Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 117

  Tito i Tarantula u BiH i Hrvatskoj

Kultna grupa Tito and Tarantula, poznata po muzici za filmski hit Roberta Rodrigeza, "Od sumraka do svitanja", dolazi u Bihac 12. jula 2008. godine u organizaciji Art Zone iz Sarajeva! Rodrigezovi "vampiri" su na turneji u okviru koje ce svratiti i na prostor bivse Jugoslavije, a prvi koncert u BiH desiti ce se u Bihacu, na platou Doma Vojske Federacije 12.07.2008! Cijena karte za ovaj izuzetni dogadjaj je zaista simoblicna - samo 10 KM! Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti putem telefona 037 220 169 ili u Miniplexu Una u Bihacu, Ul. Bosanska bb! Glavni sponzori ovog muzickog spektakla su Grad Bihac, Opcinski nacelnik gdin. Hamdija Lipovaca i Dom Kulture - Bihac, zahvaljuci cijoj podrsci ce cijena za ovaj fenomenalni dogadjaj u Bihacu biti najniza u odnosu na ostale koncerte tokom njihove svjetske turneje! Poslije Bihaca, Tito i Tarantula, gostuju u Sarajevu (13. juli 2008.), Dubrovnik (14. juli 2008.), Hvar (15. juli 2008.) Banja Luka (16. juli 2008.) i Mostar (23. juli 2008.)! Grupa je poznata po svjetski popularnoj numeri "After Dark", koju su svirali u filmu "Od sumraka do svitanja", kao bend vampira "Titty Tnjister". U ovom filmu su glumili uz bok Georgeu Clooneyu, Quentinu Tarantinu, te Juliette Lewis. Bend trenutnno promovise svoj peti studijski album, "Back Into The Darkness". Film je postao kult, a Tito and Tarantula definitivno jedna od najboljih savremenih r'n'r grupa! Vise informacija putem web sitea www.art-zone.ba .

 Autor: Alma Telibecirevic, Sarajevo, BiH.
  Neven Belamaric (HR) - Promocija posthumno objavljenog albuma

Dvije godine nakon smrti opernog pjevaca svjetskog glasa, bas baritona Nevena Belamarica, u njegovu rodnom gradu Sibeniku 13. srpnja 2008. godine odrzana je promocija njegova 2007. godine posthumno objavljenog albuma u izdanju Croatia Records. Rijec je o CD-u na kojem Belamaric izvodi "lied" uz glasovirsku pratnju Vladimira Krpana, a iz repertoara skladbi Zajca, Gotovca, Tchaikowskog i Mussorgskog . Izravan povod za promociju je bilo otkrivanje umjetnikove biste, rad akademskog kipara Aleksandra Ale Guberine u foajeu Sibenskog narodnog kazalista. Cast da ju otkrije pripala je gradonacelnici Sibenika, gospodji Nedjeljki Klaric. O Nevenu Belamricu govorili su Bosiljka Peric Kempf, Sinisa Sakrica, te Nera Gojanovic, pa je sam dogadjaj postao dijelom programa dan ranije otvorenog prvog festivala klasicne glazbe u Sibeniku - Musica Appassionata. U sklopu Splitskog kulturnog ljeta, 15.07.2008. godine, sve je ponovljeno u splitskom HNK-u. Neven Belamaric dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad: Milka Trnina, Zlatna plaketa opernog festivala u Ljubljani, Judita, Nagrada hrvatskog glumista, Vladimir Ruzdjak, a posljednja godisnja nagrada Vladimir Nazor urucena mu je samo mjesec dana pred njegov vjecni odlazak. Takodjer, posthumno, njegovoj obitelji je urucena i Nagrada grada Sibenika.

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Enes Ukic (BiH) - Na istok il' zapad

Enes Ukic, novo je ime na BH muzickoj sceni. Neki su ga imali priliku cuti na muzickom festivalu "Stari grad” 2004. godine u Novom Pazaru, na kojem je medju velikim brojem kvalitetnih izvodjaca iz SCG, po odluci strucnog zirija, ubjedljivo zauzeo prvo mjesto. Godine 2005. / 2006, u toku svog skolovanja u Americi, na dodjeli muzickih nagrada svih srednjih skola Juznog Nju Dzersija, u okrugu Camden County, dobiva nagradu za najbolji muski vokal i otrkice te godine. 2006. godine ucestvovao je u takmicarskom dijelu Beovizije, izbor za pjesmu Evrovizije, gdje je ostvario zapazen rezultat. Nakon dvije i pol godine napornog rada na ovom projektu koji je radjen u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Skopju, na trzistu ce se pojaviti Enesov prvi album, "Na istok il' zapad". Na albumu su radili mnogi muzicari kao sto su Eldin Huseinbegovic, Hamza Raznatovic, Dino Sukalo i mnogi drugi koji su dali posebnu draz pjesmama, uz odlicnu Enesovu interpretaciju. Najavni singl albuma je pjesma "Zenu srce otkuca" za koju je muziku napisao Enes Ukic, tekst Nijaz Turkovic, a aranzman je uradio Dino Sukalo. "Na istok il' zapad" nije naslov niti jedne numere sa albuma, niti je povezan s materijalom, radi se o autorovom licnom stavu u odnosu na muziku i zivot uopste. Izdavac albuma - Hayat Production, Sarajevo.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Gradina, Split (HR) - Ethno:ambient Salona (18. i 19.07.2008.)

Ethno:ambient Salona je glazbena proslava kulturne raznolikosti i odrzava se u mjestu Gradina, Solin, 18. i 19. srpnja 2008. godine. Festival Ethno:ambient Salona godisnje je okupljanje zaljubljenika u glazbu koja pociva na temeljima tradicijskih kultura svijeta. U Solinu ga od 1998. godine organizira Kopito records uz pokroviteljstvo Grada Solina, Doma kulture "Zvonimir" iz Solina, Turisticke zajednice Solina, te uz podrsku Ministarstva kulture RH i Grada Splita. Ove godine Ethno:ambient Salona predstavlja: Zuzanu Novak - Engleskinju ceskog podrijetla koju je potraga za korijenima odvela cak do Zimbabvea; grupu Mandragora - koja ce predstaviti svoj glazbeni dozivljaj tradicijskog naslijedja Portugala; Stobo Village Band - s melodijama zelene Skotske; Kristi Stassinopoulou - pripovjedateljicu i glazbenicu iz Grcke koja ce na festivalu nastupiti po drugi put, sada predstavljajuci svoj novi album "Taxidoscopio", nadahnut zemljama u kojima je Kristi nastupala sa svojom grupom; te energicnu rusku, zensku ethno-rock grupu Ivanova i domacine - grupu Kries s pjesmama s novog albuma "Kocijani". Pretprodaja ulaznica (50 kn po veceri): Solin - Dom kulture "Zvonimir", Suvenirnica "Zvonimir" / Kastel Stari: Caffe bar "Treci svijet" / Split: CD shop Dancing Bear, Dioklecijanova 6 / Zagreb: CD shop Dancing Bear, Gunduliceva 7. Opsirnije o festivalu i o njegovom programu ima na web stranici: www.ethnoambient.net .

 Autor: Antonia Kavas, Zagreb, Hrvatska.
  Dzenan Jahic (BiH) - Film

07.07.2008. godine je u ljetnoj basti "Kisobran" (Hotel "Bosnia"), Dzenan Jahic promovirao svoj prvi album, "Film". Veliki je to dan bio za Dzenana, i kako sam kaže, prvi rodjendan u njegovoj pjevackoj karijeri. Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika medija i njegovih prijatelja koji su svojim prisustvom podrzali Dzenana i uvelicali ovaj dogadjaj. Prisutnima su se obratili Dzenanovi prijatelji i suradnici na albumu, medju kojima se izdvajaju profesorica solo pjevanja Gordana Topic sa kojom je mladi autor usavrsavao svoj glas, Marin Mestrovic kao producent osam pjesama na albumu, covjek koji je sve to lijepo upakovao i aranzirao, te Armin Sakovic, tekstopisac i kompozitor koji je Dzenanu napisao pjesmu "Nada" po kojoj ga svi poznaju. Gosti su na promociji imali priliku vidjeti i najnoviji spot za pjesmu "Film" koji je radio kreativni tim "Gotiva" u suradnji sa izdavacem albuma, Hayat Production.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Jenny James (USA) - Presentation

Jenny James is country / blues / Americana musician from California, United States of America. Jenny James writes about love and the single woman's truth. Her sense of humor keeps her sane and underlies all the lyric content of her songs. Her band members (Jenny James - vocals and guitars; Chad Watson - bass; Harry Orlove - guitars; Billy Block - drums; Claudia Russell - background vocals; Debbie Ash - background vocals; Roy Scoutz - background vocals; Eddie Dunbar - background vocals; Alan Rich - background vocals) are stone-cold professionals and the musical quality is superior. Jenny James is currently promoting her recent album - "Rock Talk" (Rock Talk Records, 2008). Pay attention to her big hit - " He's Got A Harley and You Don't" available for listening here: www.myspace.com/jennyjamesmusic . Enjoy.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Urbana Kultura (BiH) - Urbani juli (kulturni vodic Tuzle br. 1)

Zavrsen je prvi broj tuzlanskog urbanog vodica: Naziv mu je "Urbani juli". Njegova promocija odrzana je u subotu, 05.06.2008. godine, u tuzlanskom Caffe baru "Sloboda" i u restoranu "Heartland". Izvjesno kasnjenje izlaska prvog broja urbanog vodica nastalo je iz razloga sto je doslo do kasnjanja u dostavi informacija o raznim desavanjima u gradu. Uzimajuci u obzir da je ovo tek prvi broj te brosure, izdavaci se nadaju buducoj vecoj i blagovremenijoj dostavi informacija o mjesecnim aktivnostima, projektima i desavanjima koja razni akteri kulture grada Tuzle ubuduce planiraju odrzati / organizovati. S povecanjem tiraza mjesecne brosure, sto je naum izdavaca, plasirane informacije ce itekako imati veceg efekta. Izdavaci su zahvalni svima na vec dostavljenim informacijama. Time su i oni sami postali kreatori urbanog identiteta grada Tuzle. Svojim aktivitetom pokazali su da se u Tuzli ipak "nesto" desava. Brosura ce se dijeliti besplatno i moci ce se naci na raznim punktovima u gradu. Kontakt osobe ispred izdavaca brosure su: Selma Selimovic (061 406 113) ili Merima Ahmetbasic (061 660 537). Organizirate interesantan kulturni dogadjaj - prijavite ga!

 Autor: Merima Ahmetbasic, Tuzla, BiH.
  Emina Jahovic (BiH) - Exhale

Pop pjevacica Emina Jahovic, nakon velikog uspjeha koji je postigla s prethodna tri albuma na kojima su se nasli veliki hitovi "Dal' ona zna", "Tvoja greska", "Uzalud se budim", "Nije tvoja stvar", i mnogi drugi, zapocinje svoju medjunarodnu karijeru. U prodaji je novi CD Emine Jahovic, na engleskom jeziku, pod nazivom "Exhale" (izdavac: Hayat Production, Sarajevo). Za istoimenu pjesmu uradjen je i video spot koji je premijerno prikazan u emisiji MTV Adria Top 20. Publika ga je ocijenila kao odlican video spot, kao i pjesmu uradjenu u pop i r'n'b stilu, a najavljeno je snimanje ove pjesme i na našem jeziku. U toku su pregovori za snimanje dueta s jednom od najvecih americkih pjevackih zvijezda. To je Eminina prva pjesma snimljena na engleskom jeziku i pocetak je price o njenoj karijeri i van nasih granica. Najavni singl je pjesma "Push it", na kojoj su radili mladi i talentovani MC i Cory Gunz, nova nada hip hop talasa, te Dino Merlin i Mustafa Sandal.. Tekst za pjesmu napisala je Tia, "krivac" za veliki hit grupe Destiny's child, "Bootylicious". Pjesma u potpunosti prati sadasnji svjetski r'n'b trend dok Coryeva uloga svemu daje karakteristicnu boju.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Dalibor Brun (HR) - Zlatna kolekcija

Sto je zajednicko Frank Sinatri, Bobby McFerrinu i Whitney Houston? Svo troje zasluzili su nadimak The Voice, zahvaljujuci glasovima kojima su obiljezili doba u kome su bili najaktivniji. U nas bi se titulom 'Glasa' mogli pohvaliti rijetki izvodjaci, no medju njima svakako bi se nasao i Dalibor Brun. Odnedavno je na trzistu i "Zlatna kolekcija" Dalibora Bruna, koja njegovim obozavateljima donosi presjek njegovog estradnog djelovanja kroz 44 pjesme na 2 CD-a. Za razliku od navedenih izvodjaca, njegov se glas profilirao na drukcijim glazbenim ishodistima: rocku i bluesu. Dalibor Brun glas je izbrusio na kamenim rijeckim plesnim okupljalistima osebujnih imena kao sto su Nafta ili Tenis, kao clan skupina Boemi, Henrik III i Uragani. Upravo je s Uraganima 1968. snimio prvi rijecki EP s pjesmama "Deborah", "Zur", "Radi tvoje ljubavi" i "Ako kisa obrise suze" sto je taj bend uvrstilo u privilegiranu plejadu vinilno dokumentiranih VIS-ova s ovog podrucja. Iza sebe Dalibor Brun ima vise od 50 snimljenih ploca, nastupe na svim vaznijim festivalima, a imao je i TV show "Peta strana studija". Pocetkom devedesetih objavio je megamix album sa skladbama Djordja Novkovica. Takav obrazac uskoro je postao standardom, pa je veci dio hrvatske estrade poceo objavljivati megamixeve, no ovaj album Dalibora Bruna ostao je i dan-danas u hrvatskoj diskografiji jedan od rekordera u prodaji . Slijedio je i uspjesni nastavak, ali Dalibor Brun se nije okrenuo redefiniciji minulog rada, nego redovito objavljuje nove materijale. "Zlatna kolekcija" Dalibora Bruna nije samo podsjetnik na nisku njegovih hitova, nego kompilacija koja kroz razlicite glazbene vizure otkriva snazan i neunistiv vokalni potencijal gospodina Glasa (iz predgovora izdanju Bojana Musceta).

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Budjenje (HR) - Nisi losa (Surka Salsa Remix)

Nakon nekoliko mjeseci "boravka" u eteru mnogobrojnih radio postaja i odlicnog spota kojeg svakodnevno mozete vidjeti na TV kanalu CMC (Croatian Music Chanel), "Nisi losa" je dobila novo ruho - producirana je i u salsa remixu. Pod nazivom "Nisi losa", ''Surka Salsa Remix'' skriva se pravi multipraktik zasluzan za ovaj novi zvuk - perkusionist Budjenja, producent izdanja Gege & Picigin Banda, Stampeda, Djanija Stipaniceva i dr. - Surka! Surka se ovaj put upustio u neobican remix za Budjenje koji je kao stvoren za nadolazecu ljetnu fjaku. A sto se Budjenja tice, decki su na samom kraju snimanja treceg albuma "Nije nesreca..." koji na jesen 2008. godine izlazi pod okriljem zagrebackog Aquarius Recordsa.

 Autor: Ivana Futivic, Zagreb, Hrvatska.
  Gaye Adegbalola (USA) - Gaye Without Shame

I am proud to say that I am going to have new solo CD - "Gaye Without Shame". This CD will be released by the VizzTone Label Group on July 22, 2008. Produced by multiple Blues Music Award winner, Bob Margolin, it is fully steeped in the Blues tradition. Also, "Gaye Without Shame" carries the proud message of self-worth and acceptance. It embodies its title and I am indeed gay without shame. There are 16 cuts and 2 bonus tracks. Please, please take a few moments and check out some of the goodness on my... I also have new web site: A total facelift visually echoes the new CD. My webmistress, Samantha Thomason, did a phenomenal job! The homepage features one of the cuts from the CD, "Let It Be Me." There are new sound bytes and 10 video clips of solo & duo performances, workshops & presentations. The new writing (#39) details the mission of "Gaye Without Shame". Basically, I want this CD to share my struggle for acceptance. I want to highlight some of the issues facing my GLBT community - my personal struggle for self-acceptance, the hypocrisy of the church, folks tippin' on the down low, transgender/sex issues, non-traditional family issues, a comparison of the gay rights to the civil rights struggle of the 60s', love songs - with women, and, of course, a dose of my humor trademark. In turn, I want the GLBT community to fully experience the universal healing power of the Blues. The songs reflect different Blues stylings - New Orleans, Classic Blues, Piedmont, Delta, Jump Blues, Rhythm and Blues, and, of course, a Doo Wop. It has 13 originals and 5 cover songs which include some Blues "chestnuts." Again, for more info, please visit http://www.adegbalola.com.

 Autor: Gaye Adegbalola, Virginia, USA.
  The Orange Strips (HR) - Follow LP

Prvi album labinske grupe The Orange Strips, naziva "Follow LP", sluzbeno je izasao 1. srpnja 2008. godine. Nakon vise od godine dana snimanja u studijima u Puli i Rijeci, album je napokon u prodaji, a ukoliko ga jos nema u vama obliznjem CD shopu, istoga trena mozete poslati e-mail sa naznakom "Hocu CD" na e-mail adresu surflife.promotions@gmail.com . Album pokriva razdoblje od samog nastanka benda, od 2002. godine, pa sve do 2007. godine. Stripsi se uz temeljite pripreme za promociju "Follow LP"-a, istovremeno spremaju i za snimanje novog albuma, ciji je materijal vecim dijelom finaliziran. Track lista albuma "Follow LP" jest slijedeca: 1. "Song without a hero", 2. "Northern lights", 3. "Kissed a girl (it wasn't you)", 4. "Phone cardiff", 5. "Chinese box", 6. "Naked", 7. "Gino stavros", 8. "Follow", 9. "Letters in your mailbox", 10. "The fire", 11. "Madras (come again)", 12. "Loell duinn". Web link: www.theorangestrips.com .

 Autor: Valdet Luboteni, Labin, Hrvatska.
  Olah Vince (SRB) - Aktivnosti

Vodja svjetski poznate world music atrakcije, Earth Wheel Sky Banda, Olah Vince, ima novi projekat gde sjajnoj gypsy muzici dodaje novu dimenziju. Uz DJ Slowhanda, Olah Vince svojim gypsy gitarskim setom pravi autorski izlet koji ce biti promovisan na muzickim scenama mnogih evropskih rock i jazz festivala, kao i u klubovima sirom svijeta. Ovaj dvojac je jako zainteresovan da nastupi i u BIH. Organizatori muzickih priredbi neka mi se jave na e-mail info@barikada.com radi daljih dogovora. Dvojac, Olah Vince & DJ Slowhand, trenutno ima u ponudi najmoderniji muzicki program na svjetskoj gypsy muzickoj sceni, a to je nesto sto dolazi sa Balkana. P.S. Miro Karadzic, autor je dokumentarca "Na nicijoj zemlji", koji govori o o genijalnom novosadskom gypsy gitaristi, Olah Vinceu. Web link: www.earthwheelskyband.com .

 Autor: Miro Karadzic, Novi Sad, Srbija.
  Laka u Lukavcu (BiH) - Kratak izvjestaj

Gorazdanin, Elvir Lakovic Laka, sa sestrom i pratecim bendom, nastupio je 05.07.2008. godine u Domu kulture Lukavac, Soda Club. Koncertni prostor je, usprkos ulaznicama po cijeni od KM 10,00 - bio ispunjen do posljenjeg mjesta (oko 200 posjetitelja). Tokom cijelog Lakinog nastupa klima je bila na zadovoljavajucoj visini. Publika je bila sarolika - od 5-to godisnje djece koja su dosla u pratnji svojih roditelja, do omladinki i omladinaca. Uglavnom, svi su znali i pjevali najvece Lakine uspjehe. Laka je predstavio sve pjesme sa svog albuma "Zec" (Hayat Production), nekoliko pjesama kojima su autori njegove kolege, kao i neizostavni hit, "Pokusaj", kojim je nedavno sa velikim uspjehom predstavio BiH na takmicenju za Pjesmu Evrovizije 2008. Organizator, mladi Afan Ibrahimagic, na celu organizacionog tima ove muzicke veceri, svoj zadatak je uradio besprijekorno. Najavljuju se i neki novi koncerti u tom istom prostoru i ako budemo imali pravovremene informacije najavit cemo ih sa ovog mjesta.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  42. Zajecarska gitarijada (SRB) - Konkurs za demo bendove

Organizatori 42. Zajecarske gitarijade raspisali su Konkurs za ucesce demo bendova na toj gitarijadi. Mogu konkurisati i demo bendovi iz Bosne i Hercegovine. Uz svoju prijavu demo bendovi su duzni dostaviti: tri snimljene autorske kompozicije (CD/MC); tekstove kompozicija u pet kucanih primjeraka; biografiju i fotografiju grupe; kontakt telefone, adrese i e-mail adrese svih clanova benda. Rok za prijavljivanje je 11.07.2008. godine. Prijave slati na adrese: Dom omladine Zajecar, (za Gitarijadu), Postanski fah 57, 19000 Zajecar, Srbija ili na Radio 202, (za Gitarijadu), Hilandarska 2, 11000 Beograd, Srbija. Za dodatne informacije obratiti se na: telefon +381 19 432 022 ili na e-mail gitarijada@ptt.yu .

 Autor: Dom omladine, Zajecar, Srbija.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -