Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 151

  13. Art&Music Festival 2009 (HR) - Najava

Najugledniji festival nove muzike u regiji, Art&Music Festival, na kojem su u posljednje tri godine afirmaciju dozivjeli i nastupne albume docekali Goribor, One Piece Puzzle, Petrol, Erotic Biljan & His Heretics, Repetitor, Orange Strips, Klaus, Shiroko i Ruiz, najavljuje svoje trinaesto izdanje. Art & Music Festival zapocinje 06. travnja 2009. u 20,30 sati u pulskom Kinu "Valli" otvaranjem strip izlozbe Matt Hollingswortha, trenutno jednog od najboljih svjetskih kolorista. Istog dana, na istom mjestu u 21 sat, zapocine revija glazbenih dokumentaraca pod nazivom "Rockumentary Groove" tijekom koje ce biti prikazano 10 muzickih filmova. Glazbeni dio Festivala odrzati ce se u Bocarskoj dvorani "Uljanik" (Veruda) 10. i 11. travnja 2009. godine. Za razliku od prethodnih sezona, kad su se bendovi u konkurenciji birali po raspisanom natjecaju, ove je godine osam finalista izabrano na drugi nacin. Osmorici novinara, glazbenika, producenata, organizatora... ukratko, dobrih poznavatelja scene koji su se proteklih godina nalazili u festivalskom ziriju, zadano je da odaberu po jednog izvdjaca bez sluzbenog diskografskog izdanja koji po njihovom misljenju zasluzuje nastup na festivalu. Na taj nacin htio se dobiti stvaran presijek glazbene scene Hrvatske i okolnih zemalja, dovesti u Pulu upravo najzanimljive nove izvodjace ovog trenutka. Na 13. Art&Musicu Festivalu nastupaju: Dance Mamblita (Izola, Slovenija) ; Davidof Kings (Rijeka, Hrvatska) ; Disco-n-action (Rijeka, Hrvatska) ; Manisent i mentalnost (Beograd, Srbija) ; Meduze (Zagreb, Hrvatska) ; Multietnicka atrakcija (Beograd, Srbija) ; Nina (Zagreb, Hrvatska) ; Tutankhamon Space Machine (Pula, Hrvatska). Odabranih osam bendova nastupit ce u dvije veceri festivala, po cetiri u petak 10. i subotu 11. travnja 2009. godine, nakon cega ce ziri i publika proglasiti pobjednika. Gosti prve veceri festivala su bosanski psycho, Damir Avdic i slovenska skupina Laibach. Druge veceri festivala publici ce se predstaviti pulska skupina Flu, ponovo, Damir Avdic, te rijecka skupina Let 3. Program u petak i subotu pocinje u 21,30 sat, a najbolji bend u konkurenciji i ove godine ocekuje nagradno snimanje (60 sati) u pulskom studiju "Partyzan". U sklopu 13. Art&Music Festivala odrzati ce se tradicinalno i strip radionica, od 06. do 11. travnja 2009., pod vodstvom Tihomira Tikulina Tice i Kresimira Certica Misha. O ostalim sadrzajima festivala podrobnije informacije su na www.amfest.info .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Urban Fest Osijek 2009 (HR) - Pocele prijave za festival

U okruzju starih gradskih zidina osjecke Tvrdje koja je branila Essek i vrata Europe, gdje su nepoznati vojnici stjecali slavu i pozornost Beca odolijevajuci napadima onovremenih osvajaca, smjestene su pozornice i upaljeni reflektori koji cekaju dolazak nekih novih osvajaca, naoruzanih snaznim adrenalinom mladosti i glazbe. Agencija "Noktua", u suradnji s Agencijom "Koncert" i ove godine (od 18. do 22. lipnja 2009.), vec sesti put zaredom, organizira UFO (Urban Fest Osijek) pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Ministarstva kulture, znanosti i sporta Republike Hrvatske, te sponzorstvom Osjecke pivovare. Tijekom cetiri zanimljiva dana (i veceri) publika ce imati priliku uzivati u sarenilu stilskih i glazbenih izricaja (pop-rock, metal, rap i hip-hop, elektronska glazba). Na dvije pozornice izmijenit ce se ukupno oko 35 izvodjaca, bandova i DJ-a. Organizatori su u pripremama gostovanja poznatih i priznatih domacih i stranih imena koja ce posjetitelje, kao i prethodnih godina, zabavljati na kraju svake veceri. Za nastup na festivalu ocekujemo prijavu tristotinjak glazbenih skupina i individualaca, iz Hrvatske i podrucja cijele Europe. Kao novinu, za ovu godinu, 18. lipnja 2009., najavljujemo "UFO intro", cjelovecernji koncert na kojem cemo dati priliku nastupa odredjenom broju osjeckih glazbenih skupina koje se nisu kvalificirale za nastup na festivalu. Prijave za sudjelovanje na UFO otvorene su na internetskoj stranici festivala (www.ufo.com.hr), sa svim potrebnim informacijama o tom dogadjaju uz objasnjenje nacina na koji se vrsi prijava. Iako je UFO postao festival internacionalnog karaktera, on je i lokalno velika manifestacija, bitna za promociju grada Osijeka. Kontakt za organizaciju i tehnicku podrsku: Vladimir Madjarevic (e-mail: noktua@noktua.hr). Kontakt i prijave za umjetnicki i programski dio festivala na e-mail: koncert@koncert.hr .

 Autor: Ivana Marjanovic, Osijek, Hrvatska.
  Uriah Heep (UK) - Dolaze u Banja Luku (Juli 2009.)

Kultna britanska rock grupa iz sedamdesetih, Uriah Heep, u okviru "Banja Luka Rock Open Air Festivala 2009", dolazi u Banju Luku. Organizator Festivala koji ce biti najveci i najatraktivniji muzicki dogadjaj ove godine u Republici Srpskoj je "Koncertna poslovnica" Banja Luka. "Ugovor je potpisan. Krece se u pripremne aktivnosti, a to su u ovoj fazi - pronalazenje partnera, izbor medijskog pokrovitelja i promotivne aktivnosti. Festival ce imati regionalni karakter, jer ocekujemo dolazak fanova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i naravno, iz cijele Bosne i Hercegovine. Planirani termin je 17. i 18. juli 2009. godine. Po zavrsetku dogovora sa ostalim grupama, objavicemo kompletan program banjaluckog "live rock happeninga na otvorenom", rekao je Bosko Beuk, producent u "Koncertnoj poslovnici" Banja Luka. Uskoro ce biti odredjeno i mjesto odrzavanja Festivala, a najvjerovatnije je da ce to biti prvi veliki muzicki dogadjaj na Autodromu u Zaluzanima. Pokrovitelj ovog medjunarodnog festivala je Grad Banja Luka. Festival ce biti odrzan u okviru Banjaluckog ljetnjeg festivala (BALF). Sadasnja postave grupe Uriah Heep izgleda ovako: Mick Box (gitara, vokal) ; Trevor Bolder (bas gitara, vokal) ; Bernie Shaw (glavni vokal) ; Phil Lanzon (klavijature, vokal) ; Russell Gilbrook (bubnjevi, vokal).

 Autor: Nela Sladojevic, Banja Luka, BiH.
  Plava trava zaborava (HR) - The Ultimate Collection

Zagrebacka country grupa, Plava trava zaborava, osnovana je 1982. godine na inicijativu Drazena Vrdoljaka, pokojnog doajena hrvatske rock kritike (koji se na pocetku javljao u ulozi konferansijea i clana grupe). Ove (2009.) godine grupa Plava trava zaborava obiljezava 25. godina od objavljivanja svog prvog albumam "Live" (snimke koncerta u "Kulusicu", 9. svibnja 1984. godine) i 10 godina od posljednjeg objavljenog nosaca zvuka, "16 nam je godina tek" (koncert u "OTV domu", 14. svibnja 1998. godine, Croatia Records 1999.). Plava trava zaborava je tijekom tih godina okupljala vrsne glazbenike, odrzavala uspjesne koncerte u Hrvatskoj, a cesto i u inozemstvu. Uz country standarde, grupa je njegovala i autorski rad, a izvodili su i obrade tradicionalnih i domacih hitova. Suradjivali su i s mnogim domacim i svjetskim izvodacima, autorima i glazbenicima. Dvostruki CD ove "must have" kolekcije sadrzi 40 snimaka koje su presjek karijere ove jedinstvene grupe na ovim prostorima. Navest cemo samo neke od njih: "Corina, Corina", "Children", "Go Where I Send Thee", "Ring of Fire", "Oh, Maryanne", "Julie", "Take Me Back to Tulsa", "Jambalaya", "Lucille", "Diggy Liggy Lo", "Take Me Home Country Roads". Na kompilaciju su uvrstene i pjesme u kojima gostuju poznata imena hrvatske glazbene scene: Vanna ("Always On My Mind"), Da'real & Boytronic ("Sweet Home Alabama" / "Walk This Way"), Severina ("One Of Us"), Aki ("Wonderful Tonight") i Oliver Dragojevic ("Detroit City").

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Trigger (SRB) - Aktivnosti

Beogradski sastav Trigger je nakon nekoliko godina rada snimio album prvenac, "Ljubav" (u izdanju PGP RTS). U pitanju je konceptualni album o tamnijoj, negativnoj strani ljubavi kao necega sto sustinski obelezava zivot svakog coveka. Album mesa mnogo razlicitih muzickih zanrova, ali tako da pesme i dalje imaju jasnu teksualnu i muzicku formu. Posebna paznja posvecena je muzickoj produkciji albuma. Prvi video singl sa albuma je spot za pesmu "Jedan dan" koji je poceo sa emitovanjem krajem 2007. godine i imao je zapazen uspeh na domacim top listama. Izmedju ostalog, tu su prvo mesto muzicke liste TV Panonija, Radija 202 i Top 10 TV Metropolis. Takodje, pesma "Jedan dan", usla je u izbor za godisnji Top 10 TV Metropolis i "Best of 2007" listu na TV MTS. Grupa je dobila i priznanje "Otkrice godine" u okviru godisnje dodele nagrada TV Metropolis za 2007. godinu. U toku iste godine, vezano za gostovanje na "Beerfestu", Trigger su zapoceli i koncertnu promociju i nastavili je i tokom 2008. godine, a koja se zavrsila sa priznanjem "Najbolji mladi bend Hita 202 za 2008.", po izboru slusalaca radio stanice Beograd 202. U nizu nastupa, posebno se istice veoma zapazeno gostovanje u emisiji "Metropolis Live", TV Metropolis, a pet pesama snimljenih u okviru te emisije 2009. godine je objavljeno kao mini album, "Trigger - Metropolis Live", besplatno distribuiran putem Interneta. U toku februara 2009. godine pocet ce emitovanje novog spota, za pesmu, "Vise nece biti nas". Web adrese grupe Trigger su: www.triggerband.net i www.myspace.com/bandtrigger .

 Autor: Milena Brankovic, Beograd, Srbija.
  Pictorial Wand (N) - Face of our Fathers

Three years after the well-received "A Sleeper's Awakening", a new album from Mattis Sorum's Pictorial Wand (Norway) has finally arrived. "Face of our Fathers" (Unicorn Digital, Canada, 2009) is an album, compared to the former "A Sleeper's Awakening" a little more to the point maybe, a little more focused on the vocals, and clearer themes on each song. But the variation from the last album is absolutely there, with acoustic passages roaming through heavy stuff and further into the fantastic world of the analogue synths. A couple of new, amazing vocalists and instrumentalists have been brought onto the set this time, together with some from the former album. It is a concept-album, like the 'Sleeper'-album of course, and we follow the destiny of four characters fighting for what they believe in. The main theme of this album is how the former generations leave behind an inheritance for the next, and how they in turn try to deal with it. We will see a pulling between pride, reason, love and hope in the struggle for their own needs and believes and the fulfilling of what is expected of them from the former generations. The circle ends with father and son facing eachother on the battlefield...

 Autor: Michel St-Pere, Lorraine, Quebec, Canada.
  Zabranjeno pusenje (BiH / HR) - The Ultimate Collection

Najnovija u nizu ultimativnih kolekcija je ona Zabranjenog pusenja. Dvostruka kompilacija s 36 hitova ove kultne bosanskohercegovacke rock grupe sadrzi njihove najznacajnije pjesme pocevsi od "Selena, vrati se Selena", s njihovog prvog albuma, "Das ist Walter", iz 1984. godine, pa sve do "Nema vise", s njihovog albuma "Hodi da ti ciko nesto da", iz 2006. godine. Zabranjeno pusenje je nastalo 1980. godine u Sarajevu kao klasican "garage" bend. Njihovi tekstovi i glazba su na najrealniji nacin prikazivali zivot u Sarajevu tijekom osamdesetih i devedesetih godina. Nakon dvije godine nastupanja uzivo, 1984. godine, Zabranjeno pusenje objavljuje prvi album pod nazivom "Das ist Walter" i prodat je u vise od 100.000 primjeraka. Pjesma "Zenica blues" postaje hit. Prodaja njihovog drugog studijskog albuma, "Dok cekas sabah sa sejtanom", opala je zahvaljujuci sluzbenoj cenzuri tadasnje vladajuce propagandne masinerije. Zbog toga nekoliko clanova iz prve postave odlazi iz grupe , a 1986. godine u grupu kao bas gitarista dolazi Emir Kusturica. Slijede albumi "Pozdrav iz zemlje Safari" (1987.), te "Male price o velikoj ljubavi" (1989.). Zbog raspada Jugoslavije, bend je napravio poduzu diskografsku pauzu, a tadasnji frontman, Nele Karajlic, odlazi u Beograd. Tijekom rata u BiH, Sejo Sexon je skupa s preostalim clanovima Zabranjenog pusenja pokrenuo ratno izdanje "Top lista nadrealista", prvo kao radijsku emisiju na Radio BIH, a poslije i kao TV serijal. Nakon rata, prateci bend ratne "Top lista Nadrealista", postaje jezgra novog Zabranjenog pusenja, a 1997. godine realizirali su i prvi poslijeratni, danas vec kultni album, "Fildzan viska". Potaknuti uspjehom ovog albuma, krecu u prvu veliku poslijeratnu turneju. Nakon dvije kompilacije: "Srce, ruke i lopata - Best of 2" (1998.), te "Hapsi sve! - live" (1998.), uslijedio je novi studijski album, "Agent tajne sile", iz 1999. godine. 2001. godine Zabranjeno pusenje izdaje mozda najuspjesniji album poslijeratne bosanskohercegovacke rock scene, "Bog vozi Mercedes", s kojeg ce kao najuspjesnije pjesme ostati: "Pocasna salva", "Lijepa Alma", "Karabaja", "Arizona Dream" i druge. Pocetkom 2006. godine, Zabranjeno pusenje izdaje singl, "Nema vise", kao najavu za novi album "Hodi da ti ciko nesto da" i pravi glazbu za film Jasmina Durakovica, "Nafaka". Zanimljivo, autor teksta u pjesmi "Nema vise" je poznati bosanskohercegovacki pisac Nenad Velickovic ("Konacari", "Otac moje kcerke", "Sahib"...). U toku dosadasnje, 25-godisnje povijesti benda, vecinu tekstova za pjesme Zabranjenog pusenja napisao Sejo Sexon.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  3rd Heineken Balaton Sound (H) - Living legends and the stars of today in Zamárdi

Nine international music stars have already confirmed their appearance at this year's Heineken Balaton Sound from 9-12 July 2009. Confirmed appearances by Moby, Kraftwerk, Underworld, Thievery Corporation, Röyksopp, Erick Morillo, Carl Cox, Richie Hawtin and David Guetta would suggest that, like last year, tickets may well sell out in advance. Tickets are in high demand, especially since the organisers have promised to add further names to the list of performers at the now four days long festival. Living legends as well as the latest stars can be found amongst the names of performers appearing on the Heineken main stage. The line-up includes Moby, regarded as one of the most important pop musicians of the decade; the German Kraftwerk, founders of electronic music; and the British Underworld, who achieved world fame with the soundtrack of Trainspotting. Also appearing on the main stage is Thievery Corporation from Washington, returning after their memorable 2005 concert at Volt, and a real sensation, the Hungarian debut performance of Röyksopp, relaunching with a double album release after a hiatus of several years. In addition to the main stage and the numerous smaller venues, the lakeside T-Mobile Terrace will be open again - offering musical delicacies in a variety of genres, international stars and spectacular shows 24 hours a day. The worlds most influential DJs will be manning the Samsung Mobile Arena, with an increased capacity to accommodate nearly 10,000 partygoers. Among the confirmed guests are Erick Morillo, the iconic figure of techno Carl Cox, last year's crowd favourite David Guetta, and Richie Hawtin, making up for cancelling his hotly anticipated 2008 performance. Advance tickets to the Heineken Balaton Sound Festival are available at a reduced price until 12 July nationwide. Holiday vouchers, Cadhoc, Sodexo Culture and Accor vouchers are also accepted at selected ticket agents. Tickets to be delivered by courier can be ordered online. For further details visit www.balatonsound.hu .

 Autor: Gergo Salamon, Budapest, Hungary.
  Xenophobia (BiH) - Gost iz Bejruta, Bachar Khalifé

Jedanaestog (11.) aprila 2009. godine u Bosanskom kulturnom centru, Sarajevo, Xenophonia (medjunarodna muzicka manifestacija koja ce predstaviti aktuelne projekte domacih umjetnika) ce premijerno predstaviti kvartet kojeg cine pijanista Bojan Zulfikarpasic, gitarista Damir Imamovic, trubac Eric Vloeimans i perkusionista Bachar Khalifé. Bachar Khalifé rodjen je u Bejrutu 1983. godine. Od sedamnaeste godine nastupa sa svojim ocem, cuvenim sviracem ouda, Marcelom Khaliféom, i bratom pijanistom, Ramijem Khaliféom. Bachar Khalifé je clan Al Mayadine Ensemblea sa kojim ce, prije dolaska u Sarajevo, okoncati turneju po Sjedinjenim Americkim Drzavama, a tokom februara 2009. godine u evropskim i azijskih gradovima odrzali su seriju koncerata nazvanih "Tribute to Gaza". Zajednom sa svojim bratom Ramijem, u duetu klavir-udaraljke, komponira muziku za film i plesne predstave, a njegovo dosadasnje iskustvo ukljucuje i saradnje sa muzicarima poput Dhafera Youseffa, Triloka Gurtua, Marka Heliasa ili Ibrahima Maaloufa. Krajem prosle (2008.) godine je kao solista nastupio sa Filharmonijskim orkestrom Katara pod ravnanjem Lorena Maazela. Bachar Khalifé vec nekoliko godina predaje digitalne perkusije na Tulonskom konzervatoriju.

 Autor: Djana Karavdic, Sarajevo, BiH.
  Vladimir Savcic Cobi (BiH / SRB) - Bespovratni odlazak (1948. - 2009.)

Oko 01.00 casova, 20.03.2009. godine, prekinula se teska borba za jedna zivot. Pjevac Vladimir Savcic Cobi borio se s opakom bolescu (kancer debelog crijeva) nesto vise od sest godina. Vjecito nasmijan i raspjevan, prosle (2008.) godine je odrzao seriju koncerata pjevajuci pjesme jedne od najslusanijh pop grupa ex YU - Pro Arte. Stalno je govorio da mu je pjevanje dio terapija i da zbog pjesme vrijedi zivjeti. Do zadnjih trenutke, u bolnickom krevetu, razmisljao je o pjesmi i o ponovnom povratku na muzicke pozornice. Generacije ga jos i danas pamte po mnogobrojnim hitovima grupe Pro Arte: "Lola" (prodana u vise od 400.000 primjeraka), "Placem", "Elena", "Pruzi meni ruku ljubavi", "Dolina naseg djetinjstva", "Nemoj draga plakati", "Tike, tike, tacke", "Tuzna su zelena polja", "Vratija se barba iz Amerike", Prica mi je sjor Bepo, kapitan"... Cobijev posljednji album, "Povratak", izasao je 2007. godine, u izdanju "Music Star Production" iz Beograda. "Prilikom moje poslednje posjete (u srijedu, 18.03.2009. godine), zanimalo ga je kako su nasi zajednicki prijatelji, kada cemo ponovo na turneju", izjavio je Ilija Jovanovic, Cobijev menadzer u periodu 1994. - 1998. godina. "Ostace mi u sjecanju kao veliki prijatelj i covjek kojeg su mnogi postovali i pozdravljali, na ulicama, od Vardara, pa do Triglava", dodao je Ilija Jovanovic. Vladimir Savcic Cobi bit ce sahranjen u ponedjeljak, 23. marta 2009. godine, u Novom Beogradu. Neka mu je vjecna slava!

 Autor: Ilija Jovanovic, Koper, Slovenija.
  Darko Rundek & Cargo Orkestar (HR / EU) - Koncert u Sarajevu (27.03.2009.)

Pocetak glazbene karijere Darka Rundeka vezan je uz grupu Haustor, jednu od najvaznijih pojava zagrebacke glazbene scene. Osnova grupe nastala je 1977. godine kada su Darko Rundek (1956.) i Srdjan Sacher (1955.) osnovali neformalnu grupu Komuna s kojom su dvije godine neobavezno svirali. Haustor je nastao 1979. godine u postavi: pjevac i solo gitarist Darko Rundek, basist Srdjan Sacher, bubnjar Boris Leiner i ritam gitarist Ozren Stiglic. Na samom pocetku karijere, Boris Leiner je paralelno svirao s njima i s grupom Azra, sve dok u Haustor nije dosao bubnjar Zoran Perisic. Ubrzo se grupi prikljucuju saksofonist Damir Prica, klavijaturist Zoran Vuletic i trombonist Nikola Santro... Darko Rundek danas ima drugi bend - Darko Rundek & Cargo Orkestar: Darko Rundek - gitare, glas ; Isabel - violina ; Djani Pervan - bubnjevi, udaraljke ; Bruno Arnal - bas, kontrabas ; Igor Pavlica - truba, glas ; Emmanuel Ferraz - trombon, glas ; Dusan Vranic - klavir, harmonika, glas. Pomenuta ekipa nastupa u "Domu Mladih", Skenderija, Sarajevo, 27.03.2009. godine.

 Autor: Oliver Dujmovic, Sarajevo, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -