Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 171

  Croatia Records (HR) - Saradnja sa tvrtkom Overseas Express

Croatia Records, najveca i najrespektabilnija diskografska kuca u Hrvatskoj, u partnerstvu s Overseas Expressom, tvrtkom koja je lider na hrvatskom trzistu paketne dostave, priprema dobrotvornu akciju koja ce razveseliti umirovljenike koji stanuju u umirovljenickim domovima ili su ukljuceni u razne aktivnosti koje pridonose poboljsanju njihovog zivotnog stila. U okviru ove akcije, Croatia Records ce raznim umirovljenickim domovima te udrugama i institucijama koje se bave organiziranjem aktivnosti za umirovljenike, pokloniti donaciju od ukupno 10 000 kazeta raznih izvodjaca i glazbenih stilova, a tvrtka Overseas Express pakete ce besplatno dostaviti na ugovorene adrese. Glazba je univerzalni jezik, povezuje ljude te im pomaze da se osjecaju bolje. Sretni smo sto u ovako teskim vremenima ovom gestom mozemo pokusati vratiti ljudima osmijeh na lica. Akcija jos traje i svi zanteresirani se mogu javiti na mail info@crorec.hr .

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Mostarenje (BiH) - Aleksa Santic (Emina)

Desetu godisnjicu austrougarske okupacije Mostar docekuje veci i ljepsi nego sto je ikad bio. Vec tri godine dimi "Ciro" za Metkovic, a prema Sarajevu tracnice su postavljene do Rame. Popravljeni su stari i izgradjeni novi putevi, koji Mostar spajaju sa svim mjestima u Hercegovini, sem dalekog Trebinja, a kiridzije lako stizu do Lijevna i Bugojna. Cepenici na Velikoj Tepi zamjenjuju se prostranim, zidanim magazama. Uz Staru, Krivu i Orucevica cupriju i cetvrta je zakoracila preko Neretve. Poceta je u turski vakat kao cuprija, zavrsena u novi, austrougarski 1883. kao "Franz Jozef Brucke". Godine 1888. most carskog imena se rekonstruise i ukrasava. Te godine u Mostar, u posjetu, navraca nadvojvoda Rudolph sa suprugom Stefanijom. Carsija se ne moze nadiviti carskim kocijama, ali Muslimanima i Srbima nije potaman sto je trg odvazda zvan Mejdan preimenovan u "Rudolph platz", a setaliste na desnoj u "Stefanijale". Na radost djece, a ibret starijih, odrzana je prva biciklisticka trka na Novom godisnjem pazaru. Krajem godine Srbi slave dozvolu Zemaljske vlade iz Sarajeva za osnivanje Srpskog pjevackog drustva "Gusle", Hrvati Narodnog pjevackog i glazbenog drustva koje ce tek kasnije dobiti ime "Hrvoje", a velika je radost i u kuci imama i hafiza, Saliha Sefica - rodila mu se kci, Emina...

 Autor: Milenko Miso Maric, London, UK.
  Markos (HR) - Note (CD single i video spot)

Markos predstavlja svoj prvi single, "Note", i najavljuje glazbeni stil koji ce obiljeziti njegov album prvijenac u suradnji s izdavackom kucom Croatia Records. Video spot sniman je u visokoj produkciji "Plavog filma", a pod redateljskom palicom Zorana Peza. Spot je sniman u povijesnom Kastelu Lukavec - grada, u srednjovjekovnom ambijentu koji se spojio sa atmosferom pjesme i donio dramatski ugodjaj u kojem je Markos u svom glazbenom izricaju iskazao i dugogodisnje kazalisno iskustvo. U sklopu svog glazbenog izricaja, Markos kao dramski tenor, kombinira elemente teatralnosti. Video spot za pjesmu "Note" sniman je na hrvatskom i na talijanskom jeziku. Svojim prekrasnim glasom i autenticnim glazbenim stilom moderne canzone, u kojem kombinira dramsko bel canto pjevanje sa modernom produkcijom, Markos je krenuo na vrata svjetske glazbene karijere. Suradjuje s americkim glazbenim producentom P. Johnsonom i suprugom Jelenom kao kompozitorom i tekstopiscem pjesama koja obradjuje pjesme i na strane jezike za inozemnu glazbenu scenu. Da se radi o vrhunskom pjevacu i prelijepim pjesmama potvrdio je i svjetski tenor Andrea Bocelli koji je Markosa pozvao na svoj koncert u rodni kraj. Markos je imao veliku cast da od slucajnog susreta i zajednickog pjevanja u Medjugorju odrzi kontakt sa Andreom Bocelliem. Web link: www.markos.com .

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  7. UMF Rastok 2009 (BiH) - Najava

Clanovi JOM-a Jelah su vec nekoliko mjeseci angazovani oko realizacije 7. UMF Rastok 2009, Jelah, BiH, ciji ce moto biti "I ti si Rastok, Volim Rastok", a kao zahvalnost svim dosadasnjim posjetiocima i prijateljima festivala. Na ovogodisnji konkurs otvoren za mlade i neafirmisane bendove prijavilo se njih preko 100 iz svih zemalja regiona, a organizator je nakon preslusavanja pristiglih materijala za nastup na festivalu odabrao slijedece: Prvi dan festivala (31.07.2009. - petak): Soul Infection (DJs), Doboj ; Zhizhe & NodyBeatz, Heron, Vr4g (Hip Hop), Zenica ; Innergate (Metal), Zagreb, HR ; Dramolet (Hard Rock), Bihac ; Vatrena voda (Rock), Tesanj ; Pajperov smijeh (Alter Rock), Banja Luka ; Specijalni gost: grupa Kerber (Nis - Srbija) ; Drugi dan festivala (01.08.2009. - subota): DeeJayBax, Tesanj ; DJ Nice, Orasje ; MaJaBa (Reggae), Sarajevo ; Bad Seasons (Alter Rock), Tuzla ; KillingJazzHardCoreBaby (Aggressive Pop), Travnik ; Groove Orchestra (Fusion), Novi Sad ; Specijalni gost: grupa Night Shift (Beograd - Srbija). Web link: www.rastok.ba .

 Autor: Faruk Garic, Jelah, BiH
  1. Croatian Blues Challenge (HR) - Poziv za prijave na predizbor

Jos je malo dana ostalo do isteka roka za prijavu na 1. Croatian Blues Challenge. Predsjednistvo Udruge Hrvatske blues snage, koja organizira natjecanje, vec radi na pripremama za dogadjaj kako bi se cjelokupni program mogao odrzati u sto boljim okolnostima. Prvenstveno je rijec o tehnickim uvjetima, o kvalitetnijim nagradama, te o organizaciji puta za Memphis (SAD) na medjunarodno blues natjecanje - sto je i najveca nagrada pobjednicima. 1. Croatian Blues Challenge odrzat ce se pocetkom studenog 2009. godine u Zagrebu. Sve potrebno za prijavu pronadjite na www.croblues.com . Prijave se iskljucivo primaju on-line i to u dvije kategorije: grupa i solo / duo. Istek roka za prijavu je 31. srpnja 2009. godine u 24.00 sati. Sto je 1. Croatian Blues Challenge? To je kvalifikacijsko takmicenje za 26th International Blues Challenge 2010 koji ce se u sijecnju 2010. godine odrzati u legendarnom Memphisu (Tennessee, USA). Hrvatske blues snage, koje su 2009. godine po prvi put bile sudionik na tom natjecanju, a koje je predstavljao Tomislav Goluban u kategoriji solo / duo, sukladno svome clanstvu u Blues Foundationu, imaju obvezu svake godine raspisati natjecaj i odrzati pretkvalifikacijska takmicenja kako bi se izabrali nacionalni pobjednici koji direktno ulaze u polufinale u Memphisu. Prijaviti se mogu sastavi i pojedinci sa skladbama blues orijentacije, instrumentalnog ili vokalnog izricaja, na hrvatskom ili engleskom jeziku. Pravila takmicenja odredjena su Pravilnikom Blues Foundationa. Sve dodatne informacije potrazite na www.croblues.com ili pisite na e-mail: info@croblues.com .

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Jadranka Stojakovic (BiH / Japan) - Novi album u pripremi

Album "Baby Universe" objavljen 2008. godine (izdavac: Croatia Records) oznacio je svojevrsni povratak kantautorice Jadranke Stojakovic na domace prostore. Ova izuzetna bosanskohercegovacke pjevacica s dugogodisnjom adresom u dalekom Japanu ovih je dana ponovo boravila u Hrvatskoj gdje se susrela s ekipom koja radi na njenom novom albumu. Na njemu ce se naci 10 pjesama, a njegov izlazak ocekuje se na jesen 2009. godine. Na novom albumu gostovat ce i istarski kantautor Franko Krajcar i to u pjesmi "Vjerujem" za koju je glazbu napisao Rajko Dujmic. Ovo nije njihova prva suradnja jer je Jadranka gostovala na njegovom albumu "Pensieri" u pjesmi "Melankonija". Svoj kratki boravak u Hrvatskoj Jadranka Stojakovic iskoristila je i za manji broj koncerta, a prvi je odrzan na Trsatskoj gradini. Bio je to njen prvi koncert nakon punih 20 godina. Odusevljenje je bilo obostrano, a veliki dolazak mlade publike dodatno je emotivno dirnuo ovu zaista sjajnu autoricu brojnih sansona i slagera.

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Razni izvodjaci (ex YU) - Dark tribute to Lepa Brena (Recenzija CD-a)

Najbolja i najoriginalnija kompilacija svih vremena na podrucju ex-YU! Obrade Lepe Brene u zaista neocekivanim i najmodernijim underground varijacijama. Stigla je dugo ocekivana kompilacija 'mracnih' ex-YU izvodjaca na kojoj su obradene pjesme Lepe Brene. Ima li koja originalnija kompilacija obrada u zadnjih 20 godina? Kompilacija je u prvih 20 minuta otkako je stavljena za free download na internetu skinuta 200 puta, a tko zna koliko ce tisuca (ili miliona) downloada dozivjeti. Kompilacija godine! Ocijena (1-10): 10 .

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Zlatne godine Opatijskog festivala (HR) - Izlozba i koncert Anice Zubovic (Izvjestaj)

U subotu 18.07.2009. godine u Opatiji je, u nazocnosti velikog broja gostiju, otvorena izlozba Zlatne godine Opatijskog festivala, autora Davida Dezsöa (na slici). Izlozba prikazuje retrospektivu Opatijskog festivala od 1958. do 1970. godine, a predstavljen je velik broj predmeta, fotografija i gramofonskih ploca iz tog vremena. Prilikom otvorenja izlozbe, gospodji Anici Zubovic urucena je nagrada Hrvatske glazbene unije - Status. Nikolina Mazalin, urednica u Croatia Recordsu, predstavila je prigodni CD, odnosno, reizdanje gramofonske ploce "Opatija 1958" uz dodatak jos cetiri pjesme u izvodjenju gospodina Ive Robica, koje su izvedene na tom festivalu, ali nisu bile uvrstene na gramofonsku plocu. Na samom otvorenju, uz pratnju Vanje Lisaka, nastupila je Zdenka Vuckovic koja je otpjevala tri pjesme. U 21 sat poceo je nezaboravni koncert doajenke Opatijskog festivala i zabavne glazbe, gospodje Anice Zubovic. U prepunoj "Kristalnoj dvorani" opatijskog Hotela "Kvarner", Anica Zubovic je otpjevala svoje najvece hitove i vratila nas u lijepa vremena zabavne glazbe. I danas ona ima prekrasan glas, gotovo bez ikakve promjene. Kao gosti su nastupili njezini prijatelji - Visnja Korbar, Zdenka Kovacicek i Miro Ungar, a uz pratnju Kvarteta Vanje Lisaka, sastavljenog od vrhunskih glazbenika (Boris Ciglenecki, Boris Ciglenecki ml., Lino Devic i Vanja Lisak).

 Autor: Damir Tomic, Zagreb, Hrvatska.
  Rade Serbedzija (HR) - Aktivnosti

Rade Serbedzija, Miroslav Tadic i April Guthrie na ljetnoj su turneji - "Imam pjesmu za tebe" - nazvanoj prema istoimenom albumu Radeta i Miroslava (izdavac: Croatia Records). Turneja ukljucuje slijedece datume i mjesta: 21.08.2009. - Krk ; 22.08.2009. - Varazdin ; 23.08.2009. - Rijeka ; 24.08.2009. - Bribir. Ako ste u blizini - svakako navratite.

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Nenad Ceranic (MNE) - Aktivnosti

Ekskluzivac izdavacke kuce "Goraton" iz Podgorice, Nenad Ceranic, na najvecem pop festivalu u Jugoistocnoj Evropi - "Slavjanski bazar" - koji je nedavno odrzan u Bjelorusiji, osvojio je cak dvije nagrade. "Impresije su fantastisne. Dobio sam specijalnu nagradu od beloruskog telekoma za najbolji vokal na festivalu i nagradu stilista za stil na nastupima. Najveca stvar je, ipak, odusevljenje publike" - prica Ceranic. Nenad se tamo nije predstavio samo kao pjevac, vec i kao kompozitor. U revijalnom dijelu Ceranic je pjevao numeru koja se najprije izdvojila s njegovog albuma "Uvertira" (na slici) - "Nek' padaju kise", dok je u takmicarskom dijelu ucestvovao sa numerama "Krivac" i "Kao po kazni". "Interesovanje medija za moj nastup na festivalu 'Slavjanski bazar' bilo je fantastisno" - prisjeca se Ceranic. "Vec sam dobio poziv da naredne (2010.) godine nastupim u revijalnom dijelu festivala i budem clan zirija djecijeg festivala 'Slavjanski bazar'" - dodaje on. Njegov album "Uvertira" i dalje je jedan od najprodavanijih u Crnoj Gori. Inace, pored vecine pjesama koje je radio za svoj prvijenac, Nenad je nakon toga dobio poziv da komponuje himnu Akademije umjetnosti, kao i pjesmu za novi album Zdravka Colica.

 Autor: Nadir Efendic, Henstedt-Ulzburg, Deutschland.
  Jadranka Stojakovic (BiH / Japan) - Solisticki koncert u Rijeci (Raport)

Jadranka Stojakovic je na Trsatskoj gradini (Rijeka) odrzala prvi solisticki koncert na prostoru bivse Jugoslavije. Jadranka je izjavila: "Cini mi se kao da u Japan nikad nisam ni otisla. Naravno da sam ocekivala da ce koncert okupiti moju generaciju, ne zbog mene, vec mojih pjesama koje su ostale u svima nama, no iznenadjena sam velikim brojem mladih koji su za moje pjesme mogli cuti od svojih roditelja". Sa Jadrankom Stojakovic je (za Novi list i Slobodnu Dalmaciju) razgovarao Srdjan Brajcic. (Foto: Ivica Tomic).

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Fab Box (I) - Music From The Fab Box (Recenzija CD-a)

Fab Box cine dvoje ljudi - Fabrizio Ugolini, koji je bivsi clan 80's italijanskog hard rock benda Revenge i Massimo Bozzi, cija je karijera kao producenta, aranzera i muzicara vise nego respektabilna. Kao izvodjaci sa velikim prethodnim iskustvom, resili su da zajedno krenu u novu avanturu, radeci na vlastitim pesmama. Tako, kao rezultat, imamo njihovo aktuelno ostvarenje naziva "Music From The Fab Box". Italijani su na terenu AOR / melodic rocka, sa povremenim West Coast dodacima. Njihove pesme, takodje, imaju pop pastiche i jaku melodicnost. Na albumu se naslo 13 uglavnom ujednacenih numera, produkcijski vise no zadovoljavajucih, gde tehnicka realizacija zasluzuje samo preporuke. Pesme su uglavnom realizovane u srednjem i malo brzem srednjem tempu. Dodao bih da prisutan materijal ne predstavlja njihov odgovor na aktuelne muzicke tendencije unutar AOR pravca. Ocena: 7,5 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija.
  Zlatne godine Opatijskog festivala (HR) - Opatija 1958 (CD - Reizdanje)

U subotu 18. srpnja 2009. godine u Umjetnickom paviljonu "Juraj Sporer" u Opatiji otvorena je izlozba Zlatne godine Opatijskog festivala. Autor ove velike retrospektivne izlozbe je mladi entuzijast David Dezsö, a otvorenju su nazocile brojne zvijezde opatijskih festivala. Izvedbom velikog hita "Mala djevojcica", Zdenka Vuckovic u pratnji Vanje Lisaka, zapocelo je otvorenje izlozbe, a manifestacija se nastavila u "Kristalnoj dvorani" Hotela Kvarner, koncertom Anice Zubovic kojoj je urucena nagrada Hrvatske glazbene unije, "Status", za 60 godina umjetnickog rada. Na koncertu su joj se pridruzili prijatelji i kolege - Visnja Korbar, Zdenka Kovacicek i Miro Ungar. Croatia Records je ovo dogadjanje popratila reizdanjem ploce prvog festivala, Opatija 1958. Na CD-u se, medju 8 pjesama, nalaze i 6 nagradjenih pjesama, a mozemo cuti i cetiri pjesme Ive Robica koje su takodjer izvedene na tom festivalu. Opatijski festival je uvelike utjecao na razvoj zabavne glazbe u Hrvatskoj, te postavio visoke interpretacijske standarde novim izvodjacima.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Nektar Demofest 2009 (BiH) - Nastupaju i Nouvelle Vague

Energija novog vala na Kastelu - "Love will tear us apart" uzivo na Nektar Demofestu. Prvi put ce se na ljetnjoj sceni tvrdjave Kastel u Banja Luci predstaviti francuska grupa Nouvelle Vague (na slici) koja svojom originalnoscu plijeni paznju publike sirom svijeta. Na trecoj koncertnoj veceri festivala uzivacemo u obradama hitova poput "Love Will Tear Us Apart" (Joy Division), "Just Can't Get Enough" (Depeche Mode), "In A Manner Of Speaking" (Tuxedomoon), "Guns Of Brixton" (The Clash), "This Is Not A Love Song" (P.I.L.) i jos mnogih drugih, sa tri albuma ove grupe. Producenti i osnivaci benda, Mark Kolin i Olivijer Libou, u ambicioznom eksperimentu su, zadrzavsi samo osnovnu harmoniju, bez new wave i punk pozadine, stare hitovi obojili u bossa nova, jazz i pop stil 60-tih godina XX vijeka. Na taj nacin su publici otkrili i potpuno novi nacin na koji se poznate numere mogu dozivjeti sa istim uzbudjenjem, kao da ih slusate prvi put. Marc Collin opisao je osnovnu ideju grupe: "Kada smo stvarali prvi album, zamisljao sam mladu brazilsku djevojku kako pjeva 'Love Will Tear as Apart' na plazi Rio de Janeira sezdesetih godina proslog stoljeca. Kada smo stvarali drugi album, zamisljao sam mladog Jamajcanina, na periferiji Kingstona, sa akusticnom gitarom koji pjeva 'Heart of Glass'. Ove ideje bile su osnove za nasa prva dva albuma. Zato su nase verzije ovih klasicnih pjesama tako sarolike, uz puno akusticnih gitara i udaraljki na koje smo dodali senzualne zenske vokale." Kao predgrupa Nouvelle Vagueu nastupice Tripcycle, instrumentalni bend iz Novog Sada koji je na proslogodisnjem Nekatr Demofestu osvojio trecu nagradu. Program na Kastelu pocinje u 20:30h. Ulaz je besplatan! Vise informacija ima na web adresi www.nektardemofest.org .

 Autor: Dalio Sijah, Sarajevo, BiH.
  Croatia Records (HR) - News 7 (Besplatan download)

Croatia Records News su novine zagrebacke diskografske kuce Croatia Records koje u svojem sedmom izdanju na 56 stranica donose pregrst informacija o novim glazbenim izdanjima, kao i ekskluzivne razgovore s poznatim izvodjacima i skladateljima. Ovo izdanje novina moguce je i besplatno preuzeti na sljedecem linku: Croatia Records News No.7 . Novine Croatia Records News u ovom broju donose razne informacije vezane za slijedeca imena: Josipa Lisac, Psihomodo pop, Crvena Jabuka, Urban & 4, Prljavo Kazaliste, Kemal Monteno, Shorty, Boris & Tony + mnogi drugi.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -