Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 106

  Photo|Rock u Karlovcu - Izlozba rock fotografija Vol. 2

Nakon iznimno uspjesne izlozbe koncertnih fotografija u Rijeci pod nazivom Photo|Rock kojeu potpisuju autorski par Carmela i Zoran Zmiric, ovaj paznje vrijedan postav krenuo je na svoju hrvatsku "turneju". Nakon Rijeke, slijedeca postaja je Karlovac gdje ce u subotu, 26. travnja 2008. godine u 18:00 izlozba biti otvorena u art caffeu "Zum" (Senjska 39). Iz kataloga: "Fotografije dueta Zmiric&Zmiric susret su dviju strasti nastale primjecivanjem izazovna fotografskog kadra i one sto je budi reski zvuk struganja trzalice duz zice elektricne gitare. To je susret punokrvna rockerskog garda i fotografskog oka kojemu nista ne promice. Zato na ovim fotografijama adrenalin udara dvostrukim intenzitetom." Zoran i Carmela Zmiric do sad su medjunarodno izlagali, a za svoje fotografije su visestruko nagradjivani. Web link: www.zmiric.com .

 Autor: Zoran Zmiric, Rijeka, Hrvatska.
  Blaz Andracic (HR) - Budi noc moga sna

Hrvatski pjevac, skladatelj i aranzer Blaz Andracic objavio je svoj prvi nosac zvuka pod nazivom "Budi noc mog sna" na kojem se nalazi 15 pjesama, instrumental i jedan video spot za naslovnu pjesmu po kojoj album nosi ime. Rijec je o mladom kantautoru koji se bavi aranziranjem, programiranjem, sound servisom, glazbom i tekstovima. Na novom albumu nalaze se, uglavnom, njegove vlatite autorske pjesme, te dvije skladbe koje potpisuju Daniel Popovic i Ranko Boban. Nakon vise godina studijskog Blaz Andracic objavio je svoj prvi samostalni glazbeni uradak na kojem je sudjelovalo mnogo poznatih i priznatih ljudi iz svijeta glazbe kao sto su Niksa Bratos, Maja Blagdan, Daniel Popovic, Tihomir Preradovic, Marko Krizan, Jadranka Kristof. Vecina pjesama snimljena je u studiju La notte u Brdovcu. Spot za pjesmu "Budi noc mog sna" rezirao je Damir Kljucaric, a sniman je na lokacijama Zapresica, Prigorja, Drenja i tonskog studija La notte u Brdovcu. U dosadasnjoj karijeri suradjivao je sa raznim izvodjacima medju kojima su najpoznatiji Miso Kovac, Mladen Grdovic, Srebrna krila, Vlado Kalember, Dalibor Brun, Marina Tomasevic, Zdravko Skender, Jasmin Stavros, Minea, Boris Babarovic i Crveni koralji, Dusko Lokin, Ivica Pepelko, Kico Slabinac i drugi. Nedavno je zavrsio snimanje tona za dva hrvatska filma - "Niciji sin" i "Zapamtite Vukovar", a radio je glazbu i za 70 epizoda serije "Zabranjena ljubav" i kao ton majstor serije "Kazaliste u kuci". Blaz Andracic rodom je iz Donjeg Miholjca. Djetinjstvo je proveo u Vinkovcima, gdje je zavrsio i glazbenu skolu, smjer harmonika. Od sedmog razreda osnovne skole svirao je u raznim bendovima, a preseljenjem u Zapresic, 1993. godine, oformio je grupu Blaz & Treca smjena s kojom je snimio prvu plocu, no grupa je funkcionirala kratko, do 1995. godine. Potom je poceo raditi s g rupom Metro. Istodobno je radio i kao glazbeni urednik na krugovalnoj postaji Zapresic. Web link: www.blaz.hr .

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Stampedo (HR) - Aktivnosti

Zagrebacka grupa Stampedo nedavno je za zagrebacku izdavacku kucu Aquarius Records objavila novi, svoj cetvrti po redu, studijski album - prigodnog naziva - ''Mozda stvarno'' (obzirom da je publika na isti cekala punih 5 godina!!!). Jedanaest novih pjesama, pazljivo slozenih u skladnu romanticnu cjelinu, donose dobar stari zvuk Stampeda. Naime, svih jedanaest pjesama odsvirane su uzivo i bez puno lickanja, jer su Stampedovci - Ivanka (na slici), Stanko, Dale, Romana i Nikola - uz cijelu svitu kolega i prijatelja, zeljeli i na snimkama zadrzati svoj izvorni zvuk koji ce publici isporuciti i na koncertima, a koncerata ce itekako biti. Novi singl je "Spricer" i vec par tjedana "visi" na vrhu hrvatskih top lista!

 Autor: Ivana Futivic, Zagreb, Hrvatska.
  18. Proljetna Revija Jazza - Mala dvorana V. Lisinskog, Zagreb (22.-25.04.2008.)

Tradicionalna, 18. po redu, Proljetna revija jazza odrzat ce se od 22. do 25. travanja 2008. godine u Maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog" u Zagrebu, sa pocetkom u 20 sati. Program je kao i uvijek do sada, veoma bogat i ekskluzivan. Cijena pojedinacnih ulaznica za ovu reviju je 70 kuna. Za sva cetiri koncerta u pretplati 25% popusta, a za clanove Jazz kluba "Zagreb" 60% popusta. Za detaljne informacije kliknuti na "vise".

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Brian Ray (Mondo Magneto) - Ekskluzivna vijest iz Croatia Recordsa

Ekskluzivnu vijest koja dolazi sa e-maila Amira Bahtijarevica iz zagrebačke izdavačke kuće Croatia Records govori da je ta kuca jedina na ovim prostorima dobila prava za prodaju prvog samostalnog albuma Brian Raya (clana prateceg banda Paul McCartneya). Album se zove "Mondo Magneto". Slusatelji radijske emisije Jeans generacija br. 156 (emitovane 05.06.2007. godine) imali su priliku slusati nekoliko pjesama sa tog albuma.
156 - Jeans generacija - 05.06.2007.
02:40 - Emir Hot (BiH), 05:30 - Teska industrija (BiH), 13:35 - Dejan Ivanovich (BiH), 26:10 - Marjan Debaene (B), 34:20 - Vladan Vuckovic Paja (SRB), 42:00 - Klapa Ivan Grozni (HR), 55:10 - Radio Cult (USA), 65:00 - Giuseppe Silvestri (I), 73:05 - Brian Ray (USA), 81:00 - Hurricane Cletis (CAN).
Uskoro ce o cijelom ovom projektu biti vise informacija.

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Dubioza Kolektiv (BiH) - Firma Ilegal

Jednostavno receno, Dubioza Kolektiv ima novi album, pod radnim nazivom, "Firma Ilegal". Na prvo slusanje snimka, moram priznati da je po pitanju produkcije Dubioza Kolektiv napravila veliki korak naprijed. "Firma Ilegal", mogu slobodno reci, spada u vrh BH muzicke produkcije (ova konstatacija se posebno odnosi na produkciju basa). Iako sam bio veliki skeptik po pitanju objavljivanja cijelog albuma na nasem jeziku, jer sam sumnjao da tekstovi na nasem jeziku plus muzika koju radi (preferira, njeguje) Dubioza Kolektiv mogu biti neka dobitna kombinacija. Ispostavilo se da sam potpuno bio pogresan. Tekstovi na albumu su u punom politickom duhu, jedna potpuna kritika danasnje vlade, bez imalo straha od posljedica. Ovo je "60 minuta" u muzickom smislu ili ovo je prvi, pravi soundtrack za "60 minuta". Sta reci o albumu kao cijelini? Dubioza Kolektiv je jedan od najboljih BH brendova u Evropi. Mislim da u BiH nema toliko grupa koje su svirale i bile gosti na vise festivala kao sto je to Dubioza Kolektiv. S albumom "Firma Ilegal" vise su se primakli domacoj publici, koja je zeljna dobrih muzickih ostvarenja, koja je zasicena kvazi umjetnicima i politicki podobnim izvodjacima. P.S. Dubioza Kolektiv je 11.04.2008. imala koncert u Klubu Palma u Tuzli.

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
  Crvena Jabuka (BiH) - The Ultimate Collection

Glazbeni opus Crvene jabuke ovog se puta zaustavio na 40 pjesama iz bogate riznice sarajevske grupe koju i danas jednakim zarom slusaju sve generacije kao sto je to bilo i u vrijeme kada je grupa nastala. Hitovi poput "Dirlija", "Bjezi kiso s prozora", "To mi radi", "Nekako s proljeca", "Stizu me sjecanja", "Tvoga srca vrata", "Tugo nesreco", "Zovu nas ulice", "Riznice sjecanja", "Svijet je lopta sarena", "Dobro neka svira"... uvijek su rado slusani, pa je grupa Crvena jabuka na neki nacin konstanta domace estrade cije su pjesme jednako zanimljive danas kao i u vrijeme kada su nastale sredinom 80-tih godina. Grupa je osnovana 1985. godine u Sarajevu kao dio "new primitives" pokreta koji je vladao pocetkom 80-tih godina, a do danasnjih dana objavili su jedanaest studijskih albuma, tri koncertna izdanja i cetiri kompilacije svojih hitova. Kada je rijec o Crvenoj jabuci uvijek je tesko odabrati pjesme koje ce popuniti kompilaciju, s obzirom da su svi njihovi albumi obilovali hitovima i pjesmama koje su dana danas jednako vrcene kao i tijekom osamdesetih kada su nastajale. Uz prepoznatljiv glas Drazena Zerica i ljubavnu notu koja se provlaci kroz gotovo sve njihove stihove, Crvena jabuka oduvijek je bila bend kojeg su mnogi smatrali najromanticnijim glazbenim sastavom u zemlji.

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Cinkusi (HR) - Bratec kosi (Recenzija)

Nakon gotovo tri godine diskografske pauze, Cinkusi se oglasavaju singlom, "Bratec kosi", u kojem se hvataju u kostac sa intrigantnom tango ritmikom. "Bratec kosi" je starinska hrvatska narodna pjesma o mladom koscu koji kosi livadu zelenu. Tekst je posve jednostavan, a ono sto ocarava u ovome singlu je dosad najslojevitiji glazbeni rad Cinkusa u kome su poredani slojevi Nebojsine elektricne gitare koji se pojavljuju u intervalima kao da su odvaljeni od stijene, Igorove violinske melodije, Natasina tamburica, te novina u radu - prateci efekt harmonike. Ritmika - to treba cuti kako se Marko raspojasao sa stotinama prijelaza u tango ritmu, te uz sentimentalni zvuk harmonike skladba djeluje kao da su je napravili Gotan Project. Uz to, sve je prosarano cijelim nizom pratecih vokala na glavnu temu pjevaca i tamburasa Mirka cime je skladba zaokruzena u cjelovito mini remek djelo. Ovo je najava vjerojatno nove i pomladjene sviracke snage Cinkusa i njihovog novog, treceg po redu, albuma kojeg pripremaju dosta dugo vremena. Cinkusi - "Bratec kosi" (2008, Cro Roots Music / Croatia Records). Naslovi: 1. "Bratec kosi". Ocijena (1-10): 9.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Promovirani CD / DVD - Zeljko Joksimovic - Arena Live

12. 04. 2008. godine, u objektu "The Club" (Bicakcic), odrzana je promocija CD-a i DVD-a "Zeljko Josimovic - Arena Live" koji je za bosansko-hercegovacko trziste izdala sarajevska izdavacka kuca Hayat Production. Album je snimak velikog Joksimovicevog solistickog koncerta koji je odrzan prosle (2007.) godine u beogradskoj Areni. Na CD-u se nalazi 18 kompozicija, 17 izvedenih uzivo i jedna bonus numera - naslovna kompozicija iz serije "Ono nase sto nekad bejase". DVD donosi preko 100 minuta materijala sa koncerta i 21 pjesmu s poklon galerijom fotografija. Sa Zeljkom je nastupila i Jelena Tomasevic (na slici sa Zeljkom), inace, predstavnica Srbije na ovogodisnjem Eurosongu koji ce se, kako je vec svima dobro poznato, odrzati u Beogradu od 20. do 24. maja 2008. godine. Jelena Tomasevic je na festivalu "Beovizija 2008", sa kompozicijom Zeljka Joksimovica, "Oro", osvojila prvo mjesto u ukupnom plasmanu dobivsi maksimalan broj poena. Selekciona komisija dodijelila joj je nagradu za najbolju interpretaciju.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Cuvari svirala (HR) - Aktivnosti

Splitska rock skupina slikovitog imena, Cuvari svirala, 11. i 12. travnja 2008. godine ce odrzati dva koncerta u zagrebackim klubovima "Route 66" i "Soba". Klub "Route 66" u Paromlinskoj ulici je uz Purgeraj vjerojatno najpoznatiji rock klub u Zagrebu, dok je klub "Soba" novootvoreni klub koji se nalazi u Magazinskoj ulici. Nakon zagrebackih koncerata grupa ce svirati u Kastel Gomilici, te ce 02. i 03. svibnja 2008. sudjelovati na moto susretima u Makarskoj, a 20. i 21. lipnja 2008. u Puli. Cuvari svirala, nakon sedam godina koncertnih aktivnosti, snimila je album prvijenac "...Do na kraj svijeta". Danijel Stojan (bubnjevi), Ivan Smoje (bas gitara) i Damir Rakic (gitara i vokal) cine postavu koja je oformljena u proljece 2000. godine. Zvonimir Matic bivsi bas gitarista grupe zasluzan je sa osmisljavanje ovog neobicnog imena. Naime, Cuvari svirala je hrvatski prijevod imena plemena koje i danas zivi na jednom od otoka otocja Nove Gvineje. Album prvijenac objavljen je u proljece 2007. godine, sadrzi deset autorskih pjesama, te obradu pjesme "Cuvam noc od budnih" u originalnom izvodjenju grupe Leb i Sol, na kojoj je gostovao saksofonist Sinisa Kovacic Kemija. Zanimljiv podatak vezan je uz bas gitare koje je na albumu odsvirao Josip Zaja Jopa, koji je sve bas linije snimio na instrumentima koje je sam izradio. Album prate cetiri videospota, koje potpisuje Raul Brzic koji je ujedno realizator omota albuma i reklamnog plakata kojim Cuvari svirala najavljuju svoje koncerte.

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Horse The Band (USA) - A Natural Death

U sklopu velike svjetske turneje odlican nintendocore-metal sastav iz Lake Foresta (California, USA) dolazi i u nase krajeve. Datumi su 14.04.2008. - SMOCL (Lasko, Slovenija), 17.04.2008. - KSET (Zagreb) i 18.04.2008. - SKC (Beograd). Ovo je prilika da predstavimo njihov treci album koji je objavljen koncem VIII mjeseca 2007. godine. Sastav je osnovan 1998. oko ideje klavijaturista Erik Engstroma (ili Lord Gold) koji koristi Korg MS-2000, sintesajzer Roland Juno-D i nekoliko LSDJ gameboy kertridža i video-igrica zbog cega su njihov metalni hardcore prozvali nintendocore. Interesantno je da su odmah u pocetku karijere sami financirali sve svoje turneje, te se sami brinu oko vlastitih menadzerskih poslova. Tako su 2006. imali obimnu turneju nastupajuci s nekoliko manje poznatih izvodjaca kao što su The Fall Of Troy, Poison The Well, Criteria, Gatsby's American Dream, Portugal, The Man, GWAR i Forgive Durden. Kroz sastav je prodefiliralo skoro desetak clanova, pa je tako zvuk Horse The Banda mjesoviti zbir svega i svacega - od heavy, death i progressive metala, hardcorea, nu-metala, noise i post-rocka, psihodelije, dance / rocka, elektronike, eksperimentalne glazbe...

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Majke (HR) - Aktivnosti

Objavljujeno je da ce u nakladi zagrebackog Dancing Beara krajem svibnja 2008. godine osvanuti novi CD - sada vec legendarnih Majki - live izdanje iz Tvornice! Naime, u diskografskom zivotu Majki, ovih dana dogadjaju se dvije vazne stvari: prva je potpisivanje ugovora za Dancing Bear i druga je veliki unplugged koncert u Tvornici za kojeg je dogovoreno i audio i video snimanje. Podsjetimo, u Dancing Bearovom repertoaru mogu se naci vec cetiri albuma ove najjace hrvatske rock grupe: "Put do srca Sunca", "Zivot uzivo", "Vrijeme je da se krene" i "Razum i bezumlje". Dodjite u subotu, 12.04.2008. godine, u 21h u Tvornicu, budite dio uzavrele rockerske atmosfere i pjevajte s Majkama njihove najbolje stvari, jer Majke su uvijek bile dobre prema vama! Na slici: Goran Bare (frontman grupe Majke).

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Vlatko Stefanovski (MK) - Blues album sa Jan Akkermanom

Jan Akkerman i Vlatko StefanovskiVlatko Stefanovski je muzicar o kojem je sve poznato. Jedan od najboljih gitarista koje ste ikad culi, bez obzira na vase muzicke afinitete. Jedan je od rijetkih kojima svi skidaju kapu i priznaju majstorstvo. On svakako spada u one muzicare koji su se uspjesno oprobali u razlicitim muzickim zanrovima. Ono sto je trenutno aktuelno kad se radi o njemu je priprema blues albuma koji je vec u fazi miksovanja. To je ostvarenje Vlatkove davnasnje zelje da svira blues i ona je konacno materijalizovana. Najprije se to desilo njegovim nastupom na Skopskom blues festivalu, prosle (2007.) godine, a sada i izdanjem albuma na kojem ce biti njegove omiljene blues teme poznatih majstora, teme koje su se urezale u njegovu memoriju jos kada je prvi put uzeo gitaru u ruke. Ono sto ce ovom albumu dati posebnu aromu i prije svega tezinu je prisustvo legendarnog gitariste Jan Akkermana (ex - Fokus) koji je svoje znanje i iskustvo ugradio u Vlatkov album! Vlatko i Jan su napravili album o kojem ce se mnogo cuti i koji ce Vlatku otvoriti vrata svjetske blues scene. Uz pomoc Jan Akkermana, svoga regularnog trija i Hammond organiste, Damira Imerija, Vlatko Stefanovski je konacno odsanjao svoje blues snove poklonivsi nam prvoligaski blues koji ce nas odusevljavati u godinama koje dolaze. Album ce uskoro biti objavljen na prostorima bivse Jugoslavije, a i u svijetu. Predvidjeni su i promotivni koncerti, a posebno ce za ljubitelje blusa biti zanimljiva informacija o zajednickoj turneji Stefanovskog i Akkermana ovog ljeta (2008.) po hrvatskoj obali!

 Autor: Vasja Ivanovski, Skopje, Makedonija.
  Garage Spring Roll #2 - Izvjestaj

Ljudi moji, kakva rock 'n' roll ludnica! Adam & His Nuclear Rockets, The Gabettes (oba iz Zagreba, Hrvatska), The Real Things (Ljubljana, Slovenija), S.U.S. (Beograd, Srbija) i Voodoo Cadillac (Brcko, Bosna i Hercegovina). Yeaaah, to je rock 'n' roll! Druga vecer Drugog Garage Spring Roll festivalcica odrzana je u dupke krcatom zagrebackom Spunku ispred kojeg se na terasi guzvalo jos najmanje isto toliko ljudi. Kako i ne bi kad su se okupili rock 'n' roll sastavi iz Srbije, Slovenije, BiH i Hrvatske, koji su svaki u svojem fahu posebna prica za sebe, te ako bude srece, mogli bi igrati zapazenu ulogu u buducnosti... Prava "zaprska" je uslijedila tek kraju kada su izasli Voodoo Cadillac (www.voodoo-cadillac.cjb.net), sjajan psychobilly trio iz Brckog i na zavrsnici festivala atmosferu u Spunku doveli do urnebesne kulminacije. A sto se tice festivala, organizacije i cijele infrastrukture, samo se mogu izreci sve najbolje pohvale. Ja cu samo dodati da je ovo bio najbolji mali festival (mozda buducih velikih bandova) kojeg sam vidio u zivotu.

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
| 81 - 90 | 91 - 100 | 101 - 107 |
| 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 | 71 - 80 |
| 01 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 |
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -