Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 173

  Sinan Alimanovic International Quartet (INT) - Nastup u Tuzli (27.08.2009.)

Sinan Alimanovic International Quartet nastupit ce u Tuzli, 27.08.2009. godine u 21,00 sati. Koncert ce se odrzati na trgu ispred Kina "Centar". Postavu quarteta cine: Sinan Alimanovic - piano, hammond B3 ; Dinko Simunovic - acoustic bass ; Ratko Divjak - drums ; Ladislav Fidri - flugelhorn, trumpet. Svaki od naprijed navedenih muzicara postao je jazz ikona zahvaljujuci svom vlastitom radu, a ovako zajedno, atrakcija su svjetskog renomea. Sinan Alimanovic rodjen je 1954. godine. Muziku je studirao na muzickim akademijama u Skopju, Pristini i Sarajevu. Ima bogatu muzicku karijeru koja ukljucuje ucesce u grupi Kosovski bozuri i Orkestru RTV Pristina. Dolaskom u Sarajevo, 1979. godine, postaje clanom Big Orchestra RTV Sarajevo (B&H) i Big Band RTV B&H. Sinan Alimanovic je bio i clanom legendarne grup Indexi. Saradjivao je sa velikim imenima poput: Gianni Basso, Dusko Gojkovic, Erich Kleinschuster, Alvin Quin, Vaclav Zahradnik, Stjepko Gut, Petar Ugrin, Ladislav Fidri, Barbara Hendrix, Aladar Pege, Deseö Csaba, Lee Harper i sa jos mnogim drugima. Na celu vlastitog quinteta 2003. godine izdaje CD "Sarajevo Remake". Sa quartetom izdaje - "Bosnia Groove" (2007) i "Live in Tuzla" (2009). Web link: www.myspace.com/sinanalimanovicinternationalband .

 Autor: Zlatan Mujkic, Tuzla, BiH.
  Ex YU Rocks! 2009 (BiH) - Izvjestaj

Vec trecu godinu za redom ovaj najveci open-air festival u BiH se (31.07.2009. i 01.08.2009.) odrzao u lijepom prirodnom okruzju gradica Krupe na Vrbasu koji je udaljen nekih dvadesetak kilometara juzno od Banja Luke. Buduci da me iskustvo istog festivala od prije dvije godine naucilo da se ovdje ne dolazi bez odredjenih stvari, ovaj puta mi nista nije nedostajalo. Da preskocim putovanje iz Zagreba i prelazak preko granice s mojim novopecenim prijateljima, bandom Mlijeko iz Dugog Sela ciji je basist imao dobar feler s osobnom iskaznicom, pa se morao vratiti kuci po valjane isprave, ostatak vremena u samom dolasku i smjestaju je bio vise nego srdacna dobrodoslica. Odmah smo dobili jedan vec postavljeni sator u kampu koji je brojio stotine satora i razapetih tendi, kuhao se topli obrok, te se sav naredni ciklus dogadaja bazirao i orijentirao na glazbu i koncerte. A samo da se spomene, u kampu je bila postavljena i tenda ispod koje su se tokom dva dana neprestano smijenjivali DJ-i sa raznovrsnom glazbom, ulaz na festival je bio besplatan, a cuga (osim mineralne vode) placala se bonovima. Bila je to odlicna dvodnevna open-air predstava sa 20-tak izvodjaca i dva nemila incidenta...

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Zdenko Ivanusic (HR) - Lost in html (CD recenzija)

Dva su razloga pisanja o albumu "Lost in html" Zdenka Ivanusica, hrvatskog saksofonista rijetke glazbene hrabrosti, upornosti i cvrste vjere u jazzisticko poslanje, intonirano glazbom koja nije komercijalna i koja nece napuniti velike dvorane, ali zasigurno hoce ispuniti srca svih istinskih ljubitelja onog jazza koji odlazi korak-dva naprijed, ne robujuci konvenciji i ugadjanju publici na stetu nesputane kreativnosti. Jedan je razlog osvrnuti se na, uvjetno receno, Zdenkovu trilogiju koju cine dva albuma s Donna Lee Saxophone Quartetom ("Four Odd" i "Mellow") i ovaj solo projekt intrigantnog naslova "Lost in html"; a drugi je razlog najaviti novi projekt, CD "Free Fall" koji ce uskoro objaviti Zdenkova izdavacka kuca Zivaldo Records. Zdenko Ivanusic, saksofonist i skladatelj, vodja je Donna Lee Saxophone Quarteta i sastava s kojima, uz jazz standarde, nudi snazne autorske skladbe i originalne aranzmane. Covjek je impresivne glazbene biografije...

 Autor: Prof. Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Les Paul (USA) - Kratka biografija

Les Paul, gitarista i pronalazac koji je promjenio muzicku istoriju umro je 13.08.2009. u 94-toj godini zivota. Ostavio je trag svojom elektricnom gitarom - ne sviranjem, mada je bio vrstan, nego instrumentom koji je kreirao. Uz to se proslavio prvim visekanalnim snimanjem - mogucnoscu da se razliciti instrumenti radi zapisivanja zvuka ne moraju svirati istovremeno. Nije se vise moralo za viseglasje pjevati paralelno. Sa vec zabiljezenim svojim glasom moglo se dodatno zakantati, nekom novom bojom, intonacijom, pa je jedan covjek mogao praviti razne harmonije, a to sve potom balansirati za zavrsni snimak. Sa Meri Ford, svojom zenom od 1949. do 1962. godine, zavrijedio je cak 36 zlatnih ploca i 11 puta bio na vrhu top listi. Mnoge hitova dosnimavao je - tom takozvanom overdubbing tehnikom. Pomenimo hitove "How High the Moon," "Nola", "Lover," i "Vaya Con Dios. "Mogao sam s mojom Mary nasnimiti tri, sest, devet, 12, koliko hoces glasova," govorio je. Tu su tehniku potom prvi obilato iskoristili. Carpentersi.

 Autor: Caslav Vujotic, Podgorica, Crna Gora.
  7. Mostar Blues Festival 2009 (BiH) - Izvjestaj

U godini svih mogucih kriza i recesija, odrzan je (od 20. do 22.07.2009. godine) sedmi internacionalni Mostar Blues Festival. Visemjesecni pregovori sa sponzorima i utrka sa vremenom, na momente su dovodili u pitanje odrzavanje ove manifestacije. Festival je zapoceo plesom. Mladi plesaci iz nekoliko mostarskih plesnih klubova izveli su koreografije na temu izvornih blues standarda. Nakon plesaca nastupila je mlada mostarska pjevacica Anja Rikalo i izvela odlicnu verziju bluesa Ette James. Nestrpljenju publike dosao je kraj izlaskom na scenu americkog gitariste Shermana Robertsona i grupe Blues Move. Sherman. Shermanov repertoar je obuhvatio njegove najznacajnije radove, kao i izvedbe blues standarda, a band Blues Move je savrseno pratio gitaristu. Drugog festivalskog dana na scenu je izasao Dado Topic. Sam sa gitarom, izveo je nekoliko blues komozicija, a onda je sa odlicnim bandom Time After Time predstavio ono najvaznije sto je uradila grupa Time, ali i stvari iz perioda samostalne karijere. Trecu festivalsku noc bio je koncert Majki (na slici) u unplugged verziji. Bila je to noc koja se ne zaboravlja.

 Autor: Mili Tiro, Mostar, BiH
  Vlado Podany (BiH) - Piano album (CD - Uskoro)

Pocetkom 2009. godine, Vlado Podany je poceo snimanje svog prvog solistickog CD-a pod nazivom "Piano album" koji bi svjetlo dana trebao ugledati pocetkom septembra 2009. godine. Naziv albuma nam vec jasno govori o profilu muzicara, izboru instrumenata i umjetnickom nivou. Bez pretencioznosti, ali, veoma originalno, na albumu ce se naci 19 kompozicija, obrada vecinom svjetskih autora i izvodjaca, nekoliko domacih i jedna autorska kompozicija. Ovakav pristup muzickim izvedbama nosi sa sobom jasnu aranzersku kreaciju pogodnu za ciljanu grupu slusatelja. "Piano album" je ostvarenje potupuno novoga pristupa i trenutno je jedini takav u BiH, pa i u regionu. Najavni singlovi su pjesme "Paradise" (Phil Collins) i "Da te bogdo ne volim" (Bijelo Dugme).

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Rock Otocec 2009 (SLO) - Izvjestaj

Foto: Dragutin MatosevicOd 26. do 28.06.2009. godine u prelijepom slovenackom mjestu Otocec ob Krki odrzan je tradicionalni muzicki festival Rock Otocec. Od onih koji su nastupili u muzickom dijelu festivala Rock Otocec 2009, kao najatraktivnija, izdvojio bih ova imena: Tito & Tarantula (USA), Prljavo kazaliste (HR), TBF (HR), Zabranjeno pusenje (BiH / HR), Vlado Kreslin & Band (SLO) - na slici, Big Foot Mama (SLO), Zaklonisce Prepeva (SLO), Orlek (SLO)... Iako su organizatori festivala imali peh sa vremenom, kisa kao da je u inat padala bas u vecernjim satima, tokom redovnog muzickog programa, sve se odvijalo po planiranom rasporedu i svi prisutni su dosli na svoje. Mnogo vise od muzike, Rock Otocec je mjesto lijepog druzenja. Mladi, kojih je bilo u velikom broju, na najbolji moguci nacin iskoristili su dane festivala, za lijep provod. Sve to im je omogucio i odlican muzicki program, kao i mnogo interesantnih popratnih dogadjaja tokom festivala. Festival su svojim nastupom zatvorili clanovi grupe Orlek, kojima je time odato priznanje za 20 godina muzickog djelovanja, a sam kraj festivala Rock Otocec 2009 oznacio je velicanstveni i vec tradicionalni vatromet sa jasnom porukom - vidimo se na festivalu Rock Otocec 2010.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Mostarenje (BiH) - Indexi (Sve one godine)

S Pjevacem me upoznao Kemica krajem 60-tih. Od kraja 70-tih do rata, cesce je bio solista Mostarskih kisa, nego Indexa. Hodali smo Jugoslavijom, Evropom, Rusijom... U Iraku smo '85. Rat. Ambasador Dzevad Mujezinovic porucuje da se micemo iz Zlatnog suka u centru, Iranci najavili raketiranje. Sklonimo se u Zlatnu dzamiju; svetinje nisu gadjali. Djordje Kisic se zabrinuo: "Nema Pjevaca". Kad se pojavi veli: "Bio sam u hotelu Al Rasid. Najbolje protivraketno sredstvo je - viski. A gdje si to, kume, vidio da se viski toci u dzamiji?" Tih godina Arsen je govorio: "Kad vidim Davorina Popovica u bijelom odijelu i vesele Mostarske kise, znam da je revolucija pobijedila." Nije bio u pravu, mada smo se trudili. Najljepse pjesme Kisa uradio sam s Bodom, Indexi odsvirali, a Davor, Kemica, Tifa, Jasna, Zelja, neko od Kapljica solirao. O Bosku i Sirogojnu, djevojcicama Miki Bosnic i Ganimete Terbesi... Nikad nisu stigli na igranke u FIS-u, ostali su u istoriji. Kad je krenula akcija za puteve u BiH, uplatili smo dva doprinosa. S platne liste i pjesmom "Putevi". Vjerujuci: "Jednom cemo na na toj cesti sami sebe ljepse sresti." U Jablanici '78. Tita smo docekali "Neretvom", a '80. ispratili zeljom: "Tito poslije Tita". Za Svecanost Revolucionarne Pjesme, Garavice kod Bihaca, pripremili oratorij "Krajina", najduze djelo iz muzicke radionice Indexa. Snimili su muzicku matricu za himnu Veleza, prateci vokali uz Zelju Samardzica su Ranko i Fadil...

 Autor: Milenko Miso Maric, London, UK.
  Admir Kulovic - Kula (BiH) - Pocelo je pocelo (CD)

U prodaji je prvi album mladog bosansko-hercegovackog izvodjaca Admira Kulovica - Kule, "Pocelo je pocelo" (izdavac: Hayat Production), na kojem se nalazi osam novih pjesama i bonus, pobjednicka pjesma "Znak", s kojom je nastupio na internacionalnom festivalu "Evrofest" Skoplje osvojio Grand Prix, "Dva andjela". Najavni singl albuma je pjesma "Doba vodolije" za koju je uradjen video spot u reziji Damira Mujagica. Mirko Senkovski Geronimo je izvrsni producent ovoga albuma. Muzicki zanr je odredjen kombinacijom pop, ethno i balkanskog folk melosa. Za tekstove su zasluzni poznati bh autori, za aranzmane G-music, Studio Oxy i studio Amadeus Sarajevo. U timu muzicara nasli su se i poznati bh gitarista Aka Hukelic na dionicama buzukija, Esher Helja na klarinetu i saksofonu i tamburaski ansaml iz Slavonskog Broda.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Slivovitz (I) - Hubris (CD)

Slivovitz's "Hubris" disc, their second, opens with a Middle Eastern shimmy, led by Domenico Angarano's slippery bassline, but moments later, as soon as Pietro Santangelo leads his horn attack, the mood is transplanted to Gypsy territory before exploding into a free jazz cacophony that could have been prompted by Frank Zappa. Such swift alteration of tactics is often the Slivovitz approach, usually within the space of a six minute composition. Santangelo's tenor and alto saxophones can be soothing as well as rippingly percussive, simultaneously inspired by Sonny Rollins and John Zorn. Slivovitz might take their musical foundation from the likes of Zappa, but they are also highly receptive to the ethnographic sounds of the globe. These elements are confidently and knowledgeably handled, as they're fed through the jazz rock mincer. Voices and drums rattle out of the tribal village, but this folkloric authenticity is immediately followed by Hawaiian surf guitars in Senegal. Slivovitz don't quite engage in a fully disorientating cut'n'splice, but their pieces certainly slide through a number of contrasting movements. There's reggae, again given the loopy lilt that Zappa occasionally offered in this style, complete with vibraphone skitters and slithery voices. At other points, there are also traces of Canterbury style jazz-fusion, with strong solos delivered throughout by Santangelo, guitarist Marcello Giannini and violinist Riccardo Villari. Singer Ludovica Manzo steps forward to lead a pair of wedding party scampers, with one of these boasting an incredibly abrasive harmonica solo courtesy of Derek Di Perri. Even towards the album's close, Slivovitz still have a few more stylistic surprises, with funky Brazilian samba rock and coasting Argentinean tango, paying homage, it seems, to Os Mutantes and Astor Piazzolla. Once bubbled up together, this astounding set of influences is distilled into the distinctively impressive Slivovitz sound. The seven-piece Slivovitz reside in Napoli (Naples), and are devoted to a poly-stylistic mangling whose forebears include Frank Zappa and John Zorn. Much of their core material also arrives from the folkloric knees-ups of the Balkan regions. Despite any avowed influences, the ultimate Slivovitz sound has evolved into a beast which is very much tethered to their own pole. The band take their name from the Slavic plum brandy that's a popular quaff across Central and Eastern European regions. Slivovitz developed a keen appreciation of their namesake tipple during regular gigging trips to Hungary. The band formed in September 2001, releasing their eponymously-titled debut album in 2004. Band members: Domenico Angarano electric bass, fretless bass; Stefano Costanzo drums and percussion; Marcello Giannini electric guitar, acoustic guitar; Ludovica Manzo vocals; Derek Di Perri harmonica; Pietro Santangelo alto saxophone, tenor saxophone, vocals; Riccardo Villari violin with guests: Giovanni Imparato percussions and vocals (Caldo Bagno); Marco Pezzenati vibraphone (Mangiare); Ugo Santangelo Acoustic Guitar (CO2). Artists' web sites: www.slivovitz.net and www.myspace.com/slivovitz . Released by: www.moonjune.com.

 Autor: Leonardo Pavkovic, New York, USA.
  2. Nektar Demo Fest (BiH) - Podijeljene nagrade festivala

U nedjelju, 26.07.2009. godine, u Banja Luci je zavrsen 2. Nektar Demo Fest - manifestacija u kojoj su ucesce, u tri polufinalne veceri, uzela 33 benda iz regiona. Na zavrsnom, finalnom koncertu, predstavili su se 10 bendova, a nagrade su dobili: Prophaganda (Zagreb, Hrvatska) - Prvu nagradu festivala i Nagradu novinara ; Discopath (Split, Hrvatska) - Drugu nagradu festivala ; a grupe Zaa (Krusevac, Srbija) i Tanker (Banja Luka, BiH) - ravnopravno dijele Trecu nagradu festivala. Festival je imao i revijalni dio programa u kojem su nastupili: Magma (Beograd, SRB), Tripcycle (Novi Sad, SRB), KillingJazzHardCoreBaby (Travnik, BiH), Kosheen, Therapy?, Neuvelle Vague i Asian Dub Foundation. Festival su obogatili After party programi, tumbanje i izlozba fotografija... Svi su sa punim pravom istakli odlicnu organizaciju festivala. Za nadati je da ce festival biti organizovan i 2010. godine. Drzimo fige da tako i bude. Web link za vise informacija: www.nektardemofest.org.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  King Size Co. (E) - Aktivnosti

King Size Co. je hard rock band, sa sjedistem na sjeveru Spanije. Zvuk i muzika ovog banda su veoma jasno pod uticajem rock zvuka iz sedamdesetih godina. Nakon nekoliko promjena u postavi banda, zadnjih 4 godine King Size Co. nastupa u sastavu: Alberto Ceballos (vokal), David Holgado (gitara), Víctor Espinosa (gitara), Juanma Pinto (bas gitara) i Manu González (bubnjevi). Njihov prvi album imena "Five Rock Songs" izlazi 2007. godine i dobija odlicne recenzije, a nihovi fanovi ga docekuju sa velikim odusevljenjem. Band ostvaruje veliki broj koncerata sirom Spanije i nailazi na fantastican prijem publike. Pjevac banda, Alberto Ceballos, pravi prvi izlet van svoga banda i gostuje u pjesmi "Alina (No Pasaran)", grupe Emir & Frozen Camels. Pjesma i video spot koji je predstavljaju, zahvaljujuci Albertu, postaju veliki hit i na sjeveru Spanije. U poznatom "Telemak" studiju, pod palicom producenta Ivana Castenade, King Size Co. zavrsavaju svoj novi album, "Destination the moon". Jedanaest pjesama koje se nalaze na ovom albumu, predstavljaju band u najboljem svijetlu, sa vec prepoznatljivim zvukom ovih spanskih rockera, ali i vidnim uticajem bandova poput The Black Crowes, The Hellacopters i AC/DC. King Size Co. je upravo na svojoj juznoeuropskoj turneji u sklopu koje ce odrzati i nekoliko koncerata u BiH, ukljucujuci onaj na tradicionalnom "Internacionalnom Festivalu prijateljstva" u Gorazdu. Na BiH koncertima banda kao gost ce se pojaviti lider grupe Emir & Frozen Camels, Emir Bukovica.

 Autor: Emir Bukovica, Sarajevo, BiH.
  Putokazi (HR) - Predstavljanje

Jedan od najuspjesnijih, najdugovjecnijih, ali i najprogresivnijih vokalnih sastava Hrvatske - rijecki Putokazi - upravo su izdali album "Mjesec" koji ce definitivno obiljeziti ovu godinu... Sve skupa zapocelo je jos prosle (2008.) godine pjesmom "OutPUT", svojevrsnim teaserom kojeg je pratio sjajan videospot u realizaciji Kreativnog odjela i japanskih animatora Hitoshi Akayame s tokijskog Sveucilista Tamagawa i Katsuyuki Kameia. U medjuvremenu se "OutPUT" pretvorio u "InPUT", uvod u "Mjesec", dvanaesti studijski album Putokaza. Uloga singla povjerena je pjesmi "Tu sam", perfektnom elektro pop komadu na raskrscu zvuka 80-tih i danasnje plesne produkcije. Upravo je objavljen i novi radijski singl Putokaza s albuma "Mjesec". Nakon hit-teme "Tu sam", stize tema "Grad, s druge strane stakla". Tim singlom album "Mjesec" pokazuje jos jedno svoje nepoznato, zacudno lice. Web link: www.putokazi.hr .

 Autor: Miranda Djakovic, Rijeka, Hrvatska.
  Sziget 2009 (H) - Press release No. 2

The great thing about Sziget - our favourite festival - is that while at one particular spot the party is swinging, somewhere else the crowd is grooving to the sound of world music. In another corner, the audience is spellbound by a street theatre performance, and yet elsewhere, it's international Roma music that's seducing the crowd. And still, there are many more different stages and plethora music styles to tune into. It's all happening during the second week of August 2009. Of course, there will be no shortage of rock music either on the Sziget. Bands will be thrashing out on the main stage, trashing the rock stage, shaking the A38-Wan2 stage and there will be plenty of twist and shout going down on many more stages. Even on the -1 Day, the Main Stage will be the realm of the rockers when Hungarian band Tankcsapda, who celebrate their 20th anniversary this year, will give the biggest and most spectacular gig in their long history. The set list will consist of classic tracks stretching back across their two decades of existence. Web link: www.szigetfestival.com .

 Autor: Gergo Salamon, Budapest, Hungary.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -