Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 144

  DORF '09 (HR) - Aktivnosti

Festival dokumentarnog rock filma, DORF '09, odrzati ce se, po prvi put, istovremeno u dva grada: od 05. do 08.03.2009. u Gradskom kazalištu "Joza Ivakic" u Vinkovcima, te u "Domu mladezi" u Zupanji. Na ovogodisnjem Festivalu bit ce prikazani dokumentarni glazbeni filmovi iz 10 zemalja. Kao uvod u festivalska dogadjanja, nazvan, DORF Intro, priredjeno je otvorenje izlozbe plakata Igora Hofbauera (1974.) iz Zagreba. Izlozba ce biti postavljena na dvije lokacije u Vinkovcima - u predvorju "Gradskog kazalista", te u Galeriji "Slavka Kopaca". Otvorenje izlozbe u predvorju "Gradskog kazalista" bit ce 27.02.2009. u 19 sati. Nakon toga, u caffe-baru "Palace" u Vinkovcima nastavit ce se DORF Intro vecer uz nastup hrvatsko-japanske garage trash'n'roll atrakcije, Welcomin' Committee In Flames . Otvorenje drugog dijela izlozbe plakata bit ce u cetvrtak, 05.03.2009. u 19 sati u Galeriji "Slavka Kopaca" u Vinkovcima. Na sluzbenom otvorenju Festivala, 05.03.2009., u "Vanilla Clubu" u Vinkovcima, svirat ce Radikal Dub Kolektiv iz Zagreba. Poslije njihovog nastupa bit ce priredjena reggae / dub slusaonica. Dan poslije, 06.03.2009., u "Vanilla Clubu" nastupaju Small House Brown, kao pratnja 5 ponajboljih hrvatskih usnoharmonikasa, u nastupu nazvanom Harp Attack! U subotu, 07.03.2009., u "Vanilla Clubu" nastupaju Hladno pivo. U petak, 06.03.2009., na otvorenju programa u Zupanji, po zavrsetku projekcija u "Domu mladezi", svirat ce zupanjski rockeri Sheitans. Natjecaj za radionicu sviranja usne harmonike je otvoren do 20.02.2009., o cemu vise procitajte na sluzbenoj stranici Festivala. Vinkovacka televizija, glavni medijski pokrovitelj, snimat ce i svakodnevno emitirati festivalske kronike. Festival dokumentarnog rock filma, DORF '09, organizira Udruga ljubitelja filma "Rare" iz Vinkovaca, u suradnji s Gradskim poglavarstvom Vinkovaca, Vukovarsko-srijemskom zupanijom, Gradskim kazalistem "Joza Ivakic" i MKC Županja. Web link: www.dorf-vk.com .

 Autor: Toni Saric, Vinkovci, Hrvatska.
  GO-Fest (SRB) - Konkurs za ucesce

Sa ponosom Vas obavestavamo o jubileju "GO-Festa" koji ce se ove, 2009. godine odrzati po peti put. Shodno tome, 01.02.2009. otvara se konkurs za ucestvovanje na "GO-Festu 2009". Svi bendovi mogu da se prijave na sledecu adresu, slanjem minimum tri pesme, sa fotografijom i biografijom benda: "GO-Fest Odzaci", Kosovska 10, 25250 Odzaci, Vojvodina, Srbija. Konkurs se zatvara 01.06.2009. godine kada ce Tim "GO-Festa" odrediti 20 bendova koji ce uci u uzi izbor, putem glasanja preko najznacajnijih muzickih internet portala, a publika ce odabrati 10 bendova koji ce ucestvovati na "GO-Festu 2009". E-mail kontakt: gofestodzaci@yahoo.com Telefoni: +381 62 579 127, Mladen Marjanovic Max ; +381 63 596 603, Boris Dimitrijevic. Web link: www.myspace.com/go_fest_odzaci .

 Autor: Mladen Marjanovic, Odzaci, Srbija.
  Tose Proeski (MK) - The Hardest Thing

Promocija CD-a Tose Proeskog, "The hardest thing" i svecano premijerno prikazivanje istoimenog filma, odrzana je 29.01.2009. godine u sarajevskom Obala Art Centru. Dugoocekivani album na engleskom jeziku neprezaljenog Tose Proeskog, konacno je ugledao svjetlo dana. Album koji je najavila naslovna pjesma, "The hardest thing"¸ trebao mu je biti ulaz na svjetsko trziste... Prodaja albuma pocela je na Tosin rodendan, 25. januara. Producent albuma je poznati Andy Wright, s kojim je Tose prije dvije godine na Jamajci stvarao album i plan za koji tada niko nije znao... Album "The Hardest Thing" sadrzi 10 pjesama, a njegova promocija je najprije odrzana u Skoplju, 25. januara 2009. godine, zatim u Beogradu, 26.01.2009. godine, u Zagrebu 27.01.2009. godine i u Sarajevu 29.01.2009. godine. U sklopu promocije albuma, bio je prikazan i dokumentarni film u trajanju od 84 minute koji je sniman od ljeta 2006. do aprila 2007. godine. Naziv dokumentarnog filma je "The Hardest Thing - Korak do svjetske slave". Drugi po redu single je prekrasna ljubavna pjesma pod nazivom "Separate ways". Pjesma za koju su muziku napisali Andy Wright i Tose Proeski, a tekst Tim Benson, njezna je i "teska" u isto vrijeme, pjesma koja govori o dvoje ljudi koji krecu razdvojenim putevima, iako su u srcu ostali na istome mjestu. Prica o dva zivota u jednom, prica o suocavanju sa svakodnevnim stvarima, prica o srcu koje se nije promijenilo uprkos vremenu. Novi singl "Separate ways" sigurno ce ostaviti snazan dojam na one koji su cijenili sve ono što je ovaj mladi umjetnik ostavio za vrijeme svoga, nazalost, prekratkog zivota.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  The Fabulous Horndogs (USA) - Portrait

The Fabulous Horndogs are Michigan's premier dance and party band. They deliver a full menu of hot rhythm and blues with a New Orleans flavor. Particularly suited for festivals, weddings, and corporate events, they occasionally play select nightclubs. Band members are: Tim Wire - piano ; Jim Murphy - trombone player ; Al Anderson - harp, tenor and baritone saxophone ; Mike Marois - guitar ; Hank Lawler - trombone ; Jack Conners - bass guitar. Web link for more information: www.fabuloushorndogs.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Igor Zerajic (BiH) - 100 na sat

Igor Zerajic objavio je svoj novi album i nazvao ga je "100 na sat". Album sadrzi deset pjesama. Tri od njih, pjesme: "Odgovor", "Baste bez ruza" i "Karmin", prethodno su bile predstavljene na radio stanicama kao singlovi sa ovog albuma i uvod su u ovaj samostalni rad Igora Zerajica, prvi nakon odlaska iz grupe Crno Vino. Album je rock zanra i pjesme su vecinom energicne i brzeg tempa. Tu se, takodje, nalaze i dvije balade: "Odgovor" i "Devet dana". Na albumu se kao tekstopisci pojavljuju Miroslav Pilj i Ivan Barbalic. Ivan Barbalic je i autor muzike na par pjesama, dok aranzmane za cijeli album potisuje Igor Zerajic. Kvalitetu albuma garantuje i ekipa koja ga je stvarala: Igor Zerajic, Bato Bihorac, Davor Maraus, Sergej Zerajic, Emir Hot, Almir Komarica, Borjan Milosevic, Marin Mestrovic. Album se, za sada, moze nabaviti jedino putem iTunes servisa. Web linkovi za vise informacija: www.igorzerajic.com / www.myspace.com/igorzerajic .

 Autor: Igor Zerajic, Sarajevo, BiH.
  Dunja Knebl i S.o.M. (HR) - Nastup u Velikoj Gorici (07.02.2009.)

Dunja Knebl i S.o.M. - "Klub 100" u Velikoj Gorici - subota, 07.02.2009. godine, 21 sat. 1. dio - Dunja - Pjesmom kroz vrijeme i prostor - U svojem dijelu veceri, Dunja ce pjevati pjesme iz raznih krajeva i razlicitih vremenskih perioda. To znaci da ce zazvucati poznate i manje poznate pjesme s raznih kontinenata, na raznim jezicima i dijalektima. U nekim pjesmama pridruzit ce joj se pojedini "Somofci". 2. dio - S.o.M. sa svojom autenticnom glasnom doom glazbom - Medjimurske pjesme na potpuno originalan, neuobicajen nacin, a bit ce i drugih pjesama / iznenadjenja. U jednoj pjesmi ce im se pridruziti i Dunja Knebl. Bit ce to jos jedna prava koncertna poslastica na odusevljenje Dunjinih fanova...

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Ne damo te pismo nasa (HR) - Klapski spektakl (Zagreb, 07.02.2009.)

Klapski spektakl "Ne damo te pismo nasa", nakon dvije godine i dva rasprodana koncerta u istom danu, ponovno se vraca u Zagreb! Na novom klapskom spektaklu u KD "Drazen Petrovic", u subotu 07.02.2009. godine u 20 sati nastupit ce sama elita klapskog pjevanja: Klape "Maslina", Tomislav Bralic & Klapa "Intrade", "Pivaci KUD-a Cambi", "Kampanel" i "Nostalgija" i "trogirski slavuj" - Vinko Coce. Specijalni gost klapskog mega spektakla je legendarni Arsen Dedic, autor mnogih sjajnih klapskih bisera od kojih mnoge imaju status kod publike "tradicionali". Organizatori glazbene noci s okusom mora, splitska agencija "Picaferaj" i diskografska kuca "Scardona", i ovom su se prilikom ponovno odlucili za "Cibonu", kako bi ugostili sve ljubitelje dalmatinske pisme koji zele uzivati u tom glazbenom spektaklu. Kao i na svim dosadasnjim koncertima angaziran je najbolji tim u Hrvatskoj koji je postavio izuzetno visoke standarde - savrsen zvuk, odlicna rasvjeta, veliki video zidovi, scenografija. Prvi koncert klapa odrzan je u Zagrebu, u KD "Drazen Petrovic" 2007. godine, pod naslovom "Zivot leti kapetane", posvecen velikanu kosarke, Drazenu Petrovicu. Ovi veliki glazbeni spektakli, imaju izuzetan znacaj u ocuvanju i sirenju tradicionalne dalmatinske klapske pjesme i dobivanju statusa koja ona zasluzuje. U ovim glazbenim manifestacijama, koje ne nose bez razloga ime "Ne damo te, pismo nasa", najeminentnije klape svojim su velicanstvenim vokalima, cvrsto stale na bedeme hrvatske glazbene bastine. Na ovim koncertima nema generacijske podjele, jer na njih dolaze cijele obitelji: djeca, roditelji, djedovi, unuci. Nas kao organizatore posebno veseli velik broj mlade publike, koja prihvaca klape, kao istinske medijske zvijezde. Umjetnicki voditelj klapskog spektakla je maestro Mojimir Cacija. Voditeljsku ulogu ovog spektakla preuzet ce glumac Vedran Mlikota. Nakon Zagreba, ovaj klapski mega spektakl 20. veljace 2009. godine seli u Varazdin, nova dvorana, "Varazdin", a 05. ozujka 2009. godine u Rijeku, dvorana "Mladost".

 Autor: Mirna Jezerinac, Zagreb, Hrvatska.
  Ivo Robic (HR) - 86 godina od rodjenja

Dana, 29.01.1923. godine, prije 86 godina, u Garesnici se rodio Ivo Robic i od tada pocinje prica kakvu bi mnogi samo pozeljeti mogli. Preko Bjelovara, Zagreba, Opatije, Praga i Hamburga, pa do dalekih gradova Amerike i Australije, od prvih uspjeha na Radio Zagrebu, pa do svoje smrti, Ivo Robic je uvijek bio jednostavan i srdacan, bio je gospodin. Cijenili su ga svi, i oni koji su ga voljeli, i oni koji to nisu, a sve zbog njegovog odnosa prema pjesmi i kolegama, te dikcije kakvu niti je itko imao, a usudim se reci, niti ce imati. Njegove ploce su se mogle kupiti sirom svijeta, a izdavane su u Brazilu, Japanu, Juznoafrickoj Republici, Australiji, Novom Zelandu, SAD, Kanadi, Argentini..., samo da spomenem zemlje izvan Europe, jer malo je europskih drzava koje nisu izdale po neku njegovu plocu. Poslusajte na www.old.barikada.com bar nekoliko pjesama u izvedbi jedinstvenog Ive Robica i tako obiljezite dan kada se on rodio.

 Autor: Damir Tomic, Zagreb, Hrvatska.
  Glen Terry (AUS) - Soul Searchin'

Glen Terry is blues musician from Australia. He is winner of the CBS Blues Awards for Best Male Vocalist and Best Song. A very passionate, soulful entertainer, Glen has entertained people around the world! A musical journey has taken Glen from his birthplace in India to five star hotels in Cairo, Egypt in the mid eighties; Blues festivals and tours to Tokyo, Japan, in the nineties; and performances in Kenya, Mauritius, Thailand, Dubai, Sri Lanka to his adopted home in Australia where he settled in 1988 and became an Australian Citizen. November and December 2007 saw Glen on tour across Scandinavia, where he was well received in Norway, Sweden, Denmark and Finland. Glen is also known for his many performances in aid of NGOs around the world. His Concerts were often sponsored by brands such as Corona Extra, Sri Lankan Airlines, HSBC, Barefoot Gallery and they were not to be missed. Glen has just released his brand new album "Soul Searchin'", which is being given rave reviews and lots of airplay. Glen's shirts are sponsored by Barefoot Sri Lanka. Web link: www.myspace.com/glenianterry .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Josipa Lisac (HR) - Aktivnosti

Novi album Josipe Lisac, "Zivim po svome", izlazi 14. veljace 2009. godine, a na njemu ce se uz naslovnu pjesmu "Zivim po svome", "1000 razloga", te singla, "Svijet oko nas", naci jos nekoliko pjesama koje je snimila u suradnji s Elvisom Stanicem. Suradnja s Elvisom Stanicem zapocela je 2001. godine u pjesmi "Paucina" koju su izveli na festivalu "Meodije Kvarnera 2001". Suradnju su obnovili 2006. godine na Elvisovom albumu "Bolja strana svijeta" gdje je Josipa na francuskom i hrvatskom jeziku sjajno izvela pjesmu "Posve slobodna". Pitki jazz u snaznoj interpretaciji Josipe Lisac svidio se i njenoj brojnoj publici, stoga je suradnja nastavljena i na njenom novom albumu. Osim Elvisa autorsku ekipu cine Meri Troselj, Jani Hace, Alka Vuica, Srdjan Sekulovic Skansi, te Meri Cetinic. Od iznimne vaznosti su i glazbenici: David Gazarov (glasovir), Josip Grah (truba), Bosko Petrovic (vibrafon), Andrea Vicary (glasovir), Primoz Fleischmann (saksofon), Branimir Gazdik (bubnjevi), Deniz Razumovic Razz (alto sax), koji su uz sjajnu produkciju Elvisa Stanica ucinili ovaj album zaista posebnim. Osim novih pjesama na novom albumu nalazi se i pjesma Drage Mlinarca, "Helena lijepa i ja u kisi", koju je Josipa Lisac izvela na koncertu u "Pocast pjesmama Drage Mlinaraca" odrzanom u Boogaloo 2005. godine gdje je prisutne odusevila svojom interpretacijom u koju je nadodala i odlican tekst Romane Brolih. Josipin posljednji studijski album, "Zivot", ciju produkciju potpisuje Gojko Tomljanovic, objavljen je 2000. godine. Prvi singl s novog albuma "Zivim po svome", "1000 razloga", Josipa je objavila krajem 2007. godine. U medjuvremenu, Josipa Lisac je objavila dvostruki "Live" album (2002.), te "The platinum collection" (2007.) s njenim najvecim hitovima koji je vec prodan u srebrnoj nakladi. Od kraja 2007. godine glazbeno trziste bogatije je s jos dva njena uradka: CD singl "1000 razloga", te DVD "Koncert ljubavi u cast Karla Metikosa" - sjajan koncert koji je odrzan 03.12.2006. godine u zagrebackom HNK. Predstavljanje novog albuma "Zivim po svome" najavljujemo koncertom u ZeKaeM-u i to na Dan zaljubljenih, 14. veljace 2009. godine.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  UG BalkanRock (SRB) - Poziv za saradnju

UG "BalkanRock" iz Nisa planira da u toku leta (jun, jul, avgust mesec 2009. godine) organizuje svojevrsnu "razmenu" bendova. Za realizaciju ove ideje potrazivana su sredstva od Ministarstva kulture Republike Srbije, javljanjem na Konkurs za sufinansiranje projekata / programa koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji kulturnog stvaralastva pripadnika srpskog naroda u regionu, za 2009. godinu. Projekat podrzava ideju o nastupima demo bendova iz Nisa van granica Srbije, kao i nastupe demo bendova iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Italije u takmicarskom delu Rock memorijala "Najvaznije je biti zdrav", koji ce se po peti put krajem avgusta ili pocetkom septembra 2009. godine odrzati u Nisu. Realizacija bi podrazumevala saradnju sa nevladinim organizacijama, udruzenjima gradjana i institucijama kulture u zemljama iz regiona, sa tendencijom za trajnu saradnju gradova po pitanju predstavljanja stvaralastva mladih neafirmisanih muzicara. Ideja je da pet niskih bendova (Sizife daj kamen, Neckbone, Glad, Navta Kriejtiv Kru, Revolution) gostuje u po jednom gradu iz gore navedenih zemalja, a Nis bi zauzvrat ugostio demo bendove - predstavnike tih gradova koji bi nastupili u takmicarskom delu Memorijala. Bendovi koji bi ucestvovali u ovoj svojevrsnoj muzickoj razmeni predstavljali bi se delimicno autorskom muzikom, a delimicno obradama pesama koje bi imale za cilj predstavljanje muzickih i drugih tendencija kraja iz koga dolaze. Web link: www.balkanrock.com .

 Autor: Dejan Dinic, Nis, Srbija.
  World Music Centar (BiH) - Balkan Banquets

U galeriji "Domicil" na Koktel press konferenciji, World Music Centar Mostar prestavio je novi internacionalni projekat - Balkan Banquets. Ovaj projekat zapoceo je radionicom na II Mostar World Music Festivalu, u saradnji WMC iz Mostara i Via Lactea iz Belgije. WMC u ovom projektu predstavljaju talentovani Jelena Milusic i Ivan Susac mladi trubac iz Trebizata, inace, student Muzicke akademije u Sarajevu. "Radionica je prerasla u zaista veliki projekat koji je dobio ime Balkan Banquets. Jelenu su vec poslije prve radionice u Mostaru nazvali Balkanskom Bili Holidej, a koliko ih je Ivan odusevio govori cinjenica da mu je ponudjen prelazak u Belgiju kako bi tamo nastavio studije na muzickoj akademiji i bio stalni clan International Orchestre du Vetex, koji se na proslogodisnjem Mostar World Music Festivalu predstavio mostarskoj publici. Osim du Vetexa, Jelene i Ivana u projektu ucestvuje i kompozitor Ivica Vucelja koji predstavlja treceg partnera, tj EtnoFest iz Subotice", kazala je Aleksandra Savic direktorica WMC i koordinator projekta Balkan Banquets za BiH.

 Autor: Aleksandra Savic, Mostar, BiH.

  Iron Maiden (UK) - Organizovan odlazak na koncert u beogradsku Arenu

Evo prilike za susret sa jednom od najvecih planetarnih heavy metal atrakcija Iron Maiden, koja ce u okviru nastavka svijetske turneje "Somewhere Back in Time Tour '09" prirediti novu heavy festu i to 10. februara 2009. godine u beogradskoj "Areni". Sa ovim beogradskim koncertom Iron Maiden zapocinju drugi dio svoje turneje, koja za sada prema objavljenoj tour listi na njihovom web siteu, obuhvata devetnaest gradova, a 28. marta 2009. godine se zavrsava u Argentini. Ovo ce biti peti put da idemo organizovano iz BiH na koncert ovih asova heavy metala, koji imaju armiju svojih obozavatelja diljem nam bivse zajednicke domovine i svojim nastupima nas uvijek oduseve, a sto se zbilo i na stadionu u slovenackom primorskom gradicu Izola 2000. godine, na prepunom stadionu Velika Gorica 2003. godine, te 2007. godine u velikoj dvorani beogradskog "Sajmista" i prosloga ljeta na splitskom stadionu "Poljud". Za ocekivati je jos jedan spektakl u njihovom vec dobro nam znanom stilu, a na koji organizovano iz BiH mozete otici sa "Music Art" Sarajevo i turistickom agencijom "OTAS". U prodaji su ulaznice po cijeni 35 EUR-a, a paket aranzman (povratna bus karta Sarajevo - Beograd - Sarajevo i ulaznica za koncert) je 70 EUR-a. Sve informacije mozete dobiti na telefone 033 221 410 ili 033 221 420. Inace, bend je u najjacem i najcuvenijem sastavu predvodjen pjevacem Bruce Dickinsonom i bas gitaristom Steve Harrisom. U okviru novog planetarnog pohoda "mejdnovci" sa velikom tehnickom ekipom i produkcijom od dvanaest tona scenske opreme tutnje svojim avionom Boeing 757, nazvan "Ed Force One", a kojim ce upravljati pjevac Bruce Dickinson i kapetan Astraeus Airines.

 Autor: Zelimir Altarac Cicak, Sarajevo, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -