elektricna kitara ; Milos Leban - orgle, rhodes ; Andrej Maver - bobni ; Andrej Klavzar - bas kitara. Web link: www.myspace.com/feedbackgroup .

 Autor: Gregor Karer, Nova Gorica, Slovenija.
  Cormorant (USA) - Metazoa (Recenzija CD-a)

Cormorant je progressive death metal / various metal genres bend. Dolazi iz San Francisca, Bay Area, USA. Moze se desiti da je pred njima lepa i izgledna buducnost, s obzirom da njihovo aktuelno albumsko ostvarenje uglavnom nailazi na dobar prijem kriticke javnosti. Vec neko vreme deluju na lokalnoj underground sceni, a pre par meseci su objavili album naziva "Metazoa". Progressive death metal i melodic death metal tendencije se preplicu kroz njihov sound, i to kako one starije tako i one novije skole, ali slozena aranzmanska resenja takodje u izrazajnom smislu apsorbuju kroz pristup i druge elemente, kao sto su classic metal, neo folk i power metal varijante. 10 priredjenih numera su ujednacenog kvaliteta, sama produkcija odgovara standardima sadasnjeg trenutka, a svi ostali tehnicki detalji, od kojih vredi izdvojiti interesantan cover design CD-a, u svakom pogledu zadovoljavaju. Nema sumnje da se radi o, bar za sada, veoma kvalitetnom aktu, koji u ovakvoj studijskoj formi pokazuje zapazenu kreativnost i izvodjacku realizaciju. Ocena: 8,5 / 10 . Web link za vise informacija o bendu Cormorant (USA): www.myspace.com/cormorantmusic .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Dajana Mar (HR) - Predstavljanje

Dajana Mar predstavila se siroj javnosti pjesmom "Nitko ne zna" na proslogodisnjem Hrvatskom radijskom festivalu (2008). Nedugo poslije, nagradjena je i za najbolju vokalnu interpretaciju za pjesmu "Cuvaj me", na Medjimurskom festivalu. Izdala je nekoliko singlova, a snimljena su i dva videospota, za pjesme "Kao jedno tijelo svemira" i "Nitko ne zna". Najnoviji singl, "Lazna sreca", tjednima se vec vrti na ljestvicama radijskih postaja gdje osvaja slusatelje kao i vodeca mjesta na top listama. Mjerom ispravnog i "zdravog" publiciteta smatra upravo eter, jer za pjesmu je najbitnije da zazivi i dopre do ljudi, a "Lazna sreca" to je lako uspjela, i to je za nju najbitnije. Upravo stoga javnosti se predstavlja polaganim ali sigurnim koracima putem singlova na radio postajama, dok je posvecena stvaranju albuma. "Na putu do albuma prvijenca odlucila sam ici polaganim ali sigurnim koracima, ostajuci vjerna sebi i glazbi, pustajuci da polako moja glazba pronadje svoj put", izjavila je Dajana Mar i dodala: "Dosad me zivot naucio da postoji jedino ovaj trenutak sada. Sve sto moze u meni postojati jest namjera, volja i potreba da se bavim i dalje glazbom jer je ona neodvojiv dio mene. U bliskoj buducnosti sve usmjeravam prema zavrsetku albuma i njegovom predstavljanju." Web link: www.dajanamar.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Mercedes Sosa (Argentina) - Biografija

Mercedes Sosa, argentinska folk pjevacica i aktivistkinja umrla je u 74. poslije teske bubrezne bolesti, u nedjelju 04.10.2009. godine. Njena popularnost u Latinskoj Americi traje cetiri decenije, a vrhunac je bio za vrijeme hunte u Argentini 70-tih. Mecedes Sosa, ostace obiljezje argentinske, ne samo umjetnosti, nego i otpora takozvanom rezimu "gvozdene pesnice". Rodjena 1935. godine, u siromasnoj radnickoj familiji na sjeveru. Od malena ju je privlacilo folklor, a taj ju je impresionirao, pa su je ohrabrili da se pod pseudonimom "Gladys Osorio" prijavi na konkurs lokalnog radija. Pobijedila je i tako potpisala dvomjesecni ugovor - prvi od brojnih koje ce imati do smrti, oktobra 2009. godine. Ostavila je umjetnicku zaostavstinu da bude dugo pamcena. Najpoznatije pjesme su joj: "Gracias a la Vida" (jedna od nezvanicnih himni Latino svijeta, pjesmu napisala, odavno je nema, Violeta Para - "Hvala zivotu") i "Si se Calla el Cantor" ("Ako je pjevac zacutao")...

 Autor: Caslav Vujotic, Podgorica, Crna Gora.
  ManGroove (HR) - Aktivnosti

ManGroove su snimili video spot za singl "Nemamo sutra" (mix soula, jazza, funka i popa), kojim ujedno i najavljuju nadolazeci album prvijenac, "Svijet za nas". Produkciju spota potpisuje Ivana Vukusic, dok je za montazu zasluzna Hrvoslava Brkusic, a za kameru Eva Kraljevic. Video uradak je premijerno prikazan u emisiji Vip Music Club LP na Drugom programu Hrvatske radio televizije. "Nemamo sutra" drugi je singl ManGroovea, a naci ce se medju devet pjesama na debitantskom albumu naziva "Svijet za nas", cije se izdavanje ocekuje tijekom listopada 2009. godine. Album ce biti objavljen pod izdavackom kucom IDMMUSIC-a Tom Tom Music, a pod producentskom palicom Samira Kadribasica (ex Jinx, Headoneast). ManGroove su: Hrvoje Kaucic (bas), Niko Radas (bubanj), Toni Staresinic (klavijature), Matej Huljev (gitara), Igor Dorotic (truba), Grgur Savic (saksofon), Zeljka Veverec (vokal). Osnovani su 2003. godine. Web link za vise informacija: www.myspace.com/mangroove .

 Autor: Ana Mikin, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -