Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 115

  Mislim... dakle, postojim (MNE) - Eurosong kao politicko orudje

Iako u pravilima Eurovision Song Contesta (ESC), najdugovjecnijeg evropskog muzickog takmicenja lakih nota, jasno stoji da "nisu dozvoljene politicke ili slicne asocijacije", na "brdovitom Balkanu" malo ko je drzao do tih postulata. Od nastajanja ove manifestacije, 1956. godine, do danas. Kako je SFR Jugoslavija bila jedina socijalisticka i slovenska zemlja koja je ucestvovala na "Eurosongu" sve do pada "gvozdene zavjese", dobar plasman bio je znak prestiza drzave, manje njene diskografske industrije, a vise politickih i socio-ekonomskih komponenata. "Evrovizija" (kako su zvali ovu manifestaciju, prije nego je preimenovana u "Eurosong", skraceno ESC) je bila uzdignuta na nivo "drzavne stvari", a konstantni losi plasmani bili su u javnosti opravdavani "teorijom zavjere" protiv "slobodne Titove zemlje". "Svi su nasi nastupi na Evroviziji, u sustini, bili prezentacija drzave, jer smo bili dobrodosli kao zemlja izmedju Zapada i Istoka. Sve je vrlo ozbiljno pripremano, na najvisem nivou. Primjera radi, kad smo bili na ESC u Haagu, 1976. godine, docekao nas je jugoslovenski ambasador, nosili smo nacionalna jela i kostime, vodili folklorne grupe, da sto bolje predstavimo nase narode" - objasnjava Milan Stupar, koji je kao visoki funkcioner RT Sarajevo ucestvovao na tri "Evrovizije" sedamdesetih godina, danas organizator prestiznih festivala u balkanskim zemljama.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, Crna Gora.
  Sima Jovanovac (HR) - Kad poletis mala ptico

Album "Kada poletis mala ptico" reizdanje je djela koje je Croatia Records objavila prije deset godina, a donosi dvadeset pjesama u izvedbi Sime Jovanovca, skladatelja, pjevaca, inicijatora, organizatora, covjeka od naroda, glazbenog misionara. Rijec je o pjesmama koje su obiljezile jednu epohu zivota u Hrvatskoj, a to je vrijeme ratnih prilika na ovim nasim prostorima, koje je Sima Jovanovac nastojao opisati u svojim skladbama. Ovaj projekt Sima je snimio uz pratnju tamburaskog orkestra Hrvatske radio televizije kojim je ravnao dirigent Sinisa Leopold, cime je Sima postao jedini solista koji je snimio album s orkestrom HRT-a. Pjesme su nastale u periodu od 1990. do 1997. godine i vecina njih je izvedena na festivalima u Pitomaci, Pozegi i Slavonskom Brodu. Tako se na CD nalaze pjesme "Zemljo moja", "Budi sretna Slavonijo", "Nema vise tamburasa", "Oci majke Marije", "Kad poletis mala ptico", "Uskrs zivi u nama", "Sretan imendan", "Kec, kec kume" i druge. Tu je i pjesma "Gradu na Dunavu" posvecena Vukovaru, koja predstavlja simbol hrvatskih prognanika. Web link za vise informacija: http://scena.hgu.hr/sima-jovanovac/ .

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Tuzla 2008 (BiH) - Program 4. Regionalnog radio festivala

Mreza lokalnih radija u Jugoistocnoj Evropi (South East Europe Radio Network) i Udruzenje lokalnih radio stanica Alter Media organizatori su 4. Regionalnog radio festivala koji ce se pod nazivom "Zvuk je vizija - Tuzla 2008" odrzati u Tuzli, od 24. do 29.06.2008. godine. Web link za vise informacija: www.seeradionetwork.ba .

 Autor: Suada Adanel, Sarajevo, BiH.
  Music Max d.o.o. (SLO / HR) - Prezentacija u Tuzli

Slovenacka firma Music Max d.o.o. u saradnji sa lokalnom firmom Leprikon iz Tuzle organizovala je 18.06.2008. godine u Klubu Palma u Tuzli prezentaciju Fender i Jackson gitara. Prezenteri su bili: Mitja Vorber (gitarista), Matjaz Sterze (gitarista) i Janez Zakosek (bas gitarista). Firma Music Max d.o.o. se bavi veleprodajom i maloprodajom muzickih instrumenata i muzicke opreme. Osnovana je decembra 1994. godine kao Music Max - Bogdan Trupej s. p., a 1998. godine se preimenovala u Music Max d.o.o.. Saradnja sa firmom Fender Musical Instruments Corporation ustanovljena je pocetkom 1996. godine. Na osnovu dobrih poslovnih rezultata od 1998. godine dobijeno je ekskluzivno zastupstvo za podrucje Slovenije, a naredne godine i za podrucje Bosne i Hercegovine. Zainteresovani posjetitelji prezentacije, vecinom lokalni muzicari, imali su pravu priliku poslusati razne gitare iz proizvodnog programa americke firme Fender (Stratocaster, Telecaster, Gretch, Squire...) kao i nekoliko gitara / bas gitara firme Jackson. Web linkovi: www.musicmax.si ili www.musicmax.hr .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Rock Otocec 2008 (SLO) - Urnik

Na zvanicnoj web stranici festivala Rock Otocec izasao je "Urnik" - spisak nastupajucih bendova, sa preciznom satnicom njihovih nastupa. Petak, 27.06.2008. godine nastupaju: Banditi 18:55, Divji v*eter 19:25, Pain in the ass 19:55, Otium 20:35, Interceptor / Sarcasm 21:20, Niet 22:25, Pankrti 23:35, Zablujena generacija 0:55, Lord Bishop 1:50. Subota, 28.06.2008. godine nastupaju: Catharsis 18:00, Human 18:30, Izolier band 19:00, Drouned 19:30, Zgreseni primeri 20:00, Valungari 20:30, Tide 21:15, Benc & legende 22:15, Presenecenje 23:00, Hard Time 23:20, Jinx 0:15, Tribute 2 love 1:40. Nedjelja, 29.06.2008. godine nastupaju: Noom 8 18:00, Equilibrium 18:30, Zooland 19:00, Snowblind 19:30, Meteora 20:00, ESF 20:30, Pozdrav Azri 21:20, Sham 69 22:30, Siddharta 23:45. Raj je raj na Rock Otoccu! Web link: www.rock-otocec.com/urnik.asp .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Elvis Stanic (HR) - Odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulica

Jednom od ponajboljih jazz glazbenika iz Hrvatske, Elvisu Stanicu, u petak 13.06.2008. godine bio je posebno sretan. Osim sto mu je tog dana bio rodjendan, Elvis Stanic postao je i dobitnikom jednog vrijednog priznanja. Prema prijedlogu Ministarstva kulture Hrvatske postao je dobitnikom odlikovanja Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulica, za osobite zasluge u kulturi. Ovo vrijedno i lijepo priznanje Elvisu Stanicu ce uruciti predsjednik Republike Hrvatske, Stipe Mesic, na svecanosti prigodom Dana drzavnosti koja ce se odrzati 20. lipnja 2008. godine. Elvis Stanic je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih jazz fusion gitarista, multiinstrumentalist i najnagradjivaniji jazz skladatelj novije generacije. Vodja je Elvis Stanic Group, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost s ritmovima latino glazbe i suvremenim jazz tendencijama. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeci granice tradicionalne, latino i New Age glazbe. Elvis Stanic poznat je i kao skladatelj za ponajbolje hrvatske vokalne solistice - Josipu Lisac, Tamaru Obrovac, Meri Troselj, Valeriju Nikolovsku, a njegov rad ove je godine nagradjen sa cetiri Porina - najbolja instrumentalna izvedba skladbe "Potrazi me u predgradju", najbolji jazz album "Jazz Ex Tempore '05/'06", najbolja jazz skladba i najbolja jazz izvedba za pjesmu "Angiolina". Web link: www.elvis-stanic.hr .

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Rock Otocec 2008 (SLO) - Last minute info

Rock Otocec 2008 - Otocec ob Krki - Slovenija - 27. (petak), 28. (subota) i 29. (nedjelja) lipnja 2008. godine. Festival Rock Otocec je najludja zabava koju mozete zamisliti. Zahtjevi za akreditacije primaju se zakljucno sa 22.06.2008. godine do 12 sati na mail: rock@email.t-com.hr - Darko Budna, RO stage manager / PR za ex YU (HR telefon - +385 98 205 556 ili SLO telefon - +386 40 159 944). Web linkovi za vise info: www.rock-otocec.com ili www.youtube.com/profile_videos?user=RockOtocecNM&p=r

 Autor: Darko Budna, Koprivnica, Hrvatska.
  Franka Batelic (HR) - Predstavnik Hrvatske na OGAE natjecanju

Clanovi Udruge obozavatelja Eurovizijskog festivala iz Hrvatske, "Eurofest Hrvatska", svojim su glasovima odlucili da ce Hrvatsku na ovogodisnjem OGAE natjecanju predstavljati Franka Batelic s pjesmom "Ruza u kamenu". Franka je s hitom "Ruza u kamenu" izvedenom na 12. HRF-u koji je odrzan u Opatiji krajem svibnja 2008. godine osvojila najvise telefonskih glasova, a sada je ponovno zasjela na tron i s 133 glasa potukla mnoge hrvatske estradnjake. OGAE (Organisation Generale des Amateurs de l'Eurovision) - rijec je o natjecanju cije predstavnike biraju fanovi Eurosonga i clanovi medjunarodne mreze OGAE International, a na natjecanje svake godine posalju pjesmu koju smatraju napopularnijom na nacionalnoj razini. Tako je prosle (2007.) godine na OGAE Song Contestu Hrvatsku predstavljala pjesma "Jedan razlog" u izvedbi Lane Jurcevic, a sada ce ta cast pripasti mladoj Franki. Ovogodisnje natjecanje se odrzava u Spanjolskoj. Inace, simpaticna sedamnaesto-godisnjakinja, Franka, koja je iz anonimnosti izasla nakon pobjede u glazbenom reality showu, "Showtime", vec je nekoliko puta javno istakla da ce svoju glazbenu karijeru graditi kvalitetno i polako. Broj Frankinih obozavatelja raste munjevitom brzinom i cini se da Frankina karijera vec juri uzlaznom putanjom.

 Autor: Kristina Krajna, Zagreb, Hrvatska.
  Gracia (HR) - Krv nije voda

Grupa Gracia od ranih 90-tih istrazuje hrvatski ethno, te ih njihov prvi mega hit, "Lindjo", cini zacetnicima pravca koji ce kasnije biti nazvan "ethno-dance". Prepoznatljiv ethno prizvuk ostaje prisutan na svim njihovim albumima, a njihove pjesme prate video spotovi koji isticu hrvatsku kulturu, povijest i prirodne ljepote ("Ero", "Segicanje", "Boga molim za tebe"...). Ti spotovi su snimani od Dalmacije preko Hercegovine do Slavonije u autenticnom ozracju (more, otoci, stecci, nezaobilazna Neretva, dvorci, crkve, te glagoljasko pismo...), kao svojevrsna razglednica Hrvatske. Nakon cetiri godine pauze, Matija i Jurica spremni su pod okriljem Dancing Beara objaviti novi album, "Krv nije voda", cije su karakteristike povratak pop-rock zvuku 90-tih i himnicne pjesme s "pitkim" refrenima. "Krv nije voda" je dugo i pomno pripreman materijal koji donosi hrvatsku pricu u pjesmi i slici, a u stihovima ce se prepoznati svi oni koji osjecaju duboku pripadnost vjeri, ljubavi i zelji za ocuvanjem "svoga". Matija poput "urbane vitezice" emotivno i ekspresivno donosi tekstove kakve smo do sada uglavnom slusali u interpretaciji muskih vokala.

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Max (HR) - Aktivnosti

Nakon uspjesnog nastupa s pjesmom "Mi smo sampioni ljubavi" u kojoj se kao gost pojavljuje Rade Serbedzija na CMC festivalu, pred Maxom je radno ljeto. Za pocetak, nastupit ce u Budvi na festivalu "Pjesma Mediterana" u konkurenciji s izvodjacima iz cijele regije i drugih mediteranskih zemalja (Cipra, Grcke, Italije, Spanjolske). Festival se odrzava od 28. do 30. lipnja 2008. godine, voditelj ce biti Oliver Mlakar, a umjetnicki direktor je Djelo Jusic. Na drugoj festivalskoj veceri u revijalnom dijelu nastupit ce veliki Julio Iglesias. Maxova pjesma "Amanet" koju su napisali braca Edo i Adi Mulahalilovic izabrana je medju stotinama prijavljenih radova. Radi se o prekrasnoj baladi, aranziranoj bas za veliki orkestar kakav ce biti u Budvi i kojim ce ravnati gospar Djelo Jusic. Hrvatsku ce, uz Maxa, predstavljati i Meri Cetinic, Goran Karan & Slobodan Misevic i Arijana Culina. Maxov album ce svjetlo dana ugledati u jesen 2008. godine.

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Skroz (BiH) - Regija

Jedan od najpopularnijih sarajevskih bendova Skroz, ovih dana izaje svoj treci album i zvat ce se "Regija". Na albumu ce se nalaziti cetrnaest novih pjesama za koje je muziku i tekst radio Adnan Saran, dok su svi clanovi benda zajednickim snagama zavrsavali aranzmane uz budno oko producenta Enesa Zlatara - Bureta. Frontmen benda, Adna Saran, rekao nam je da su ovaj album prilicno dugo pripremali, te da se nada pozitivnim reakcijama publike. Kao gosti na albumu se pojavljuju se Dino Saran (Letu Stuke), Dragan Rokvic, Leo Saric, te Nedim Zlatar Baseskija. Nakon sto album ugleda svjetlo dana, clanovi grupe Skroz planiraju niz koncerata sirom BiH, ali i u regionu, u cilju sto bolje promocije albuma. Mastering albuma "Regija" radjen je u Sloveniji, a omot i fotografije uradio je Branimir Prijak. Posebnu zahvalnost clanovi benda duguju dobrom prijatelju Omaru Kustricu koji je i ovaj put nesebicno pomogao u snimanju i izdavanju albuma, kao i portalu posao.ba. Album ce siroj javnosti biti predstavljen singlovima "Kralj" i "Mrav i cvrcak", a ostale pjesme mozete poslusati ovdje. Predvidjeno je snimanje video spota za pjesmu "Mozak radi vazda". Uskoro ce biti pustena i nova web stranica benda - www.skroz.ba .

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Matija Gecevic Khan (HR) - Aktivnosti i biografija

Mladi zagrebacki reper Matija Gecevic Khan izbacio je novi singl pod nazivom "Moj dan" . Produkciju za navedeni singl potpisuju Skam i Marko Gacina. Khan se predstavio i prvijencem "Skandal" (VG Records) od kojeg ocekuje jacanje i establiranje svoga imena na hrvatskoj glazbenoj sceni. Takodjer, smatra da ce njegov album biti osvjezenje u hrvatskom Hip-hopu. Album ce sacinjavati 15-tak pjesama razlicitih tema, koliko ozbiljnih, toliko i onih opustenijih i onih posvecenih ljepsem spolu. Web link: www.myspace.com/khandbp .

 Autor: Vlatka Talan, Koprivnica, Hrvatska.
  Spanish Flyz (BiH) - Free download albuma

Javio mi se Amer Mahmutovic - Cane, frontman sarajevske grupe Spanish Flyz slijedecom porukom: "Mi smo sarajevski pop punk band Spanish Flyz i htio bih i Vas upitati, da li bi postavili link za free downoad naseg prvog albuma, 'Ovo ne valja!', na vasu stranicu? Posto ubrzo treba da izadje nas novi abum, odustali smo od trazenja izdavaca i nas prvi album, "Ovo ne valja!", odlucili smo staviti za free downoad - ovdje - http://www.spanishflyz.com/Ovo_ne_valja!.rar ." Molbu uslisujem, pa tko voli, nek' izvoli. Vise informacija ima ovdje: www.spanishflyz.com .

 Autor: Amer Mahmutovic - Cane, Sarajevo, BiH.
  MUF 2008 (BiH) - Muzicki urbani festival (Orasje, 16.08.2008.)

Nakon godinu dana apstinencije, Udruga mladih MOZAK iz Orasja, BiH, uspjela je ekipirati novi sastav, te krenuti sa organizacijom 3. MUF festivala, u Orasju, BiH, koji bi se trerbao odrzati 16.08.2008. godine. Plod rada mladih oraske opcine i ove godine ce vam na platou motodroma Posavac u Orasju donijeti preko 10 sati kvalitetne urbane glazbe. Slijedeci ideju da upravo mladi i neafirmirani bandovi budu nositelj ove manifestacije, Udruga mladih MOZAK je na svojoj web stranici (www.mozak-or.org) otvorila natjecaj kojim se svi bandovi iz regiona koji ne posjeduju sluzbeno izdanje pozivaju da im dostave svoje snimke. Peteroclani ziri ce do 01.08.2008. godine odabrati 10 izvodjaca koji ce dobiti priliku da pokazu svoje umijece na ovom dogadjaju koji iz godine u godinu vazi kao sigurna destinacija za kvalitetan provod. Za sve putnike namjernike osiguran je kamp, te bogata gastro ponuda. Sve detalje potrazite na sluzbenom web siteu festivala - www.mozak-or.org .

 Autor: Dejan Djukic, Zupanja, Hrvatska.
  United Festival (HR) - Dubrava, Labin (18.-28.07.2008.)

Od ove godine Labin ce se na karti velikih kulturnih priredbi ukljuciti s United Festivalom, koji ce ugostiti neke od vecih zvijezda elektronske i rock kulture. Od 18. do 28. srpnja 2008. godine odrzat ce se festival koji spaja dva festivala u jednu cjelinu, Elektroniku i Rock, te se u projekt ukljucuje jos jedan festival iz Slovenije. United ce trajati 11 dana, od kojih je prvi vikend, od petka do nedjelje namijenjen Rock Festivalu, a zadnji vikend je namijenjen Elektronskom Festivalu. Izmedju tih datuma organizirat ce se manji koncerti i priredbe. Izvodjaci koji ce nastupiti na United Festivalu su: Nick Warren, Hybrid, Luke Slater, Filo And Peri, Josh Gabriel, Mc Flipside, Ralf, Phats & Small, Trevor Rocklife, Rumenige & Loktibrada, Pole Folder, Joe Montana, Inusa Dawuda, 16 Bit Lolita's, Misstress Barbara, Paolo Barbato, Big Ben, Maxim Mrvica, Ky-mani Marley, Kevens', Kultur Shock, TBF, Vlatko Stefanovski, Darko Rundek & Cargo Orchestra, Edo Maajka, Popeye, Vatra, Buldozer, We Stand United, Arszenik, Miss Sunshine, Mo'funk & Vladex, Toxic, Bebetto, Danen Till, Ogi, Mary, Ivan Komlinovic, Kinetic Vibe, Pacco & Rudy B., Nesha Tehnika, Chop, Morpheuss, Vestax, Mr Marley, Alex De Groove, Andrej Vs. Dropi te TeCnX DJz. Uz ove izvodjace nastupiti ce i demo bendovi. Aktivna je i web stranica festivala na adresi www.unitedfestival.com i na njoj mozete naci informacije kako doci do festivala, cijene smjestaja u hotelima i kampu, sve biografije izvodjaca koji ce nastupiti na festivalu, zaigrati nagradnu igru, pogledati sva pretprodajna mjesta, poslusati himnu festivala, te ostale inforamcije vezane za festival.

 Autor: Igor Dundara, Labin, Hrvatska.
  Vava (HR) - Soundtrack

S obzirom da je Vavin album "Soundtrack" u cijelosti snimljen na 4-kanalnom kasetofonu, mozda bi ovo glazbeno remek djelo bilo korektnije nazvati "Zvucna vrpca", no kako je ovaj anglicizam vec duboko ukorijenjen kao sinonim za tonski zapis koji prati filmsko djelo, ta igra rijeci tek je jedan od precizno iskonstruiranih detalja koje Vava plasira na svom posljednjem nosacu zvuka. Zasto koloplet glazbenih tema s potpunim izostankom pokretnih slika imenovati "Soundtrackom"? Vjerujem, stoga sto je filmska naracija na ovom albumu i te kako prisutna i ziva, s tom minornom razlikom sto ce je svaki slusatelj odgledati na svoj i sebi svojstven nacin, tek vodjen Vavinim bogatim rukopisom. Ovaj album je glazbeni putopis kojemu nije potreban film, on je film bez celuloida, gibljiv i fluidan na misaonom ekranu slusatelja cemu se jednako moze zahvaliti dvjema stvarima; prva je ona vec odavna znana svim glazbokuscima, da je Vava vrhunski audio estet. Druga koja je do sad vecini bila oku nevidljiva, cinjenica je da je ovaj autor literarni slikar osjecajima koji je kadar svojim tekstom citacu priustiti vrhunsko vizualno iskustvo. On svojim bombonjerastim leksikom u slusatelju pali i gasi nevidljive gumbe i time ga navigava svijetom osjetilnog bogatstva, istovremeno mu glazbeno nudeci naoko tek oskudnu koprenu istkanu u sest skliskih zica...

 Autor: Petar Popovski, Rijeka, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -