Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 152

  Tomislav Goluban (HR) - Aktivnosti

International Blues Challenge (IBC) u Memphisu (Tennessee) vec je 25 godina najveci svjetski sajam bluesa. Na tom sajmu Tomislav Goluban je ove (2009.) godine bio prvi Hrvat u sluzbenoj konkurenciji. On je u sklopu festivala odsvirao dva polufinalna koncerta u Klubu "Tap Room" i jedan revijski u Klubu "Alfred's" gdje su se u Memphisu predstavili svi neamericki natjecatelji. Nastupio je i na najgledanijoj televiziji u Memphisu, u sklopu emisije "Memphis at nine", nakon cega su ga slijedecih dana ljudi na ulici prepoznavali, zaustavljali i cestitali mu. Nakon njegovog prvog nastupa, na slijedecem su se koncertu u Klubu "Tap Room" neocekivano pojavili izvrsni direktor Blues Foundation (krovne blues udruge koja organizira IBC) Jay Sielman i urednik magazina "Blues Revue", Art Tipaldi. Iako mu je za dlaku izmaklo finale ovogodisnjeg IBC-a, Goluban je na samom festivalu i nakon njega dobio vec nekoliko ponuda za nastupe na medjunarodnim europskim i americkim blues festivalima. Web link: www.goluban.com .

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Jazzarella4 (HR) - Ghetaldus All Women Jazz Festival

Ghetaldus All Women Jazz Festival - Jazzarella4 - odrzat ce se od 02. do 05. travnja 2009. godine u Zagrebackom kazalistu mladih (ZKM), u Teslinoj 7. Na svom cetvrtom izdanju, Jazzarella4 ce ugostiti velika imena zenske jazz scene - Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble, Grace Kelly Quintet, Patricia Barber Quartet i Stacey Kent Quintet. Ovogodisnje izdanje Ghetaldus All Women Jazz Festivala - Jazzarella4 - svojim nastupom otvara Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble, dok je sljedeca vecer rezervirana za novu zvijezdu na jazz sceni - saksofonisticu, pjevacicu, skladateljicu i aranzerku - Grace Kelly. Iducih veceri nas ocekuju jedna od najznacajnijih i najosebujnijih jazz pijanistica i pjevacica, Patricija Barber, te visestruko nagradjivana Stacy Kent, jedna od najtrazenijih pjevacica na danasnjoj sceni. Prvi All Women Jazz Festival - Jazzarella - odrzan je 2006. godine. Od prosle (2008.) godine festival predstavlja i hrvatske jazz glazbenice. Ulaznice se prodaju na blagajni ZKM-a od cetvrtka, 26. ozujka 2009. godine po sljedecim cijenama: Gabi Novak And The Jazz All Star Ensemble - 250 / 200 Kn ; Grace Kelly Quintet - 200 / 180 Kn ; Patricia Barber Quartet - 200 / 180 Kn ; Stacey Kent Quintet - 200 / 180 Kn. Program Jazzarella4: 02.04.2009. (20:00h) - Gabi Novak and The Jazz All Star Ensemble ; 03.04.2009. (20:00h) - Grace Kelly Quintet ; 04.04.2009. (20:00h) - Patricia Barber Quartet ; 05.04.2009. (20:00h) - Stacey Kent Quintet.

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Grupa Stop (HR) - Koncert u Klubu Pauk (04.04.2009.)

Zagrebacki Klub "Pauk", 04.04.2009. godine domacin je koncerta koji je organiziran u sklopu zatvaranja ovogodisnje, 13. smotre Sveucilista. Koncert ce otvoriti grupa Almanah, a nakon nje nastupa AC / DC cover grupa, Problem Child. Zvijezda veceri je zagrebacka grupa Stop. Njen predvodnik je Nikola Sarapa. Osim kao vrhunskog gitaristu, studenti matematike znaju ga i iz fakultetskih klupa (redovni je professor na PMF-u i dekan 1991.). Postavu grupe Stop cine: Nikola Sarapa - gitara ; Ico Miksic - bas ; Ervin Baucic - vocal ; Goran Markic - bubnjevi. Grupa Stop je najdugovjecniji zagrebacki klupski bend, poznat kao vrhunski live bend za rock sladokusce, specijaliziran za najbolja poglavlja rocka 60-tih i 70-tih godina, s posebnim naglaskom na repertoar Jimi Hendrixa. Nastupaju bez prestanka vec gotovo 30 godina. Poceli su kao autorski band, s dva izdana LP-a tokom 80-tih godina, da bi se kasnije sve vise orijentirali prema Jimi Hendrixu (snimili su album "Hey Jimi"), a zatim i prema ostalim rock evergreenima 60-tih i 70-tih godina. Nakon dugo vremena, 2008. godine su ponovo snimili autorsku stvar, "We Vote For Peace", koja je izabrana za himnu trodnevnog mirovnog rock festivala "World Peace Concert", koji je planiran za ljeto 2009. godine u Philadelphii. Ulaz na koncert u Klubu "Pauk" je BESPLATAN! Web linkovi koji pisu o grupi Stop: scena.hgu.hr/stop i www.myspace.com/stopzagreb .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Steve Turre (USA) - Nastup u Siscia Jazz Clubu, Sisak, HR

Foto: Davor HrvojDan nakon nastupa u rovinjskom Multimedijalnom centru, americki jazz glazbenik meksickog podrijetla, Steve Turre, jedan od najznacajnijih jazz trombonista danasnjice - u najprestiznijim glazbenim casopisima desetak puta je bio proglasen najboljim sviracem tog glazbala - i svakako najbolji svirac skoljki, 20. ozujka 2009. godine je odusevio publiku u sisackom Siscia Jazz Clubu. Nastupivsi u kvartetu - s talijanskim klaviristom Nicom Mencijem i kontrabasistom Marcom Marzolom, te bubnjarom Dionom Parsonom, rodom s karipskog otoga St. Thomas i koji je prosle (2008.) godine nastupio u "Lisinskom" kao clan kvarteta Jona Faddisa - Turre se predstavio kompetentnim instrumentalistom koji poznaje cjelokupnu jazz tradiciju. Svestran glazbenik koji je iskustvo stjecao svirajuci s legendama raznih zanrova, primjerice s Rayom Charlesom, Santanom, Dizzyjem Gillespiem, B. B. Kingom i Titom Puennteom, Turre svoj glazbeni izraz zasniva na mainstream jazzu, izvodeci najpoznatije standarde, ali i vlastite skladbe koje su bile najzastupljenije na ovom koncertu. Turre se predstavio sjajnim trombonistom istancanog osjecaja za blues, posebice u izvedbama balada, koji se voli poigravati citatima. Hardbop izvedbama podsjetio je na svoju suradnju s Artom Blakeyem, a u nekim izvedbama je posegnuo za udaraljkama iskazavsi osjecaj za latino ritmove. (Foto: Davor Hrvoj).

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Lovro Pogorelic (HR) - Koncert i promocija CD-a (03.04.2009.)

Pijanist Lovro Pogorelic odrzat ce koncert sa Zagrebackom filharmonijom pod ravnanjem Urosa Lajovica u KD "V. Lisinskog", 3. travnja 2009. godine. Ovom ce i prilikom promovirati svoj novi album na kojem izvodi djela Modesta Petrovica Musorgskog i Sergeja Rahmanjinova. Album je objavljen u izdanju francuske kuce "Intrada", a ovih dana ce se "Dancing Bear" pobrinuti da bude dostupan i u Hrvatskoj. Za sve znalce i ljubitelje glazbe, s ponosom donosimo radosne vijesti, a vjerujemo da ce ovaj genijalni glazbenik uspjeti i prosiriti krug poklonika ovih svevremenskih autora svojim maestralnim izvedbama. Vazno je napomenuti da ce u KD "V. Lisinskog" biti organizirana i prodaja albuma po promotivnoj cijeni! Sam Lovro Pogorelic napisao je povodom objave ovog fantasticnog izdanja: "Sjecam se kada sam kao dijete na radiju prvi puta slusao 'Noc na golom brdu' Modesta Petrovica Musorgskog i bio fasciniran tom sirovom energijom. Nisam znao koga slusam. Moj otac mi je objasnio da je rijec o jednom od najneshvacenijih skladatelja. 'Slike s izlozbe', uskoro su postale jedan od mojih favorita, ali sam bio premali da bih ih svirao. Otkad sam ih krenuo uciti bilo mi je zanimljivo koliko razlicitih izdanja postoji, kako su se redaktori, cak i Rimski-Korsakov, trudili ispraviti harmonijske 'pogreske' Musorgskoga. Iz tih, na trenutke komicnih ispravaka, vidljivo je koliko je njegov izraz bio neshvacen, a na price o njegovom 'diletantizmu' danas se mozemo samo nasmijati. Nakon Ferenza Liszta, Sergej Rahmanjinov najveci je pijanisticki uzor, autor muzike koja vas obuzme istoga casa kada se njome krenete ozbiljno baviti, ako imate imalo senzibiliteta. Ako je Liszt otvorio klavir, Rahmanjinov je sve zatvorio i dovrsio. Maksimum iskorištenosti klavirskog zvuka, od pppp do ffff, na trenutke beskrajne sirine fraza, gomila nota, a niti jedna suvisna. Oduvijek mi je bio osobito blizak, u njegovoj glazbi nalazio sam svoje emocije, dozivljaje, ukazanja. Kazu da je glazba jedna od najvecih spoznaja. Rahmanjinov je moja spoznaja."

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Timepieces (HR) - 9. Blue Sax! (30.03.2009.)

Nakon 9. po redu BlueSax! veceri, do slijedece porcije bluesa ovoga puta nece trebati cekati, tek 14 dana. Naime, vec u ponedjeljak, 30.03.2009. godine, u Clubu Sax! u Zagrebu, odrzati ce se vecer posvecena glazbi Eric Claptona. U travnju 1965. godine, nakon odlaska iz grupe Yardbirds, te dolaska u grupu John Mayall's Bluesbreakers, na zidovima Londona i New Yorka osvanuli su grafiti 'Clapton je Bog'. Cetrdeset godina kasnije on je i dalje u vrhu glazbene elite iako velik dio njegovih danasnjih obozavatelja nisu bili ni rodjeni u vrijeme kada su te rijeci bile ispisane. Eric Patrick Clapton rodjen je 30. ozujka 1945. godine, a Hrvatske blues snage, upravo na njegov 64. rodjendan, prireduju posebnu glazbenu pricu - "Timepieces". U klubu hrvatskih glazbenika, u Clubu Sax!, Claptonovu glazbu ce izvoditi Ante Prgin, Tomislav Goluban, Nebojsa Buhin Nebo, Tony Lee King, te grupe Route 66 i Puzzle Blues Band. Pocetak nastupa je u 20.30 sati, uz slobodan ulaz, a svi ce posjetitelji moci sudjelovati u nagradnoj igri s vrijednim blues nagradama. Pokrovitelji su Knjizara VBZ, Mega Muzika, Aquarius Records, Dallas Records, Spona i Hrvatske blues snage. Organizator ujedno najavljuje 10. Blue Sax! vecer - 06.04.2009. godine, a nastupit ce Ivan Vragolovic, VIS Peri Deri i Dudlasi.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Dino Dvornik (HR) - Porin za zivotno djelo

Dina Dvornika (1964 - 2008) ne mozemo bolje nazvati nego pjesnikom ritma, jer on je njegovo cisto utjelovljenje. I onda, temperamentan i hipersenzibilan kakav je bio, u kljucnim trenucima svoje karijere, zapravo zivota, on je zurio! Pocetkom osamdesetih, tinejdzerski Kineski zid, u kojem je ulogu pionira funkyja na ovim prostorima dijelio sa starijim bratom Deanom, (pre)uranio je za velike stvari. Opet, kad je pet godina kasnije svojim eponimnim antologijskim albumom - jednim od najuspjesnijih prvijenaca kod nas ikada - zasluzio superlative Koh-i-noora novog domaceg soula, zapravo se radilo o promasenoj sintagmi: Dino Dvornik je te 1989. stajao posve usamljen na obzoru svog obozavanog glazbenog idioma. Zatim je sljedecim plocama pozurio biti rodonacelnikom novog techno beata u kojem je program njegova kompjutora otkrivao homo ludensa i gotovo bolnu spoznaju o djecaku sto je uporno odbijao odrasti. Stizali su "Kreativni nered" i "Jace, manijace", "Priroda i drustvo", "Live in München", "Afrika" i "Enfant terrible", "Vidi ove pisme", "Big mama", "Svicky" i konacna, "Pandorina kutija". Dvadeset godina njegove diskografije uzurbanog, pulsirajuceg tempa - kojeg je, po vlastitu priznanju, zivio na granici destruktivnoga - unatoc prirodnoj komunikativnosti i zapaljivosti, unatoc zlatnim plocama i Porinima, otkrit ce nam ga kao rijetko osamljenog u galeriji hrvatske pop glazbe. Sve to vrijeme, uspijevao je on svoju ocaranost crnackim idiomima pretociti u radost muziciranja, koja je malo koga mogla ostaviti ravnodusnim. A to je i smisao poziva glazbenika, nesto oko cega Dino nikad nije dvojio. Pa ako su zivotna priznanja koja danas odajemo zasluznom tercetu mogla svakome od njih bez imalo krzmanja biti urucena i ranije, Dino Dvornik nam nije ostavio mogucnost odlaganja. On je ponovno pozurio - ovaj put sudbonosno! - puno prerano nas tjerajuci na konacnu inventuru njegova glazbenog nasljedja. I premda ga znamo i kao naseg enfant terriblea, izabrao je nemilosrdan nacin da nas podsjeti na sve to!

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Matko Jelavic (HR) - Prvoj ruzi Hrvatske

Poznati splitski kantautor Matko Jelavic (bubnjar i vokal nekadasnje splitske rock grupe Metak) nedavno je snimio album s dvanaest novih pjesama. Snimanje je zavrseno prije tjedan dana u studiju Nenada Siskova u Splitu. Autor glazbe i stihova svih skladbi je Matko Jelavic, aranzmane potpisuju Matko i Nenad Siskov, a po jednu pjesmu su aranzirali i snimili Sasa Valencic (Rijeka) i Zeljko Sparmajer (Split). CD - "Prvoj ruzi Hrvatske" - biti ce u prodaji sredinom travnja 2009. godine. Najavni singl ovog albuma je pjesma "Jedne noci pokraj Save". Nadamo se da ce Matko Jelavic i Scardona (izdavac CD-a) i ovaj put ugrijati dusu slusatelja ovog albuma. Web linkovi za vise informacija: www.matkojelavic.com i www.scardona.hr .

 Autor: Mirna Jezerinac, Zagreb, Hrvatska.
  Shorty feat. Colonia (HR) - Jos jedan zagrljaj

Nakon krace stanke, Dalibor Bartulovic - Shorty vraca se na hrvatsku glazbenu scenu i to sa odlicnim duetom, "Jos jedan zagrljaj", koji je otpjevao sa Coloniom. Time je pronasao svoje mjesto u prvom krugu 14. Hrvatskog radijskog festivala. Za tekst ove zanimljive pjesme u kojoj ce se, vjerujemo, mnogi pronaci, zasluzan je sam Dalibor Bartulovic - Shorty, glazbu potpisuju Boris Djurdjevic i Bojan Salamon - Shalla, a aranzman dijele Bojan Salamon - Shalla i Natko Smoljan - Nace. Ova, pomalo tuzna ljubavna pjesma, ujedno je i najavni singl Shortyjevog novog albuma zanimljivog naziva, "Velicina nije bitna", koji ce izaci u travnju 2009. godine pod okriljem izdavacke kuce Croatia Records. Poslusajte pjesmu "Jos jedan zagrljaj" na sluzbenom Croatia Records MySpaceu: www.myspace.com/croatiarecords .

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Drago Mlinarec (HR) - Predstavljanje

Dragutin Drago Mlinarec (Zagreb, 14. prosinca 1942.), hrvatski je glazbenik, tekstopisac i skladatelj. Glazbenu karijeru pocinje 1962. godine u sastavu Jutarnje zvijezde. Osnivac je prvog rock sastava na podrucju bivse Jugoslavije, Grupa 220. U prosincu 1966. godine, Grupa 220 snima skladbu "Osmijeh", koju je Mlinarec napisao jos u Jutarnjim zvijezdama. Ta skladba postize veliki uspjeh i postaje prvi autorski hit domace (ex YU) rock glazbe. Sa visegodisnjim glazbenim iskustvom, 1966. godine osniva sastav Grupa 220. Uspjeh su postigli vrlo brzo, kada su dva mjeseca nakon utemeljenja izdali gramofonsku plocu sa skladbom "Osmijeh", koja je postala veliki hit na podrucju bivse Jugoslavije. Nakon toga objavljuju singl "Petar Pan", koji dolazi na drugo mjesto jugoslavenskih Top lista (izmedju "The Last Waltz", Engelbert Humperdincka i "Hello, Goodbye", The Beatlesa). Sa Grupom 220 ostaje sve do 1971. godine, kada pocinje solo karijeru. Objavljuje svoj prvi solo album, "A ti se ne daj", koji je prvo trebao biti materijal sastava Grupa 220, ali se tijekom snimanja odlucilo da izadje kao prvijenac Drage Mlinarca. Na snimanju albuma su sudjelovali: Husein "Hus" Hasanefendic, Ivan "Piko" Stancic, Nenad Zubak i Brane Zivkovic, dok je producent bio Fran Potocnjak. Materijal za album Mlinarec je pisao od 1966. - 1970., a na ploci se nasla tema "Posmrtna osveta", koju je davne 1888. godine napisao Rikard Katalinic Jeretov. Na albumu se nalazi obnovljena verzija skladbe "Grad", sastava Grupa 220, a kod publike najbolje prolaze skladbe: "Ja sam feniks" i "Pop pjevac"... Mlinarec je u svom dugogodisnjem glazbenom radu dobio mnoga priznanja, a neka od njih su: Vjesnikova nagrada "Josip Stolcer Slavenski", "Stari macak" za doprinos hrvatskoj rock glazbi i nagradu "Porin", za zivotno djelo... (Preuzeto sa: www.wikipedia.org). Web link: www.drago-mlinarec.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Earl Carter (USA) - Project X

Earl Carter is jazz / Christian / r&b musician from PG County, Maryland, United States of America. His new release is album "Project X" (Slick Sound Entertainment, 2009). This is product from the sideman guitarist of many celebrities. The songs are reach with atchy melodic phrasing, tasteful guitar solos, brilliant music production and strong rhythms that create a neck factor. Album "Projest X" was produced by Earl Carter, Glenn Douglas, Groove Attic and features some of the top musicians in the mid-Atlantic area. Guitarist, Earl Carter, is a man who wears many hats. In addition to being a long established sideman, he is a front man who has three solo CDs to his credit. His previously issued CD, "My Paradise", was distributed nationally. He has five regular groups that he performs with. He's also a talented song writer, who writes music for many genres, like contemporary jazz, R&B, gospel, hip-hop, pop and alternative. And, if that's not enough, he's a recording engineer and music producer, as well. This is a man who never stops working. Web link for more information about this artist: http://cdbaby.com/cd/earlcarter5 .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Achim Schultz (D) - Cooperation with famous Klaus Voormann

Drawing of Klaus VoormannHere is message I did receive from old friend of mine from Munich, Germany, Achim Schultz (musician and leader of band OverTwenty) - "Dragutin, hope all is well. I have spoken on the phone longer time with Klaus Voormann and have asked him whether he could draw me a new cover, in black and white, about two shaking hands - for my new album "Welcome". Klaus was happy because he liked my concept and idea of my new album "Welcome". I was happy too because Klaus Voormann did draw the most famous cover on the world - "Revolver", for The Beatles. You can see the beautiful work of Klaus Voormann for my next album, under the picture (left). Much love, Achim". For more info about Achim Schultz visit his web site(s): www.myspace.com/overtwentyachimschultz or / and www.achim-schultz.de .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  One Piece Puzzle (HR) - 13 zlatnih hitova (CD)

Za pocetak se predstavi, kako se zoves, odakle dolazis, koliko imas godina, po horoskopu, sta radis u zivotu... Ovim nesuvislim upitom koji zvuci kao da je izrezan iz nekakvog studentskog radijskog intervjua, grupa One Piece Puzzle otvara svoj CD ambicioznog naziva "13 zlatnih hitova". Sve odgovore na upite iz uvertire, grupa nudi kroz pojedine skladbe koje se nizu na CD-u, a ako se desi da neko slusateljsko uho propusti dokuciti ovaj konceptualni pristup, tu je odjavni zvucni zapis gdje se citavih 35 minuta mantricno ponavlja "Necu stat!". Ako je suditi po onome sto je bend smjestio na razmedju uvodnog pitanja i odjavnog odgovora, koji zbog njegove ustrajnosti ne mozete ignorirati, nema razloga sumnjati u ono sto nas ovaj bend zeli uvjeriti... Ma, kako se sutra zvali, bilo svojim aliasima ili eventualnom promjenom imena benda, ma gdje god se zemljopisno smjestili, One Piece Puzzle, tocnije Ratka Rural, Bartol Juha, Armageljon Espaljon i gospodin T., definitivno nemaju namjeru stati, kako sa radom, tako ni na prvom albumu. Ostalih je dvanaest skladbi dalo dovoljno materijala da se svaki poklonik modernih glazbenih strujanja nadrazi, no ne i zasiti, pa se bez pretjerivanja moze reci kako se vec po izlasku prvijenca, jedva ceka realizacija danog nam obecanja. Stoga, hocemo nastavak! Cestitke na albumu, Rijeka ima jos jednu vrsnu ispunu u nemaloj zbirci dobrih albuma.

 Autor: Zoran Zmiric, Rijeka, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -