Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 116

  Human (Tuzla, BiH) - Najbolji demo bend festivala Rock Otocec 2008

Foto: Dragutin MatosevicKao pobjednici Festivala BH demo bendova odrzanog u Tuzli, maja 2008. godine u organizaciji web sitea www.old.barikada.com, tuzlanska rock grupa Human je u subotu 28.06.2008. godine nastupila na glavnom stageu najveceg rock festivala Slovenije - Rock Otocec 2008. Nastup tuzlanskih muzicara na tom festivalu je bio siguran i profesionalan. Po njihovom nastupu uslijedila su cestitanja od strane prisutnih muzicara, muzickih profesionalaca, posjetitelja, trazio se njihov demo CD... U nedjelju navecer iz Slovenije je stigla lijepa vijest - grupa Human je od strane predstavnika engleske udruge All Different - All Equal i od strane strucnog zirija RO 2008 (osoblja koje je radilo na ozvucavanju festivala, + stage managera Darka Budne + direktora festivala Franci Keka), uz Drouned (I), proglasena za Najbolji demo bend festivala Rock Otocec 2008. Iskrene cestitke momcima iz benda Human. Klikom na "vise" slijedi nekoliko fotografija sa nastupa grupe Human u Otoccu ob Krki.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Bo (SRB) - Kapetane gde si

Drugi album beogradske kantautorke BO (Bojana Bulatovic), "Kapetane gde si" (Odlican hrcak, 2008), na srpsku i regionalnu scenu donosi deset novih Bojaninih pesama, drugacijeg tekstualnog i muzickog sadrzaja u odnosu na svoju okolinu, ali i na njen prvenac ("Mene treba ovaj grad", Mojo Beat, 2003). Album "Kapetane gde si", Bo je snimila leta 2007. u PGP-ovom Studiju 5 sa svojim bandom, koji, pored Bojane (vokal, akusticna gitara, usna harmonika), cine bubnjar Rade Vulic i Sasa Furunovic (akusticna gitara), inace, clanovi grupe Popecitelji. Produkciju i aranzmane je uradio Koja (Disciplin A Kitschme), a kao gosti se pojavljuju Banana (Elektricni Orgazam), Anton (Partibrejkers), Manja Djordjevic (Disciplin A Kitschme). Zvucni pomak u odnosu na prvi album se ogleda u pojednostavljenju muzickog izraza, koji je, mahom, baziran na spoju zvuka akusticne gitare i elektronskih lupova. "Kapetane gde si" isporucuje jednostavni band-svira-uzivo koncept, u neobicnoj postavi od dve akusticne gitare i bubnjeva. Tekstovi Bojaninih pesama ponovo nepomirljivo opominju i opisuju okruzenje u kome se autorica nalazi, u najboljoj tradiciji protestne akusticarske muzike 60-tih, a ciji se duh prepoznaje i u pesmama ljubavne tematike koje se nalaze na albumu. "Kapetane gde si" poseduje mnostvo radio hitova, od kojih je za pesmu "Bicikl" uradjen i video spot, u reziji Sonje Blagojevic. Web linkovi: www.odlicanhrcak.com i www.myspace.com/bojanabo .

 Autor: Predrag Ivanovic, Beograd, Srbija.
  Muzicka donacija za 5 osnovnih skola BiH

Kompilacija sevdalinki na CD-u "Bentbasa - Bosanska ljubavna pjesma", koja je objavljena prije dvije i pol godine donjela je svoje plodove u osnovne skole sirom Bosne i Hercegovine. U toku dvije sedmice su se dosadasnji prihodi iz prodaje CD-a, koji je producirao Goethe-Institut Bosna i Hercegovina i izdavacka kuca Yamann d.o.o. Sarajevo, su se donirali osnovnim skolama u Vogosci (Mirsad Prnjavorac), Srednjem, Gojevicima i osnovnim muzickim skolama u Lukavici i Ilidzi. Svaka skola je dobila setove instrumenata u vrijednosti od 1.000 KM, koji su licno predati sa strane Goethe-Instituta i Yaman d.o.o. "Mi smo pretezno izabrali skole koje se nalaze izvan velikih gradova i kojima nedostaju nastavna sredstva", izjavljuje Michael Schroen, direktor Goethe-Instituta. Setovi instrumenata sastoje se od malih perkusionih instrumenata, konga, bonga, darbuka, violina, akusticnih gitara i bas gitara sa pojacalom. Planirano je doniranje instrumenata za jos najmanje pet osnovnih skola u Bosni i Hercegovini. "Zato nam je potrebno jos malo vremena, dok se prikupe sredstva iz prodaje CD-a sirom svijeta", kaze Tayfun Kesgin, direktor izdavacke kuce Yamann, cije je sjediste u Sarajevu.

 Autor: Tayfun Kesgin, Sarajevo, BiH.
  Rade Serbedzija i Miroslav Tadic (HR) - Imam pjesmu za tebe

U utorak, 24. lipnja 2008. godine u Zagrebu je odrzana konferencija za novinare povodom izlaska albuma Rade Serbedzije i Miroslava Tadica, "Imam pjesmu za tebe". Predsjednik Uprave Croatia Records, Zelimir Babogredac, istaknuo je vaznost dolaska jos jedne velike zvijezde u Croatia Records. Rade Serbedzija se ukratko osvrnuo na svoju dugogodisnju suradnju, ali prije svega prijateljstvo s Miroslavom Tadicem, iz cijeg je neformalnog druzenja proizasao ovaj prekrasan album. Na samom albumu nalazi se 13 pjesama koje aranzmanski skoro u cjelosti potpisuje Miroslav Tadic. Naslo se tu i lickih, makedonskih i romskih narodnih pjesama, nekoliko Arsenovih prekrasnih uspjesnica poput "Djevojka iz moga kraja", "Moderato Cantabile", "Tvoje njezne godine"... "Oprosti, volim te", pjesma Drage Diklica dozivjela je svoju praizvedbu u Radinoj verziji i to tocno 45 godina nakon sto ju je Diklic prvi put otpjevao na Opatijskom festivalu 1963. godine. Jedina pjesma koja je svoju praizvedbu dozivjela izlaskom ovog albuma je ona Zlatana Arslanagica - "Imam pjesmu za tebe" - po kojoj album i nosi ime, a krasno ju je, na sebi jedinstven nacin, u tri rijeci opisao Miljenko Jergovic, kao "emocionalnu emigrantsku razglednicu", sto ona upravo i jest. Na pressici je prikazan i spot za naslovnu pjesmu "Imam pjesmu za tebe" u reziji Danila Serbedzije. Za kraj, Rade Serbedzija je strpljivo i bez prigovora davao intervjue okupljenim novinarima cime je jos jednom dokazao da je uistinu "prava zvijezda".

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Nektar Demofest 2008 (BiH) - Banja Luka (19.-26.07.2008.)

Nektar Demofest, koji ce se odrzati od 19. do 26. jula 2008. godine u Banja Luci, u organizaciji agencije Aquarius Ogilvy, svojim posjetiocima ovog ljeta ponudice osam nevjerovatnih Demofest dana. U sklopu Nektar Demofesta koncerte na tvrdavi Kastel ce odrzati: Dejan Cukic, Neno Belan, Marchello, Damir Urban, Darko Rundek i Cargo orkestar i Vlatko Stefanovski. Karte za Nektar Demofest se nece prodavati. Ulaz na sve koncerte, radionice, filmove i zabave koje se organizuju u sklopu festivala bice besplatni. Brankica Jankovic, generalni direktor agencije Aquarius Ogilvy i ujedino direktorica festivala, istice da je osnovni razlog organizovanja Nektar Demofesta zelja da se mladim, talentovanim sastavima pruzi sansa da pokazu svoje kvalitete. "Nasa primarna zelja je da pokazemo kako kvalitetna muzika postoji u regionu, te da vratimo Banjaluku na muzicku scenu. Kvalitet prijavljenih sastava kao i interes koji je Nektar Demofest izazvao, jasno pokazuje da nase zelje dijele i mladi u cijelom regionu". Web link: www.demofest.org .

 Autor: Brankica Stojanovic, Banja Luka, BiH.
  Jazzmachine (D) - Moongroove

Autumn 2004 began Jazzmachine to write the first notes for its new album. All this time there have been made new songs, then recreated again, sounds were made better, arrangements changed, always new tracks recorded or erased, until they were happy with the result. There were probably four albums recorded and three of them thrown away. What's left is "Moongroove". (The magazine "Stereo" concludes in its present issue (06/2008) under "Jazz new CD's": Special tip Funk / Soul: Jazzmachine "Moongroove", Alnico Records LC1759, Music: excellent - 5 points from 5 possible. What happened in these 5 years since the first Jazzmachine album came out? A lot! The band was set new, except keyboarder Stefan Zaradic and guitarist Abi von Reininghaus. An inspired catch proves to be the singer Ana Patan, who brings most of the 15 songs a touch of coolness that the album "Radio" missed. Everything sounds flawless and round: be it the rhythmical "La Luna", with Mediterranean - spiced acoustic guitar, the funky britsoul "Ain't Gonna Dance" or "Why sould you sleep", who begins spherical - lasciv and then rocks its way up. (Ilhami Düzgün). On www.jazzmachine.de you can find extra information on music and musicians, soundfiles, a concert video, and an online shop. Have fun!

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Sevdah Transfersale 2008 (A) - Najava

Slavko Ninic & Wiener Tschuschenkapelle kao poslanici interkulturalnog dijaloga i kooperacije, juna / jula 2008. su na turneji po jugoistocnoj Evropi: od Beograda preko Skopja, Sarajeva, Tuzle, Mostara, Petrovca do Zagreba. U prtljagu Sevdah Transversale su: CD, Wiener Tschuschenkapelle i Jovica Petkovic, Bosanske sevdalinke, nastala prosle (2007.) godine u dijaspori, u Becu. Naglasak je na mnogobrojnim socijalnim, gospodarskim u kulturnim vezama izmedju Austrije i jugoistocne Evrope, koje ce se izraziti muzickim sredstvima i u prijateljskim, ravnopravnim susretima i zajednickoj evropskoj perspektivi. U Evropskoj godini interkulturalnog dijaloga, 2008., kada sve zemlje clanice evropske zajednice zajedno s Evropskom komisijom provode akciju senzibiliziranja i unapredjenja komunikacija sirom Evrope, turneja muzicke grupe Wiener Tschuschenkapelle - Balkan, odnosno Sevdah Transversale - namjerava stvoriti platformu za respektabilne i zabavne susrete ljudi iz razlicitih kultura. Takodjer, zeli se ukazati na zive uzajamne kulturne veze u kooperaciji Austrije s balkanskom regijom i nevladinim sektorom. Web link: www.tschuschenkapelle.at .

 Autor: Vinko Mihajlovic, Petrovac, Crna Gora.
  Marjan Debaene (B) - BiH Tour '08

Marjan Debaene is rock / acoustic / pop singer from Leuven, Belgium. She is one of the top five female singer-songwriters in Belgium. She has been so for the last twelve years, since her first album, "Growing Pains", was released in September 1996. That album, containing 17 acoustic-electric pop rock songs got some good reviews in specialized magazines and media in Belgium. Now after ten years and a second album called "Humanoid", which was released in 1999 and which generated a huge tour in Flemish and Dutch cultural centres, Marjan is back again. Here are her BiH Tour '08 dates: Jun 28, 2008 - Open Air Festival, Bihac; Jun 29, 2008 - Bourbon Street Club, Banja Luka; Jun 30, 2008 - Bosanski Kulturni Centar, Tuzla; Jul 1, 2008 - Old Dubliner Pub, Brcko; Jul 2, 2008 - Open Air Festival, Srebrenica; Jul 3, 2008 - City Pub, Sarajevo; Jul 4, 2008 - Club Alter Art, Travnik; Jul 5, 2008 - Open Air Summer Festival, Konjic; Jul 6, 2008 - Summer Festival, Livno; Jul 7, 2008 - Caffe Marshall, Mostar. Tour manager - Darko Saracevic. This will be her second tour in B&H. Web link for more information: www.myspace.com/marjandebaene .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Alter Music Fest (BiH) - AMF, Doboj, 05.07.2008.

Centar za omladinski rad i neformalno obrazovanje (CORNO) organizuje koncert pod imenom ''Alter Music Fest / AMF'' u Doboju, 05.07.2008. godine, subota, na Rukometnom stadionu iza Gimnazije u vremenu od 21:00 do 01:00 sati. Festival se odrzava pod sloganom ''Mladi u akciji'' i ima za cilj promovirati gradjanski aktivizam ili volonterizam u zajednici kao jedan od alternativnih nacina razvoja i unapredjenja zivotnih standarda i rjesavanja problema lokalnih zajednica. Na ovaj nacin zelimo podstaci mlade ljude iz Doboja i sire regije na ucesce u iniciranju, planiranju i realizaciji razlicitih volonterskih inicijativa i aktivnosti kroz razlicite vladine i nevladine institucije i druge organizacije civilnog drustva. Festival je financijski podrzan od Svedske medjunarodne agencije za razvoj i saradnju / SIDA. Na festivalu nastupa 6 bendova: Wrath (trash / death metal) - Maglaj / Tuzla; Brutal Protest (hip hop) - Banja Luka; Koji je ostao u sjenci svoje predgrupe (rock) - Teslic; Illegal Mindz (hip hop) - Doboj; Nula Plus (hard core) - Tuzla; Dick Is Dead (hard core / metal) - Doboj.

 Autor: Almir Ramic, Doboj, BiH.
  King Mire (BiH) - Beatz Vol. 1 (Prva BiH hip-hop kompilacija)

Za sve fanove hip-hop muzike, jos jedno iznenadenje, najveca hip-hop imena na jednom mjestu! Nakon mnogo godina "miksanja" za demo izvodjace i dokazivanja medju svojim kolegama, Mire se odlucio za hrabar korak i krenuo u realizaciju prvog bosanskog rap samplera.U prodaji je hip-hop kompilacija, CD na kojem se nalazi 21 pjesma, prvi producentski album King Mireta koji je na ovom albumu okupio slavna imena hip-hop scene sa prostora Balkana, Tu su se nasli Edo Maajka, General Woo, Frenkie, pa sve do novih, mladih i perspektivnih imena kao sto su Kontra i Fatalista. Pored nasih izvodjaca, prisutni su i reperi iz Evrope i Amerike kao sto je Chistychov i Spinz sto dodatno potvrdjuje kvalitetu beatova. Njegova najpoznatija suradnja je upravo sa Frenkiem s kojim je snimio album "Dosta". Intresantno je da je svaka pjesma na Miretovom albumu posebna prica, za nase trziste ovakav producentski album je nesto sasvim novo. Kao najavni singl ovoga albuma je pjesma "Jos jedan korak" koju izvodi grupa "Slum" koju cine Mladen Marijanovic Maryan koji je radio cover za album, Goran Vujicuc Vuya i Dijana Tepsic. Za ovu pjesmu uradjen je i video spot. Ova grupa biljezi veliki broj nastupa po nasoj zemlji, dok su se sa pjesmom "Olimpics 2008" pojaviili na kompilaciji za "Olimpijske igre" u Pekingu. Go and get it!!!

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Bulgaria - The first ska fest in the Balkan Peninsula

Hi there. My name is Ivan from Skalp Records. We from Skalp Records are organizing a ska fest. This is our plan: 1) When - 19 of July 2008 2) What - Summer ska fest 3) Who - La Muchedumbre (BG), Svetlio and the Legents (BG), Root Soljah (BG), Senior Buffo & The Synchronizers (BG), Ejectes (France), 63 High (Greece), Bibi Ribozo and the Banditos (Poland), Under Authority Of (Belgium) 4) Where - Club Blue Box (Sofia - Bulgaria). 5) When - Start time - at 5,00 p.m. For more infromation you can write to: skalp@abv.bg or visit web site www.myspace.com/skalprecords .

 Autor: Ivan, Sofia, Bulgaria.
  Hanka Paldum (BiH) - Sevdaj je ljubav

Hanka Paldum, diva sevdaha i narodne muzike, ponovo ce obradovati svoje vjerne slusatelje novim albumom "Sevdah je ljubav" na kojem ce se naci 14 kompozicija. Uz nezaobilazne pjesme "Ali pamtim jos" i "Ja te volim", Hankine velike hitove, i "Moj dilbere", na ovome albumu moci cete poslusati i neprolazne pjesme kao sto su "Grana od bora", "Kraj tanana sadrvana", "Zvijezda tjera mjeseca" i druge. Hanka srca ljubitelja osvaja svojim najjacim prirodnim oruzjem, punim i cistim glasom i originalnim interpretacijama sevdalinki od kojih su neke nastale prije 500 godina i tako sacuvane od zaborava. Cilj joj je sevdalinku pribliziti sirokim narodnim masama, narocito mladoj populaciji. "Moj ansambl Cultura Music i ja smo sevdalinke oplemenili aranzmanima na neobican nacin, a da forma tekstualnog izrazaja i melodijska linija ostanu nepromijenjene, gdje sam uvrstila i moja dva velika hita u novim aranzmanima", kazala je Hanka Paldum. Izdavac albuma je sarajevski Hayat Production.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  James Blunt u Sarajevu - Izvjestaj sa koncerta

Foto: Davor MatosevicPedesetak novinara nestrpljivo je cekalo njegov dolazak. Gledali su na satove, nervozno tipkali u mobitele, sutili, pa se opet smijali na necujne sale, nekoga tamo, slucajnog prolaznika, kada, kao po komandi, svi se okrenuse ka prozoru aerodromskog terminala A, Aerodroma Sarajevo, kao po komandi, uzese svoje fotoaparate, sto analogne, sto digitalne i parada poce. Sa prozora se jasno mogao vidjeti privatni zrakoplov koji je, bez problema, doveo desetak putnika, a aparati su se usmjeravali samo na njih troje, g. James Blunta, g. Roberto Cavallia i g. Sanelu Jenkins. Press konferencija je pocela tacno u dogovoreno vrijeme. Novinari su pitanja uglavnom upucivali g. Cavalliju, a manje g. Bluntu. Koncert je najavljen za nedjelju, 15.06.2008. godine, u 20 sati. Poceo je nastupom predgrupe, mostarske grupe Zoster, vec poznate BH publici, ali nazalost, manje poznate publici iz Republike Srpske, u sto sam se licno uvjerio u korespondencije sa ondasnjom populacijom. Svirali su jedan solidan blok od pola sata, u svom poznatom, saljivom maniru, malo zagrijavsi publiku za izlazak zvijezde veceri, g. James Blunta...

 Autor: Davor Matosevic, Tuzla, BiH.
  Alen Slavica (HR) - Zlatna kolekcija

"Zlatna kolekcija" Alena Slavice donosi presjek njegove 25-godisnje karijere na kojoj je okupio svoje najvece uspjesnice, skladbe koje se i danas rado slusaju i emitiraju u eterima radio postaja. Tako su na ovoj dvostrukoj kompilaciji svoje mjesto pronasle skladbe "Dao sam ti dusu", "S tobom nasao sam srecu", "Ispod tvog jastuka", "Snjezana", "Pod krilima neba", "Ti si moja sretna zvijezda", "Vojnicka tuga je velika", "Masline", "Naucit cu zivit'". Svoju karijeru je zapoceo sa 16 godina kada objavljuje svoj prvi album u suradnji s kompozitorom Djelom Jusicem. Uspjesna je bila i njegova suradnja s Djordjem Novkovicem s kojim je snimio 6 albuma. Upravo je ta suradnja i odredila njegov glazbeni pravac za koji Alen kaze da je spoj pop-rock melodije i mediteranskog zvuka. Odlaskom u SAD pjeva uglavnom za nase iseljenike, posvecuje se autorskom radu i tu nastaju njegova tri zadnja albuma za koje je, uglavnom, sam napisao glazbu i stihove. Svoj uspjesan povratak na hrvatsku glazbenu scenu najavio je nastupom na festivalu Dalmatinske sansone u Sibeniku 2006. godine pjesmom "Masline" koju je otpjevao s Miroslavom Tadicem na gitari, a koja je postala jedna od najemitiranijih skladbi te godine. Glazbenu karijeru Alen Slavica vezao je i uz brojne festivalske pozornice, ponajprije uz Splitski festival, festival Dalmatinske sansone u Sibeniku, World friends festival - San Diego i mnoge druge. Svoje dobro poznate hitove koje je okupio na ovoj "Zlatnoj kolekciji" ce publici predstaviti na jesen 2008. godine kada organizira turneju po kazalistima u Hrvatskoj.

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -