Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 112

  12. Festival Rock Otocec - Otocec Ob Krki, SLO (27.-29.06.2008.)

Organizatori 12. Festivala Rock Otocec koji se od 27. do 29.06.2008. godine odrzava u prekrasnom slovenackom mjestu Otocec Ob Krki, objavili su preliminarni line up ovogodisnjeg festivala, ali najavljuju i mnoga iznenadjenja? Dakle, za sada je poznato da su neki od headlinera: Sham 69 (UK), Lord Bishop (USA), Jinx, Hard Time i Pozdrav Azri (HR), Siddharta, Pankrti, Niet, Benc & Legende, Interceptor, Sarcasm, Zablujena generacija, Tide (SLO), Human (BiH)... Trenutno su najavljeni i predizbori mladih demo bendova u Sloveniji, Austriji, Italiji, Hrvatskoj i (po prvi puta i u) BiH! Vise informacija ima na www.rock-otocec.com . Akreditacije i ostale informacije za ex YU na: rock@email.t-com.hr .

 Autor: Darko Budna, Koprivnica, Hrvatska.
  Tavitjan Brothers feat. Garabet Tavitjan (MK) - Aktivnosti

Tavitjan Brothers feat. Garabet Tavitjan (Leb i Sol) - Jazz Trio - spadaju medju najbolje muzicare iz Makedonije. Za petak, 06.06.2008. godine zakazan je njihov ekskluzivni koncert koji ce odrzati u ljubljanskom Cankarjevom domu sa pocetkom u 20:30 h. Koncert je dio prezentacije makedonske kulture u Sloveniji. Tavitjan Brothers zavrsavaju svoj novi album koji je baziran na makedonskoj tradicionalnoj muzici u jazz maniru. Gosti na ovom projektu su svjetski poznati virtuoz na duvackim instrumentima, Theodosii Spassov iz Bugarske, kao i perkusionist, Rhani Krija, koji vec dugo vremena radi u Stingovom bendu. Novi album je snimljen u New Yorku, u okviru turneje Tavitjan Brothersa po USA. Album ce se u Makedoniji pojaviti u izdanju Paramecium Produkcije, a u toku su pregovori o njegovom izdavanju i za prostore bivsih YU republika, kao i na trzistu USA. Momentalno, angazmani brace Tavitjan su vezani za svjetsku turneju koja je pocela pocetkom 2008. godine i u Americi sue posjetili NY, Atlantu i New Jersey, a naredni angazmani su ima dva koncerta u Londonu, UK, poslije cega svoju turneju produzavaju na prostorima Srbije, Hrvatske i Makedonije. Vec od septembra 2008. godine ocekuju ih koncerti u Japanu, Bugarskoj i Jermeniji.
Web linkovi: www.paramecium.com.mk i www.myspace.com/tavitjanbrothersband

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Severina (HR) - Zdravo Marijo

Novi Severinin album, "Zdravo Marijo", u prodaji je. Prvi single, "Gas, gas" munjevito osvaja publiku. Album donosi deset pjesama. Severina, neprikosnovena ikona i zvijezda na svim teritorijima bivse drzave, nakon euforije kojom je publiku osvojila veoma uspjesnim proslim albumom, i sa novim albumom krece u istom smjeru i potvrditi ce prethodni status. Uloga producenta i glavnoga autora ponovo je povjerena Goranu Bregovicu. Novi album radjen je duze od godinu dana i predstavlja jednu potpuno novu Severinu. Vec na prvo slusanje, jasno je da se radi o kolekciji pjesama koje se ne mogu smjestiti samo u jednu zanrovsku kategoriju. Urbano, izvorno i autenticno, pjesme na albumu se stapaju u jedan jedinstveni, novi zvuk. Od neskrivenih elementa narodne tradicionalne muzike sa ovih prostora, preko klasicnih pop-rock melodija, naznaka kabaretske muzike i bluesa, do modernih plesnih ritmova, nastalo je nesto jedinstveno. Upravo zbog novog zvuka, "Zdravo Marijo" je nazaokruzeniji i najbolji Severinin album do sada. Angazman cijeloga niza gostujucih muzicara, medju kojima treba pomenuti duvacke orkestre iz Koncanice kod Daruvara, Lovrana, Solina, Pozege, te Najbolje hrvatske tamburase i tekstove koje potpisuje provjerena Marina Tucakovic, u suradnji sa Ljiljanom Jorgovanovic, siguran su recept za novi veliki Severinin album koji se jednostavno mora cuti i imati. Distributer za BiH - sarajevski Hayat Production.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Petrovac na moru (MNE) - Nastup Zozophonic Orchestra (F)

U sklopu pred-festivalskih i post-festivalskih aktivnosti, a pod okriljem Petrovac Jazz Festivala, NVO "Urbani Kult" i Petrovac Jazz Festival organizuju koncerte muzicara koji ne nastupaju na festivalu. Tako u Petrovac na moru dolazi Zozophonic Orchestra iz Francuske koji ce se predstavit sjajnim izvodjenjem blues, country i Kreolske muzike sa primjesama jazza, a u sklopu svoje evropske turneje. Vise o ovom interesantnom orkestru mozete saznati na http://zozophonic.com/ . Zozophonic Orchestra ce nastupiti u objektu Beach Club Ponta, Petrovac na moru. Koncert je dogovoren za subotu, 12. jula 2008. godine, sa pocetkom u 21h i 30 min. Cijena ulaznice 5 eura. Inace, Drugi Internacionalni Petrovac Jazz festival ce se odrzati od 31.08.2008. do 02.09.2008. godine i ugostit ce mnoge izvodjace kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva. Za sve ostale informacije kontaktirajte na +382 69 429 550 .

 Autor: Vinko Mihajlovic, Petrovac, Crna Gora.
  King George (USA) - Mozda nastupi i u vasem gradu

King George rodjen je prije 66 godina u Virginiji, USA, kao mjesanac izmedju crnca i Cherokee indijanke (poput Jimi Hendrixa). Kao pjevac grupe Harlem Kiddies 1966. dolazi na turneju u Svedsku i tu ostaje do danas. Natupao je sa: Janis Joplin, Don Cherry, Ray Charles Band, Don Covay, Bo Diddley, Luther Alisson, Ike Turner, Neneh & Eagle-Eye Cherry, Buddy Miles, Jimi Hendrix (vidi sliku)... Dijelio je stan u New Yorku sa mladim Hendrixom prije no ovaj postade slavan. Svirao kao predgrupa na Hendrixovim zadnjim koncertima u Skandinaviji. Muzika King Georgea je mjesavina urbanog bluesa, soula, rocka, funka i reggaea. Poslusajte oko pola sata vrhunskog bluesa na web adresi www.myspace.com/tokinggeorge . King George je sa 6 ljudi je na drumu i nudi se da svira i u vasem gradu. Nose samo instrumente, a vase je da im obezbijedite: smjestaj, pice, hranu i honorar (radni dan je 800 eura, a petak ili subota 1.200 eura). Raspolozivi datumi su od 22.07.2008. do 06.08.2008. godine (osim 01.08.2008.). Vise informacija ima: Oliver Dujmovic, FIS kultura BOCK komuna (m.g.m.t. - promotions), Musala bb, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina / e-mail: oliver@bock.ba / mob.: +387 63 943 431 .

 Autor: Oliver Dujmovic, Sarajevo, BiH.
  12. HRF (HR) - Opatija (30. i 31.05.2008.)

Foto: Dragutin MatosevicSve je spremno za 12. Hrvatski radijski festival koji ce se 30. i 31.05.2008. godine odrzati u Opatiji. Posjetitelje ocekuje pregrst iznenadjenja i zabave. Zavrsna vecer zabavne muzike odrzat ce se na opatijskoj Ljetnoj pozornici u petak, 30.05.2008. godine, a pop-rock zavrsnica odrzat ce se u subotu, 31.05.2008. godine. Bosanskohercegovacki kandidati u zabavnoj kategoriji su Samir Mujagic - SMS koji ce se predstaviti pjesmom "Ko je kriv", Amir Kazic - Leo ce izvesti pjesmu "Natenane", a Armin Muzaferija izvodi pjesmu "Gdje mi ljubav spava". Medju ucesnicima su i brojni hrvatski pjevaci poput Sandi Cenova, Maje Suput, Denijele Martinovic, Ivane Banfic, Luke Nizetica, Gorana Karana, Nine Badric... Opatija ocekuje takmicare, novinare i posjetitelje koji ce se od cervrtka do nedjelje, zabavljati uz bogat program festivala. U ta cetiri dana, samostalne koncerte ce odrzati Luka Nizetic, Danijela Martinovic, Goran Karan, Nina Badric, te Severina koja ce po prvi put odrzati samostalni koncert nakon izlaska njenog novog albuma, "Zdravo Marijo". Severinin koncert najavljuje se kao pravi spektakl, a na pozornici ce joj se pridruziti jos 40 clanova orkestra iz Lovrana.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Meri, Anita & Jelena (HR) - When tomorrow comes (31.05.2008.)

Glazbeni program "When tomorrow comes" i ove se godine, s dolaskom ljeta, premjesta na otvorene prostore. Meri, Anita i Jelena svojim ce nastupima tako upotpuniti i ovogodisnje gradske manifestacije. Glazbeni program "When tomorrow comes" ovoga se vikenda tako premjesta na jedno od najromanticnijih mjesta u gradu Zagrebu, na Strossmayerovo setaliste. Strossmartre festival i ove ce godine ugostiti djevojke koje ce svojim nastup u subotu, 31. svibnja 2008. godine u 21 sat, otvoriti ovu kulturnu gradsku manifestaciju. Ugodnu i romanticnu atmosferu kojom odise ovo povijesno mjesto, uz klupice i stolove pod krosnjama starih kestena kao i uz casicu dobrog vina, upotpuniti ce ove tri vrhunske glazbenice koje ce svojim vokalnim izvedbama pridonijeti da ova subotnja vecer pridobije epitet nezaboravne gornjogradske veceri. Pozivamo Vas da se pridruzite Meri, Aniti i Jeleni na Strossmayerovom setalistu, te da zajedno s njima, te veceri, uzivate u ugodnom druzenju uz vrhunsku glazbu.

 Autor: Bozica Belina, Zagreb, Hrvatska.
  Goran Karan (HR) - Promocija albuma Dite jubavi (30.05.2008.)

Prva koncertna promocija tek objavljenog albuma Gorana Karana, "Dite ljubavi", odrzat ce se na "Ljetnoj pozornici" u Opatiji, 30. maja 2008. godine. Poznat po profesionalnom pristupu, Goran Karan i njegov bend ce posjetiteljima i ovoga puta priustiti vrhunski muzicki ugodjaj. Kao gost ce se pojaviti Mirela Meic koja na aktuelnom Goranovom albumu na francuskom jeziku izvodi pjesmu "Takni me" (Touche-moi). "Napravio sam nesto za sto sam mislio da ce se Mirela sa svojim vokalom i francuskim jezikom sjajno uklopiti. Otprve mi se svidjelo sto smo napravili, tako da nisam dalje nikoga ni trazio. Udaraljke i gitare sviraju Sandy Kreitzer i Michael Bashaw, americki muzicari koje sam upoznao kada sam radio 'Sarajevski krug'. Ispala je sjajna pjesma. Mislim da ce biti singl za koji cemo spot raditi u Parizu. Ima specificnu atmosferu" - kazao je Goran Karan. Iste veceri, svoj novi album promovirat ce i Severina koja je prije nekoliko dana prvu promociju svog novoga albuma odrzala u Zagrebu. Distributer ovog albuma za BiH je sarajevski Hayat Production.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Dado Causevic (BiH) - Aktivnosti

Postovani fanovi Dade Causevica i cijenjeni mediji, od sada cete sve informacije o ovom pjevacu moci naci na njegovoj oficijelnoj web stranici (www.dadocausevic.com), koja ce svakih petanaest dana biti dopunjena novim informacijama. Za one koji zaista vole Dadine pjesme, uredjivacki tim ce dva puta mjesecno poklanjati besplatan download po jedne pjesme iz Dadinog stvaralackog opusa. Nadahnut podrskom svojih obozavatelja i priznanjem mnogih kolega iz branse, Dado trenutno priprema pjesme za novi album, a do tada njegovi fanovi mogu slusati svoje omiljene pjesme - "Ne vjerujem", "Istocno od raja", "Dalila", "Zlatna ruza", "Isprati je tugo" i mnoge druge, s prethodnih albuma. Dado kaze da vjeruje da ce njegove nove pjesme pruziti jos vise uzitka i zadovoljstva njegovoj publici.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Direction (CAN) - Est

Canadian band Direction was formed in 2002. After 3 albums released independently, the band signed and released the album "Est" in 2008 on the Unicorn Digital Label. The music of Direction is a blend of each member's influences: Rush, Yes, Genesis, Pink Floyd, Styx, Led Zeppelin and other great music from the 70's. Direction is not slave to its influences and delivers a true and honest progressive rock sound. The French lyrics tell a story where fiction meets reality. With this new album, Direction is ready to hit the road and is preparing a series of concerts for 2008. Mp3 samples are available at: http://www.unicornrecords.com/mp3.html .

 Autor: Unicorn Digital, Lorraine, Quebec, Canada.
  Tose Proeski (MK) - Nesanica

Zagrebacki Hit Records predstavlja novi singl u jedinstvenoj interpretaciji Tose Proeskog, pjesmu "Nesanica", za koju je stihove i glazbu napisao Dejan Ivanovic, a aranzman potpisuje Niksa Bratos. Nakon proslogodisnje ljetne himne, "Ubijas me usnama", hit dueta "Volim osmijeh tvoj", Porinom nagradjene pjesme godine, "Igra bez granica" i uspjesnice "Jos i danas zamirisi tresnja", ovo je novi hit singl s albuma "Igra bez granica", u izdanju Hit Recordsa, koji je oborio sve rekorde prodaje u Hrvatskoj, ali i u svim susjednim drzavama. I dok "Jos i danas zamirisi tresnja" i dalje cvrsto drzi prvo mjesto nacionalne pop-rock liste, HR Top 20, glazbeni opus najsjajnije pjevacke zvijezde s nasih prostora s "Nesanicom" nastavlja odusevljavati glazbene kriticare i Tosine mnogobrojne poklonike i stovatelje.

 Autor: Kristina Krajna, Zagreb, Hrvatska.
  Pro Arte (BiH) - Zlatna kolekcija

Sarajevska grupa Pro Arte svoju je glazbenu karijeru zapocela davne 1967. godine, a njihove pjesme i danas su rado slusane i emitirane u eterima radio postaja. Zasigurno, najpoznatija pjesma sastava koji je osnovao Djordje Novkovic, a koji je ujedno i napisao najveci broj pjesama, je skladba "Lola" koja je u vrijeme kada je nastala dozivjela pravu euforiju medju publikom, a danas se smatra evergreenom domace glazbe. Pjesme sastava Pro Arte, kojeg i danas nakon 40 godina postojanja s jednakim entuzijazmom predvodi frontmen Vladimir Savcic Cobi, dozivjele su svoja reizdanja u obliku interpretacija drugih izvodjaca mladje generacije, pa je tako pjesma "Jedna mala plava", koju je obradio Jole, dozivjela velik uspjeh medju mladjom publikom. Pjesmu "Dolina naseg djetinjstva" u svoje su vrijeme objavili i Srebrna Krila, a Vlado Kalember snimio je noviju verziju pjesme "Sam na svijetu". I pjesma "Tuzna su zelena polja" cesto se vrtjela u okviru mix pjesama nekih izvodjaca. No, zasigurno, svi pamte uspjesnice sa Splitskih festivala, "Vratija se barba iz Amerike" i "Sjor Bepo kapitan", te "Ukrast cu te Mare" i "Sjora Mande lipo piva". Dvostruka kompilacija grupe Pro Arte donosi ukupno 44 pjesme, a medju njima su i dobro poznate skladbe "Jasmina", "Liza", "Toplo ljeto", "Tike, tike tacke", "Cokolino", "Tko te ljubi dok sam ja na strazi" i druge. Grupa Pro Arte i danas svira svoje dobro poznate hitove na koncertima diljem bivse drzave, a njihov frontmen Vladimir Savcic Cobi prosle godine je snimio svoj solisticki album pod nazivom "Povratak" sa kojeg su na ovu kompilaciju uvrstene pjesme "Nosena vjetrom maestrala" i naslovna skladba, "Povratak".

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Dino Merlin i Hari Varesanovic (BiH) - Dabogda

Prvi singl kojim ce Dino Merlin najaviti svoj novi studijski album, "Ispocetka", duet je s Harijem Varesanovicem, "Dabogda". Pjesma "Dabogda" predstavlja Dininu autorsku posvetu specificnom duhu Sarajeva, uz autoironijski pristup fenomenu zivota i smrti. Njena melodijska linija ima karakteristike sevdalinke, a stopljena je s temperamentnim i vrucim ritmom bossanove, stvarajuci neodoljivu plesnu matricu nad kojom se istice satiricni tekst. Duet s Harijem svojevrsno je iznenadjenje obzirom da su mediji cesto znali pisati o navodnom animozitetu dvojice odlicnih bosasnkohercegovackih pjevaca. "Harija sam oduvijek cijenio kao pjevaca, a jedino sto se isprijecilo izmedju njega i mene jest Miljacka, s obzirom da je on s Vratnika, a ja s Bistrika," odgovrio je Merlin na tu temu. Video spot za pjesmu "Dabogda" rezirat ce Pjer Zalica koji je u sarajevskoj ulici Veliki Curciluk na Bascarsiji uprilicio snimanje prvih kadrova. "Prvo sto mi je palo na pamet bila je rasplesana ulica", kaze poznati bosanskohercegovacki redatelj. Spot ce biti zavrsen za desetak dana , a premijerno ce biti prikazan u programu CMC-a.

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  6. Urban Music Fest - Rastok 2008 - Jelah, BiH

Raspisan je Konkurs za prijavu bendova koji ce ove godine nastupiti za UMF Rastok 2008 koji ce se odrzati 01. i 02. avgusta / kolovoza 2008. godine u Jelahu, BiH. Prijave se mogu popuniti na web stranici organizatora - www.rastok.com . Konkurs je otvoren do 30. juna 2008. godine. Rezultati izbora će biti objavljeni na web stranici organizatora, do 5. jula 2008. godine. Vise informacija o prijavi i o svemu ostalom dostupno je na e-mail bendovi@rastok.com. Demo snimke i biografije zainteresovani bendovi mogu poslati na adresu: JOM Jelah, Ulica Marsala Tita bb, 74264 Jelah, BiH.

 Autor: Emir Mesinovic, Jelah, BiH.
  No Rules, Tuzla, BiH - Aktivnosti

Poslije uspjele slovenacke mini turneje i nastupa na festivalu Garage Explosion 2008, tuzlanski rock 'n' roll - rhythm & blues band, No Rules, nastavlja sa promocijom svog zadnjeg albuma, "Probaj me" (Hayat Production). Tako ce u cetvrtak 22.05.2008. godine taj band svirati u Klubu Palma u Tuzli. Ulaz 3 KM. Nakon toga slijedi vema vazan nastup - 30.05.2008. godine na festivalu Adria Rock u Nisu, Srbija. No Rules ce tu nastupiti kao jedni od headlinera tog velikog festivala uz slavna imena poput: Eric Burdon and The Animals, KUD Idijoti, Partibrejkers, Pro Pain, Superhiks, Negativ, Hanoi Rocks...

 Autor: Goran Campara, Tuzla, BiH.
  Slusaj najglasnije (HR) - Noviteti iz kataloga za 2008 (3)

Novi radovi iz Zdenkovog kataloga su tri albuma Actooona koji se sada potpisuje punim imenom, zatim slovenski eksperimentalni post-punkeri Brzjast, neobicni Slovenac Tan, sjajan mini album zagrebackih Skretnicara, te albumi Babilonaca, Revolts, Camicie Nere Za Prirodu Bez Ljudi, iz naftalina izvadjeni demo snimak zagrebacke skupine Pesji Kaput i novi EP Tehaca.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -