Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 176

  Croatia Records (HR) - Novi zvuk u Klubu Sax! (17.09.2009.)

Za razliku od mnogih kompilacija na kojima se nalaze vec poznate pjesme renomiranih izvodjaca, na kompilaciji "Novi zvuk" okupljeni su bendovi nove generacije od kojih se s razlogom dosta ocekuje. Popper, Valungari, Norma belle, JAFFAjed, October light, THP, Noxin, White Light, Karambol i Darwin kreativna je, moderna i mlada generacija bandova koja je spremna dati novu dimenziju glazbenoj sceni i razbiti monotoniju na istoj. Ovo je prvo takvo izdanje na CD-u nakon dvije godine uspjesnog koncertnog projekta "Novi zvuk". U cetvrtak, 17.09.2009. godine u zagrebackom Klubu Sax! imat cete prilike vidjeti neke od njih: vinkovacki Karambol, osijecki THP, te zagrebacke bendove Popper, Noxin i Norma Bell. Svirkom u Klubu Sax! ovi bendovi ce promovirati kompilaciju "Novi zvuk" koja se vec par mjeseci nalazi u prodaji. Koncert pocinje u 21. Svakako ne propustite otkriti "Novi zvuk". Web linkovi: web: www.crorec.hr ili shop.crorec.hr .

 Autor: Ivana Martinac, Zagreb, Hrvatska.
  Razni izvodjaci (INT) - D:S Vol. 7 (Recenzija CD-a)

Sedma kompilacija novosadske etikete Dark:Scene Records donijela je do sada najveci broj vrlo dobro znanih imena iz ex-YU underground scene i nekoliko novijih na koja bi se trebala obratiti posebna paznja. Naglasak kompilacije je na vrlo snaznom industrial, EBM i gothic-rock zvuku, mahom plesno ubojitom i nekim sasvim daleko laganijim psihodelicnim sintagmama, te je ovdje prisutno 14 izvodjaca iz Srbije, 4 iz Hrvatske i po jedan iz Crne Gore i Bosne i Hercdegovine. Ne treba nikako ulaziti u nacin odabira pjesama koje je obavio gazda Mihajlo Obrenov koji se u mracnjastvu snalazi bolje nego na prepunoj trpezi jela i pica, pa je i ovaj puta sastavljena jos jedna vrsna zbirka koja po nicemu ne zaostaje od prethodnih sest komada.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Henry Radanovic (HR) - Ozon Continuum (Recenzija CD-a)

...ovdje autor ide korak dalje, kako u sigurnosti autorske inspiracije, tako i pomicanju granica onakvog jazza kakav nam zeli predociti i cije su naznake vec zacrtane na "Long Distance" (osluskujuci svjetska zbivanja, ali iznalazeci osobnost i nesebicno je pruzajuci slusatelju!). Okupio je opet sjajnu ekipu - Branimir Gazdik na bubnjevima, Darko Jurkovic Charlie na gitari, Ivan Popeskic i Matija Dedic na klavijaturama i klaviru, te iznimni talijanski glazbenik Daniele di Bonaventura na bandonecnu. Glazbenici su to koji je svaki osobnost za sebe, no u funkciji su albuma i Radanovicevih ideja, a iako imaju dosta prostora za sebe, to ne zlorabe - jer najbitnije je da je cijeli ugodaj uravnotežen i cini jednu skladnu cjelinu. Niti Henry nije egoistican, u prednjem planu kontrabasa imamo dozirano upravo koliko treba, a u nekim skladbama Henry odlicno svira i akusticnu gitaru ("So Far", "Nadir", "As She Says", kao i u naslovnoj skladbi "Ozone Continuum"), i moram priznati da je to sviranje akusticne gitare jedno od vrhunaca albuma. CD "Ozone Continuum" sadrzi pet autorskih kompozicija, jednu obradu dobro nam znane "Laure" Arsena Dedica, iz drame "U registraturi", ali i dva slavna jazz standarda - "All The Things You Are" i "Caravan". Kao i na prvoj ploci, opet je tu posveta Beatlesima, ovaj put skladbom "Nowhere Man". Time Henry pokazuje temeljit i svestran pristup glazbi, kao da hoce kazati koliko je jazz beskrajan, i koliko se u njega mogu uklopiti i beatlesovski izricaji. Kazat cu da su standardi odsvirani u vrlo zanimljivim aranzmanima i dobro zvuce, ali cu vise govoriti o autorskim skladbama Henryja Radanovica, koje su i raison d'être ovog odlicnog nosaca zvuka...

 Autor: Prof. Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Voodoo Popeye (SRB) - Cetiri godisnja doba - leto (15.09.2009.)

U utorak 15.09.2009. godine od 19:30, Donji hol velike sale / Amfiteatar (Velika sala) Doma kulture Studentski grad u Novom Beogradu (Bulevar Zorana Djindica 179), odrzava se vizuelno-muzicki dogadjaj. Voodoo Popeye tog utorka priredjuje koncert i izlozbu. Ulaz slobodan. "Multimedijalni umetnik Radenko Stojanovic, publici poznat kao Vudu Popaj, godinama opstaje na domacoj muzickoj sceni. Ovaj buntovni reper, filozof i poeta na svojim je albumima promovisao, za nas prostor, jedinstveni stil, potpuno razbivsi monotonu kolotecinu." (iz Ura kultura). Ovom prilikom, uz muzicki nastup Vudu Popaja, imacete priliku da pogledate i izlozbu objekata i instalacija ovog autora, kao i video prezentaciju njegovog raznovrsnog stvaralastva (strip, spotovi...). "...u domacu muziku unosi novu energiju i nove kvalitete, puni je duhom, sarkazmom, ali i blagonaklonom ironijom, poput pravog urbanog gerilca, ne stedeci nikoga, ni autoritete, ni tabue..." (Petar Janjatovic, "YU rock enciklopedija). Web link: www.dksg.rs .

 Autor: Tamara Mitrovic, Novi Beograd, Srbija.
  The Beatles (UK) - The Beatles Week (Liverpool, 26.08.2009. - 01.09.2009.)

The Beatles Week was held in Liverpool (UK) in period 26. August 2009 - 1. September 2009. In one week 320.000 people and 87 of the best bands were there. It was so wonderful and unbelievable The Beatles' week. The people and the local musicians were very kind and pleasant here in Liverpool. Very good atmosphere was those days in the Liverpool's clubs, in the hotels and on the stages. Frieda Kelly (as of 1962 secretary of Brian Epstein and she worked for The Beatles for 10 years - 1962-1972 - now she is leading the International The Beatles Fan Club Liverpool) was also there. To the interested visitors she told many beautiful and loving stories about The Beatles. The Beatles Week visited Klaus Voormann, Jackie Lomax, Pete Best, Katie H. (an American journalist from San Francisco), Joe Flannery (booking agent which brought to the StarClub Hamburg Jimi Hendrix, The Pretty Things and many other musicians, big names), Ulf Krüger, Alan White (member of Yes, Plastic Ono Band and Apple Jam) and many more. Achim Schultz, musician from Germany, is also organizing event dedicated to the Beatles - "50th Anniversary The Beatles Festival 2010", which will be held in Hamburg, in May 2010. Barikada will inform you in detail about this event.

 Autor: Achim Schultz, Muenchen, Germany.
  Almanah hrvatske glazbe 2007 (HR) - Vodic potreban svima koji vole glazbu

Almanah hrvatske glazbe 2007. priredile su tri najvece hrvatske glazbene strukovne udruge: HUZIP - Hrvatska udruga za zastitu izvodjackih prava, HGU - Hrvatska glazbena unija i HUOKU - Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika, nastavljajuci tradiciju i dosadasnju praksu Hrvatskog glazbenog vodica da na jednostavan, pregledan i praktican nacin omoguce svima, prvenstveno svojem brojnom clanstvu, dostup i uvid u sve podatke i informacije koji su neposredno povezani s glazbenom djelatnoscu cjelokupne glazbene kulture i industrije u Hrvatskoj. Ciljevi i sadrzajne odrednice Almanaha hrvatske glazbe 2007 odredjeni su svakodnevnim potrebama za prakticnim informacijama brojnih sudionika koji stvaraju, kreiraju, organiziraju i djeluju na svim podrucjima i u svim oblicima glazbene sadasnjosti. Za clanove udruga priredjivaca (HGU, HUOKU i HUZIP) cijena knjige = 95,00 kn. Za sve ostale cijena knjige = 180,00 kn. Osim u redovnoj prodaji, Almanah hrvatske glazbe mozete kupiti u uredu HUZIP-a, I. Broza 8a/1 kat, 10000 Zagreb, Tel: 01 / 3033 615 (g. Badovinac) od 9 - 13 sati. Ovo izdanje na 932 stranice donosi mnostvo podataka, a radi preglednosti i lakseg snalazenja Almanah je podijeljen u devet tematskih poglavlja: Tekstovi o hrvatskoj glazbi ; Strukovne udruge, institucije, organizacije, skole i klubovi ; Izdavaci, manageri, kontakti s izvodjacima ; Studiji za snimanja, ozvucavanje i osvjetljavanje, glazbene i cd trgovine ; Press, TV i radiopostaje ; Pregled audiovizualnih izdanja ; Glazbene i ostale umjetnicke nagrade i priznanja ; Festivali i kulturne manifestacije, koncertna sezona 2007. ; Zakoni (autorski, kazneni, kazalisni, carinski...), propisi (ATA karnet, EAN kod...) i pravilnici (Pravilnik o pravima samostalnih umjetnika). Web link: www.hgu.hr .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  3. Epidaurus Festival (HR) - Cavtat, Hrvatska (28.08.2009. - 22.09.2009.)

U Cavtatu se od 28.08.2009. do 22.09.2009. odrzava 3. Epidaurus Festival. U uvodnoj rijeci, Ivana Marija Vidovic, umjetnicka direktorica festivala izjavila je: "Bilo bi gotovo nemoguce dodati bilo sto ovom carobnom kraju bez premca, pozornici samoj po sebi, besprijekornoj auli od kamena, neba, stoljetnih borova i kristalnog mora. Dodati ne, ali voljeti da - jer stvari su uistinu lijepe samo onda kad ih volis. Nemoguce bi bilo dodati predivnim Konavlima i drevnom Epidaurumu bilo sto da bi ih ucinili ljepsim od ove vjecne simfonije zvukova, ode radosti prirode koja na ovom dijelu globusa ljubi svoju sliku i priliku bez prestanka. Time je nasa zadaca jos teza jer ljepoti ovog naseg makrokozmosa mozemo dodati samo ljepotu, kvaliteti samo kvalitetu i stvoriti simbiozu koja ce nas ponukati da uvijek iznova ustrajemo u svom vjerovanju i u nastojanju da je zivjeti umjetnost zapravo zivjeti punim srcem i da je umjetnost, ne obveza, vec zadaca naseg zivota. Potrebno je da svaki odsvirani ton ostaje tu, u magicnu zagrljaju cavtatskom, da svaka rijec i stih odzvanja jos vjekovima kroz stare ulice nukleusa koji sam od sebe pozornica je vec vjekovima. Treca godina Epidaurus festival otvara svoj zastor uz zvukove senzualnog tanga Astora Piazzolle koji ce nas, bar na tren, odvesti u daleki "fin del mundo", pocetak ili kraj ovog svijeta. Prosetat cemo stazama juznoamerickih melodija, slusati svjetsku divu gitare Anu Vidovic, mladi nam talent ovaj put stize iz Makedonije, a humanitarni koncert pripao je klapi koja ce sotto voce ispuniti najpotrebnija srca bespomocne djece. Nastavljamo punim jedrima projekt pod naslovom "Opera u Konavlima" kojim smo se samo potrudili probuditi pitoreskne i uspavane perivoje, carolije tog naseg "Parnasa" zvanog Pridvorje. Valery Oistrakh, crème de la crème, dat ce Cavtatu elitni sjaj, touché koji oduvijek zasluzuje, a njegovim koncertom slavimo velikog beckog klasika Haydna. Cavtat ce se rascvjetati u rapsodicnim paletama floralnih platna Cavtajke Marusje Brautovic koja se kao sretno dijete tako rado vraca rascvjetanim ulicama svoje maste, fantazije. I kao finis coronat opus, uz zvukove napolitanskih pjesama i Mjesovitog zbora Libertas, reci cemo hvala svima vama bez kojih Epidaurus Festival ne bi bio ovo sto vec pomalo biva... slavlje nase duse. Umjetnost je zadaca zivota. Stoga, pisimo je i dalje." Web link: www.epidaurusfestival.com .

 Autor: Ivana Marija Vidovic, Dubrovnik, Hrvatska.
  Humanitarni koncerti (HR) - Festa za kraj ljeta 2009!

Pridruzite se humanitarnoj festi i zabavite se pred kraj ljeta 2009. godine uz odlicne hrvatske rock bendove. Svojim dolaskom pomozite akciji "Za siguran korak" i Udruzi "Pas u humanitarnom djelovanju" (PHD) za razminiravanje Hrvatske. Dodjite u sljedece gradove: Split - 12.09.2009. godine, Plaza Bacvice, nastupaju: Marijan Ban (na slici) & Diktatori, Zora Misic & Speed i Opca opasnost - cijena ulaznice u pretprodaji 40 kn, a na dan feste 60 kn ; Zadar - 25.09.2009. godine, Klub Arsenal, nastupaju: Zora Misic & Speed i Opca opasnost, cijena ulaznice u pretprodaji 50 kn, a na dan feste 70 kn ; Rijeka - 09.10.2009. godine, Dvorana Stereo, nastupaju: Zora Misic & Speed i Opca opasnost, cijena ulaznice u pretprodaji 50 kn, a na dan feste 70 kn . Najava: 07.11.2009. godine, Arena Zagreb, Eros Ramazzotti.

 Autor: Goran Bakic / Ivana Tolj, Zagreb, Hrvatska.
  1. Croatian Blues Challenge (HR) - Klub Sax!, Zagreb, 10. i 11.11.2009.

"1. Croatian Blues Challenge" (CBC) odrzat ce se u zagrebackom Klubu Sax!, 10. i 11. studenog 2009. godine. Rijec je o prvom takvom kvalifikacijskom blues natjecanju ciji pobjednici osvajaju pravo za nastup u polufinalu "26. International Blues Challenge" (IBC), medjunarodnog natjecanja blues glazbenika koje ce se od 20. do 23. sijecnja 2010. godine odrzati u samom centru Memphisa, legendarnoj Beale Street. Organizator 1. CBC-a je udruga Hrvatske blues snage (HBS) sukladno svome clanstvu u udruzi The Blues Foundation, krovnoj svjetskoj blues organizaciji. Prijave za 1. hrvatsko blues natjecanje trajale su od 1. lipnja do 31. srpnja 2009. godine i to u dvije kategorije: solo/duo i grupa. Na natjecaj se javilo ukupno 25 izvodjaca od kojih su 22 ispunila sve uvjete iz natjecaja, njih 11 za svaku kategoriju. Pobjednik u svakoj kategoriji u smislu nacionalnog pobjednika direktno ulazi u polufinale natjecanja u Memphisu. Samo natjecanje ce biti provedeno prema strogo definiranim pravilima koja je za potrebe IBC-a propisala udruga The Blues Foundation. Osim pobjednika po kategorijama, HBS ce ove godine nominirati i svog predstavnika u kategoriji Best Self-Produced CD, koji ce se takodjer pokusati izboriti za finale u Memphisu. To je album "Yonder Come the Blues" sastava Robert Johnson's Backbone. Dvodnevni "1. Croatian Blues Challenge" bit ce u danima prije i poslije samog glazbenog natjecanja garniran s nekoliko dodatnih blues dogadjanja, koncerata, radionica, promocija, stranih gostovanja... koja ce se protegnuti na punih 18 dana. Tako s pravom mozemo najaviti predstojeci studeni kao "hrvatski mjesec bluesa". Web link: www.croblues.com .

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Popecitelji (SRB) - Portrait

Popecitelji is funk / folk / punk band from Kragujevac / Kraljevo, Serbia. Furunovic brothers, Sasa (guitar) and Goran (bass), founded the band named Popecitelji in 1999, in town of Pristina. They were already involved in musical events of various and indefinite genres, where they acquired many years of playing experience. Together with the drummer Rade Vulic, they commenced their work on creating their own explosive mixture of instrumental funk-rock and folk music. After the end of bombardment, the band left Pristina, the town where this group has already gained its audience. Now they were moving to Kragujevac and Kraljevo, continuing their work and research upon fostering their own, already established, original music style. Through numerous concerts in these towns, as well as in Belgrade, the band becomes some sort of underground attraction. After one of these concerts, held in Belgrade in 2003, very much desired, and in certain way, logical collaboration with Koja (Disciplin a Kitschme) begins, and soon, results in creation of the first album, which was recorded in Music Factory studio, in Kosutnjak, near Belgrade, produced entirely by Koja. This album, named "Ko radi?" (Who's working?), was released in 2004, by Mojo Beat from Belgrade, and is counted for one of the best albums released that year in Serbia. This record presents brilliant combination of free, raw folk-funk rock and flawless, appropriately arranged, modern production, with the addition of trance and drum-and-bass elements. Popecitelji, through many concerts they held, only confirmed the epithet of explosive concert band. Among others, these performances distinguish themselves: performing ahead of Maceo Parker, legendary saxophone player of James Brown (2003), and ahead of NoMeansNo (2005). Besides many concerts performed in Serbia, in 2005 Popecitelji also played their music on numerous concerts in Poland (Warsaw, Cienchanow), Italy (Milan, Rome), and France (Toulouse, Albi). At that time, while still performing on gigs, the songs that will appear on the going (or latest) album were born. Album named "Horizonti" was recorded in 2007 in Kragujevac at Dr Studio, working with the same publisher, but the publishing house changes its name into Odlican hrcak. On the new album Popecitelji took producing in their own hands and managed to create the album which defines and determine their authentic musical expression even more. The record brings with it 12 new songs. Web link: www.myspace.com/popecitelji .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Sinan Alimanovic International Quartet (INT) - Koncert u Tuzli (Raport)

Vrhunsku kulturni dogadjaj tradicionalne godisnje manifestacije, Ljeto u Tuzli 2009, neosporno je bio nastup Sinan Alimanovic International Quarteta koji se odrzao u Tuzli, 27.08.2009. godine, sa pocetkom u 21,00 sati. Dvocasovni koncert visoke umjetnicke kvalitete odrzan je na respektabilnom mjestu - na trgu ispred nekadasnjeg Kina "Centar". Postavu quarteta su cinili: Sinan Alimanovic - piano ; Dinko Simunovic - acoustic bass ; Ratko Divjak - drums ; Ladislav Fidri - flugelhorn. Svaki od naprijed navedenih muzicara, zahvaljujuci svom vlastitom radu, vec je postao nadaleko prepoznata jazz ikona. Ovako zajedno, atrakcija su svjetskog renomea i ne cudi uspjeh koji su polucili svojim koncertnim nastupom u Tuzli. Njihova muzika - to je prica za sebe. Probrani standardi iz svjetske jazz riznice garnirani autorskim materijalom Sinan Alimanovic International Quarteta, bili su "dobitna kombinacija" za potpuno uspjelo koncertno vecer. Naravno, izvedene su i najuspjelije kompozicije sa CD izdanja ovdje pomenute skupine - "Sarajevo Remake", "Bosnia Groove" i "Live in Tuzla". Play lista koncerta je glasila: "Green Dolphin Street", "Confirmation", "Four", All Blues", Remake", "Oleo", "Blues", "Round Midnight", "Rufus", "Here's That Rainy Day", "Body And Soul", "Mr. X (The Night Has A 1000 Eyes)... Publika, Tuzlaci i ostali, u velikom broju su pratili ovaj koncert i dostojno pozdravljali sve uspjele poteze muzicara sa bine. Njih, naravno, nije manjkalo. Muzicari su im, zajedno ili pojedinacno, pokazali kako se svira vrhunski jazz. Cijeli koncert je zabiljezen u audio obliku i bila bi velika steta da se ne objavi na nosacu zvuka. Drzimo fige da se to i ostvari.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  New Creatives Inc. (SLO) - Predstavljanje

Ime grupe, New Creatives Inc., dolazi od pojma "Cultural Creatives" - stvaraoci nove, drugacije i bolje kulture. Inc je dodano imenu radi kritike kapitalistickog poimanja glazbe danas, gdje je novac vazniji od kvalitete i novih ideja. Prica benda New Creatives Inc. pocinje 2007. godine upoznavanjem Andrej Hocevara (bas) i Kresimira Jadronje (vokal). Poceli su skladati i prvih 6 demo snimaka nastalo je pocetkom 2008. godine. Stvari su krenule naprijed i poceli su ozbiljno traziti ljude za bend. Uskoro su im se pridruzili Andrej Prezelj na gitari, Tamara Povh na klavijaturama i Urban Krc na bubnjevima. Svi clanovi benda su vec bili aktivni, ili su jos uvijek u drugih bendovima i projektima. Prve ozbiljne zajednicke intentzivne probe su protekle u vrucim ljetnim mjesecima i nakon toga je slijedio "krsni" koncert, u Ritmo Cafeu u Velenju, gdje se unatoc ocajnom vremenu okupio iznenadjujuci veliki broj ljudi. Bend djeluje kao samostalno glazbeno tijelo, nasuprot kojem stoji Kresimir, koji to dopunjava svojim tekstovima, koji se bave prije svega kritikom postmodernog drustva, egzistencijalnom i socijalnom tematikom i naravno, ljubavlju. Sto se tice same glazbe, mogli bi je stilski opredijeliti u rock, funk, s elementima bluesa i jazza. Ako bi govorili o njihovoj glazbi kao cijelini, mogli bi reci je rijec o "Suptilnom" rocku. Trenutno je njihova prva studijska ploca, s naslovom "Soulfood", u mastering fazi. Predvidja se da ce im album izaci u septembru 2009. godine ... Web link za vise informacija: www.myspace.com/newcreativesband .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -