Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 149

  The Doors Experience (A) - Klub "Boogaloo", Zagreb (14.03.2009.)

I nakon gotovo cetiri desetljeca od prestanka rada grupe The Doors i smrti Jim Morrisona, oni su jos uvijek u centru paznje. Tako se na ovogodisnjem Sundance filmskom festivalu najvise "prasine" podiglo oko prvog dugometraznog dokumentarnog filma o grupi The Doors, "When you're strange". U subotu 14.03.2009. godine, od 21 h u Klubu "Boogaloo", biti ce organizovano sedmo gostovanje u Zagrebu austrijske A Tribute to Jim Morrison and The Doors grupe, The Doors Experience. Svake godine doceka ih sve veci broj fanova. Ova becka petorka sjajno izvodi bogati repetoar grupe The Doors, u sto su uvjerili svi prisutne na njihovim prethodnim zagrebackim koncertima. Oni donose ultimativni "The Doors dozivljaj". Dodatna zanimljivost je da njihov pjevac Jason Boiler neodoljivo podsjeca na Jim Morrisona. Iako su The Doors postojali samo sedam godina (1965-1971) i snimili samo sest studijskih albuma, ostavili su neizbrisiv trag u rock'n'roll povijesti. Legendarne: "Light my fire", "Roadhouse blues", "L. A. Woman", "People are strange", "Break on trough", "Riders on the storm" i mnoge druge koje cemo cuti u Klubu "Boogaloo", ostale su u srcima fanova, tako da i nove generacije odrastaju na ostavstini nikad prezaljenog "kralja gustera", Jim Morrisona i njegove ekipe. Vise info o grupi The Doors Experience ima ovdje: www.thedoors.at .

 Autor: Gordan Penava Pista, Zagreb, Hrvatska.
  5. Interground Sarajevo Festival (BiH) - Access, Sarajevo (12.-28.03.2009.)

Interground Sarajevo Festival je regionalni muzicki festival punk i hardcore muzike koji se u Sarajevu odrzava od 2004. godine. Za pet godina kontinuiranog odrzavanja Interground Sarajevo Festival je postao, najvaznija manifestacija punk i hardcore muzike u BiH. Peto izdanje Interground Sarajevo Festivala odrzat ce se od 12. do 28. marta 2009. godine u Centru "Access". Festival organizuje Udruzenje za promociju urbane muzike - No Fun. Organizatori festivala ce omoguciti nastupe i predstavljanja mladih i muzickih grupa iz cijele BiH i susjednih zemalja - iz Hrvatske i Srbije. Publika ce u 15 dana kvalitetnog omladinskog programa imati priliku da uziva u nastupima nekih od najboljih punk i hardcore grupa sa ovih prostora. Svojim programom festival utice na razvoj lokalne alternativne muzicke scene i kulturu dijaloga medju mladima u BiH i regiji. Festivalski program je koncipiran tako da na interesantan i zabavan nacin pomogne u kreiranju mreze umjetnika koja ce u svom fokusu imati pozitivne promjene u drustvu, te da na preuzimanje inicijative potakne mlade ljude. Realizaciju petog izdanja Intergrounda pomogli su: Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Opcina Centar, Centar "Access", Fondacija za kreativni razvoj i Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje "XY". Muzicki program: 12.03.2009. - Flatline (Sarajevo, BiH) & Despotic Bullet (Tuzla, BiH) ; 14.03.2009. - Red Union (Srbija) & Carl Hunter (Hrvatska) ; 20.03.2009. - Kontra (Sarajevo, BiH) & Uncle Sam Decided (Sarajevo, BiH), Promo "SHL" ; 21.03.2009. - Antitodor (Hrvatska) & Zaoplan (Sarajevo, BiH), Promo "XY" ; 27.03.2009. - Six Pack (Srbija) & Totalna Rasprodaja (Sarajevo, BiH) ; 28.03.2009. - Ofsajd (Sarajevo, BiH) & Unutrasnja Emigracija (Prijedor, BiH). Web linkovi: www.igsfest.info i www.nofun.ba .

 Autor: Vanja Cerimagic, Sarajevo, BiH.
  Alen Vitasovic (HR) - Predstavljanje

Rodjen sam 05.07.1968. godine u Puli. Iza sebe imam dvadeset i sedam godina bavljenja glazbom. Poceo sam svirati harmoniku vec sa pet godina. Sa 12 godina (1980.) osnivam prvi glazbeni sastav. Kasnije, do vojske, clan sam najboljih sastava istarske regije s kojima vecinom sviram po turistickim mjestima. U svim tim sastavima sam glavni vokalni solista, klavijaturista i saksofonist. Vanredno, u dvije godine, zavrsio sam kompletnu Osnovnu glazbenu skolu, u Puli. Zavrsio i tri razreda Srednje muzicke skole u Puli, odjel saksofon i klavir. Svirao sam u vojnickom sastavu tokom sluzenja JNA u Kosovskoj Mitrovici. Visegodisnje pjevanje i sviranje u raznim bandovima u Hrvatskoj, Sloveniji i po Europi, gdje skupljam iskustvo i ucim, daje mi priliku sluziti se sa jos par instrumenata (gitara, flauta, bubnjevi). Po povratku, dvije godine honorarno radim na Radio postaji "HR Pula", kao glazbeni urednik. Tamo upoznajem Livija Morosina s kojim zapocinjem uspjesnu suradnju, kojom pocinje moja profesionalna karijera...

 Autor: Alen Vitasovic, Pula, Hrvatska.
  Ivo Robic (HR) - Devet godina poslije (09.03.2000. - 09.03.2009.)

Tog, 09.03.2000. godine, iz Rijeke nam je stigla tuzna vijest: "Danas u 11 sati i 10 minuta umro je Ivo Robic". To je bio covjek koji je cijeli svoj zivot posvetio glazbi, svojoj supruzi Marti i svima nama, njegovoj vjernoj publici. Napustio nas je zauvijek, no, samo fizicki, jer dugo ce jos biti u nasim srcima. Bit ce dugo u nama i njegove pjesme, a njegov glas ce jos dugo odzvanjati s radio aparata, gramofonskih ploca ili nekog drugog medija. Vjerujem da ce i generacije koje dolaze znati tko je bio Ivo Robic i sto je on znacio za nasu glazbu, a isto tako i za svoje kolege. Gdje god ga je put odveo u njegovoj karijeri, bio je dobrodosao, bio je cijenjen, a on je to uzvracao na najbolji nacin, pjesmom. Takav je bio gospodin Ivo Robic. I danas rado slusamo njegove pjesme i sjecamo se Ive, pogotovo zahvaljujuci mladom Davidu Dezsöu iz Icica, koji je napravio internetsku stranicu posvecenu Ivi, a i organizirao koncert njemu u cast, prosle (2008.) godine, uz nastup velikana hrvatske glazbe - Anica Zubovic, Visnja Korbar, Zdenka Kovacicek, Lidija Percan, Miro Ungar i mnogi drugi. Ne smijemo zaboraviti spomenuti i Muzej grada Zagreba cija izlozba, "Mr. Morgen - Ivo Robic" traje od 2007. godine, a presla je i granice Hrvatske. Prosle su i dvije godine od smrti Ivine supruge. Naime, 02. sijecnja 2007. godine umrla je i gospodja Marta ispunivsi obecanje koje mu je dala, "Ivek, bum ti ja dosla..." i tako su sada ponovno zajedno - Draga i Zizek. Nama ostaje uspomena na njih dvoje, uz obecanje da ih necemo zaboraviti.

 Autor: Damir Tomic, Zagreb, Hrvatska.
  Boris Novkovic (HR) - Zapisan u tebi

Odlicnim singlovima: "Otkada je otisla" i "Ne kuni se", Boris Novkovic predstavio je svoj novi studijski album, "Zapisan u tebi" (Croatia Records), objavljen prosle, 2008. godine. Za svoj treci singl sa tog albuma odabrao je naslovnu pjesmu za koju je sam napisao tekst i glazbu, dok je aranzman djelo zajednickih snaga vec uigranog tima - Boris Novkovic, Franjo Valentic i Niksa Bratos. Ovaj singl dobit ce uskoro i svoj pripadajuci video uradak kojeg ce i ovaj put rezirati Darko Drinovac. Obzirom na njihovu suradnju na spotu "Ne kuni se", u kojem je glumila Jelena Veljaca i koji je podigao dosta medijske prasine, vjerujemo kako Drinovac ponovo sprema neko iznenadjenje.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Djani Pervan (BiH) - Producent godine (Zlatna Koogla)

Hrvatska nacionalna muzicka nagrada "Zlatna Koogla" koju organizira Udruga volontera i gradjana, slobodni medijski djelatnici, te DOP Produkcija, odrzava se svake godine u Zagrebu i ukljucuje brojne znacajne nagrade na polju muzike. Izmedju ostalih i nagradu za producenta godine koja je ovoga puta dodjeljena Djaniju Pervanu, bubnjaru i producentu grupa Letu Stuke i Cargo Orchestar. Nagradu mu donosi rad na produkciji drugog studijskog albuma grupe Letu Stuke, "Proteini i ugljikohidrati"! Nije naodmet spomenuti da nagrada ima i znacajan medjunarodni odjek, obzirom da su se njenom proglasenju i podrsci prikljucili direktnim zahvalama svjetski relevante rock skupine poput R.E.M.-a koji su na sluzbenoj stranici objavljivali cinjenicu da su u jednoj inostranoj kategoriji osvojili "Zlatnu Kooglu" i Franz Ferdinand koji su osim objave na svom sluzbenom web siteu poslali organizatorima video zahvalu za osvojene "Zlatne Koogle". Vise o samoj nagradi i ostalim dobitnicima na sluzbenom web siteu: www.zlatnakoogla.com/home.html .

 Autor: Alma Telibecirevic, Sarajevo, BiH.
  Savich & Razz Working Unit (HR) - Koncert u Zagrebu (12.03.2009.)

"Spoj be-bopa i Brazila, instrumentala i vokala", rijeci su kojima Maja Savic, jazz glazbenica, vokalistica i kompozitorica opisuje svoj novopokrenuti jazz projekt Savich & Razz Working Unit, u kojem svoj glazbeni izricaj spaja s Denisom Razzom, renomiranim rijeckim jazz saksofonistom. Savich & Razz Working Unit, koji cini pet sjajnih jazzera, predstavit ce se live svirkom u zagrebackom Clubu "Bulldog", Bogoviceva 6, u cetvrtak, 12.03.2009. s pocetkom u 21,30 sati, a sam naziv govori da se radi o "radnoj skupini" koja radi i stvara vrijedne trenutke svirajuci dobri stari jazz... Repertoar ovog kvinteta sastoji se od spoja Razzovog be-boperskog stila i brazilske bossa nove, te od autorskih kompozicija Denisa Razumovica i instrumentala u vokalnoj izvedbi Maje Savic. "Uz Razza, u projekt je ukljucen i mladi virtuozni pijanist Zvjezdan Ruzic koji briljira svojom tehnikom i ekspresijom, kontrabasist Nenad Mirt koji daje stabilnost i ostrinu svojim fraziranjem, te bubnjar Nikola Dupor koji je vec dulje vrijeme stalni clan moje postave", kaze Maja naglasavajuci da sve clanove kvinteta Savich & Razz Working Unit prije svega povezuje veliki entuzijazam i strast prema improviziranoj jazz glazbi, zajednickom muziciranju i jazz standardima. Inace, u postavi koja ce u cetvrtak stati na binu u Clubu "Bulldog", umjesto kontrabasiste Nenada Mirta svirat ce Tihomir Hojsak.

 Autor: Koraljka Dilic, Zagreb, Hrvatska.
  Jazz Fest Sarajevo (BiH) - Rezultati web ankete

Jazz Fest Sarajevo je u cilju unapredjenja organizacije festivala i 2009. godine uspostavio direktan kontakt sa posjetiteljima festivala kako bi procijenio njihovo zadovoljstvo ovim najznacajnijim medjunarodnim muzickim festivalom u BiH. Ovo je druga godina zaredom kako je Agencija za marketing, konsalting i istrazivanje "Valicon", u saradnji sa Jazz Festom, pripremila web anketu koju su putem Interneta, tokom januara i februara 2009. godine, mogli ispuniti i posjetitelji i neposjetitelji Jazz Festa Sarajevo. Prema rezultatima istrazivanja, Jazz Fest Sarajevo svake godine nastavlja pridobivati oko 5% novih posjetitelja. Prosjecan posjetilac Jazz Festa Sarajevo do sada je posjetio pet izdanja festivala. "Treba naglasiti da Jazz Fest Sarajevo ima i zavidan broj lojalnih posjetitelja, onih koji su bili na svim odrzanim festivalima do sada", stoji u zakljuccima "Valicona". Anketirani su ocjenjivali i kvalitet koncerata odrzanih prosle godine. Vise od 80% koncerata je ocijenjeno visokim ocjenama, ukljucujuci i koncerte programa Next Generation. Koncert Amire Medunjanin dobio je ocjenu 4,67 od maksimalnih 5,00, a Damir Imamovic Trija 4,58. Posjetitelji su najvise zadovoljni organizacijom, produkcijom koncerata, web stranicom i prodajnim mjestima. Ukupno 93% posjetitelja smatra da kvaliteta koncerata opravdava cijenu ulaznica, dok 55% posjetitelja misli da se kvaliteta posljednjeg Jazz Festa Sarajevo povecala. Medju anketiranim je i 9% neposjetitelja festivala, a glavni razlog njihovog neposjecivanja Jazz Festa Sarajevo je taj sto zive izvan Sarajeva. Prema istrazivanju "Valicona", naredni 13. Jazz Fest Sarajevo 2009 posjetit ce 92% posjetitelja koji su ucestvovali u ovoj anketi.

 Autor: Djana Karavdic, Sarajevo, BiH.
  Smaranje 09 (HR) - Tajna lokacija, Zagreb (21.03.2009.)

Za prvi dan proljeca priprema se zvucna ambijentalna electro-industrial / post-punk / neo-folk / experimental poslastica sa tri banda od kojih je svakako najpoznatiji Allerseelen (Austrija). Uz njih biti ce balkansko-francuski sastav Voyvoda i njemacko-bugarska frakcija Miel Noir (na slici). Nakon dva posljednja uspjesna Smaranja u KSET-u, koncem prosle, 2008. godine, kao sto su i obecali iz Udruge Krlja Ustvari (www.ususur.org), novo Smaranje su predvidjeli za zavrsetak zime i pocetak proljeca. Ovog puta, isto kao i u slucaju Smaranja 05 održanog 19.04.2008. godine na egzoticnom i siroj javnosti nepoznatom mjestu, nasi 'Krljatori' ponovno organiziraju nesto u slicnom stilu. Da biste uopce dosli na ovaj koncert i happening potrebno je da se javite na e-mail: mater@ususur.org i u njemu izrazite zelju da namjeravate prisustvovati svirci. Potom cete dobiti sve potrebne informacije uz dodatak neizostavnog humora.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  No Rules (BiH) - Holandska turneja

No Rules ce 10.03.2009. godine krenuti na turneju po Holandiji gdje ce imati 4 nastupa u slijedecim gradovima: Amsterdam, Den Haag, Eibergen i Doetinchem. Do organizovanja ove turneje doslo je na poziv holandske menadzerske kuce Animal Records, kojoj se svidio materijal sa prethodna dva albuma tuzlanske grupe No Rules - "Pasje vrijeme" i "Probaj me". Animal Records se bavi organizacijom koncerata i turneja iskljucivo garaznih rock and roll bendova iz cijelog svijeta. Poseban izazov im je bio da holandskoj publici predstave rock and roll grupu No Rules iz Tuzle, BiH, koja pjeva na bosanskom jeziku. Ovo je, neosporno, jos jedan veliki uspjeh clanova grupe No Rules.

 Autor: Goran Campara, Tuzla, BiH.
  Vladan Vuckovic Paja (SRB) - Partiture za koren i stablo

Na novom, cetvrtom albumu Vladana Vuckovica Paje, "Partiture za koren i stablo" (PGP RTS, 2008), obradjena su remek djela klasicne muzike i publici predstavljena u novom tumacenju. Zvucna slika ovog albuma zasnovana je na savremenom muzickom izrazu. Autor polazi od cinjenice da rodoslov porodice Vuckovic, kojoj pripada, seze do 15. vijeka, ali da njegovi preci nisu bili u mogucnosti da cuju najznacajnija djela klasicne muzike nastala u vrijeme kada su oni ziveli. Danas, autor je u prilici da poznata i sada svima dostupna djela Betovena, Albinonija, Baha, Sumana, Ravela, Bramsa obradi na nov nacin i posveti svojim precima. Album je snimljen u muzickom ateljeu "Louis", muzicki producent i tonski snimatelj bio je Perica Kaludjerovic. U realizaciji ovog projekta ucestvovali su i Dragoljub Djuricic i Ninoslav Lukovnjak. Dizajner Damir Rasic i fotograf Zoran Ivanovic vizuelno su uoblicili omot albuma. Vladan Vuckovic Paja autor je albuma instrumentalne muzike: "Put ka Suncu" (MTS), "Na istoku zapada" (PGP RTS), "Dnevnik duge plovidbe" (PGP RTS) i DVD izdanja "Guitart Trilogy" (PGP RTS). Clan je Udruzenja kompozitora Srbije, Udruzenja kompozitora instrumentalne muzike, a za doprinos razvoju muzicke kreativnosti u Srbiji dobio je specijalnu Diplomu Udruzenja pop i dzez muzicara Srbije i status umjetnika. Aktuelni je clan orkestra Zdravka Colica sa kojim je nastupao na turnejama u zemlji i inostranstvu. Jedan je od saradnika na studijskom albumu Zdravka Colica, "Carolija". Takodje, ucestvuje na mnogobrojnim muzickim projektima: Kornelija Bate Kovaca, Radeta Radivojevica, Kikija Lesendrica, Bisere Velentanlic, Kristine, Zeljka Joksimovica, Sase Vasica, Laki Valdana... Komponovao je muziku za djeciji film u produkciji RTS EBU, "Luck for Lucky", kao i brojne reklamne TV spotove. TV emisija snimljena na muziku sa njegovog drugog albuma, "Na istoku zapada", u reziji Marka Novakovica i produkciji RTS, uvrstena je u selekciju festivala "Ruza Montrea". Ista emisja osvojila je Gran Prix na festivalu u Albeni. Web link: www.vladanvuckovic.info .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Skroz (BiH) - 10 godina

Progresivni, sarajevski bend, Skroz, ove godine obiljezava 10 godina profesionalnog rada, s obzirom da je njihov prvi zvanicni singl za pjesmu "Sve sam jaci", svjetlo dana ugledao davne, 1999. godine. Uz veliku podrsku sponzora, centralna proslava ovog dogadjaja desiti ce se uporedo sa dolaskom proljeca - 21.03.2009. godine u Sarajevu, u "Domu Mladih", "Skenderija"! Specijalni gost proslave je energicni bend simpaticnog naziva, Predgrupa, iz Gracanice, koji vec uveliko radi na svom drugom studijskom albumu! Pored njih, ocekuju se i drugi brojni gosti! Ulaznice za ovaj jedinstveni dogadjaj, po zaista simbolicnoj cijeni od 10 km, moci ce se naci u prodaji na blagajni "Doma Mladih" vec sredinom marta 2009. godine! Sve dodatne informacije i novosti redovno ce biti azurirane putem web stranice benda: www.skroz.com .

 Autor: Alma Telibecirevic, Sarajevo, BiH.
  Frantisek U. / Darko J. / Jaromir H. (CZ / HR / CZ) - Maybe Later

Foto: Davor HrvojNa zavrsnoj veceri ovogodisnje Proljetne revije jazza, sto ce se u organizaciji Jazz kluba Zagreb, HDS-a i KD "Vatroslava Lisinskog" odrzati od 29. ozujka 2009. do 1. travnja 2009. godine, u Maloj dvorani KD "Vatroslava Lisinskog", u programu posvecenom "Liburnijskom jazz krugu", nastupit ce Denis Razz Quartet i Darko Jurkovic Trio. Tom prigodom gitarist i skladatelj Jurkovic nastupit ce uz kontrabasista Henryja Radanovica i bubnjara Krunu Levacica, s kojima je snimio glazbu za svoj buduci CD. Radi se o karakteristicnoj trio svirci s naglaskom na improvizacijama, te o nesto vise aranziranim skladbama koje Jurkovic izvodi solo. Istodobno s pripremama za taj koncert, Jurkovic promovira novi album, "Maybe Later", sto ga je snimio u velikom studiju "Radio Praga" u kojem inace snimaju vrhunski filharmonijski orkestri. Ostvario ga je sa svojim stalnim, medjunarodnim triom u kojem svira s poznatim ceskim jazz glazbenicima, kontrabasistom Frantisekom Uhlirom i bubnjarom Jaromirom Helesicom. "Do te suradnje je doslo 1998. godine, nakon sto je talijanski klavirist Roberto Magris bio pozvan da nastupi na rijeckom 'Jazz Timeu'", rekao je Jurkovic u razgovoru sto smo ga vodili povodom njegova iznimnno uspjesnog pocetka 2009. godine. "Tada je Magris cuo moj koncert i odlucio oformiti Europlane, orkestar sastavljen od osam glazbenika iz zemalja srednje Europe: Italije, Austrije, Njemacke, Ceske, Hrvatske i Slovenije. U tom sam ansamblu upoznao basista Uhlira s kojim i danas najvise sviram i to u triju u kojem je i bubnjar Helesic. Do sad smo nastupili u Njemackoj, Ceskoj, Slovackoj, Svicarskoj, Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj i Turskoj. Buduci da su ti koncerti uvijek bili jako uspjesni, svake godine iznova nastupamo zajedno. Pocetkom ozujka 2009. godine odlazimo na novu turneju po brojnim zemljema srednje Europe". Na slici: Darko Jurkovic Charlie (snimio: Davor Hrvoj).

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Pljuga.com (CAN) - Live

Pljuga je sa oficijelnim radom pocela 18. februara 2003. godine. Do tada se ideja o oglasnoj stranici na temu rock'n'rolla u dijaspori zasnivala na adresi plavi.tk i okupirala je samo teritoriju Ontarija u Kanadi. Uz pomoc Anite D. i kolega iz Hamiltona i Toronta, nasa stranica i sluzbeno nastavlja s imenom pljuga.com. Poceli smo sa jednim bendom, a u toku smo uspjesnog rada s obzirom na to da pokrivamo teritoriju Sjeverne Amerike (SAD & Kanadu), te Australiju. Danas nakon sest godina rada, Pljuga.com saradjuje i promovira bendove iz dijaspore kao i sa Balkana, te nastoji zapadnjacki sistem uvesti u danasnjost Balkanske scene, to se odnosi na kvalitetnu promociju s ciljem opstajanja alternativne kulture. Web link: http://pljuga.com .

 Autor: Denis Vidmar-Plavi, London, Ontario, Canada.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -