Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 160

  Ivana Marija Vidovic (HR) - Nastup u Zadru (30.05.2009.)

Zivot cvijeca u Zadru - glasovir i stihovi. U subotu, 30. svibnja 2009. godine, Sveuciliste u Zadru priredjuje recital eminentne dubrovacke pijanistice, Ivane Marije Vidovic. Biti ce to glasovirski recital s djelima Albéniza, Chopina, Liszta, Pejacevic i Resta, s pocetkom u 21 sat u Svecanoj dvorani Sveucilista. Izuzetnost ovog recitala biti ce recitacija stihova iz knjige pjesama "Zivot cvijeca", Ivane Marije Vidovic, koja je posvecena hrvatskoj skladateljici Dori Pejacevic, a koju je Vidovic napisala inspirirana njenim istoimenim klavirskim opusom 19. kojeg ce u cjelosti tom prigodom i izvesti. Stihove ce recitirati studentice Sveucilista u Zadru: Kristina Grbin, Maja Balic i Vedrana Ivcic. Web link za vise informacija: www.ivanamarijavidovic.com .

 Autor: Ivana Marija Vidovic, Dubrovnik, Hrvatska.
  Predrag Stankovic (BiH) - 30 godina pedagoskog rada

Predrag Stankovic (Tuzla, BiH) - 30 godina pedagoskog rada. Obiljezavajuci 30 godina, mnogim uspjesnim ucenicima i nagradama potvrdjenog pedagoskog rada prof. Predraga Stankovica (na slici) iz Tuzle, OAC Tuzla, uz suorganizaciju JU Srednja muzicka skola Tuzla, organizuje seriju koncerata pod naslovom "Dani gitare". Serijom besplatnih koncerata u eminentnim koncertnim prostorima Tuzle, svom ucitelju ce se svojim nastupima oduziti ucenici koje je samoprijegornim i strucnim radom prof. Predrag Stankovic izveo na svjetsku gitaristicku scenu. Tako ce 28.05.2009. godine nastupiti Sanel Redzic (Weimar) od 19:30 i Boris Tesic (Mastricht) od 20:30 u Kabare teatru Tuzla ; 29.05.2009. godine nastupiti ce Denis Azabagic (Chicago) od 19:30 u Sali BKC-a Tuzla ; 30.05.2009. godine nastupiti ce Dejan Ivanovic (Lisabon) od 19:30 u Sali Narodnog pozorista Tuzla. Ponavljam - za sve navedene koncerte ulaz je slobodan.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Urban & 4 (HR) - Koncertna promocija u Rijeci (29. i 30.05.2009.)

Dok se s nestrpljenjem ocekuje najnoviji album Urbana & 4, "Hello!" koji uskoro izlazi, krajem maja 2009. godine uslijedit ce dvostruki koncert najpoznatijeg rijeckog rockera. Naime, 29. i 30. svibnja 2009. godine u "Stereo dvorani" u Rijeci, Damir Urban i njegova cetvorka odrzat ce koncertnu promociju albuma "Hello!" koji ce se istovremeno pojaviti i na trzistu. Osim odlicnih hitova s prethodnih albuma, publika ce na ovim koncertima po prvi put uzivo cuti kako zvuce nove pjesme. "Magnet", kao najavni singl ovog albuma, vec se uvelike emitira na radio postajama, a ne sumnjamo da ce i ostale pjesme biti jednako dobro prihvacene. Koncert pocinje u 23 h, cijena karte je 65 kn, a na vama je da dodjete na najbolji rock koncert godine. Album "Hello!" u prodaji je od 28.05.2009. godine.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Zeljko Hizak - Mika (HR) - Mirisu ruze

Zeljko Hizak - Mika, clan nekadasnjih Crvenih koralja nakon dosta godina izbivanja sa hrvatske glazbene scene ponovno se predstavlja i to sa pjesmom "Mirisu ruze", za koju je sam napravio glazbu i tekst, a za arazman je zasluzan Tiho Borosak. Dugo godina Zeljko Hizak - Mika je zivio u Los Angelesu gdje se i dalje bavio glazbom, pa je tako nastupao sa raznim bendovima, ali i kontinuirano radio na pjesmama za svoj novi album. Povratkom u Hrvatsku, suradjuje sa Tihom Borosakom i izdaje lijepu ljubavnu pjesmu "Mirisu ruze" ciji tekst i sam govori o povratku. Web link: www.myspace.com/croatiarecords .

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  B. P. Convention (HR) - Bag's Groove (Novi Sad 1977)

"U jesen 2008. godine dobio sam od starog prijatelja Vitomira Simurdica, glazbenog urednika RTV Novi Sad, snimku koncerta svoje nekadasnje grupe B. P. Convention, moja malenkost na vibrafonu, Damir Dicic - gitara, Mario Mavrin - bas gitara i Ratko Divjak na bubnjevima, koji smo, uz goste, slovenskog trubaca Petra Ugrina i americkog saksofonista Sala Nistica, odrzali 02.07.1977. godine u Studiju "M" u Novom Sadu. Odlicna 'jam session' svirka s nizom lijepih sola i 'paklenom' ritam sekcijom, uz klasicni odabir programa, a to su bili standardi: "Bag's Groove", Milta Jacksona ; "Blue Bossa", Kenny Dorhama ; "Song for You", Damira Dicica ; "Summertime", Georga i Ire Gershwin itd., ucinili su mi se vec poslije prvog slusanja vrijednim cuvanja kao dokumenta jednog vremena. Na srecu, moja ideja svidjela se urednicima Croatia Recordsa, pa je taj koncert, odrzan pred punim gledalistem, sacuvan zauvijek!" - Bosko Petrovic, Zagreb, prosinac 2008. godine. Ovaj CD posvecen je uspomeni na izvanredne glazbenike i sjajne prijatelje, koji vise nisu medju nama - Damira Dicica, Sala Nistica i Petra Ugrina!

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Plavi orkestar (BiH) - Proba orkestra 2009.

Vas potpisnik i izvestac, odavno ne pamti da je prisustvovao koncertu na kojem je doslovce svaka izvedena numera, nekad bila i ostala - stoprocentni hit. Ni da je video, niti cuo publiku koja je horski i tako grlato bodrila i parirala muzicarima na sceni, takodje. Ono sto je kultni romanticni sastav Plavi orkestar - a u okviru svoje skracene balkanske turneje naslova "Proba orkestra 2009.", sa samo cetiri kljucna koncerta - priredio ove veceri Beogradjanima - i to samo onim najvernijm, koliko je stiglo da se ulaznica, a samo dve stotine ih je pusteno u prodaju - cini mi se da ce retko koji regionalni balkanski, pa i svetski sastav biti u prilici da nanovo izvede. "Dobro vece Beograde, hvala vam za ljubav koju nam pruzate" - zagrmeo je Sasa Losic - Losa u mikrofon na samom startu. Koncertnu set listu grupa je zapocela singlom "Devojka iz snova", na koji su se nizali sve sami biseri: "Ja sam postavio straze oko tvoga srca" i "Parajlija", za koju je Losa podsetio da su je na ovom istom mestu (basti SKC-a, koja se nalazi odmah pored kluba "Living room"), 1985. godine izveli po prvi put.

 Autor: Milan B. Popovic, Beograd, Srbija.
  Caffe Jazz Tunel, Rijeka (HR) - Predstavljanje

Rijecki Caffe "Jazz Tunel", smjesten u originalnom starom cestovnom tunelu, bjelodani je dokaz da za hrvatsku jazz glazbu itekako ima svjetla na kraju tunela, alegorijski i doslovno. Ambijent je to u kojemu se covjek osjeca doista kao u nekom jazz svetistu, gdje posveceni - jazzoljupci uzivaju u salici kave, hladnom picu i vrlo vrlo vrucem jazzu. Domaci i strani glazbenici nastupaju u klubu, ponedjeljkom su blues sessioni, utorkom i poezija, tribine, koncerti, srijedom jazz sessioni (uvijek se pruza zgoda mladim rijeckim glazbenicima pokazati sviracke mogucnosti!), a cetvrtkom, kako kaze Sonir, spiritus movens ovog rijeckog kluba, vrijeme je za ozbiljnije jazz nastupe. Uz obilje dobre glazbe, dodatna zanimljivost su i vlakovi, koji usred kakva sola na saksofonu ili bubnjarskih "ludorija" protutnje iznad nasih glava i tako dodaju malo "metalnog zvuka" opcem ugodjaju...

 Autor: Prof. Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Jonathan (HR) - Kad se probudim

Siroj publici je Jonathan mozda novo ime, ali je na duhovnoj sceni Jonathan, pravim imenom Zvonko Palic, prisutan vec duze vrijeme. Ovaj se vrsni kantautor jos od malih nogu zanimao za glazbu ciji je svijet prvo poceo otkrivati u sjemenistu u Skopju, a potom u Zagrebu. Nakon prvih pjesama kojima je otkrio svoj autorski i pjevacki talent, Jontahan je neko vrijeme proveo u Rimu, a potom se 1998. godine vratio u Zagreb. Poznanstvo s glazbenikom i producentom Marijanom Brkicem Brkom bilo je presudno za njegov diskografski pocetak, pa Jonathan objavljuje i svoj prvi duhovni CD. Vec iduce godine zajedno s Gibonnijem otpjevao je pjesmu "Nas dobri oce", a 2003. godine napisao je pjesmu "Hvala ti sveti Oce" u cast Papinog treceg posjeta Hravstkoj. Pjesma je itekako bila primjecena, a Jonathan se osim duhovnoj okrece i pop glazbi, te dovrsava album "Kada se probudim" koji se odnedavno nalazi na trzistu. Na ovom albumu nalaze se i neke od Jonathanovih prvih pjesama poput "Prvoj ljubavi". Osim ovog albuma cija medijska promocija tek treba uslijediti, Jonathan sprema i novi album s duhovnim pjesama koji ce se u prodaji pojaviti na jesen 2009. godine.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Demo izvodjaci 2009 (HR) - Recenzije (I dio)

Prvi paket ovogodisnjih (2009.) demo materijala s iznenadjujucim lo-fi electro-acoustic / rock / psycho radom EAST-RA iz Labina. Naravno, svi izvodjaci su, po obicaju, poredani abecednim redom. Ovdje su jos prisutni DISIDENT (na slici), MLIJEKO, SOUTHERN ALIAS i Z BUKA (svi, manje-vise, iz Zagreba). U nastavku teksta, mnogo vise...

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  The Belgrade Dixieland Orchestra (SRB) - Carneval Mississippi (24.05.2009.)

The Belgrade Dixieland Orchestra, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda, odrzati ce tradicionalni svecani koncert u dvorani Kolarceve zaduzbine, u nedelju, 24. maja 2009. godine u 20h. Koncert je nazvan "Carneval Mississippi". Bit ce to jos jedan svojevrstan praznik umetnosti i novi spektakl prepun iznenadjenja, novih-starih kompozicija, plesnih koreografija i gostovanja eminentnih umetnika. Ansambl od cak 40 (cetrdeset!!!) izvodjaca garantuje zaista vrhunsku zabavu i provod uz muziku staru 100 godina, ali koja, kao sto je poznato, ni do danas nista nije izgubila na svom kvalitetu, kulturoloskom znacaju i atraktivnosti. "Pozovite i svoje prijatelje, inostrane goste i poslovne partnere, a posebno one koji, mozda, do sada nisu imali prilike da prisustvuju nasim koncertima! Bice to za sve nas jos jedno predivno putovanje kroz vreme i vazan dokument o negovanju srpske jazz tradicije", porucuje Vladimir Rackovic, vodja orkestra. Ulaznice su od 11. maja 2009. godine u 11h zvanicno pustene u prodaju i mogu se nabaviti na blagajni Kolarca po nezamislivoj ceni, od 500 dinara, za sva sedista. Pozurite i na vreme si obezbedite bolja mesta!!! Web linkovi: www.BelgradeDixielandOrchestra.com i www.myspace.com/belgradedixielandorchestra .

 Autor: Vladimir Rackovic, Beograd, Srbija.
  Catrin Noise (BiH) - Nova nada iz Banja Luke

Catrin Noise je banjalucki bend nastao 2008. godine. Temelj za osnivanje i rad ovog benda su pjesme nastale iz autorskog rada i saradnje dvoje ljudi - Dijane, autora veceg dijela tekstova i muzike, te Vlade, koji je, osim sto je autor pojedinih pjesama, takodje i producent svih demo snimaka. Muziku Catrin Noise najlakse je opisati kao kombinaciju vise pravaca: trip-hop, downtempo, electronic, pop. Pjesma "Watched You" nasla se 2008. godine na "Re_Startu", kompilaciji banjaluckih bendova. Iste (2008.) godine, bend na Demo festu, takmicenju demo bendova sa prostora pet drzava, osvaja nagradu akreditovanih novinara. Zatim, 2009. godine, pjesma "Destiny" izlazi na "Kompilaciji muzike iz BL ? koBle daBle 1985-2008", a recenzija ju je opisala kao "elektronski trip-hop s elegantnim zenskim vokalom koji uopste ne djeluje kao da dolazi s ovih, balkanskih podrucja". Pjesme, fotografije, videa i ostale informacije mogu se naci na sljedecim sajtovima: myspace.com/catrinnoise ili na http://last.fm/music/Catrin+Noise .

 Autor: Dijana G., Banja Luka, BiH.
  Buldozer (SLO) - The Ultimate Collection

Jedna od najpopularnijih skupina na podrucju bivse drzave i grupa koja je dala jednu sasvim novu dimenziju poimanju tadasnje rock scene svakako je Buldozer ciju smo ultimativnu kolekciju hitova upravo objavili. Grupu su 1975. godine osnovali Marko Brecelj i Boris Bele u Ljubljani, a vec iste godine objavili su prvijenac "Pljuni istini u oci". Ekscentrici na sceni koji su izvodjenje svojih pjesmi dodatno zacinili nerijetko sokantnim performansima nisu samo sokirali vec i odusevljavali publiku, a svojim smislom za humor nisu stedjeli ni sam politicki vrh, sto je u to vrijeme bilo gotovo nezamislivo. Buldozer je unatoc zabranama intezivno nastupao, te su vec slijedece godine snimili materijal za svoj drugi album, "Zabranjeno plakatirati", koji izlazi tek 1977. godine. Iako su vec svojim prvim albumom osvojili brojnu publiku, treci album, "Izlog jeftinih slatkisa" njihov je najprodavaniji album na kojem se nalazi hit "Zene i muskarci". Slijede albumi "Rok end mul" (1981.), te koncertni dupli album, "Ako ste slobodni veceras", snimljen u tadasnjem kultnom zagrebackom klubu, "Kulusic". Tijekom 80-tih i pocetka 90-tih snimljeni su: "Nevino srce", kompilacija "Nova vremena", "Noc", a 2006. godine objavljen je luksuzni box set, "Lik i djelo". U svojoj 20-godisnjoj karijeri napisali su brojne hitove poput "Zivot, to je feferon", koji se na Ultimativnoj kolekciji nalazi u live verziji, "Yes, my baby no", "Ljubav na prvi krevet", "Helga", te brojne druge. Za vrijeme svog postojanja snimili su 8 albuma, a najbolje pjesme, njih 38, nalazi se upravo na ovoj kolekciji. 1995. godine Buldozer prestaje s radom, a okupili su se 10-ak godina kasnije na koncertima kojima u obisli vece gradove - Ljubljanu, Zagreb, Maribor, Beograd i Pulu.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Dubravko Vorih & New Tribe (HR) - Two Faces Of Jazz and Soul (CD)

Foto: Davor HrvojDubravko Vorih & New Tribe - " Two Faces Of Jazz and Soul" (Aquarius Records). Poput mnogobrojnih pripadnika generacije koja je glazbu ozbiljnije pocela slusati sredinom sedamdesetih godina prosloga stoljeca i ja sam bio zaludjen tadasnjim novim trendovima - progresivnim rockom, fusionom i glazbom koju je promovirala ECM produkcija. Znacajanu ulogu u formiranju takvog ukusa odigralo je okruzje u kojem sam odrastao - novozagrebacko naselje Trnsko koje je bilo poznato po osobama sto su dale znacajan doprinos u razvoju zagrebacke i hrvatske glazbe. Izmedju ostalih, ponosili smo se rock i flamenko gitaristom Tomislavom Tensekom - Snoopyjem, mojim prvim glazbenim guruom. Znacajan dogadjaj u mojem glazbenom sazrijevanju odigrao se kad su Snoopy i klavijaturist Stanko Juzbasic, poslije poznatiji kao kazalisni skladatelj, dramaturg i glumac, jednom zakucali na moja vrata - "Cuj mali, ti slusas jazz. Preslusaj ove dvije ploce!" Turnuli su mi u ruke dvostruke albume Milesa Davisa, "Bitches Brew" i "Live-Evil", i nestali. Nakon snimanja prvog od spomenutih albuma, Joe Zawinul i Wayne Shorter odvojili su se od Milesa i utemeljili kultnu fusion skupinu Weather Report koja je svoj vrhunac dostigla sredinom sedamdesetih dolaskom Jacoa Pastoriusa, prema misljenju mnogih glazbenih znalaca najboljeg bas gitarista svih vremena...

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.

  KZU ole ole & PZU oje oje (BiH) - Nastup u Tuzli (23.05.2009.)

Travnicka grupa KZU ole ole & PZU oje oje odrzat ce uskoro svoj prvi koncert u Tuzli. Ovo je treci najavljeni koncert nakon sto su u protekloj (2008.) godini dva puta otkazivani koncerti u ovom gradu. Koncert ce se desiti u Clubu "Underground", u subotu 23.05.2009. godine, sa pocetkom u 21h. KZU ole ole & PZU oje oje obecavaju odlican provod svima koji se te noci zateknu ili namjenski dodju u Club "Underground". Ovaj band ce u Sarajevu snimati i svoj treci spot, za pjesmu "Andergraund Romanca". Snimanje spota osvojili su putem online glasanja na stranici istoimenog TV projekta - Musiclife. Sponzor spota je FDS, a spot ce snimati sarajevska agencija Via Media.

 Autor: Dalio Sijah, Sarajevo, BiH.
  Josipa Lisac (HR) - Naivni (single)

Ovogodisnja dobitnica dvaju Porina, za najbolju zensku vokalnu izvedbu, te najbolji video program, Josipa Lisac, neumorno promovira svoj aktualni studijski album, "Zivim po svome". Nakon odlicnih singlova: "1000 razloga", za koji je dobila tri nominacije, te naslovnog, "Zivim po svome", najnoviji singl je pjesma "Naivni", autora Srdjana Sekulovica Skansija, takodjer ovogodisnjeg dobitnika nekoliko Porina. Nakon brojnih koncerata po Hrvatskoj, uslijedit ce i koncertna promocija po susjednoj nam Sloveniji i to 10. lipnja 2009. godine u Mariboru, te 23. lipnja 2009. godine u Ljubljani.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.

World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -